VÍZVISSZATARTÁS Tározók a területi vízgazdálkodás szolgálatában Hadú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara által szervezett szakmai továbbképzés Debrecen, 2014.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Taksony település ivóvízminőség javító program október szeptember 13. KEOP Beruházás összköltsége nettó:
KözOP sz főút Hévíz elkerülő és 71. sz
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Vízgazdálkodási fejlesztések a Felső-Tisza- vidéken ( )
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
MHT Országos Vándorgyűlés
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Társasházi Közös Képviselők Klubja – Csepel ( )
Somogy megyei projektek
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
VTT programhoz kapcsolódó települések belvíz-védelmi fejlesztései Általános tájékoztató február 17.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
BERUHÁZÁSOK A TATROS MEDENCÉJÉBEN HARGITA MEGYÉBEN KORODI ATTILA Gyimesközéplok szeptember
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
„Tapolca-patak revitalizációja”
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
„ Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért”
KEOP / A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló.
MAGYARORSZÁG ÉGHAJLATA
A tatai Réti-8-as számú halastó természetes vízi élőhellyé történő rehabilitációja KEOP /
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
I. Bemutatkozás Horváth Szabolcs okleveles hidrogeológus mérnök
KBSZ Vízi közlekedési Szakmai Nap Budapest
Vízkárelhárítási főosztályvezető
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Fejlesztési Programiroda – Közutak V. Projektiroda
76. számú főút Zala megyei szakaszának ( km szelvények között) 11,5 tonnás burkolat megerősítése Lakossági fórum február 18.
86. sz. főút Szombathely - Vát szakasz ( – km szelvények között) kivitelezési munkálatai Lakossági fórum október 09.
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Dr. Dobó Marianna október 4..  vízkár elhárítás: az árvizek belvizek, helyi vízkárok, vízminőségi haváriák károkozó hatásának megelőzésére, csökkentésére.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Síkvidéki domborzatelemzés alkalmazhatóságának vizsgálata a belvíz előfordulás gyakoriságának értékelésében Tóth Károly, Tamás János, Bíró Tibor DE ATC.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Mezőgazdasági vízszolgáltatási díj elszámolási lehetőségek a gyakorlatban Vízkárelhárítási Országos Konferencia május Miskolctapolca Orbán.
A CIVAQUA program jelentősége, megvalósításának feltételei Nagyerdő Konferencia szeptember 16. Előadó: Orbán Ernő osztályvezető TIKÖVIZIG.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Projekt címe, azonosító száma Projektvezető/Előadó Beszámolási időszak Dátum.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Sík- és dombvidéki vízrendezés
Víz és Társadalom a Kárpát-medencében – történeti vázlat
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
főosztályvezető-helyettes „A Balaton-régió közlekedési helyzete” fórum
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSRA VONATKOZÓ EU IRÁNYELVEK ÉS INTÉZKEDÉSI TERVEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A GYAKORLATI TERVEZÉSI FELADATOKBAN ERŐSEN MÓDOSÍTOTT ÉS MESTERSÉGES.
MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS AND TRADE
Árvízi sajátosságok és tervezett fejlesztések a TIVIZIG területén Az
Maller Márton árvízvédelmi előadó Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata a Rába alsó szakasz és a Hanság térségében SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM PROBLÉMÁKRA ADHATÓ VÁLASZOK,
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
A Tisza árvízi szabályozásának közgazdasági elemzése
2017. július 5..
Az agrárágazat és az aszály
Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem
Az évi Szegedi Nagyárvíz. Előzmények: - Demográfia ( ) - Tisza szabályozás ( ) Év Lakosságszám.
Természeti katasztrófák megelőzése és kezelése a Rakacai víztározónál
Előadás másolata:

VÍZVISSZATARTÁS Tározók a területi vízgazdálkodás szolgálatában Hadú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara által szervezett szakmai továbbképzés Debrecen, 2014. szeptember 16. Orbán Ernő okl. építőmérnök osztályvezető TIVIZIG

Felszíni vízkészletek eredete

Aszály előfordulása Magyarországon A terméskiesés okai Aszály – térkép (Pálfai Imre: Belvizek és aszályok Magyarországon Csapadékok Magyarországon Aszályok gyakorisága 1951 -1992 (Dunay és Tölgyesi, 1993 nyomán)

Vízgazdálkodási célú tározók osztályozása Rendeltetés szerint: vízkárelhárítási célú tározók (árvízvédelmi, belvízvédelmi) vízkészlet tározók (mezőgazdasági, ipari, ivóvíz) jóléti tározók halastavak vizes élőhelyek Jellegük szerint: állandó időszakos Elhelyezkedésük szerint: síkvidéki dombvidéki Szamos - Kraszna közi tározó beeresztő műtárgya Kialakítás szerint: völgyzárógátas medertározók (duzzasztó műtárgy) körtöltéses

Vásárhelyi - Terv Továbbfejlesztése (VTT) 2004. évi LXVII. Törvény a Tisza-völgy árvízi biztonságának növelését, valamint az érintett térség terület- és vidékfejlesztését szolgáló program (a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése) közérdekűségéről és megvalósításáról Komplex program Árvízvédelem Vidékfejlesztés Vásárhelyi terv továbbfejlesztése = ökorégió a Tisza mentén Rekreáció Ökoturizmus Modern mezőgazdaság Természet- és környezetvédelem

A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésének főbb feltételei és tervezési irányelvei a) A tiszai töltések magasításának ésszerű korlátai vannak (magasabb töltés, nagyobb veszély). b) Változik a társadalom területhasználati igénye, a természetvédelem felértékelődött, a mezőgazdaság racionális földhasználatot követel. c) Számos szakmai és kutatási anyag áll rendelkezésre (zöld folyosó, holtág rehabilitáció stb.). d) Új lehetőségek jelentek meg (számítástechnika, űrfelvételek, változó külkapcsolatok). e) A Vásárhelyi féle koncepció ma már nem vitatéma, adottságnak tekinthető. Száz százalékos biztonság nem teremthető, az egyenlő biztonság helyett differenciált kockázatvállalás szükséges. f) Az ezredforduló árvizei igazolták, hogy a védművek előírások szerinti kiépítése halaszthatatlan, keresni kell a töltések további emelésének alternatíváit. g) Az árvízvédelmi biztonság vizsgálata helyett az elöntés kockázata kerül előtérbe. h) Az Alföldön mintegy 10 milliárd m3 vizet kellene tározni, hogy a védvonalak nagyobb részére ne legyen szükség. Ennek a víznek az elhelyezésére - a jelenlegi életfeltételek megtartása mellett - nincs elég terület. i) Az Európai Unió elfogadta és 2000. december 22-én életbe léptette a Víz Keretirányelvet, amely hazai és nemzetközi szinten is az élővilág védelmének legfontosabb eszköze lesz.

A PROGRAM ÁRVÍZKÁR CSÖKKENTÉSI ÉS MEGELŐZÉSI LEHETŐSÉGEI a külföldi árvíztározási, valamint lefolyás-szabályozási lehetőségek feltárása és hatásainak becslése; a hazai folyószakaszokon a nagyvízi meder vízszállításának javítása; a mentett ártéren végrehajtható változások; az árvízvédelmi töltések további magasításának lehetősége; a “nem szerkezeti” árvízvédelmi módszerek fejlesztése.

A MENTETT ÁRTÉREN VÉGREHAJTHATÓ VÁLTOZÁSOK árvízi szükségtározás (hatályos jogi kategória); árvízi vésztározás; lokalizálás. A vésztározás célkitűzése: A Tisza mentén az érvényes mértékadó árvízszintnél egy méterrel magasabban levonuló árhullámok (1000 éves visszatérés) szintjét lecsökkenteni a mértékadó szintre.

MEGVIZSGÁLT VÉSZTÁROZÓK (29 db)

TÁROZÁSI IGÉNYEK ÉS LEHETŐSÉGEK A tározási lehetőségek a tokaji szelvény kivételeével (Tokaj-Vásárosnamény) biztosítják az igények kielégítését. Tokaj-Vásárosnamény között ~ töltésmagasítási alternatíva.

Megvalósult beruházások Tiszaroffi árvízi tározó A projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2005. szeptember. A projekt megvalósításának befejezése: 2009. június 30. A projekt bruttó összköltsége: 5, 8 Mrd Ft.(7,6 Mrd Ft. a teljes összeg az infrastrukturális beruházásokkal együtt: csatornázás, útfelújítás az érintett településeken stb.) A finanszírozás formája: kizárólag hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában történő finanszírozás A támogatás mértéke (VTT): 5, 8 Mrd Ft.

Megvalósult beruházások Cigándi árvízi tározó Kivitelezés Azonosító: KIOP-1.5.2-2004-09-0001/2 A projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2005. április 25. (Támogatási szerződés aláírása) A projekt megvalósításának befejezése: 2009. május 31. (Támogatási Szerződés 4.sz. módosításában az utolsó mérföldkő) A projekt bruttó összköltsége: 16,5 Mrd Ft.

Megvalósult beruházások Hanyi – Tiszasülyi tározó Kivitelezés Azonosító:KEOP-2.1.1/2F-2008-0002 A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2008. szeptember A Projekt megvalósításának határideje: 2012. július A Projekt bruttó összköltsége: 18,8 Ft A finanszírozás formája: Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában történő finanszírozás A támogatás mértéke: a Projekt elszámolható összköltségének 100 %-a, de legfeljebb 18.858.044.495 Ft

Folyamatban lévő beruházások Szamos – Kraszna közi tározó Kivitelezése Azonosító: KEOP-2.1.1/2F-2008-0004 A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2009. március A Projekt megvalósításának határideje: 2013. április A Projekt bruttó összköltsége: 17,4 Mrd Ft A finanszírozás formája: Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában történő finanszírozás A támogatás mértéke: a Projekt elszámolható összköltségének 100 %-a, de legfeljebb 17.407.385.935 Ft.

Vízrendezési művek kezelőnkénti megoszlása a TIVIZIG területén A TIVIZIG működési területe: 6 912 km2 Csatornák hossza: 7 311 km TIVIZIG kezelésű 1 318 km társulati kezelésű 2 944 km önkormányzati kezelésű 1 283 km üzemi, magán kezelésű 1 790 km Szivattyútelepek: TIVIZIG kezelésű 28 db kapacitás: 89,2 m3/s Hordozható szivattyúk: 78 db kapacitás: 17,5 m3/s Tározók: 27 db kapacitás: 76,4 millió m3

Tisza – Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (TIKEVÍR) nagyvízi üzemállapot

Belvíztározás a Hortobágy-Berettyó vízgyűjtőjén 2000-ben

Belvíztározók a TIVIZIG területén Bagaméri II. tározó Csökmői tározó Fehértói tározó Görbeházi tározó

A TIVIZIG és a HNPI Mintaterv kidolgozási javaslata

A mintaterület bemutatása Elhelyezkedése: A mintaterület a 47. sz. Kálló - Alsónyírvíz belvízrendszerben, a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet területén helyezkedik el. Nagysága: A Nagy-ér 12+180 szelvényéhez tartozó 650 km2. Jellemzői: Természetvédelmi szempontból: Változatos morfológia és mikroklíma Sokszínű, gazdag növény és állatvilág Két jellegzetes és egyben szélső élőhely típus jelenléte (száraz homokpuszták és nedves nyírvíz – laposok Vízügyi szempontból: A szélhordta homokbuckák megközelítően Észak – Déli völgyeinek vízelvezetését a keresztirányú dombok átvágásával oldották meg. Az 1970-es években történt fejlesztések során a mértékadó belvíztömeg elhelyezésére tározó rendszer létesült. (Fehérszíki, Bagaméri I-II, Álmosd-Kokadi, Létavértesi, Szentannapusztai, Vámospércsi) Viszonylag nagy esésű, változó beágyazottságú csatornák.

Elvégzendő feladatok

Köszönöm megtisztelő figyelmüket ! Orbán Ernő osztályvezető TIVIZIG