Ken Wilber (1949 - ) A transzperszonális pszichológia egyik legjelentősebb képviselője Az integrál pszichológia megalkotója A nonprofit Integrál Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

SZTE Klebelsberg Könyvtár
Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
Nyiri Lajos, ZINNIA Group
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Carl Gustav Jung ( ) orvosi egyetem
Intézményfejlesztési Terv
Lelkigondozás Dr.Veres Sándor 1.
Elkülönített állami pénzalapok
Oktatási anyagok cseréje, internetes oktatás "Kutatás-fejlesztés a kárpát-medencei kisebbségi és nyugati magyar tudományos műhelyekben" Pongor Sándor.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
ESÉLYT AZ ESÉLYTELENEKNEK
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Dr. Sztachó-Pekáry István A főiskolák jövője a kétszintű képzési rendszerben FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA NOVEMBER 4-7.
A Magyar Tudományos Akadémia 180. Közgyűlése Bíró JózsefImre Sándor MTA TRB és AKB közgyűlési képviselői TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint.
ELTE BOLYGÓTUDOMÁNYI NAP Az ELTE Planetológiai Műhely bemutatása Sik András ELTE Természetföldrajzi Tanszék A program az ELTE jubileumi rendezvény-sorozatának.
Paracelsus A meg nem értett tudós.
Dr. Mészáros Gábor október 20. A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Dr. Mészáros Gábor október 20. Magyar Ekvivalencia.
Gróf Széchenyi István 1791-ben született Bécsben. Apja gróf Széchényi Ferenc, édesanyja Festetich Júlianna grófnő. Középfokú iskoláit magánúton végezte,
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság tevékenysége Horváth Gyula.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Bemutatkozás: Szakosztályunk január 22-én alakult meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesületének keretein belül. Célja olyan magas színvonalú.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE E-könyvek az elektronikus könyvtárban K2 kísérleti műhely szakmai.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Készítette: Sümegi Dániel
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Három hagyomány a valláslélektanban
Valláslélektan Chris Dykhuisen Honors 201 November 4, 2003.
HOGYAN CSINÁLJUNK KÁRTYÁBÓL HIGGS BOZONT? Csörgő T. 1 | 17 Csörgő Tamás MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont wigner.mta.hu.
Kommunikáció az egyetemen
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Pálfy Aliz: (N. Colan Általános Iskola, Sepsiszentgyörgy) MENTÁLHIGIÉNÉS KÉPZÉS, MENTÁLHIGIÉNÉS PROGRAMOK ERDÉLYBEN – ÁTTEKINTÉS, KEZDEMÉNYEZÉSEK, TERVEK.
A VM VKSZI aktuális feladatai a LEADER Akciócsoportokkal kapcsolatban Országos LEADER HACS értekezlet Kismaros, április 16. Tar Gyula Osztályvezető.
Készítette: Németh Katalin …
Tanulást könnyítő segédprogramok
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Kovács László Nemzeti Közszolgálati Egyetem
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom. Benedek Szabolcs 1973-ban született Budapesten 1975-től az érettségi Szolnokon élt A budapesti Közgazdaság-tudományi.
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat
Tudománykommunikáció: helyzetkép Magyarországon 2006/2007 Dr. Fábri György PhD kommunikációs igazgató MTA.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Micheal Foucault.
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
William Thomson (Lord Kelvin)
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Készítette : Kovács Máté 10.d
Az e-kereskedelem szakma ProInterNet wokshop március 24. Kis Ervin Egon Elnök, SzEK.org.
Let’s coach it!
Készítette: Malinovszki Dárius
„Információvédelem menedzselése” XIX. Szakmai Fórum Budapest, január 18. Egyesületi hírek BS7799 tanúsítások helyzete Gasparetz András Hétpecsét.
„Információvédelem menedzselése” XVI. Szakmai Fórum Budapest, május 18. Egyesületi hírek BS7799 tanúsítások helyzete Gasparetz András Hétpecsét Információbiztonsági.
Magyar Mudi Egyesület. Rövid történetünk február 21-én alakultunk 1 elnök 2 helyettes – 3 tagú elnökség 21 alapító tag és még ban 4 taggal.
Információvédelem Menedzselése XX. Szakmai Fórum
Én miért választottam a BME Villamosmérnöki szakát?!
Előadás másolata:

Ken Wilber (1949 - ) A transzperszonális pszichológia egyik legjelentősebb képviselője Az integrál pszichológia megalkotója A nonprofit Integrál Intézet elnöke

Életrajz dióhéjban 1949-ben született Oklahoma Cityben Nebraska Államban (USA). Általános- és középiskoláit több helyen végezte, ugyanis apja katonai pályájából következően a családja sokat költözött. Az egyetemi ismeretszerzést az orvostudománnyal kezdte, majd biokémiára váltott, de a doktori képzést már nem fejezte be, mert nem tudott egyetérteni a tudományos szemlélet anyagközpontúságával. Saját szellemi útjára lépve önállóan kezdte olvasni, összevetni és szintézisbe foglalni a nyugati és keleti tudományos, filozófiai és pszichológiai irányzatokat. Szellemi „éhségét” és kapacitását jól jellemzi, hogy naponta 2-3 könyvet olvasott el, 17 éves korától rendszeresen meditált, és mindössze 23 éves volt, amikor 1977-ben megjelent első, nagyszabású tudatelméleti könyve „The Spectrum of Consciousness” (A tudat spektruma) címen. Ezzel a művel nagy elismeréseket és heves kritikákat váltott ki. Tudatelmélete a nyugati tudomány, a keleti és nyugati misztika, valamint az ősi filozófia eredményeit ötvözi, és egy új világmagyarázat alapjait rakja le. Azóta húsz könyvet és számos esszét publikált.

Életrajz dióhéjban Ken Wilbert a hatvanas években az akkoriban alakuló transzperszonális pszichológia legjelentősebb képviselőjeként tartották számon, azonban túlnőtt annak keretein,és létrehozta saját ún. „integrál pszichológiáját”. Jelenleg az Egyesült Államokbeli Boulderben, Colorado államban él, ahol pezsgő szellemi műhely alakult ki körülötte, és az „Integrál Elmélet” lényegében egy új irányzattá formálódott. Ennek intézményeként Wilber 1998-ban megalapította az integrál tan elterjesztését, részletes kidolgozását, és gyakorlatba ültetését célzó nonprofit Integrál Intézetet.

Magyarországon megjelent könyvei: Határok nélkül. Édesvíz, 2000. A Működő Szellem rövid története. Európa, 2003. Áldás és Állhatatosság. Ursus-Libri, 2004. Kiemelten ajánlott Magyarországon szerepel további könyvekben: - Maslow-Assagioli-Wilber: Bevezetés a transzpersznális pszichológiába. Ursus-Libri, 2006. - Daubner-Kaló: A tudattalan nehezen járható ösvényein.

Wilber honlapok www.kenwilber.com www.integralinstitute.org www.integralnaked.org Wilber honlapok Ez a Wilber bemutató fájl: Letölthető itt: http://www.bencelap.hu/wilber.ppt vagy e-mailben elkérhető itt: bence@bencelap.hu