Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A ló emésztésének sajátosságai
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Az egyes gazdasági állatfajok emésztési sajátosságai
A takarmányok rosttartalma
A sav bázis egyensúly szabályozása
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
TÁPLÁLKOZÁS.
A takarmányok rosttartalma
Az egyes gazdasági állatfajok emésztési sajátosságai
A monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
Szénhidrátok.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
A cellulóz.
Cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Az intermedier anyagcsere alapjai 8.
Takarmányok fehérjetartalma
Hemicellulázok Monek Éva Leontina.
Hemicellulóz és lebontása
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A szénhidrátok.
SZÉNHIDRÁTOK.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Takarmányozástan.
Az ember táplálkozása.
Szénhidrátok Dolce vita……….
Mi és emésztőnedveink
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Takarmányok zsírtartalma
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Emésztési rendellenességek
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Egyed alatti szerveződési szintek
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
A takarmányok rosttartalma. A rostalkotó anyagok: definíciók és kémiai meghatározás l Nyersrost (Henneberg-Stohmann, 1859) ami híg savban (H2SO4) és lúgban.
Takarmányok zsírtartalma
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
A NÖVÉNYI SEJTFAL Primer sejtfal: alapállomány: pektin és hemicellulóz + cellulóz váz.
22. lecke A szénhidrátok.
Nem kórokozó baktériumok
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok zsírtartalma
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Előadás másolata:

Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél szakaszokban lévő baktériumok termelnek celluláz enzimet Növényi rostok

Hemicellulóz átmenet a vázalkotó és a tartalék szénhidrátok között vizet köt meg szerkezete kémiailag nem egységes (hexózok, de főleg pentózok, ribóz, xilóz, arabinóz polimerje) szintén csak a baktériumok bontják

Pektin a sejtfal kialakulásakor elsőként képződik a galakturonsav polimerje kolloid tulajdonságokkal rendelkezik jó vízmegkötő képességű jó étrendi hatás vízben oldódik, de az állatok saját enzimjeikkel nem bontják

Lignin a sejtfal fásodásakor épül be a növényi sejtekbe, a cellulózhoz kapcsolódva nem egységes szerkezetű, alkohol polimer vízben nem oldódik takarmányozási megítélése egyértelműen negatív

Egyéb rostalkotók  -glükán (búza, árpa, rozs, zab) arabinoxylán (búza, árpa, rozs, zab) kutin (a növényi kutikula) szuberin (elparásodott növényi részek) mézgák (a növények sérülésekor képződő szénhidrát)

A növényi rostok szerepe a kérődző állatok takarmányozásában rágás, kérődzés, nyáltermelés, bendő működés fenntartása strukturális rost (min. a nyersrost 75%-a) energia forrás, illó zsírsavak prekurzora befolyásolja a bendőemésztés idejét, a későbbi bélszakaszokban a chimus továbbításának sebességét

Növényi rostok és egyéb szénhidrátok lebomlása a bendőben hemicellulóz CH 3 cellulóz C=O pektin COOH ecetsav keményítőpiroszőlősavpropionsav szacharózvajsav laktóz

A növényi rostok szerepe a monogasztrikusok takarmányozásában bontása csak az utóbélszakaszokban bél-perisztaltika fenntartása ló > nyúl > sertés > baromfi 12-20% 10-14% 3-8% 3-6% fiatal állatok kevésbé tolerálják gátolja a többi táplálóanyag emésztését növeli az endogén veszteségeket gyorsítja a kimusz továbbítását csökkenti a takarmány koncentráltságát jóllakottsági érzés kialakulása

Hiányakor a bendő működés zavara bélsárpangás (pl. kocák) étvágytalanság nyelőcső, gyomorfekély (fiatal állatoknál is)

Néhány takarmány nyersrost-tartalma (%) zöldlucerna (bimbós)6,9 kukorica szilázs (viaszérés)12,9 réti széna (jó minőségű)25,8 árpa szalma35,6 árpa4,9 búza2,6 kukorica2,6 szójabab6,9 extrahált napraforgó (I. osztályú)13,5 cukorrépa1,2 burgonya0,7 tök0,8

Gazdasági állataink rostigénye (%) malac (10-20 kg)2,5 hízótáp ( kg)3,5 broiler csirke (0-3 hét)2-3 broiler csirke (5-6 hét)3-4 tojótyúk5 ló12-16 nyúl11-12 tejelő tehén17-23

A rostok szerepe táplálkozásunkban szükséglet: g/nap fogyasztás: g/nap A rosthiányos táplálkozás következményei: vastagbél betegségek (székrekedés, bélpolipok, vastagbél rák stb.) anyagcsere rendellenességek (elhízás, cukorbetegség, magas vér triglicerid szint, magas vér koleszterin szint)