Szeged az első világháborúban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az I. világháború
Advertisements

A tanácsköztársaság.
Az 1. világháború.
Az 1956-os forradalom.
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Grassalkovich-kastély kertje, Gödöllő
DÉVAVÁNYA.
Az es szabadságharc.
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Foktő – Kalocsai repülőtér önkormányzati fejlesztése
Az I. Világháború Békekötések.
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
Kiskunfélegyháza az első világháborúban
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
A Tanácsköztársaság.
Magyarország az első világháborúban
Párizsi kommün.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Forradalmak az első világháború végén – a német forradalom
Magyarország az első világháborúban
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Az önkormányzat szerepe a logisztikai központ létrehozásában II. CEBC Logisztikai Konferencia Budapest, II. 3. Nagy Sándor Városfejlesztési alpolgármestere.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
Március jeles napjai.
Magyarország a II. világháborúban.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
V. Hadigazdaság az első világháborúban
Világháború, forradalom, terror, Trianon
Horthy Miklós (Kenderes, 1868 – Estoril, Portugália 1957)
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
A háború és következményei Magyarországon
1920. június 4-én írták alá a trianoni békét, amely értelmében Magyarország területe (Horvát-Szlavónország nélkül) km 2 -ről km 2 -re csökkent.
Infrastrukturális fejlesztési lehetőségek és között
Szeged és az első világháború
Lakóhelyem (Makó) az I. világháborúban
Szeged az első világháborúban
A nagyvárosi fejlődés megtorpanása Készítette: Csíkos Barna, Körmendi Zoltán Csapattagok: Csíkos Barna, Valkony Regő, Körmendi Zoltán.
Az i. Világháború hatása Szegedre
Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
Szeged az I. Világháborúban ( )
Az őszirózsás forradalom
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM 1918
Az M-3 utóélete: Szeged, József Attila Tudományegyetem (JATE) Főszereplők: Dr. Kalmár László professzor JATE Kibernetikai Laboratórium (KibLab):
  1867-től gazdasági fellendülés figyelhető meg  Malmok alapítása  Állattenyésztés jelentősége nő (sertés, szarvasmarha)  Vasúti közlekedés lehetősége.
OROSZ FORRADALMAK 1917.
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
Szeged az első világháborúban
Szeged az I. világháborúban
A háború előtt Gazdasági-politikai összetűzések az országcsoportok között Csanád megye és Makó a Ferenc Ferdinánd által vezetett hadgyakorlaton sejthetett.
Az I. Világháború idején
Horthy Miklós.
Károlyi Mihály.
Magyarország a két világháború között
Teleki Pál
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
A világháború kezdete július 28. – november 11.
A trianoni békeszerződés és következményei
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
Kelet-Közép-Európa és a Balkán
AZ ELLENFORRADALOM ÉS HORTHY HATALOMRA KERÜLÉSE
Rövid életű polgári köztársaság Tanácsköztársaság
Előadás másolata:

Szeged az első világháborúban

Előzmények Szegedi nagy árvíz pusztítása (1879) A Víz után Márciusban a víz körbevette és elöntötte a várost. 6800 házból 262 marad lakható. 11811015 Ft kárt állapítanak meg. Az árvízben a halottak száma 170 fő. Az év végén Lechenr Lajos benyújtja Szeged újjáépítési tervét. A Víz után Szeged és Újszeged újraegyesül, és 5 millió Ft államkölcsönt kap a középítményekre, a kárt szenvedett háztulajdonosok 10 milliót új ház építésére. Átadják a közúti hidat. I. Ferenc József megszemléli az újjáépített várost, megnyitja az új színházépületet, a Somogyi-könyvtárat.

Előzmények Megindul a nagyvárossá fejődés Elindul a lóvasúti forgalom. 22 gyár van a városban, köztük a jelentős a Szegedi Kenderfonógyár Rt., a Gyufagyár, a Pick Rt. Szeged: malomipari, húsfeldolgozó és textilipari központ, jelentős építőiparral. 1890: Szeged polgári népessége 85569 fő. A Szegedi Híradó 1893-as kimutatása szerint a városnak 32910 kat. Hold földje 433347 bérlőnek van kiadva. 1900: Szeged népessége 100270 fő. 40 ezer hold hatezer bérlő használatában van.

Előzmények Szeged kereskedelmi központ: Menetrendszerű tiszai gőzhajózás Vasúti központ (Nagyvárad-Fiume, Bécs-Temesvár vasútvonalak találkozópontja) Régió központ bankjaival, iskoláival, hivatalaival, laktanyáival A nagymértékű fejlődésnek egy évszázadra vetett véget az első világháború.

Szeged 1914-1918 Szeged az első világháborúban 1914. 1915. 1917 július 28. után Szegedről közel 20 ezer katona megy a frontokra, a csapatok megindultak délre Általános mozgósítás 1915. Június 23. – július: Az első isonzói csatában a 46. gyalogezred 1750 fős állománya 439-re csökken. A veszteség 76%-os. 1917 A sorozatos vereség hatására a gazdaság meggyengül, a közszükségleti cikkek ára 500%-kal emelkedik. 1918 Az ország paprikatermelése Szeged környékére korlátozódott, az év rekord termést hozott, 12,6 ezer mázsát.

Szeged 1914-1918 1918. Az általános politikai sztrájk (12 ezer fő) általános választójogot és a közellátás javítását követeli. A közgyűlés pedig a dualizmus rendszerének megszüntetését, a független, demokratikus Magyarországot követeli. A sorozatos sztrájkok hatására megalakul a Szegedi Nemzeti Tanács, Becsey Károly elnökletével , tagjai a Károlyi-párt, a Radikális Párt, a Szociáldemokrata Párt soraiból kerültek ki, nem forradalmat, hanem békét akartak. A városvezetés is csatlakozott a Nemzeti Tanácshoz és megszervezték a Munkástanácsot. (november) A szerb katonaság megszállta Újszegedet. (November 24.) A belgrádi konvenció alapján francia katonaság szállja meg Szegedet. (December 31.)

A szegedi utászok állásépítése. 1915 Sebesültek a feketeházi hadikórházban

Következmények Közvetlen következmények A napi kenyérfejadag 10 dkg. Zár alá veszik az élelmiszerkészleteket. 1919 április 15. A franciák elzárják a várost a Tanácsköztársaságtól. 1919 május 28. Megszervezik az ellenkormányt. A szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek, követelik a munkáshatalom visszaállítását. 1919 július 13. Horthy Miklóst az Ábrahám-kormány kinevezi a Nemzeti Hadsereg parancsnokává. A Nemzeti hadsereg egységei elindulnak a Dunántúlra. A szegedi Ábrahám-kormány lemond a Friedrich-kormány javára. 1920 június 4. A trianoni békében megvont déli határ elvágta Szegedet a bácskai és bánáti jelentős városai és falusi kereskedelmi kapcsolataitól. Elvesztette Magyarország legjelentősebb kukoricatermelő területeit és sertéstenyésztő területeit.

Következmények Hosszú távú következmények 15 hónapi szünet után a régi önkormányzat helyreáll, a városi közgyűlés összeül. December 31.: Szeged népessége 119109 fő. Területe 132.775 kh. Szeged kiterjedése 814 km2 . A tanyák 16 kapitánysághoz tartoztak. 1921. augusztus 20/21. Éjjel a magyar csapatok az eddigi szerb megszállás alatt lévő Újszegedre bevonulnak. Hosszú távú következmények A város elvesztette iparának hátországát: Bácskát, Bánátot és a Temes-vidéket. Az ipari termelés a piacokat elveszítve visszaesik. A városi föld közel 70 ezer holdat tett ki. A város ekkor kapcsolta be a tanyavilágot forgalmába. Megszűnt közlekedési csomópont szerepe. Horthy kedvenc városaként állami támogatást kapott: egyetemi, egyházmegyei központ lett – jelentős a városi építkezés.

Következmények Források Speyer-kölcsönbankok helyzete stabilizálódnak. 1928: Kendergyári sztrájka korszak legnagyobb munkabeszüntetése 1929: Nagy gazdasági válság a textilipar megroppan Szegeden. Források http://www.szegedilap.hu/cikkek/tudomany-tortenes/nagy-miklos--francia-katonak-szegeden-1.-resz.html http://www.szegedilap.hu/cikkek/tudomany-tortenes/nagy-miklos--francia-katonak-szegeden-3.-resz.html http://www.szegedilap.hu/cikkek/tudomany-tortenes/nagy-miklos--francia-katonak-szegeden-4.-resz.html http://www.szegedilap.hu/cikkek/tudomany-tortenes/nagy-miklos--francia-katonak-szegeden-5.-resz.html http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/szeged/szeged_tortenete_3_2/pages/015_szeged_a_vilaghaboruban.htm