A merevlemez(winchester)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Külső memóriák.
Advertisements

Háttértárak ismertetése
Készítette: Horváth Gergely
Tegnap Ma Holnap HDD.
A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
DISZKréten az adathordozókról
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
A merevlemezek tegnap, ma, holnap
Az információtárolás módjai
A mágneses és optikai adattárolók
Háttértárak.
Régen és most. Háttértárolók.
12. Óra Háttértárak.
Háttértárak Papír alapú Mágneses elvű Optikai Memóriák Lyukkártya ROM
Merevlemezek (winchesterek)
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Számítógépes Alapismeretek – I. Beadandó Dolgozat Bóta Balázs (BOBSAAI.ELTE) ELTE-IK (2010)
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Készítette: Nyilas Árpád.
Amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
Készítette Geng Krisztián János.  Miért használunk merevlemezt? Miért használunk merevlemezt?  Mik voltak az alternatívák Mik voltak az alternatívák.
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink háttértárai Blázsovics Martin Soós Gábor
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
A perifériák általánosan
Mai számítógép perifériák
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Mágneses háttértárolók
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Merevlemez.
Háttértárak.
Háttértárak és adathordozók
A háttértárak felépítése és működése
MEREVLEMEZEK TEGNAP, MA, HOLNAP
Kör és forgó mozgás.
Háttértárak.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. A kezdetek kezdete - RAMAC TULAJDONSÁGÉRTÉK lemezek száma50 db Cilinderek száma100 db Tányérok mérete24” Fejek száma2.
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Merevlemezek tegnap ma holnap.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
Háttértárak. Merevlemezes háttértároló Az egyre nagyobb tárolókapacitás, a gyorsabb adatelérés igénye, a biztonságosabb adattárolás kívánalma hívta életre.
Bevezetés az informatikába
A számítógép felépítése
Perifériák: Monitor Nyomtató Billentyűzet Egér Hálózati kártya Háttértárak: FDD HDD CD/DVD.
Háttértárak By: TR .
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
A korszerű háttértárak KÉSZÍTETTE : RÉPÁS GÁBOR DOMINIK FELKÉSZÍTŐ TANÁR : SPEK KRISZTINA ISKOLA : MAGYAR TANNYELVŰ MAGÁNSZAKKÖZÉPISKOLA, GÚTA.
Korszerű háttértárolók Készítette: Barczi Renáta Felkészíttő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Háttértárak.
Háttértárak.
Tároló perifériák.
Merevlemezek tegnap,ma,holnap
Előadás másolata:

A merevlemez(winchester) Készítette:Králik Dávid Torda Dávid 9.A

A merevlemez (az egykori angol elnevezés alapján winchester-nek is), mely az adatokat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja, melyet a forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír vagy olvas. A lemezek állandóan forognak, forgási sebességüket rpm-ben adják meg (Rotations Per Minute, azaz percenkénti fordulatszám, „fordulat per perc”). Ez általában 5400 – 7200. A fej körülbelül nanométeres légpárnán repül a lemez felett, ezért egy apró porszem is tönkreteheti azt. Összeszerelésük ezért speciális körülmények között, pormentes üzemcsarnokban, úgynevezett tisztatérben történik. Egy winchesterben több lemez is van: mindegyikhez két fej tartozik: alul-felül egy. Mivel az azonos fej- és lemezszámú meghajtók kapacitása eltérő lehet, a végleges kapacitást és az adattárolásra használt területeket a gyártás során úgynevezett szervóírással alakítják ki. A HDD-beli lemezeket azonos központú, különböző sugarú körök tagolják, ezeket sávoknak (trackeknek) nevezzük. A sávok azonosítása számokkal történik, a legkülső sáv a 0-s sorszámú. Azokat a sávokat, melyek egymás alatt helyezkednek el, cilindernek nevezzük. A sávokat tovább lehet bontani ún. szektorokra. Ezeket is sorszámozzák, ezek eggyel kezdődnek. Az egyszerűség kedvéért a winchester 2-4 szektort (a szektoroknak a száma mindig 2-nek valamelyik hatványa) együtt szokott kezelni, ezek a szektorcsoportok a clusterek.

A merevlemez belső részei. Elektronikai rész Mechanikai rész A merevlemez belső részei. A merevlemez belülről Író,olvasó fej

A merevlemez főbb tulajdonságai Tárolókapacitás: ez jellemzi a winchestert abból a szempontból, hogy mennyi adat fér rá: kezdetekben csak pár megabájt volt, manapság már 40 GB – 8 TB között mozog. Írási és olvasási sebesség: ezt nagyban befolyásolja a lemez forgási sebessége, amely jellemzően 5400, 7200, 10 000 vagy 15 000 fordulat/perc (rpm). A merevlemez átviteli sebességének növelésének érdekében beépítenek egy gyorsítótárat (cache-t). Mivel általában szekvenciális írásról és olvasásról van szó, a merevlemez elektronikája a gyorsítótárba gyűjtögeti a kiírandó adatokat, majd ha elegendő összegyűlt, egyszerre kiírja a lemezre. Olvasásnál a lemezről többet beolvas, mint amennyire szükség van az adott pillanatban, arra a statisztikai tényre építve, hogy „úgyis kérni fogjuk az utána lévő adatokat” (előreolvasás). Nem kevésbé fontos szerepe még, hogy a csatolófelület felé szakaszosan is, de állandó sebességgel küldje és fogadja az adatokat. A gyorsítótárnak köszönhetően a HDD elérési ideje lényegesen lecsökken. A gyorsítótár lehetőségeinek kihasználása érdekében a nagyobb adatsűrűségű tárolókhoz nagyobb méretű szokott lenni. Régebben 2, 4, 8 MiB-os, manapság a nagyobb kapacitású HDD-k mellé 16, 32 vagy 64 MiB-os gyorsítótárat szoktak rakni. Csatolófelület: ezen keresztül történik az adatátvitel, több fajta létezik: ATA (PATA), SATA (SATA I, SATA II, SATA III), SCSI, SAS (Serial Attached SCSI), FC (Fiber Channel).

Több fajta csatlakozó van.(Például: ATA,SATA,PATA,SATA I)

Köszönjük a figyelmet!