A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
„Ez az icike-picike mind megette!”
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Egészséges táplálkozás
Emésztő 2.
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
Az ásványi anyagok forgalma
Aminosavak bioszintézise
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A kutya táplálóanyag szükséglete
A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných.
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
AMINOSAVAK LEBONTÁSA.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
Takarmányok fehérjetartalma
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
A szervezet energiaforgalma
Táplálkozási irányzatok és megítélésük
A helyes táplálkozás.
Takarmányok fehérjetartalma
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Horváth Krisztián A Vitamin.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Fehérjék.
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Táplálkozási ismeretek II.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A lipidek táplálkozási jelentősége
A szervezet energiaforgalma
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
A szervezet energiaforgalma
Az anyag és energiaforgalom élettana
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Az újszülöttek ellátása; csecsemőtáplálás, disztrófia Dr. Tomsits Erika egyetemi docens Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika.
A lucerna LPC lehet-e gazdaságos versenytársa a szójának ?
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma

A fehérjék és az aminosavak szerepe a szervezetben Az emberi test fehérjetartalma: 16-18% (~ 10 kg) - 46% vázizomban - 18% csontrendszerben A fehérjék és aminosavak szerepe: - enzimek, hormonok, immunfehérjék, hemoglobin - víz megkötése - sav-bázis egyensúly szabályozása - energiaszolgáltatás Egyéb N-tatalmú anyagok: - aminok, nukleinsav-bázisok, porfin-vázas vegyületek

A fehérjék és az aminosavak szerepe a szervezetben Az aminosavak felosztása: - esszenciális aminosavak - leucin, izoleucin, valin, treonin, metionin, lizin, fenilalanin, triptofán, hisztidin - a szénlánc nem előállítható - limitáló aminosav (elsődleges, másodlagos) - feltételesen esszenciális aminosavak - részben pótolható más aminosavval - fenilalanin > tirozin, metionin > cisztin - nélkülözhető aminosavak A fehérjeszintézis igénye: - esszenciális és nem esszenciális aminosavak megfelelő aránya, mennyisége és - egyidejű jelenléte

A fehérje- és nitrogén-egyensúly Fehérje-anyagcsere: - állandó lebomlás és újraképződés - szövetenként eltérő sebességgel - egyes fehérjék „féléletideje”: > vérplazma fehérjék ~ 10 nap > izomfehérjék ~ 100 nap N - egyensúly (~ fehérje-egyensúly): - a kiürített és a táplálékkal felvett N egyensúlya Negatív N - mérleg - tartós fehérjehiány és/vagy energiahiány - fokozott mértékű N-veszteség (pl. fertőzés) Pozitív N - mérleg - növekedő szervezet, izomfejlesztés - terhesség, szoptatás

A fehérjék biológiai értékét meghatározza:. - aminosav összetétel A fehérjék biológiai értékét meghatározza: - aminosav összetétel - emészthetőség Teljes értékű (komplett) fehérjék: - a szervezet számára megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák az aminosavakat, ezért egyedüli fehérjeforrásként is használhatók - az állati fehérjék nagy része teljes értékű (hús, tej, tojás) - értékes növényi fehérje: szója, burgonya Nem teljes értékű (inkomplett) fehérjék: - egyes esszenciális aminosavakat nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak Éles határt a növényi és állati fehérjék között húzni nem lehet ! - Pl. az állati kötőszöveti fehérjék, kollagén biológiai értéke alacsony

eredményeivel együtt felhasználni őket Kémiai index (Chemical score) - az aminosav összetétel és a táplálkozási érték közötti összefüggésen alapulnak - egy referencia-fehérje (FAO/WHO ajánlás; tojás, hús, tej stb.) összetételéhez hasonlítják a vizsgálandó fehérjét - a referencia-fehérje összetétele korosztályonként eltérő – az esszenciális aminosav szükséglet változik a korral - nem adnak felvilágosítást a felszívódásra és az intermedier anyagcsere kölcsönhatásaira - célszerű a biológiai módszerekkel végzett vizsgálatok eredményeivel együtt felhasználni őket - alkalmas a limitáló aminosav meghatározása (a legkisebb viszonyszámmal jellemezhető aminosav) - egyes fehérjék komplettáló (kiegészítő) hatásúak

Fehérjék minősítése Kémiai index esszenciális aminosav esszenciális aminosav mg/g fehérje tojásfehérje viszonyszám (%) szója fehérje tojás fehérje hisztidin 25 22 114 izoleucin 45 54 83 leucin 78 86 91 lizin 64 70 metionin + cisztein 26 57 46 fenilalanin + tirozin 80 93 treonin 39 47 triptofán 13 17 76 valin 48 66 73

Esszenciális aminosav index (EAAI) Esszenciális aminosav index (EAAI) - a relatív aminosav-arányok geometriai átlaga Biológiai vizsgálatok: kísérleti személyek vagy állatok segítségével Emészthetőségi hányados:

Emészthetőségi hányados értéke:. - állati fehérjék: ált. > 90% Emészthetőségi hányados értéke: - állati fehérjék: ált. > 90% - növényi fehérjék: ált. < 80% - egyéb befolyásoló tényezők: pl. élelmirost-tartalom

Biológiai érték - Megmutatja, hogy a felszívódott N hány %-át képes a szervezet beépíteni. Néhány élelmiszerfehérje biológiai értéke a teljes tojáshoz viszonyítva

Fehérjeszükséglet Biztonsági fehérjeszükséglet (élettani szükséglet): - Az a teljes értékű fehérjemennyiség, amely feltétlenül szükséges a kérdéses népességcsoport 97,5%-a szükségletének fedezéséhez. - A N-veszteség pótlására átlagosan 0,75 g/ttkg jó minőségű fehérje felvétele elegendő. - Nagysága és összetevői változnak az életkorral: a gyermekek és serdülők szükséglete > felnőttek

A biztonsági fehérjeszükséglet alakulása az életkor szerint

Ajánlott fehérjebevitel:. - Egészséges felnőttek: Ajánlott fehérjebevitel: - Egészséges felnőttek: - vegyes táplálkozás: 0,8 g/kg/nap - idősek: 1,0-1,1 g/kg/nap - Terhesség: - fehérjeszükséglet folyamatosan növekszik + 10 g/nap többletbevitel javasolható - Szoptatás - a kiválasztott tej mennyiségétől és összetételétől függ - anyatejben: 1,3-1,15 g/100 ml fehérje - maximális tejelválasztás: 850 ml/nap - szükséglet: 9,8 g/nap - bevitel: +17,5 g/nap komplett fehérje - vegyes táplálkozásnál: +20 g/nap

A terhesség és a szoptatás hatása a fehérjeszükséglet növekedésére

Ajánlott fehérjebevitel:. - Gyermekek és serdülők Ajánlott fehérjebevitel: - Gyermekek és serdülők - minél fiatalabb a szervezet, annál nagyobb az egységnyi testtömegre vonatkoztatott fehérjeszükséglet - vegyes táplálkozás: 1,5-2,5-szerese is lehet a felnőttekének - Sportolók: - 1,2-1,5 g/ttkg/nap

Az energiaforgalom és a fehérjeszükséglet kapcsolata: Az energiaforgalom és a fehérjeszükséglet kapcsolata: - A táplálékfehérjék hasznosulása függ az energia-beviteltől. - Energiahiányban: a fehérjék is az energiatermelő folyamatokban hasznosulnak. Kiegyensúlyozott fehérjefogyasztás: - Komplettálás: A fehérjekeverék biológiai értéke a legtöbb esetben meghaladja az alkotó komponensek külön-külön mért biológiai értékét. - Állati fehérjék részaránya - csecsemőknél min. 70 % - kisgyermekeknél 50 % - terhes és szoptató nőknél 40-50% legyen - Az állati eredetű fehérjeforrások teljes értékű fehérjére vetített ára nem azonos !

Kiegyensúlyozott fehérjefogyasztás: - A hazai lakosság fehérjebevitele - 70%-ban a cereáliákból és húsféleségekből - 15-17%-a tejből és tejtermékekből származik A növényi fehérjék előtérbe kerülése: - aminosav összetétele kedvezően hat a zsírháztartásra - a növényi élelmiszerek nem tartalmaznak rejtett zsiradékot - célszerű a növényi fehérjék társítása, komplettálása pl. hüvelyesek + cereáliák, gabonafélék + burgonya - szójakészítmények: kedvező biológiai érték, nagy fehérje- és lizintartalom, hús részleges kiváltása, gabonafehérjék komplettálása

A fehérjeszükséglet biztosítása Néhány alapvető élelmiszer átlagos fehérjetartalma