Tarcsi Ádám, ade@elte.hu Adatbázis gyakorlat – Adattáblák – Tarcsi Ádám, ade@elte.hu 2005. január.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tananyag: konzultáció
Advertisements

Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
© Kozsik Tamás Adatbáziskezelés •Relációs adatbáziskezelők •Noha a Java objektum-elvű, egyelőre nem az objektum-elvű adatbáziskezelőket támogatja.
Adatbázis rendszerek I
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
1Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai KarAntal Gábor Adatbázisok gyakorlat 8. gyakorlat SQL alapok.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Az SQL nyelv elemei.
15. tétel Adatbázis felhasználói és jogosultságaik
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DCL – Adatvezérlő nyelv.
Delphi programozás alapjai
SQL Structured Query Language
5. GYAKORLAT SQL CREATE TABLE, aktualizálás. S QL Structured Query Language A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Nem algoritmikus, de beépíthető.
– SQL 2: Adatok kezelése – Tarcsi Ádám, január 30. Adatbázis gyakorlat.
Adatbázis gyakorlat – SUBSELECT – Tarcsi Ádám március.
– Adattáblák & adatok kezelése – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
Adatbázis rendszerek II.
Készítette: Sárközi Anikó
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Delphi programozás alapjai Nagyváradi Anett PTE PMMK MIT.
2006. október 9.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 7. Kényszerek megadása. Indexek kezelése.
2006. október 2.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 5. Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése.
SQL92 lehetőségek KL A tábla B tábla C view adatok VIEW működése utasítás: SELECT.. FROM A,B … SELECT.. FROM C Az adatok a hivatkozáskor állítódnak elő.
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
SQL, adatdefiníció, adatok megváltoztatása, megszorítások
Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna. Elérhetőségek    as.
Adatbázis kezelés SQL. Történeti áttekintés 1976IBM:SEQUEL,SQL 1976IBM:SEQUEL,SQL 1983ORACLE 1983ORACLE 1984INFORMIX 1984INFORMIX 1986SQL – szabvány :
Kényszerek megadása. Indexek kezelése.
Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése
- adatbázisséma definiálása (DDL) Data Definition Languages, - adatok aktualizálása (DML),Data Maniputaion Language - lekérdezési lehetőségek (DML) Data.
SQL. SQL = Structured Query Language (= struktúrált lekérdező nyelv). A relációs adatbázis-kezelés szabványos nyelve. Nem algoritmikus nyelv, de algoritmikus.
Az SQL nyelv alapjai.
DML. Új rekord beszúrása: INSERT INTO tábla (oszlop1,oszlop2,…) VALUES (érték1,érték2,…); Rekord módosítása: UPDATE tábla SET oszlop = érték WHERE feltétel;
DDL – Adatdefiníciós nyelv
Adatbázis adminisztrátori ismeretek
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele a minimum elégséges érdemjegynek!
Adatbázis-kezelés SQL-lel. SQL SQL = Structured Query Language – Strukturált Lekérdezőnyelv Relációs adatbázis-kezelők lekérdezési nyelve. Alapjait az.
Adatbázis-kezelés SQL-lel
Felhasználók és jogosultságok
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Készítette: Tóth Ervin
Az SQL nyelv. SQL Az SQL utasításait két fő csoportba szokták sorolni: DDL (= Data Definition Language): adatstuktúra definiáló utasítások. DML (= Data.
Adatbázis-kezelés JAG,
SQL-Structured Query Language. Parancs(utasítás) csoportok CREATE - táblák létrehozása ALTER – táblák módosítása DROP – táblák törlése DDL –Data Definition.
SQL.
Adatbázis rendszerek I Relációs adatmodell strukturális része Általános Informatikai Tsz. Dr. Kovács László.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
1 Sramó András Adatbázis-technológia V. előadás Adatbázis-technológia 5. előadás Az SQL.
– SQL 3: SELECT - 1. – Tarcsi Ádám, január 31. Adatbázis gyakorlat.
Adatbázis-kezelés Tarcsi Ádám január. 15. MySQL és PHP.
– SELECT - 2. – Tarcsi Ádám március Adatbázis gyakorlat.
Bevezetés A MYSQL szintaxisa Táblák, adatok kezelésének alapjai
Ma az un. Relációs adatmodelleket használjuk.
Szerver és kliens gép közötti kommunikáció Adattárolási modellek  OLTP: OnLine Transaction Processing az MSSQL Szervert egy időben egyszerre sok felhasználó.
5. gyakorlat Fleiner Rita.
Webprogramozó tanfolyam
SQL. SQL jellemzői Nem algoritmikus (nem tartalmaz algoritmikus szerkezeteket: ciklus, eljárás, elágazás) Nem rekurzív (önmagát nem hívhatja) Halmazorientált.
Adatbázis rendszerek I
1 Verseny 2000 gyakorlat SQL 2000 Server Portál adatbázis létrehozása.
– SELECT - 1. – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
Adatbázis-kezelés 1-2. adatbázis-kezelő rendszer 1.új adatbázisokat hozhassanak (adat definició 2.lekérdezések és módosítások (adat manipuláció) 3.Támogassa.
Készítette: Kiss András
Adatbázisok SQL.
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Adatbázis-kezelés.
DDL parancsok – Tábla műveletek, mezőtulajdonságok
MySQL DDL parancsok – Adatbázis műveletek, mezőtípusok
Előadás másolata:

Tarcsi Ádám, ade@elte.hu Adatbázis gyakorlat – Adattáblák – Tarcsi Ádám, ade@elte.hu 2005. január

Miről lesz szó? Adatbáziskezelés SQL Oracle adatbázis-kezelő Belépés Tábla készítés - CREATE TABLE Lekérdezések - SELECT

Adatbázisok Adatkezelés kialakulása: szekvenciális fájlok kezelése Nehézkes: csak elemi műveletek Keresést meg kell írni, lassú Komplex adatok tárolása bonyolult Biztonság nincs: meghibásodás, hozzáférés-védelem Csak 1 ember dolgozhat rajta egyszerre

Adatbázis-kezelés alapja Adatmodellezés, elméleti háttér Adatbázis eszközök használata Szabványos adatdefiníciós és lekérdezőnyelv: SQL Az adatmodellezés célja, hogy a valós információk tárolására kitaláljunk valami olyasféle struktúrát, amiben az adatok információvesztés nélkül tárolhatók, az adatok közti kapcsolatok leírhatók és a struktúra a számítógépes feldolgozás szempontjából hatékony. A modelleinket többféle alapmodellre építhetjük. Mi csak a relációssal foglalkozunk, de manapság elterjedőben van néhány másfajta is, pl. objektum-orientált modell, félig strukturált adatmodell. A relációs modellben az adatokat táblákban tároljuk. A táblák között később kapcsolatokat építhetünk. A reláció tulajdonképpen egy táblázat! Táblák: attribútumok vagy oszlopok (egyedi név, típus) sorok vagy rekordok Példa:…

Elvárások Egy adatbázis-kezelő rendszerrel szemben a következő elvárásaink vannak: Adatbázis-létrehozások: séma, struktúra megadás speciális – adatdefiníciós nyelven Adatok lekérdezése, módosítása – lekérdező vagy adatmanipulációs nyelven Támogassa a nagy mennyiségű adatok hosszú időn keresztüli tárolását. Garantálja a biztonságot. Felügyelje a több felhasználó által egy időben történő adathozzáféréseket A felhasználó adatbázis-kezelőn keresztül éri el az adatokat. Egy adatbázis-kezelő rendszerrel szemben a következő elvárásaink vannak: Tegye lehetővé a felhasználók számára, hogy új adatbázisokat hozhassanak létre és azok sémáját, vagyis az adatok logikai struktúráját egy speciális nyelven adhassák meg. Ezt a speciális nyelvet adatdefiníciós nyelvnek nevezzük. Engedje meg a felhasználóknak, hogy az adatokat egy megfelelő nyelv segítségével lekérdezhessék és módosíthassák. Ezt a nyelvet szokás lekérdezőnyelvnek vagy adatmanipulációs nyelvnek nevezni. Támogassa nagyon nagy mennyiségű adat (gigabájtok vagy még több adat) hosszú időn keresztül való tárolását, garantálja az adatok biztonságát a meghibásodásokkal és az illetéktelen felhasználókkal szemben, és tegye lehetővé a hatékony adathozzáférést a lekérdezések és az adatbázis-módosítások számára. Felügyelje a több felhasználó által egy időben történő adathozzáféréseket úgy, hogy az egyes felhasználók műveletei ne legyenek hatással a többi felhasználóra és az egyidejű adathozzáférések ne vezethessenek az adatok hibássá vagy következetlenné válásához.

Adatbázis eszközök használata Oracle, MS SQL Server, IBM DB2, Informix, Sybase, MySQL, PostgresSQL, stb. Néhány fájlkezelő (amik NEM, vagy csak félig-meddig adatbázis-kezelők): dBase, Clipper, FoxPro, Access, … Kliens – Server kapcsolat. A kliensen dolgozik a felhasználó vagy közvetlen adatbázis-eléréssel (pl. SQL parancsokat ad ki), vagy egy olyan programmal, ahol a program tárolja az adatait adatbázisban (pl. a program SQL utasításokat tartalmaz).

SQL - Structured Query Language DDL (Data Definition Language – Adat Definiáló Nyelv) séma kezelő utasítások: adatbázisok, táblák létrehozása, módosítása és törlése pl.: CREATE, ALTER, DROP DML (Data Manipulation Language – Adat Manipuláló nyelv): adat kezelő utasítások: adatok rögzítése, módosítása, törlése és lekérdezése pl.: INSERT, UPDATE, DELETE, SELECT DCL (Data Control Language) GRANT, REVOKE, ABORT, COMMIT… Ekvivalens a relációs algebrával, , de számos olyan lényeges része is van, mely többet nyújt mint a relációs algebra, mint például az összesítések és az adatbázis-módosítások.

Oracle - Belépés ODBC: Start / Beállítások / Vezérlőpult / Felügyeleti eszközök / ODBC adatforrások Felhasználói DSN Kiszolgáló, felhasználói név, jelszó beállítása Ügyfél beállítása – Named pipe-ok Oracle Belépés: Jelszó:

SQL alapok: Adatbázisok létrehozása Adatbázisok adminisztrációja, felhasználók, felhasználói jogok Adattáblák létrehozása, módosítása, törlése: CREATE TABLE, ALTER TABLE, DROP TABLE Adattáblák feltöltése – INSERT INTO Adatok keresése – SELECT Adatok módosítása – UPDATE Adatok törlése - SELECT

Tábla létrehozás, eldobás CREATE TABLE tDiak (DAzon NUMBER, Nev VARCHAR(40), Kor INTEGER, TAzon NUMBER); Tábla eldobása: DROP TABLE tDiak;

Adattípusok – ORACLE Egészek Lebegőpontos számok Beíráskor ellenőrzés! NUMBER(p): előjellel együtt maximum p karakter széles egész szám. NUMBER(p,s): p: a teljes szám szélessége, s: a tizedesek száma (törtrész szélessége) NUMBER: szám, alapértelmezett mezőszélesség: 10 (INTEGER): NUMBER-ként kezeli (SQL Server adattípus) Lebegőpontos számok FLOAT Beíráskor ellenőrzés!

Adattípusok – ORACLE Karakteres típusok CHAR(hossz) - fix hosszú szöveg VARCHAR(n) - max. n hosszú szöveg VARCHAR2(n) - max. n hosszú szöveg. Ajánlott. RAW - nagy méretű szöveg, max 255 hosszú, nem csak szöveget tárolhat! Hosszabb szövegeket levágja!

Adattípusok – ORACLE Dátum típus: Egyéb típusok DATE: dátum és általában időpont is! i.e. 4712. jan. 01. és i.sz. 9999 .dec. 31. közé. Formázható! Egyéb típusok BLOB -bináris nagyméretű objektum, max. 4GB méretű adat tárolására (multimédia típus)

CREATE TABLE CREATE TABLE <név> (<oszlopnév1> <oszloptípus1>, <oszlopnév2> <oszloptípus2>, … , <oszlopnévn> <oszloptípusn> [CONSTRAINT <megszorításnév> …)]

Megszorítás - CONSTRAINT Elsődleges kulcs – PRIMARY KEY egyedi azonosító példa: tTanar táblában TAzon, tDiak tablaban DAzon szokásos elnevezés: pk_tablanev CONSTRAINT <megszorításnév> PRIMARY KEY (<mezőnév1>,…, <mezőnévk> )

CONSTRAINT 2. Idegen kulcs – FOREIGN KEY Másik táblában (hivatkozott tábla) elsődleges kulcsként előforduló értékeket vehet fel Nem törölhető olyan rekord, amelyre hivatkoznak. példa: tDiak táblában TAzon mező szokásos elnevezés: fk_hivatkozotablanev_hivatkozotttablanev (fk_tDiak_tTanar) CONSTRAINT <megszorításnév> FOREIGN KEY (<mezőnév1>,…, <mezőnévk> ) REFERENCES <hivatkozotttáblanév> (<újmezőnév1>,…, <újmezőnévk>)

CONSTRAINT 3. Egyediség - UNIQUE adott mezőben minden értéknek különbözőnek kell lennie szokásos elnevezés: uq_tablanev CONSTRAINT <megszorításnév> UNIQUE (<mezőnév1>,…, <mezőnévk>)

CONSTRAINT 4. Feltétel– CHECK Példa: Adott mező mely halmazból vehesse fel az értékeit szokásos elnevezés: ck_tablanev Sokféle feltétel: AND, OR, BETWEEN, SELECT, mezőnév>0, … I. CONSTRAINT <megszorításnév> CHECK (<mezőnév1> IN (<halmaz1>),…, <mezőnévk> IN (<halmazk>)) II. IN (<halmaz>) Példa: CONSTRAINT ck_tablanev CHECK (Nev IN('Pistike','Ferike')) CONSTRAINT ck_tablanev2 CHECK (Jegy IN(1,2,3,4,5))

Megszorítások 5. Alapértelmezett érték - DEFAULT Ha egy rekordnál az adott mező értékét nem adjuk meg, akkor az alapértelmezett értéket veszi fel értékként DEFAULT <érték vagy kifejezés>

Megszorítások 6. Nem nullérték - NOT NULL Lehetséges értelmezései Ismeretlen érték: pl.: nem ismerem a címét Alkalmazhatatlan érték: pl.: hajadon esetén a „Férj neve” mező kitöltése Visszatartott érték: nincs rá jogom, titkos adat esetén Elsődleges kulcs NOT NULL

Megszorítások 7. Azonosító A program automatikusan generál az adott mezőbe egy számot (meg lehet adni a kezdőértéket és a lépésszámot) IDENTITY (1,1)

Példa CREATE TABLE tTanar (TAzon INTEGER NOT NULL, Nev VARCHAR(50), CONSTRAINT pk_tTanar PRIMARY KEY (TAzon)) CREATE TABLE tDiak (DAzon INTEGER NOT NULL, Nev VARCHAR(50) NOT NULL, Kor INTEGER NOT NULL, TAzon INTEGER NOT NULL DEFAULT 1, CONSTRAINT pk_tDiak PRIMARY KEY (DAzon), CONSTRAINT fk_tDiak_tTanar FOREIGN KEY (TAzon) REFERENCES tTanar (TAzon), CONSTRAINT ck_tDiak CHECK (Kor BETWEEN 1 AND 100), CONSTRAINT uq_tDiak UNIQUE (Nev))

Megszorítások lekérdezése SELECT constraint_name, constraint_type FROM user_contraints WHERE table_name = ‘TÁBLANÉV’; SELECT constraint_name, column_name FROM user_cons_columns WHERE table_name = ‘TÁBLANÉV’;

Megszorítás módosítása Megszorítás hozzáadása: ALTER TABLE <tábla név> ADD CONSTRAINT <név> <típus> <(oszlop)>; Not null típusú megszorítás (mezőszintű): ALTER TABLE <tábla név> MODIFY <mezőnév> CONSTRAINT <típus> NOT NULL; Megszorítás törlése: ALTER TABLE <tábla név> DROP CONSTRAINT <megszorítás név>;