Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1) 336-7801

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

„Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű - és.
Ágazati szintű érdekegyeztetés, érdekképviselet, a VKDSZ aktuális feladatai Halasy Károly.
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Regionális fórum, Veszprém, november11. Dr. Szili Katalin, NFFT elnöke.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A Multinacionális Társaságcsoportok hatása az érdekvédelemre Magyarországon.
Szociális párbeszéd az EU-ban BDSZ-konferencia a szociális párbeszédről Budapest november 27.
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Az Európai Unió intézményrendszere
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Schmuck Erzsébet NFFT titkára.
Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(2) november 28.
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(3) december 5.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Kétségektől a Készségekig A hírközlési (ICT) szektor lehetőségei és tevékenysége a távmunka témakörében V. Országos Távmunka konferencia
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
1 GÁZIPARI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG Budapest,
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A magyarországi gázszolgáltatás helyzete, jelene és jövője
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Magyar Bányászati Szövetség (MBSZ) 1024 Budapest, Margit krt. 85
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
Tagszervezeti munka erősítése
A víziközmű- szolgáltatás érdekvédelmi szemmel Halasy Károly.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Reinhard Reibsch az EMCEF volt főtitkára.  1. Fúziók/összeolvadások napirenden – országos és európai szinten  2. Európai szövetségek ágazati szinten.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
A MAGYAR ÜVEGIPARI SZÖVETSÉG PROGRAMTERVE 2008/2009 Magyar Üvegipari Szövetség Közgyűlés 2008.Május 13. Holiday-Inn Budaőrs Hotel.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
FORMA projekt Integráció fontossága Csökkenő tagság, szétaprózott struktúra Belső integráció szükségessége Igény a hatékonyabb érdekképviseletre.
Ágazati Szociális Párbeszéd Magyarország
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottságról Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottságról Pallay Tibor társelnök az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Dobolyi Alexandra Európai Parlamenti Képviselő Külügyi Bizottság
A középszintű érdekegyeztetés és szociális párbeszéd Magyarországon.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Kormányszóvivői tájékoztató. A fejlesztéspolitika új intézményrendszere Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos július 7.
„Vedd ki a részed!” - amit a civilek már megtettek egymásért Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Együttm ű ködési Hálózat Miskolc, március 30.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
Kormány – önkormányzatok érdekegyeztetésének alakulása, lehetséges továbbfejlesztése Dr. Szegvári Péter önkormányzati szakértő Oslo, Norvégia április.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
2015. november 16. Rabi Ferenc. Hangfelvétel a VDSZSZ-nek, szándék a „C” tarifa elvétele.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Magyarország az EU egyik soros elnöke 2011-ben Oktatás és munkavédelem a bútor- és faiparban március 11. Tihany Kónya Márton ELTE ÁJK Politikatudományi.
25 éves az ágazati érdekegyeztetés jelenlegi formája és az EVDSZ EVDSZ II. TAGGYŰLÉS és KONFERENCIA Visegrád, november Dr. Szilágyi József.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A szociális partnerek és az EU elnökség Magyarország az EU egyik soros elnöke ben TPK Konferencia, május 28. Dr. Arató Krisztina ELTE ÁJK Politikatudományi.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
Szociális párbeszéd az EU-ban
Orova Piroska XIII. VIMFÓ április
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Tagszervezeti munka erősítése
Előadás másolata:

Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)

Magyar Bányászati Szövetség „ÁGAZATI PÁRBESZÉD MAGYARORSZÁGON” Ipari kapcsolatok és szociális párbeszéd EU konferencia Balatongyörök Dr. Zoltay Ákos az MBSZ ügyvezető főtitkára, az EU Bányászati Ágazati Párbeszéd Bizottság soros elnöke április 28.

Magyar Bányászati Szövetség A bányászati ágazati párbeszéd előzményei a szocializmusban Állami tulajdonú, irányítású vállalatok Homogén szakszervezetek, teljes körű szervezettséggel, különleges jogosítványokkal Döntéseknél vállalati „négyszög” Jellemzője: államilag, politikailag irányított együttműködés, beleszólási lehetőség a vállalati döntéshozatalba

Magyar Bányászati Szövetség A bányászati ágazati párbeszéd előzményei a rendszerváltás után Az állami vállalatok privatizációja, a bányászati szerkezet- átalakítás jelentős létszámcsökkenéssel járt Munkavállalói oldalon: többszintű, egymással rivalizáló szakszervezetek, a szervezettség csökkenésével (megosztják a munkavállalói érdekérvényesítést) Munkaadói oldalon: 1992-ben megalakult az MBSZ Együttműködés: –a közös célokért –a Bányásznap „megmentésére” –közös alapítású bányász-, bányamentő kitüntetés

Magyar Bányászati Szövetség Az MBSZ tagságának növekedése ig

Magyar Bányászati Szövetség Az MBSZ tagság összetétele 2006-ban

Magyar Bányászati Szövetség A bányászati ágazati párbeszéd előzményei az EU csatlakozás kapcsán A csatlakozás feltétele az EU gyakorlatnak megfelelő szociális párbeszéd intézményrendszerének létrehozása 2003-ban országos szinten beindult a szervezés A Bányászati Ágazati Párbeszéd Bizottság létrehozása május 22. (a munkaügyi miniszter jóváhagyásával)

Magyar Bányászati Szövetség Ágazati párbeszéd Magyarországon

Magyar Bányászati Szövetség A szociális párbeszéd fórumai a magyar gazdaságban Országos Érdekegyeztető Tanács Ágazati párbeszéd bizottságok (31 ágazat, alágazat, szakágazat) Az ágazati párbeszéd bizottságok munkáját Szakmai Irányító Testület koordinálja, kormányzati-munkavállalói-munkaadói oldalak részéről 2-2 fővel (munkaadói ügyvivő: ZÁ.) Törvény-előkészítés az érdekegyeztetési fórumok működésének szabályozására

Magyar Bányászati Szövetség A Bányászati Ágazati Párbeszéd Bizottság résztvevői Munkavállalói oldal: - Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete - MOL Bányász Szakszervezet Munkaadói oldal: - Magyar Bányászati Szövetség (mely reprezentálja a bányászat egészét)

Magyar Bányászati Szövetség A Bányászati Ágazati Párbeszéd Bizottság működésének fő céljai Kétoldalú együttműködés az ágazati ügyekben Konzultáció a Kormányzattal Együttműködés az ágazat nemzetközi ügyeiben Ágazati Keret Kollektív Szerződés előkészítése

Magyar Bányászati Szövetség A Bányászati Ágazati Párbeszéd Bizottság munkájának irányítása Tiszteleti elnök: Dr. Esztó Péter a Magyar Bányászati Hivatal elnöke Munkavállalói társelnök: Rabi Ferenc a BDSZ elnöke Munkaadói társelnök: Dr. Zoltay Ákos az MBSZ főtitkára BÁPB titkár: Vujkov Krisztina

Magyar Bányászati Szövetség EU bányászati fórumok EU szintű szakmai, munkaadói szövetségek EU szintű munkavállalói szövetségek, szakszervezeti szövetségek EU Bányászati Szociális Párbeszéd Bizottság Visegrádi négyek EU parlamenti képviselőkkel fórum

Magyar Bányászati Szövetség A BÁPB nemzetközi együttműködései Munkavállalói oldal: BDSZ-EMCEF Rabi Ferenc az EMCEF Szociális Bizottságának elnöke Munkaadói oldal: MBSZ-EUROMINES-EURACOAL-IMA Dr. Zoltay Ákos az EU Kitermelőipari (Bányászati) Szociális Párbeszéd Bizottság soros elnöke

Magyar Bányászati Szövetség Az EU Parlament döntéseinek következményei A fenntartható fejlődés stratégiája Lisszaboni stratégia Energiapolitika, stratégia Kiotói egyezmény (SO 2, CO 2, NO x ) irányelvek NATURA 2000 Bányászati hulladék irányelv Energia adó REACH

Magyar Bányászati Szövetség Bányászati hulladék EU szabályozás Meddőhányók Biztosítékadás Környezet- és természetvédelmi biztosítékadás Javaslatunk: a biztosítékadást a Bányatörvény szabályozza, ezért a bányászatra ne vonatkozzék Visegrádi négyek: Vegyék le a napirendről

Magyar Bányászati Szövetség A Bányászati ÁPB főbb állásfoglalásai CO 2 kvóta növelés Energiapolitika A Bányászatról szóló törvény módosítása Nemzeti Fejlesztési Terv Ágazati Keret Kollektív Szerződés előkészítése NATURA 2000

Magyar Bányászati Szövetség A lisszaboni stratégia megvalósítása A természeti erőforrások kihasználása érdekében PRIORITÁS AZ ÁSVÁNYVAGYON STRATÉGIÁNAK! A versenyképességet rontó szabályozások felülvizsgálatának, törlésének kezdeményezése. Energiapolitikai stratégia Célkitűzések Célkitűzések

Magyar Bányászati Szövetség Köszönöm a figyelmet. Jó szerencsét!