Adatbázis alapfogalmak

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Advertisements

ADATBÁZISOK.
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Adatbázis-kezelés.
2. GYAKORLAT E-K modellből relációs adatbázisséma.
Függőségek, normálformák
Leképzési szabályok.
SQL Structured Query Language
Funkcionális függés Redundancia 1NF, 2NF, 3NF
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
Számvitelszervezés Az adatmodelltől az adatbányászatig SZIE-KVA, október 15.
Adatbázis (alapfogalmak).
Az egyed-kapcsolat modell
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Körlevél készítése.
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
Adatbázis-kezelés.
Az adatbázissal kapcsolatos tudnivalók
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
Adatmodellezés: E-K modell
az MSAccess programmal
Adatbázis-kezelés
Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna. Elérhetőségek    as.
SQL, Relációs adatmodell
Adatbáziskezelés alapjai
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Tervezés, Normalizálás
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Mérnöki informatika I.év
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Adatbázis-kezelés JAG,
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázisok gyakorlat
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
ADATMODELLEZÉS ADATBÁZIS-KEZELÉS
Adatbázis-kezelés.
Kulcsok meghatározása a táblákban
Relációs adatbázissémák
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Gáspár Bencéné Dr. Vér Katalin
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
 Adatbázis:  Valamilyen szempont szerint rendszerezett adathalmaz.  Adatbázis kezelés:  Adatok tárolása  Műveletek végzése az adatbázison; (Adatok.
Adatbázis-kezelés 1-2. adatbázis-kezelő rendszer 1.új adatbázisokat hozhassanak (adat definició 2.lekérdezések és módosítások (adat manipuláció) 3.Támogassa.
Adatbázisszintű adatmodellek
Gazdasági informatika II (SZIE GTK GVAM 1. évfolyam) 2009/2010. tanév 2. félév.
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Adatbázis- kezelés 1. Alapfogalmak.
Készítette: Kiss András
Kovács Gergely Péter A relációs adatmodell
Alapfogalmak Adat: rögzített ismeret
Adatbázis alapismeretek
Kovács Gergely Péter Az egyed-kapcsolat modell
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Adatbázis alapfogalmak
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Relációs adatmodell, normálformák
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
Előadás 02 A 3 szintű ANSI/SPARC architektúra
Adatbázis-kezelés.
Előadás másolata:

Adatbázis alapfogalmak Szoftverek: FoxPro, dBase, Access, Paradox, DB2, Oracle

Információ: új ismeret a felhasználó számára. Adat: rögzített ismeret. Adatbázis: tárolt adatok, szerkezetük és a köztük lévő kapcsolatok rendszere. Adatbázis-kezelő rendszer: az adatok rögzítését, biztonságos tárolását, módosítását, visszakeresését végző informatikai alkalmazás. Az adatbázis-kezelés az informatikának azon része, amely a nagy mennyiségű összetartó adatok hatékony tárolásával és feldolgozásával foglalkozik.

Napjainkban a számítógépes alkalmazások 80%-a adatbázis-kezelést végez kereskedelem: raktári készlet és megrendelések nyilvántartása; bevásárló központok pénztárgépei kultúra, oktatás: könyvtári információs rendszerek; hallgatói adminisztráció; internetes keresőgépek közigazgatás: adónyilvántartások; anyakönyv; lakcímnyilvántartás közlekedés: jegyhelyfoglalási rendszerek (vonat, repülő) egészségügy: beteg nyilvántartás (kórház, rendelő) tudomány: szakadatbázisok posta: ügyfelek, számlák nyilvántartása vállalat: termelés irányítási rendszerek A példákat még hosszan lehetne sorolni.

Az Adatmodell elemei

Egyed (entitás): az a dolog, amiről adatokat tárolunk. Pl Egyed (entitás): az a dolog, amiről adatokat tárolunk. Pl.: ISMERŐS, DIÁK Tulajdonság (attribútum): az egyed egy jellemző adata. Pl.: ISMERŐS neve, DIÁK születési ideje Előfordulás: az egyedek egy konkrét értéke. Az adatbázis tartalmazza az egyedek konkrét előfordulásait, valamint a tulajdonságok értékeit egyes előfordulásokra. Az előfordulás 1-1 sor a táblázatban. Pl.: ISMERŐS Balogh Mária adatai, DIÁK Kovács István adatai

Egyszerű tulajdonság: egyetlen részből áll, tovább nem bontható. Pl.: DIÁK sorszám, érdemjegy Összetett tulajdonság: több részből tevődik össze. Pl.: ISMERŐS cím (város, közterület, házszám); DIÁK születési idő (születési év, hó, nap) Törekedjünk az egyszerű tulajdonságok használatára.

Egyértékű tulajdonság: egy előfordulásnál csak egy értéke van. Pl.: ISMERŐS: név, DIÁK: születési idő Többértékű tulajdonság: több értéket is felvehet egy előfordulásnál. Pl.: ISMERŐS egy személynek lehet több telefonszáma, DIÁK egy-egy tantárgyból több jegye Törekedjünk az egyértékű tulajdonságok használatára, mert a többértékű adatok megnehezítik az adatok kezelését.

Az egyedek közötti kapcsolatok típusai: egy-egy fokú: az egyik egyed előfordulásához a másik egyed legfeljebb egy előfordulása tartozik. Pl.: ISMERŐS, DIÁK ugyanaz a személy legfeljebb egyszer fordulhat elő mind a noteszben, mind a naplóban. Egy-több fokú: az első egyed egy előfordulásához a második egyed több előfordulása tarozhat. Pl.: Ha egy táblázat a megyék adatait, egy másik pedig a településeket tartalmazza, akkor ugyanazt a megyét több településnél is olvashatjuk, de minden település csak egyetlen megyéhez tartozik. Több-több fokú: bármely egyed egy előfordulásához a másik egyed több előfordulása tartozhat. Pl.: Szerzők és könyvek adatait tartalmazó táblázatok (egy szerzőnek több könyve, egy könyvnek több szerzője lehet)

Az egy-egy fokú kapcsolatokat gyakran célszerű egyetlen táblázatba összevonni. A több-több fokú kapcsolatok egy illesztőtáblázat beiktatásával egy-több fokú kapcsolatokra bonthatók fel.

Relációs modell

A sorokat (1 sor: egyed egy konkrét előfordulása) rekordoknak, az oszlopokat (tulajdonságok) mezőknek vagy attribútumnak nevezzük. A cellákban a tulajdonságok konkrét értékeit tároljuk. A táblázat első sora tartalmazza az oszlopok neveit, a mezőneveket. Adatmodell: Relációs adatmodell: egyed tábla tulajdonság mező (oszlop) előfordulás rekord (sor)

A táblákra vonatkozó előírások: Az adatbázis táblái egyedi (egymástól különböző névvel) rendelkezzenek. Egy táblában minden oszlopnak (mezőnek) egyedi neve van. Egy oszlopban csak azonos típusú (egyféle) adatot tárolunk. A táblának nem lehet két teljesen egyforma sora. A sorok, ill. oszlopok sorrendje tetszőleges.

Egy-egy táblázatot relációnak nevezünk, ha nincs két egyforma sora, minden oszlopnak egyedi neve van, és a sorainak és oszlopainak sorrendje tetszőleges. Minden relációban kell lennie egy elsődleges kulcsnak, amely a rekordok egyértelmű azonosítására szolgál, amit a tábla mezőinek felsorolásánál aláhúzással jelölünk (mezőnév). Ez lehet a reláció egyetlen attribútuma, de akár több attribútum kombinációja is. A relációs modellben több reláció is szerepelhet, melyek között logikai kapcsolat van. Kulcs: azoknak a tulajdonságoknak (mezőknek) a legszűkebb halmaza, amelyek minden sort (rekordot) egyértelműen meghatároznak.

Elsődleges tulajdonság: szerepel a kulcsban. Pl Elsődleges tulajdonság: szerepel a kulcsban. Pl.: ISMERŐS neve+lakcíme (ha nincs két azonos nevű, egy lakcímen lakó ismerősünk), DIÁK sorszáma a naplóban Másodlagos tulajdonság: nem szerepel a kulcsban. Pl.: ISMERŐS, DIÁK többi tulajdonsága Egyszerű kulcs: egyetlen tulajdonságból (mezőből) áll. Összetett kulcs: több tulajdonság (mező) alkotja.