Az amerikai függetlenségi háború

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az I. világháború
Advertisements

Bonaparte Napóleon hadjáratai.
A spanyol világbirodalom és a Németalföld
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
 Állandó összecsapások a gyarmatokon  Ohio, Mississippi, Antillák, Kanada, India  Fro. miatt átterjedt Európára  Hannover – NBr. Achilles sarka 
Az es szabadságharc.
A földrajzi felfedezések okai és hatásai
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Az I. Világháború Békekötések.
A NAGY FÖLDRAJZI FELFEDEZÉSEK
EURÓPA ÉS AZ EURÓPÁN KÍVÜLI VILÁG A SZÁZADBAN
Az Egyesült Államok etnikai és demográfiai jövője
A francia forradalom és a francia alkotmányok
A görög-perzsa háborúk
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
A RÁKÓCZI SZABADSÁGHARC
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA
AZ AMERIKAI FÜGGETLENSÉGI HÁBORÚ
A FRANCIA FORRADALOM.
A NAGY FÖLDRAJZI FELFEDEZÉSEK, ÉS HATÁSUK
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK POLGÁRHÁBORÚJA
Politikai folyamatok a bécsi kongresszus után
A felvilágosult abszolutizmus
A polisz születése.
EGYETEMES TÖRTÉNELEM A 18. SZÁZAD ELEJÉTŐL 1849-IG
AZ EGYENSÚLY-POLITIKA SZÁZADA
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Gyarmatosítás.
VETÉLKEDŐ EMBERI JOGOK.
AUSZTRÁLIA FELFEDEZÉSE
Benkovics László, február 2013
Amerika Narancsík Eszter.
AZ USA KIALAKULÁSA ÉS NAGYHATALOMMÁ VÁLÁSA
PLURIBUS UNUM – A SOKBÓL EGY
FŰGGETLENSÉG NAPJA Julius 4. Katt..
Az angol polgári forradalom
Francia Köztársaság.
A földrajzi felfedezések okai és hatásai
A nagy francia forradalom - áttekintő vázlat -
Napóleon A császár.
NAPÓLEON HADJÁRATAI.
Találkozás a „vadakkal” Filozófia és Tudománytörténet Tanszék BME 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Telefon:
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása pluribus unum (sokból egy)
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
Az Amerikai Egyesült Államok. Általános bevezetés Hivatalos neve: United States of America (rövidítve US, USA) Szövetségi állam, fővárosa Washington D.C.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Sir Winston Leonard Spencer Churchill
Portugália.
A Szent Szövetség Európája
Erzsébet –
Bonaparte Napóleon hadjáratai.
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
A nagyhatalmak.
A százéves háború.
A Napkirály udvarában.
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
Bonaparte Napóleon
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
Az amerikai függetlenségi háború és az Egyesült Államok létrejötte
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
,,Migráns” országok Latin-Amerika,USA,Kanada,Izrael,Ausztrália,Új-Zéland és Dél-Afrika készítette: Verdes Máté.
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
ANGOL-AMERIKA FELOSZTÁSA ÉS LAKOSSÁGA
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
A felvilágosodás elterjedése
Napóleon Bonaparte.
A gyarmatosítás folyamata
Előadás másolata:

Az amerikai függetlenségi háború - 1775-1783.

I. Előzmények: 1492 Amerika felfedezése (Kolumbusz Kristóf, Amerigo Vespucci)Nagy földrajzi felfedezések. Gyarmatosítás-más népek leigázása, kifosztása Anglia legyőzi a nagy Armadát (spanyol hajók) Anglia a tengerek ura, miután legyőzi a hollan-dokat is az atlanti –óceánon. 1640 angol polgári forradalom fejlődik az ipar (céhek helyett manufaktúrák), a kereskedelem, a bankok, a kereskedőházak meggazdagodnak. 7 éves háború Észak-Amerikában a franciák ellen (1756-1763) – gyarmatszerzés.

II. Az adóztatás képviselet nélkül - zsarnokság A sok háború sokba került az angol kincstárnak is, ezért adóemelésre, új adók kivetésére volt szükség - a gyarmatokat is megadóztatja. A gyarmatok lakói noha alattvalói Angliának, képviseletük nincs a parlamentben, a királyt helyettesítő kormányzó végrehajtja az angol törvényeket. Nem tetszik a telepeseknek, hogy róluk döntenek nélkülük Londonban, képviseleti jogot akarnak.

A bostoni teadélután 1773 Indiánnak öltözött bosztoni polgárok 3 angol hajó rakományát, köztük teabálákat dobáltak a tengerbe. Tiltakozás volt a rájuk kivetett teavám ellen. A válasz nem maradt el: királyi önkényuralmat vezettek be a gyarmatokon. 13 észak-amerikai tartomány kongresszusán eldöntötték, hogy fegyveresen szembeszállnak Angliával.

13 gyarmat föderációja

A függetlenségi háború - 1775-1783 13 észak-keleti gyarmat föderációt hozott létre, mert tudták, csak az összefogás győzheti le a gyarmattartókat. A lázadók hazafiaknak vallották magukat, akik a szabadságukért harcolnak. A betelepült lakosság és később a franciák, hollandok, oroszok is támogatták az amerika-iakat, feltartották az angol hajókat a tengeren. 1783-ban végül legyőzték az angolokat a sereget George Washington vezette.

A yorktwoni csata - 1781 Konfliktus Amerikai függetlenségi háború Időpont 1781. szeptember 28-október 19. Helyszín Yorktown, Amerikai Egyesült Államok, Virginia állam Eredmény Döntő francia-amerikai győzelem Szemben álló felek Amerikai Egyesült Államok Francia Királyság Nagy-Britannia Hesseni zsoldosok Parancsnokok George Washington tábornok Jean-Babtiste de Rochambeau tábornok Lord Cornwallis tábornok Szemben álló erők 10 800 francia 8500 amerikai 24 francia hadihajó 375 ágyú 7500 fő Veszteségek 600 halott és sebesült 500 halott és sebesült 7000 hadifogoly Cornwallis tábornok megadja magát a francia-amerikai erőknek

A Függetlenségi nyilatkozat 1776. július 4. 1776. július 4-én a gyarmatok kongresszusa elfogadta a Függetlenségi nyilatkozatot. Leszögezi, hogy minden ember egyenlő. Kimondja az alapvető emberi-és polgári jogokat: - sajtószabadság, vallásszabadság, szólásszabadság többek között. Anglia (VI: György)1783-ban, a szabadságharc végén ismeri el az USA függetlenségét. Párizsi béke (1783) Minden terület a Mississippitől keletre és a Nagy Tavaktól délre amerikai kézre került, kivétel Florida, amelyet különbékében a spanyolok kaptak meg. Július 4 a függetlenség napja ma is nemzeti ünnep. ( A hazafi- 2000. Mel Gibson )

Az Egyesült Államok alkotmánya Létrehozták az állam alaptörvényét, az amerikai alkotmányt. Kerettörvény, alig volt szükség a módosítására. Szétválasztotta a hatalom 3 ágát: 1, a törvényhozó hatalom a kongresszus kezében van. 2, a végrehajtó hatalmat az elnök vezette kormány jelenti 3, A Legfelső Bíróság a feje az igazságszolgáltatásnak. George Washington a csatában és államelnökként

Köszönöm a figyelmet! Házi feladat: megtanulni a Tankönyv 8-11. oldalon szakaszolva a tananyagot. Tanulni a füzetbe írt vázlatból is kell, a kettő kiegészíti egymást. Válaszolni kell a kérdésekre írásban, amelyek a 11. oldalon találhatók ( 1-8). Lehet hozzáolvasni .