KULCS AZ OLVASÁSHOZ Sáráné Lukátsy Sarolta könyvtári szakértő Szeged.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakképzés jelene és jövője
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Egy innováció nyomában
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Sáráné Lukátsy Sarolta könyvtári szakértő Szeged
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
Ne akarjon a tanító az emberből más embert faragni, hanem tanítsa meg a maga megismerésére, a maga tehetségeivel (...), s akkor áldott és gyönyörűséggel.
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
A participációs és a rituális modell
Szlovákiai Magyar Adatbank
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Cephalometrikus mérőpontok. Okklúziós felszínek
Elektronikus számlabemutatás és fizetés
Humánkineziológia szak
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Mitől működik? Az optimális tanóra modellje A STEP 21 tanóra-diagnosztikai modell Szakmai információs nap a tanítási gyakorlatokról TÁMOP – 08/1/B
Az egyed-kapcsolat modell
A tételek eljuttatása az iskolákba
A kapcsolattartás útvesztőiben
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Egyetemi Könyvtár és partnerei pályázata TÁMOP /1. CONTENTA "24 óra" - A minőségi oktatás és hozzáférés támogatása a szegedi.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások Neveléstudomány Dr. Ficzkó Ildikó SZTE Egyetemi Könyvtár
TAPASZTALATAIM A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRÓL MŰVELTSÉGTERÜLET SZOCIÁLIS ÉLETVITEL ÉS ÉLETMÓD KÉSZÍTETTE: VARGA GABRIELLA GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Olvasóvá nevelés – de mivel, kivel?
Együttgondolkodva a kisiskolásokért Alsó tagozatos munkaközösség-vezetők tanácskozása KPSZTI március 12.
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
A SZOCIÁLIS KÉSZSÉGEK ÉS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSE
Darupályák tervezésének alapjai
Magyar Bioetikai Társaság 16. Nemzetközi Konferenciája Az erkölcsi nevelés jelentősége és helye az oktatásban ______________________________________________.
2010 évi országos kompetenciamérés elemzése Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola „Az egyetlen dolog, ami rosszabb annál, hogy beszélünk róla,
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
Az anyanyelvi nevelés elmélete MR-351, előadás Steklács János KF TFK Nyelvészeti és Irodalomtudományi Intézet
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
„A tivadari térségben lefolytatott supervisori ellenőrzés tapasztalati” Készítette: Gyenge László tű. őrnagy.
Újabb kalandba kezdünk …
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
A magyar kortárs gyermekirodalom elterjedése az iskolában
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
SZMPSZ Galánta - Vágsellye régió RPK és TV tevékenysége
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
20).7-es szint Rákóczi 2. sz. barlang előtt
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
Csájiné Knézics Anikó Szilvásiné Turzó Ágnes Dr. Steklács János
Doktorans Konferencia Enantiomer szelektív enzimatikus acilezés vizsgálata gyűrűs alkoholokon Készítette: Tomin Anna Szerves Kémia és Technológi.
A civil szervezetek helye a helyi közösségekben különös tekintettel a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemre, az esélyegyenlőség biztosítására.
„Ó, mondd, Te mit választanál…” A tanár felelőssége és lehetőségei a kötelező olvasmányok kiválasztásában Gombos Péter Kaposvári Egyetem HUNRA.
A magyar- és könyvtárostanár együttműködésének felettébb szükséges voltáról a kötelező olvasmányok kiválasztása terén Cs. Bogyó Katalin (magyar- és) könyvtárostanár.
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A pontos idő: 18:58.
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium
Az olvasóvá nevelés (tév)útjai Jó és rossz példák iskolákból, könyvtárakból Gombos Péter Kaposvári Egyetem április 28.
Reklámpapír A kötelezettek teljesítési fegyelme Viszkei György ÖKO-Pannon Kht. Budapest, január 21.
Példa kettő-három fa felépítésére - törlés művelet Készítette : Krizsai Petra
1 TANULÁSI TÍPUS TESZT.
A szakirodalom gyűjtése Bibliográfiai adatok pontos rögzítése
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A félévszázados polgármester
A matematika-logika programcsomag bevezetése Készítette: Csócsics LajosTokaj, 2008 január 22.
Mikroprocesszorok (Microprocessors, CPU-s)
A fizika tanítása 11. lecke A fizikatanítás tárgyi feltételei
A KönyvTÁRva-nyitva jó gyakorlat
A konzorcium két éves tapasztalatai
Előadás másolata:

KULCS AZ OLVASÁSHOZ Sáráné Lukátsy Sarolta könyvtári szakértő Szeged

Miért fontos az olvasás? „Az okokat legtöbben a szociokulturális háttérben, a motiválatlanságban, az intel- lektuális igénytelenségben, az alacsony iskolázottságban és a rosszul funkcionáló oktatási rendszerben látják, de többen hivatkoznak az elektronikus médiák tér- hódítására, valamint a megváltozott tár- sadalmak életmódjára, elvárásaira is.” /Steklács János/

Motivációs erő a spontán érdeklődés! Személyiségfejlesztés Személyiségfejlesztés Gyerek-olvasótípusok Gyerek-olvasótípusok „képolvasók” gyenge olvasástechnikával rendelkező alsó tagozatosok jól olvasó alsó tagozatosok nem-olvasó és alkalmilag olvasó felső tagozatosok látszólag sokat olvasók rendszeresen, sokat olvasók magas olvasási kulturával rendelkezők

Mi a teendő?  Partnerkapcsolat  Átvezető olvasmányok  Beszélgetés  Trükkök az olvasás megszerettetéséhez

„… aki egyszer rákapott az olvasásra, az nem mond le róla többé. Éppen azért, mert az ol- vasó ember számára az olvasás gyönyörűség. Ahogy a táplálék nemcsak arra jó, hogy fenn- tartsa a testünket, hanem arra is, hogy élvezzük az ízeket. Az olvasás is szakadatlanul gazdagít, de úgy, hogy elsősorban az élvezetet, a gyö- nyörűséget élvezzük.” /Hegedüs Géza/

Mini-bibliográfia: ADAMIKNÉ JÁSZÓ Anna: Okozat és okok korunk olvasáskultúrájában == Könyv és Nevelés, sz. p ADAMIKNÉ JÁSZÓ Anna: Okozat és okok korunk olvasáskultúrájában == Könyv és Nevelés, sz. p HUBERT Ildikó: Miért alkalmazhatók még ma is Németh László olvasásra nevelésről írt tapasztalatai? == Iskolakönyvtáros, sz. p HUBERT Ildikó: Miért alkalmazhatók még ma is Németh László olvasásra nevelésről írt tapasztalatai? == Iskolakönyvtáros, sz. p NAGY Attila: Ablak a Demokrácia tér és az Olvasás utca sarkán == Új Pedagógiai Szemle, sz. p NAGY Attila: Ablak a Demokrácia tér és az Olvasás utca sarkán == Új Pedagógiai Szemle, sz. p NAGY Attila: Olvasás és értékrend == Könyvtári Figyelő, sz. p NAGY Attila: Olvasás és értékrend == Könyvtári Figyelő, sz. p