Környezetgazdálkodás 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

Környezetgazdálkodás 1.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Környezetgazdálkodás 1.
Környezetgazdálkodás 1.
Környezetvédelem 2013 I Előadás Bevezetés Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Pintér Péter Mihály.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Környezetvédelem 2014 I Előadás Bevezetés Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Pintér Péter Mihály.
Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK április
Kibékíthető ellentétek? Környezetvédelmi osztályvezető
Környezetgazdálkodás 1.
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
Környezetgazdálkodás 1.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Regionális fórum, Veszprém, november11. Dr. Szili Katalin, NFFT elnöke.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Készítette: Mácsai Cecília Környezettudomány MSc
Környezettudatos terméktervezés
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezetmenedzsment rendszerek. A fenntartható fejlődés.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Schmuck Erzsébet NFFT titkára.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Környezeti kontrolling
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Hogyan legyünk társadalmilag felelős vállalat? Közgazdász Vándorgyűlés Eger 2008 Prof. Angyal Ádám.

A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Környezetgazdálkodás 1.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Környezetgazdálkodás 1.
Környezetgazdálkodás 1.. A környezetvédelem keretében mit védünk és mitől? A környezet védendő elemei: –a föld –a víz –a levegő –az élővilág –a táj és.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Előadó: Dr. Valkó László c. egyetemi tanár
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Globalizáció és környezeti problémák
Környezetgazdálkodás 1.. A levegővédelem jogi keretei Freon kibocsátás szabályozási lehetőségei, eredményei. Nemzetközi egyezmények A felmelegedés várható.
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
A környezetvédelmi jog története
Környezetgazdálkodás 1.. ELSŐ ÓRA HIRDETMÉNYEI Tantárgy oktatásának célja Az élő és az élettelen környezet elemeinek összegző áttekintése, melyet részben.
A fenntartható fejlődés
Dr. Szlávik János – Dr. Valkó László Környezetgazdaságtan BME Környezetgazdaságtan Tanszék St. ép. IV em
A fenntartható fejlődés fogalma, filozófiája Készítette: Dajka Fanni, Földrajz BSc 2013.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások – története/vállalásai ZELEI.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Agrár-környezetgazdálkodás Fenntartható fejlődés, fogyasztás.
Fenntartható fejlődés
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások Készítette: Magyar Gyöngyi.
Vállalati fenntarthatóság
Agrár-környezetgazdálkodás
Előadás másolata:

Környezetgazdálkodás 1.

ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Téma: A globális környezeti problémák megoldása irányába tett erőfeszítések A Római Klub jelentése Modellezés segítségével rendszerszemléletű vizsgálatuk, és annak megállapításai A környezetvédelem létrejöttéhez vezető út ’60-as évek környezeti állapota Számos publikáció A Környezetvédelem jelentőségének felismerése ENSZ I. Környezetvédelmi Konferencia 1972 utáni események

JAVASLATOK A GONDOK MEGOLDÁSÁRA Római Klub „Limits to Growth” Ekkor a világ fő problémái: A nem megújuló energiaforrások és nyersanyagok apadó készletei Energia dráguláshoz vezet Ez az áremelkedés gátolja az iparmegfelelő fejlődését Ez visszahat az iparszerűvé vált mezőgazdaságra Közben a népesség egyre növekszik Római Klub 1968 április Aurelio Peccei vezette emberiség jövőjével foglalkozó gyülekezet Termelésnövekedés korlátai, globális problémák, a környezet fokozódó pusztulása.

Római Klub „Limits to Growth” The Limits to Growth (1972) 1. sz. világmodell-jelentés 1900 és 1970 közötti történelmi, gazdasági változásokat vették alapul Rendszerszemléletet érvényesítettek A változók több feltételezését is vizsgálták 5 alaptényezőt vizsgált: 1. népesedés 2. iparosodás 3. élelmiszertermelés 4. környezet megterhelését 5. meg nem újuló nyersanyagkészletek A gátlástalan gazdasági növekedés környezetromboló hatású

Római Klub „Limits to Growth” A világmodell standard típusa Forrás: Buday-Sántha, 2006

Római Klub „Limits to Growth” Stabilizált világmodell Forrás: Buday-Sántha, 2006

Érdekellentét a GAZDASÁG – TÁRSADALOM között Római Klub A Világmodell jelentés igazolta, hogy a gátlástalan gazdasági fejlődés környezetromboló hatású. Világossá vált, hogy nemzetközi együttműködésre van szükség a környezet védelme érdekében. A Római Klub jelentése felgyorsította a folyamatot 1972-ben sor került az ENSZ Konferenciára az Emberi Környezetről. A környezetvédelem önálló ágazattá vált. ETIKAI KÉRDÉS Érdekellentét a GAZDASÁG – TÁRSADALOM között

Környezetvédelem története A Római Klubig vezető út A környezetvédelem jelentőségének felismerése Világnépesség növekedési üteme: a ’60-as években 41 millió fő/év a ’70-esben 77 millió fő/év Vegyipar fejlődése Iparszerű mezőgazdaság kialakulása Jelentős környezetterhelés Melyet számos tanulmány firtat. Talán az első közöttük Rachel Carson (1907-1964) ’62-ben publikált Néma tavasz című könyve. A természetben felhasznált kémiai anyagok káros biológiai hatásait ecseteli. Az írónő a környezet védelme érdekében szólal meg. Hozzájárul a környezetvédelem kialakulásához

A környezetvédelem jelentőségének felismerése ENSZ környezetvédelmi konferenciái ENSZ 1972. június Stockholm „Konferencia az emberi környezetről” UN Conference on the Human Environment Magyarország nem vett részt; ekkor az NDK nem volt tagja az ENSZ-nek; Szovjetunió és szövetségesei nagyrészt távolmaradtak A környezetvédelem létrejöttét innen számítjuk A Föld fő problémái: a környezetszennyezés, amit a szegénység gerjeszt Nyersanyagok kimerülése UNEP Környezetvédelmi mérő, ellenőrző információs és monitoring rendszer (OKIR, TIM)

A környezetvédelem jelentőségének felismerése ENSZ környezetvédelmi konferenciái Felismerése annak, hogy a környezetszennyezés nem csak helyi, regionális probléma, hanem globális méretű Felszámolása is csak összefogással lehetséges „Gondolkodj globálisan cselekedj lokálisan” A Római klub „0. növekedési stratégiája” (ipari fejlődés korlátozása által biztosítaná, hogy ne növekedjen a környezetterhelés) a gazdaság szereplői által elfogadhatatlan. A nemzetek éppen, hogy a fejlődésre törekednek. Év A világ bruttó terméke ezer milliárd dollár 1950 6,3 1960 9,9 1970 16,1 1980 23.3 1990 31,4 1999 40,5 Forrás: Láng, 2003

1983-ban megalakult az ENSZ Környezet és Fejlesztés Világbizottsága A környezetvédelem jelentőségének felismerése ENSZ környezetvédelmi konferenciái 1983-ban megalakult az ENSZ Környezet és Fejlesztés Világbizottsága elnöke Gro Harlem Brundtland „Közös jövőnk” (fenntartható fejlődés) A Földet érő környezetterhelés 3 tényező szorzata: környezetterhelés = a Föld lakóinak száma * az egy főre jutó GDP * a GDP egységére jutó környezetterhelés. Mivel a Föld lakóinak számát senki nem kívánja csökkenteni, és az egy főre jutó GDP növelésére törekszik minden állam a GDP egységére jutó környezetterhelés csökkentése tehát a megoldás.

A környezetvédelem jelentőségének felismerése ENSZ környezetvédelmi konferenciái FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Olyan fejlődés, amely biztosítja a jelen szükségleteinek a kielégítését anélkül, hogy lehetetlenné tenné a jövő generációk szükségleteinek a kielégítését (Our Common Future, 1987).

A környezetvédelem jelentőségének felismerése ENSZ környezetvédelmi konferenciái Elkészítették a környezet és fejlesztés világstratégiáját a harmónikus fejlődéshez szükséges elveket ami előkészítette a II. ENSZ Környezetvédelmi Világkongresszust (1992. Rio de Janeiro) Magyarországot Láng István akadémikus képviselte a Brundtland Bizottságban

A környezetvédelem jelentőségének felismerése ENSZ környezetvédelmi konferenciái ENSZ 1992 Rio de Janeiro „Konferencia a Környezetről és Fejlődésről” UN Conference on the Environment and Development Elfogadták Keretegyezmény az Éghajlatváltozásról Egyezmény a biodiverzitás védelméről Elvek az erdőgazdálkodásról Agenda 21 a fejlett országok bruttó hazai össztermékük 0,7%-át ígérték a fejlődőknek környezetkímélő technológiák bevezetésére – 0,25-0,3% valósult csak meg Nem csökkent a szegények és gazdagok közötti különbség

A környezetvédelem jelentőségének felismerése ENSZ környezetvédelmi konferenciái Az EU a környezetvédelemben élenjárva meghirdette 1992-ben az 5. Környezetvédelmi Programot (2000-ig) Környezetvédelem a gazdasági szereplők környezetkímélő működése révén Szigorú környezetvédelmi direktíva Vállalatok környezettudatos irányítási rendszere Globális méretekben (1992-es Rioi Konferencia óta) mégis romlott a környezet állapota. Ezért 5 év elteltével 1997-ben rendkívüli ülést hívtak össze: 1997. Kiotói Jegyzőkönyv konkrét határértékek és teljesítési dátum megfogalmazása az üvegházhatású gázokra Számos ország nem ratifikálta

A környezetvédelem jelentőségének felismerése ENSZ környezetvédelmi konferenciái 2000. ENSZ Milleniumi Nyilatkozat: az emberiség fejlődésének 2015-ig elérendő céljai 2002. Johannesburg III. Világkonferencia „Világcsúcs a fenntartható fejlődésről” Végrehajtási ütemterv Szegények egészségügyi ellátása Anyagi támogatásokban nem történt előrelépés (világűr, világtenger használati díj bevezetését elvetették) Megerősítették az Agenda-21 vállalásait

Felhasznált források Szakirodalom: Barótfi I. szerk. (2000): Környezettechnika. Mezőgazda Kiadó, Budapest. Berger, L. Peter (1992): Sociology: A Disinvitation? SOCIETY, November/December, pp: 12-18. Botkin, J., Ekmandjra, M., Malitza, M. (1978): No limits to Learning. Oxford, Pergamon, Press. In: Fodor I. 2001. Környezetvédelem és regionalitás Magyarországon. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. Bourdieu, Pierre (1984): Distinction: A Social Critique of the Judgement of Taste Cambridge Harvard U.P. p: 11-96; 466-601. Buday-Sántha A. (2006): Környezetgazdálkodás. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. Fodor I. (2001): Környezetvédelem és regionalitás Magyarországon. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. Hartai É. (2003): A változó Föld. Miskolci Egyetem Kiadó – Well-Press Kiadó. Havasi A. (1990): Környezet- és természetvédelem I. Agrárszakoktatási Intézet, Budapest. Jeter, Jon (2002): The Dumping Ground As Zambia Courts Western Markets, Used Goods Arrive at a Heavy Price Washington Post Foreign Service, Monday, April 22, 2002; Page A01. Kerényi A. (2003): Környezettan. Természet és társadalom – globális nézőpontból. Mezőgazda Kiadó, Budapest. p: 113. Kovács, E. , Lőke, Zs., Bokor, I. (2007): Trade of Second-hand Products, as a Means of Social Emergence in the European Union and Hungary. Acta Universitatis Bohemiae Meridionales. The Scientific Journal for Economics, Management and Trade. Jahrgang X., Nummer 1, České Budějovice: University of South Bohemia, Faculty of Economics. ISSN 1212-3285 pp: 37-42. Kovács M. szerk. (1975): A környezetvédelem biológiai alapjai. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest. Madas A. (1990): Környezetgazdálkodás a mezőgazdaságban. Ökológia. I. évf. 1. szám. Mészáros E. (2001): A Föld rövid története. Vince Kiadó, Budapest. Our Common Future (1987): World Commission on Environment and Development. Oxford, Oxford University Press. Rakonczay Z. szerk. (1989): Vörös Könyv – Akadémiai Kiadó, Budapest. Rakonczay Z. (2004): Környezetvédelem. Szaktudás Kiadó Ház, Budapest. p: 20. Takács S. (1994): A környezet és az ember. Veszprémi Egyetem Nyomdája, Veszprém. Veblen, Thorstein (1975): A dologtalan osztály elmélete Budapest. KJK. Egyéb források: 1995. évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !