Lehetséges-e növekedés hitelezés nélkül? Magyar Közgazdasági Társaság 52. Vándorgyűlése Virág Barnabás, MNB igazgató 2014. szeptember 4-6.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Toma Pál Budapest, március 28.
A szikra Nagy Márton A szikra Nagy Márton Pénzügyi stabilitás Corvinus Egyetem, december 10. Ajánlott irodalom: Király.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Ciklikus vagy strukturális? A gazdaságpolitika fő kérdése Simor András Közgazdász vándorgyűlés, Eger Szeptember 29.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
1 Az MNB hitelezési felmérésének módszertana Fábián Gergely (Pénzügyi Stabilitás) Homolya Dániel (Pénzügyi Stabilitás) február 11.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 30.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Mikor legyen Magyarországon euro? A magyar gazdaság felzárkózási kilátásai Simor András május 19.
Inflációs Jelentés (elemzői fórum) február.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS szeptember Virág Barnabás szeptember
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS június Virág Barnabás Június 28.
Makrogazdasági kilátások Inflációs Jelentés március Virág Barnabás Március 28.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés, március Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabás, igazgató március 27.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Új követelmények a nemzetgazdaság finanszírozásában Közgazdász Vándorgyűlés október 2. Kármán András Nemzetgazdasági Minisztérium.
Magyarország a globális pénzügyi válságban: következmények és kihívások Csermely Ágnes Közgazdasági Társaság Éves Közgyűlése szeptember 26.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés, szeptember
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Monetáris transzmissziós mechanizmus
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Csillag István. Folytatjuk…... Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk….(????) A fundamentumok a csúcson! -GDP: 3,6% (2014.I-III.negyedév)KSH.
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Fizetési mérleg jelentés
Makrogazdasági kilátások Inflációs Jelentés június
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
Innovatív monetáris politika nem-hagyományos időkben Az MNB válaszai a makrogazdasági kihívásokra GTTSZ konferencia Kuti Zsolt, igazgató április.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
Növekedési Jelentés 2015 Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabás, ügyvezető igazgató december 7.
Pénzügyi folyamatok és monetáris politika Csermely Ágnes szeptember 26.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – június
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Előadás másolata:

Lehetséges-e növekedés hitelezés nélkül? Magyar Közgazdasági Társaság 52. Vándorgyűlése Virág Barnabás, MNB igazgató szeptember 4-6.

Tartalom  Kilábalás hitelezés nélkül? - a korábbi válságok tapasztalatai  Az aktuális növekedési környezet Mitől más ez a válság, mint a többi?  Mit mutatnak a hazai adatok?  Konklúzió Magyar Nemzeti Bank 2

„Hitel nélkül nincs fejlődés”, létezhet-e kilábalás hitelezés nélkül? Magyar Nemzeti Bank 3

Relatíve gyakoriak a hitelezés nélküli helyreállítási periódusok Magyar Nemzeti Bank 4 Forrás: Abiad et al (IMF, 2011) az elmúlt 50 évben a recessziót követő kilábalási periódusok %-a „hitelezés” nélkül zajlott nagyobb arányban fejlődő gazdaságokra jellemző Latin-amerikai válságok ERM és skandináv bankválságok Ázsiai-válságok Hitelezés nélküli kilábalási periódusok aránya

A hitelbuborékok jelentősen növelik a hitelezés nélküli kilábalás valószínűségét… Magyar Nemzeti Bank 5 Forrás: Abiad et al (IMF, 2011) Előzmények, amelyek számottevően növelhetik a hitelezés nélküli kilábalás valószínűségét: hitel és ingatlanpiaci buborék bankválság a válság periódusban mély GDP-veszteség tartósan magas fizetési mérleghiány magas eladósodottság Hitelezés nélküli kilábalás relatív valószínűsége

Azonban a hitelezés nélkül a kilábalás lassabb és időben elhúzódik Magyar Nemzeti Bank 6 Forrás: Bijsterbosch&Dahlhaus (ECB, 2011) A hitelezés nélküli fellendülések: kb százalékkal lassabbak, mint a normál fellendülési periódusok jellemző a tőke-felhalmozás és a termelékenység-növekedés lassulása/leállása a foglalkoztatás bővülésben nincs érdemi eltérés Átlagos növekedési dinamikák a kilábalás első három évében

Tényezők, melyek segíthetik a fellendülést A hitelezés nélküli periódusban az alábbi tényezők segíthetik a gyorsabb kilábalást: magas gazdasági nyitottság; leértékeltebb reálárfolyam; a hitelkínálati korlátok mérséklése; a bankrendszer egészséges működésének támogatása; strukturális reformok. Magyar Nemzeti Bank 7

Létezhet-e kilábalás hitelezés nélkül? IGEN!!! Magyar Nemzeti Bank 8

Az aktuális növekedési környezet Magyar Nemzeti Bank 9

A kibocsátás helyreállása még hat évvel a válság után is várat magára Magyar Nemzeti Bank 10 Forrás: Eurostat A GDP változása a válság előtti értékhez képest

A munkapiaci helyzet általában a növekedési képnél is gyengébb Magyar Nemzeti Bank 11 Forrás: Eurostat A foglalkoztatás változása a válság előtti értékhez képest

A válság az aktuális mellett a potenciális kibocsátást is érdemben mérsékelte Magyar Nemzeti Bank 12 Az amerikai gazdaság GDP-jeAz eurozóna GDP-je Forrás: IMF WEO April 2014, Eurostat, a szerző számításai

A globális egyensúlytalanságok oldódtak, de a magas adósságok továbbra is visszahúzzák a kilábalást Magyar Nemzeti Bank 13 Forrás: BIS Annual Report 2014, ill a szerző saját számításai Folyó fizetési mérleg egyenlegek Adósságállomány a GDP arányában

A megváltozott megtakarítási és beruházási viselkedés és a 0 alsó korlát korlátozhatja a kamatpolitika hatásosságát Magyar Nemzeti Bank 14 reálkamat beruházás, megtakarítás Savings Investment S’ I’ r r’ A B

A reálkamatok az elmúlt évtizedben tendenciózusan csökkentek Magyar Nemzeti Bank 15 Forrás: IMF WEO April 2014 ill. a szerző számításai Reálkamat a fejlett gazdaságokban (10 év állampapírpiaci hozamokból számolva)

Más ez a válság… 2008/2009-ben egy szinkronizált, adósságválságot élt át a világ több gazdasági régiót és több gazdasági szereplőt érintett egyszerre korlátozott a tér a gyors reálleértékelődésre a külkereskedelmi csatorna gyengébb lehet banki mérlegek sérültek a hagyományos monetáris politikai és költségvetési mozgástér is leszűkült kamat/hitelcsatorna nehezen aktiválható Magyar Nemzeti Bank 16

A válság hatására megváltozott a hitelezés megítélése A VÁLSÁG ELŐTT: a pénzügyi mélyülés optimálisabb erőforrás- allokációhoz és ezen keresztül gyorsabb hosszabb távú növekedéshez vezet A VÁLSÁG UTÁN: a pénzügyi mélyülés nem feltétlenül jár optimális erőforrás-allokációval. A túlzott pénzügyi mélyülés növelheti az kibocsátás volatilitását, különösen ha nagy arányban a lakáspiac és/vagy a lakossági fogyasztás finanszírozásában jelentkezik. Magyar Nemzeti Bank 17

Létezhet-e kilábalás hitelezés nélkül? MOST SOKKAL NEHEZEBB! Magyar Nemzeti Bank 18

Hazai helyzetkép Magyar Nemzeti Bank 19

Sérülékeny helyzetben ért minket a globális válság Magyar Nemzeti Bank 20

Részben keresleti, részben kínálati okok hatására a magánszféra hitelállománya jelentősen csökkent Magyar Nemzeti Bank 21

A háztartások esetében erős mérlegalkalmazkodási motívum jelentkezett Magyar Nemzeti Bank 22 Forrás: Endrész et al (MNB Tanulmány, kézirat 2014) A hitelezési rés = [(megfigyelt hitel állomány) – (egyensúlyi lakossági hitel állomány)]/egyensúlyi lakossági hitel állomány

A mérséklődő alapkamat ellenére a vállalati hitelállomány további csökkenésére számíthattunk Magyar Nemzeti Bank 23 Forrás: MNB A vállalati hitelállomány változása (árfolyamszűrt érték) az NHP elindítása

Egyre nagyobb arányban beruházási célra kerülnek felhasználásra az NHP-s hitelek Magyar Nemzeti Bank 24 Forrás: MNB Az NHP keretében folyósított hitelek (a felhasználás célja alapján)

Az EU-s források aktívabb felhasználása és az NHP következtében beruházási rátánk ismét közelít a régiós átlaghoz Magyar Nemzeti Bank 25

Konklúzió A válság utáni kilábalás Magyarországon is hitelezés nélkül kezdődött A KKV körben az NHP érdemben csökkentette a kínálati korlátokat – a megállt a vállalati állomány süllyedése A hitelek (produktív) beruházási célú felhasználása a gazdaság hosszabb távú növekedési potenciálját is emeli A lakossági hitelezés esetén a túlzott kockázatvállalás megelőzése javíthatja a növekedés fenntarthatóságát – új makroprudenciális szabályok A válság éveiben kiépült új kapacitások és gyengébb reálárfolyam támogathatják a hazai kilábalást Magyar Nemzeti Bank 26

Létezhet-e kilábalás hitelezés nélkül? IGEN, DE CSAK KÖRÜLTEKINTŐEN! Magyar Nemzeti Bank 27

Felhasznált irodalom Abdul Abiad, Giovanni Dell'Ariccia, and Bin Li: Creditless Recoveries (IMF Working Paper, March 2011) Martin Bijsterbosch and Tatjana Dahlhaus : Determinants of creditless recoveries (ECB Working Paper, June 2011) Bodnár Katalin – Kovalszky Zsolt: Növekedés hitelezés nélkül – hazai és nemzetközi tapasztalatok (MNB Tanulmány, kézirat, 2014) Zsolt Darvas: Can Europe recover without credit? (Bruegel Policy Contribution, February 2013) Endrész Mariann – Kiss Regina – Virág Barnabás: A lakosság adósság leépítési folyamatának helyzete Magyarországon (MNB Tanulmány, kézirat 2014) In search of a new compass (BIS 84th Annual Report) Előd Takács – Christian Upper: Credit and growth after financial crises (BIS Working Paper, July 2013) Magyar Nemzeti Bank 28

Köszönöm a figyelmet!