A magyar külpolitika válságkezelő kísérletei a nagy gazdasági világválság idején (1929-1933) Dr. Vizi László Tamás főiskolai tanár, oktatási rektorhelyettes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az I. világháború
Advertisements

KULTÚRPOLITIKA ÉS MŰVELŐDÉSÜGY A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTTI MAGYARORSZÁGON „A tanulatlan, és demokráciára éretlen tömegek veszélyesek a társadalomra”
Az es szabadságharc.
MANORKA projekt Értékelő Csoport ülése február 18. Budapest „Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
2013. november 15. A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező középiskolák jegyzékének közzététele.
„ Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért”
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Magyar sikerek Kínában
Az I. Világháború Békekötések.
EU alapismeretek E-Learning.
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
Történelmünk viharos korszaka képekben 1920 – 1943 sodródás a háborúba (ítélje meg az utókor) jozefusz ) Korabeli beszédek és zene.
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
Úton az újabb háború felé
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Benito Mussolini
Konfrontáció és megegyezés Kelet-Ázsia és a Csendes-óceán
Az európai integráció története
Az európai integráció története
Mesés Mesék Élvezd a mesék csodálatos világát!
A Z ELSŐ A NSCHLUSS - KÍSÉRLET, ÉS ANNAK JELENTŐSÉGE A NÉMET - MAGYAR - OLASZ DIPLOMÁCIAI KAPCSOLATOKBAN Rácz Angéla Debreceni Egyetem, Bölcsészettudományi.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
A pedagógusminősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetése
EU II..
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
Az együttm ű ködést ő l a két Németországig.  „hidegháború” (Walter Lippmann)  febr.9. Sztálin beszéde Az imperializmus ellen küzdeni kell IMF,
Humán TISZK TÁMOP projekt 2012/13-as tanév Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Káli Csaba: Egy gróf az emigrációban. Teleki Béla naplója
Varga Mihály december december 19. Felzárkózás nélküli megszorítás.
A II. világháború (2.) A keleti front
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
Névtelen| Biztonságos| Felhasználóbarát
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
Készítette: Szép Zsófia 8.a
Párizs június 20 - Berlin június 28 Egy kivételes alkalom, amikor összekötheted a szórakozást és az üzleted. Találkozz a LEO vezetőkkel a világ minden.
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
Horthy Miklós.
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A magyar társadalom kiemelt csoportjai között.
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
Magyarország a két világháború között
Teleki Pál
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
Magyarország – Csehország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Orosz György főosztályvezető, Globális Főosztály KÜLGAZDASÁGÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
A világgazdasági válság hatása Magyarországon. Hazánk és a világgazdaság  világgazdasági válság  külföldi hitelek & külkereskedelem  a válság.
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
Európai pénzügyi intézményrendszer
ENYHÜLÉS ÉS SZEMBENÁLLÁS
Tagok fő 89 fő 100 fő 101 fő 103 fő.
A RENDSZER MEGSZILÁRDULÁSA
A „népek tavasza” Forradalmak ben
A világgazdasági válság hatásai Magyarországon
A kivételes hatalom joga Magyarországon
A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Gazdaságunk jellemzői, fejlődése Trianon után
BROILER ágazati HELYZETKÉP
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
A magyar-német kapcsolatok fordulópontjai
Előadás másolata:

A magyar külpolitika válságkezelő kísérletei a nagy gazdasági világválság idején (1929-1933) Dr. Vizi László Tamás főiskolai tanár, oktatási rektorhelyettes Győr, 2014. május 15. Társadalmi konfliktusok- társadalmi jól-lét és biztonság Versenyképesség és társadalmi fejlődés (TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0069)

A Bethlen-kormány külpolitikai aktivitás 1927 után

Walko Lajos külügyminiszter a kiváló külkereskedelmi szakember és gazdasági diplomata Mielőtt a külügyminiszteri tárcát a Bethlen-kormányban átvette volna, a Pénzügyminisztérium államtitkára volt, majd 1922. június 16-tól több mint négy éven keresztül a kereskedelemügyi miniszteri posztot töltötte be. Mellette közben egy rövid ideig pénzügyminiszter is volt. A külügyi tárcát 1925. március 17-e és 1930. december 9-e között vezette. A külügyek élén gróf Károlyi Gyula követte, aki miniszterelnökként 1931. augusztus végén Walko Lajost kérte fel a magyar külügyek irányítására. Walko ezt a megbízatását a Gömbös-kormány 1932. október 1-jei hivatalba lépéséig ellátta.

A külpolitikai nagyüzem 1927. április 5. Róma: magyar-olasz barátsági, békéltető eljárási és választott bírósági szerződés; 1927. december, Genf: tárgyalás Stresemann német külügyminiszterrel; 1928. április, Milánó: tárgyalás Mussolinival; 1928. október, Varsó: magyar-lengyel békéltető és választott bírósági egyezmény megkötése; 1929. június, Párizs. 1930. április, Róma: Mussolini-Bethlen találkozó; 1930. május, Athén: Magyarország és Görögország békéltető eljárási és választott bírósági szerződést köt; 1930. június, London: Bethlen londoni útja!!! 1930. július, Budapest: Bethlen és Schober osztrák kancellár találkozója. 1930. október, Ankara 1930. november, Berlin!!!! 1931. január, Bécs

A magyarországi gazdasági válság jellemzői egyszerre jelentkezett a külpiacokra való erős ráutaltság, a nemzetközi konjunktúrától való szoros függés, a belső piac elégtelensége és gyengesége, a drasztikusan romló cserearányok, a szélesre nyíló agrárolló és az ország katasztrofális méretű eladósodása Fontos! súlyos hitelválság és termelési-értékesítési válságról volt szó! Magyarországot is! felkészületlenül, de nem váratlanul érte. Külpolitikai válasz: külföldi kölcsönök megszerzése, külpiacok megnyitása.

Párizs-London-Berlin 1929. június 11-12. Bethlen párizsi látogatása. „Nincs akadálya […] annak, hogy a két országot szívélyes kapcsolatok fűzzék egymáshoz, amelyek majd megnyitják a lehetőséget az előtt, hogy teljes egyetértésben lássanak hozzá az együttműködés munkájához, amelyre […] a világnak ebben a felében gazdasági, de főleg pénzügyi téren hivatottak.” 1930. június 15-18. Bethlen Londonban. Bethlennek be kellett érnie egy jóval kisebb, az eredeti összeg kb. egyharmadát jelentő, mintegy 87 millió pengő értékű, egyévi lejáratra biztosított váltókölcsönnel. A megállapodást 1930. november 20-án Londonban írták alá a felek. Az összeget a Rothschild-bankcsoport, a Speyer, a National City és más, leginkább amerikai bankok biztosították. 1930. november 22-24. Bethlen Berlinben. Vámkedvezmény nyújtása a magyar búzára és kukoricára. Állatállományra nem!!! 1931. márc. 21. német-osztrák vámunió terve és a magyar válaszok.

Károlyi Gyula próbálkozásai Külügyminiszter: 1930. dec. 9. - 1931. aug Károlyi Gyula próbálkozásai Külügyminiszter: 1930. dec. 9.- 1931. aug. 24. Miniszterelnök: 1931. aug. 24. – 1932. okt.1.

Károlyi francia orientációja 1931. tavasza: Párizs 500 millió frankos kölcsönt helyezett kilátásba. DE! el kell távolodni a német-osztrák vámuniótól! 1931. augusztus, Párizs: azonnali ötmillió fontos kölcsön Magyarországnak. 1931. szeptember 25. Budapest: magyar-francia kereskedelmi szerződés aláírása. (a Franciaországba szállítandó magyar búzának a teljes francia búzabehozatal 10 %-áig kedvezményes vámot biztosít.) A szerződés azonban 1931-ben még nem lépett életbe. Nagyhatalmi és közép-európai válságkezelési tervek és azok kudarcai. (1932. március 2. Tardieu-terv meghirdetése) 1932. március 4. Budapest. Magyar-francia áruforgalmi egyezmény megkötése 1932. március 30. Budapest. Magyar-belga áruforgalmi egyezmény megkötése De vajon miért a francia orientáció???

És a német, osztrák lehetőségek 1932. augusztus 3. Magyar-német megállapodás a magyar búzafölösleg Németországban való eladására. 1932. augusztus 22. Bécs. Magyar-osztrák árucsere egyezmény megkötése. Károlyi Gyula próbálkozásai dicséretesek, de nem elegendők! 1932. szept. 3. Bethlen, mint a kormánypárt vezére, levélben szólítja fel Károlyit a lemondásra. 1932. szept. 21. Károlyi gyula benyújtja lemondását.

A külpiacok megszerzése Gömbös Gyula miniszterelnöksége idején 1932-1936

Gömbös piacszerzései és a magyar külpolitika 1932. november. Gömbös római útja. Magyar-olasz-osztrák vámunió tervének a felújítása, magyar-olasz kereskedelmi szerződés aláírása 1932. november 20-22. kereskedelmi tárgyalások Ausztriával (Dollfuss) 1932. december 10. Magyar-osztrák kereskedelmi szerződés megkötése Bécsben. 1932. december 22. Eredményesen lezárulnak a magyar-cseh kereskedelmi tárgyalások. 1933. március 6-18.Bethlen berlini magánútja!! 1933. június 17. Gömbös kétnapos látogatása Berlinben. 1933. július 22. Berlin: magyar-német kereskedelmi pótegyezmény. A német piacok megnyílnak a magyarországi búza, rozs, árpa és kukorica kivitele előtt. 1933. augusztus 1. Ankara: magyar-török kereskedelmi szerződés. 1933. augusztus 28. Magyar-osztrák kereskedelmi megállapodás. 1933. szept. 1. Magyar-olasz kereskedelmi megállapodás. 1934. február 6. Róma: magyar-szovjet diplomáciai kapcsolatok felvétele.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Társadalmi konfliktusok- társadalmi jól-lét és biztonság Versenyképesség és társadalmi fejlődés (TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0069)