Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Advertisements

PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
EU HISTÓRIA EU HISTÓRIA Támogatónk: Támogatónk: Készült az „EU-learning” program keretében.
Az Európai Unió Általános áttekintés.
Európai Unió.
Gazdálkodási ismeretek és közgazdaságtan 12. osztály
Európai Unió.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió Valahol Európában…...
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
Az Európai Unió.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
Az Európai Unió a globális világban Készítette: Kozák Magdolna.
Készítette: Szabó Erwin Matematika BSC
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Az Európai Unió története
Az Európa Unió története (bevezető előadás)
Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Földünk a második világháború után
EU II..
Jelkép-ország Jakab Sándor Kálmán
A versenyképesség technikai-minőségi oldaláról a „Schumpeter-termékek” kereskedelmének tükrében The research leading to these results has received funding.
Webes változat, animáció nélkül !!!
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
Európai Gazdasági és Szociális Bizottság. Mi az Európai Unió (EU)? 28 tagállam 508 millió lakos Tagjelölt országok: Izland, Törökország, Szerbia, Macedónia.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Európai ismeretek Tavaszi félév.
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Az Európai Unió.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
Készítette: Karácsony Péter
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Az Európai Unió intézményrendszere
V alidáció/elismerés a nagyvilágban és Európában Mi ez? Mire való? Milyen megoldások léteznek?
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Szabadkereskedelmi társulások
Egészségi állapot Demográfia Horváthné Csolák Erika tanársegéd
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
2013. Jogalap Római Szerződés (1957) 237. cikk szerint „Bármely európai állam kérheti felvételét a Közösségbe. Maastrichti Szerződés (1992 írták alá,
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
Az európai integráció története
Európai Uniós ismeretek
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
33. EURÓPA FELOSZTÁSA.
ösztöndíj-tájékoztató
Az ÁFA-csökkentés szükségessége és hatása a zöldség-gyümölcs ágazatban
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Campus Mundi ösztöndíjak
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Előadás másolata:

Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek) Készítette: Farkas-Szebeni Tamás

Európai Szén- és Acélközösség Ez Európai Unió gyökerei az 1951-ben létrehozott Európai Szén- és Acélközösségig nyúlnak vissza. A II. világháború után Nyugat-Európa nagy része romokban hevert, a háború előtti rendszert nehéz volt visszaállítani. Az országok egymásra voltak utalva a javulás érdekében, ezért alapították ezt a szervezetet, hogy nyissanak egymás felé, segítsék egymást.

A 6 alapító állam Belgium Franciaország Hollandia Luxemburg NSZK Olaszország

Kezdeti siker 1957-ben ez a hat ország aláírta a római szerződést, amely kibővítette az Európai Szén- és Acélközösség keretében zajló együttműködést, és megalapította az Európai Gazdasági Közösséget (EGK), valamint az Európai Atomenergia Közösséget (Euratom) az atomenergia fejlesztésében való együttműködésre.

A siker folytatódott Az EU egységes piacot hozott létre egy egységesített jogrendszer révén, így biztosítva a személyek, áruk, szolgáltatások és tőke szabad áramlását. Közös politikát folytat a kereskedelem, mezőgazdaság, halászat, valamint a regionális fejlesztés területén. Tizenhét tagállamban közös fizetőeszközt is bevezettek, az eurót; ezek az országok alkotják az eurózónát. Európai Uniónak 1993. november 1. óta hívják.

Bővítések 1973 – Dánia, Írország, Egyesült Királyság 1981 – Görögország 1983 – Spanyolország, Portugália 1995 – Ausztria, Svédország, Finnország 2004 – Málta, Ciprus, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia, Csehország, Szlovákia, Magyarország 2007 – Románia, Bulgária 2013 - Horvátország

Az EU legfőbb intézményei Európai Bizottság (végrehajtó szerv) Európai Parlament (törvényhozó hatalom egyik fele) Európai Unió Tanácsa (törvényhozó hatalom másik fele Európai Közösségek Bírósága Európai Számvevőszék

Földrajz Az EU területe 28 tagállamának területéből tevődik össze. Ez 4 422 773 km², amelyet mindössze hat ország területe múl felül. Legmagasabb pontja a 4807 m magas Mont Blanc az Alpokban. Az unió tájképét, éghajlatát és gazdaságát erősen meghatározza 65 993 km hosszú partvonala, amelyet hosszúságában csak Kanadáé halad meg.

Gazdaság 2006-ban az EU rendelkezett a Föld legnagyobb gazdaságával: GDP-je 13,3 billió USA-dollár volt – az Amerikai Egyesült Államoké 13. Az Európai Unió továbbra is jelentős kereskedelmi többlettel rendelkezik. Az EU gazdasága előreláthatólag tovább fog növekedni a következő évtizedben, amint több ország csatlakozik az Unióhoz – különösen, mivel az új tagállamok rendszerint szegényebbek az EU-átlagnál, s így a várt gyors GDP-növekedés segíthet elérni az egyesült Európa dinamikáját. A teljes Unió egy főre eső GDP-je azonban rövidtávon esni fog. Hosszú távon az EU gazdaságát jelentős demográfiai problémák fenyegetik, mivel a születés ráta alacsonyabb, mint ami a lélekszám fenntartásához szükséges.

Az Európai Unió zászlaja A zászlót Paul Lévy alapötlete nyomán Arsène Heitz strasbourgi művész tervezte, és a Tanács 1955. december 8-án Gerard Slevin írországi főheraldikus javaslatára fogadta el a zászlót jelképeként. A tévhittel ellentétben a 12 csillag nem áll összefüggésben az Unió tagállamainak számával.

? ? ? ? ? Mit jelképez a 12 csillag? az állatöv (zodiákus) 12 jele 12 hónap egy évben 12 óra egy óralapon 12 Olümposzi isten a tizenkét táblás törvény, a római jog egyik korai forrása 12 apostol a Kerekasztal 12 lovagja ? ?

Köszönöm, hogy megnézted az előadásomat! 