Szoftverek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Számítógépes operációs rendszerek
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Szoftver Fogalma, típusai.
HÁLÓZATOK.
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
SZOFTVER.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Készítette: Martis Zsombor
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszerek
Fájlrendszerek: Linux EXT Csernik Márió 9.A.
Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/
Az operációs rendszer.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
Számítógépes üzemmódok
Az operációs rendszereK
A Unix operációs rendszer Előadást tarja: Lázár András.
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
A Windows operációs rendszerek
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Készítette: Tóth Gábor
15. óra A Windows XP alapjai
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
A szoftver, szoftvertípusok
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
Szoftverek.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Az operációs rendszer feladata
3. előadás Műszaki informatika.
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
2. Operációs rendszerek.
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
GEOINFORMATIKA LINUX ALATT Dolleschall János. A LINUX ● A Linux operációs rendszer Linus Torvalds finn programozó nevéhez fűződik ● december 28-án.
BIOS Őze Norbert 9.c.
3. Fejlődéstörténet Összeállította: Devecz Ferenc Operációs rendszerek.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Avagy mitől megy a Hardware
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
Előadás másolata:

Szoftverek

FIRMWARE A firmware – általános, mai értelemben véve – a különböző chip-vezérelt eszközök gyárilag beágyazott programja, amely az alapműködés biztosításához elengedhetetlen. Tulajdonképpen az eszköz BIOS-a (dvd-felvevő/lejátszó, tv, mp3-mp4 lejátszó, fényképezőgépek belső szoftvere, stb.).

BIOS BIOS az angol Basic Input/Output System kifejezés rövidítése, ami magyarul alapvető bemeneti/kimeneti rendszert jelent, és a számítógép szoftveres és hardveres része közötti interfész megvalósítására szolgál. Feladatai: A rendszer-komponensek azonosítása és inicializálása Alapműködés ellenőrzése (POST, Power-On Self Test) Az operációs rendszer betöltése (BOOT LOADER) Forrás: http://wikipedia.org

A Firmware/BIOS jellemzői A készülékben tárolódik (ROM, EPROM, EEPROM) Módosítása/cseréje házilag csak korlátozottan lehetséges (sok berendezés esetében nem, vagy csak szervizben) Sérülése esetén az eszköz nem működik.

Operációs rendszer Az operációs rendszer: Olyan egymással együttműködő programok rendszere, amelynek feladata a számítógép hardver elemeinek összehangolása és a felhasználóval történő kommunikáció biztosítása. Feladatai: a perifériák tesztelése, a gépi erőforrások kezelése programok indítása, működtetése a feldolgozás ütemezése vagyis a gépi erőforrás-megosztás a futó programok között adatok kezelése programok és adatok biztonságos megőrzése a működési zavarok jelzése párbeszédes kapcsolattartás a gép kezelőjével Forrás:http://www.ujhelyi.sulinet.hu/x3/c3/b_1.htm

Operációs rendszerek csoportosítása A felhasználók száma alapján Egyfelhasználós Többfelhasználós Az egyidőben futtatható programok száma szerint: monoprogramozott Multiprogramozott (Multitasking, többfeladatos futtatás) Preemptiv multitaszking Kooperatív multitaszking A felhasználói felület alapján: Karakteres Grafikus Hálózati funkciók alapján Egyedülálló (standalone) operációs rendszerek Hálózati funkciókkal rendelkező operációs rendszerek Hálózati (network) operációs rendszerek

DOS Az első IBM-PC-k operációs rendszeréből fejlődött. Ma már csak történeti jelentősége van, bár néhány változatát még mindig fejlesztik. Több, különböző gyártó által fejlesztett változatban létezett, melyek kompatibilisek voltak. MS-DOS, IBM-DOS egyfelhasználós, monoprogramozott, DR-DOS, később Novell-DOS multiprogramozott funkciókkal bírt. Bizonyos parancsait és funkcióit a mai operációs rendszerek is tartalmazzák vagy szimulálják részben kompatibilitási okokból (WinXP, command.com).

WINDOWS 3.x MS-DOS-hoz készült grafikus felhasználói felület, mely nem tekinthető önálló operációs rendszernek. Kooperatív multitaszking. Egyes változatai (Windows for Workgroups) egyenrangú hálózati funkciókkal rendelkeztek A Windows for Workgroups hivatalos forgalmazása a beágyazott rendszerekben az idén (2008) szűnt meg

WINDOWS 9x Betöltése során MS-DOS 7.0 (Win95-osr2, Win-98 – 7.1; Win-98ME – 8.0) verziót ad vissza, gyakorlatilag a DOS-t a Windows kernel betöltéséhez használja. Önálló operációs rendszernek tekintik. Vegyes 16/32 bites rendszer. A 16-bites rutinjai kooperatív, míg a Win-32 API preemptív multitaszkot valósít meg. Korlátozottan képes több felhasználót kezelni.

Windows NT alapú operációs rendszerek Windows NT 3.x, 4.x, Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003/2008, Windows Vista A felülete hasonlított a vele párhuzamosan megjelenő Windows verzióra (2000-ig párhuzamosan készült a win3x-9x családdal), de belső architektúrája alapján egy korszerű, mikro-kernel alapú operációs rendszer. Valódi preemptív multitaszk, többfelhasználós környezet, jogosultságok kezelése, hálózati funkciók.

UNIX(Tm) 1969-ben fejlesztették ki (AT&T alkalmazottak egy csoportja) a Bell Labs-nál, többek között Ken Thompson, Dennis Ritchie, Douglas McIlroy, és Joe Ossanna. Napjainkban a Unix alapú rendszereknek több egymástól különböző verziója létezik, melyeket különböző cégek és non-profit szervezetek fejlesztenek. Forrás: http://wikipedia.org

UNIX(Tm) Jellemzői: Az operációs rendszer magas szintű programnyelven (C) készült (eredetileg assembly-ben írták, de 1973-ban átírták C-be, ezzel egy régen élő szokást változtattak meg, miszerint OS-t csak assembly-ben szabad írni) Hordozható (különböző hardveren futhat, nem kell újraírni, csak újrafordítani) Többfelhasználós Többfeladatú (time sharing  ma preemptív multitaszk) Az eszközöket és a folyamatok közötti kommunikációt mint fájlokat kezeli Részei: KERNEL (mag) és SHELL (burok)

A unix fontosabb változatai Az eredeti AT&T által karbantartott Unix változatok továbbfejlesztése a SYSTEM-V alapú unixok kereskedelmi verziói (több gyártó adta ki a saját unix verzióját az AT&T-tól licenszelt változatot továbbfejlesztve). A Berkley Egyetem által használt eredeti unix alapú rendszerek továbbfejlesztéséből származó BSD verziók. A különböző verziók kifejlesztését és egymáshoz kapcsolódását bemutató ábrát lásd a http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Unix_history-simple.svg oldalon. Ismertek még a ún. unix-szerű (unix like) operációs rendszerek (Minix, Linux).

Linux(tm) Linus Torvalds által fejlesztett nyílt forráskódú, a kereskedelmi MINIX rendszer kiváltására készült program továbbfejlesztéséből alakult ki. A linux tulajdonképpen csak a kernel, a GNU projekt által létrehozott kiegészítőkkel felszerelve eredményez teljes értékű, unix-szerű operációs rendszert (a Linux a GNU operációs rendszer nem hivatalos magja).

Linux(tm) A GNU jellegéből adódóan mindenki saját kívánsága szerint építheti össze és a rendszer-komponenseket, ezért ma a Linuxra épülő rendszerek széles skálája érhető el. Egy-egy cég/személy/közösség által összeállított linux alapú rendszert disztribuciónak (terjesztésnek) nevezünk. Gyakori disztribúciók (teljesség igénye nélkül): Debián alapú (Debian, UHU, Knoppix, Ubuntu) RED Hat alapú SUSE(Novell) alapú Slackware alapú