Peter Zumthor Bruder Klaus kápolna Kunsthaus Bregenz

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
Advertisements

Szalmabála építészet.
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
Isten hozta a Szent Anna Otthonban! • Isten hozta a Szent Anna Otthonban!
Manhattan a sivatagban
Igazgyöngy Alapítvány, október 26. Igazgyöngy Non-Profit Organization – October 26, 2013.
Digitális technika, digitális áramkörök
Felkészítés az örömeteli együttműködésre otthon és az iskolában
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Programozás III KOLLEKCIÓK 2..
4. Kreatív döntéshozatal
Zsidónegyedek és zsinagógák. BerlinBudapest  Múzeum  Vallási funkciót nem tölt be  Vallási és kulturálisközpont  Turisztikai központ  Emlékhely.
Számold meg a fekete pontokat!
Grafika. 2 Mértékek és koordináta rendszer Használjuk a RGB és QBColor függvényeket a színekhez Grafika létrehozása Load/change picture futási időben.
Christian Kerez Architectural dialugues riport. Christian Kerez – Ars poetica „Az építészet az élet létfontosságú része, nem csupán formai feladat. Mindazonáltal.
SZAKRÁLIS 2 _ KORTÁRS TENDENCIÁK - összefüggésrendszerek: anyag, fény, szerkezet, egyén és közösség -
SZAKRÁLIS 2 _ KORTÁRS TENDENCIÁK - összefüggésrendszerek: anyag, fény, szerkezet, egyén és közösség -
Tanszéki konzulens: Horváth Ákos Készítette: Kóródi Norbert.
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
Lous Comfort Tiffany ( ) Tiffany amerikai művész és ipari tervező, aki jól ismert műveit üveggel társítja. Az Art Nouveau (Új művészet) mozgalom.
Szent Teréz rózsakertje
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
DELIVERING PATIENT–CENTRED INNOVATION IN MEDICINE THROUGH PARTNERSHIP Andrew Witty President, Pharmaceuticals Europe GlaxoSmithKline PARTNERI KAPCSOLATOKON.
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
Tokaji múzeum.
Zene: Gheorghe Zamfir – Kjilmar song of ocarina hijos del sol
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
Strike Egy új magazin bemutatása. Kiadó: Építész Szakkollégium Cél: tematikus számok megjelentetése, elemzések városról, emberről, az életünkről, épített.
OKTOGON Architecture & Design építészeti magazin
Összehasonlítás: Bauhaus – szecesszió tetszőleges tárgy összehasonlítása – „nesting table” Jakab Renáta.
Személyes élet és szolgálati látás elvétele, célok kialakítása.
Online adatbázisok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában május 28. Téchy Tünde.
Kenyered és borod táplál engem, Te gyógyítod szívem, hogyha fáj. Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk! Tiéd leszek, Néked élek már!
KETTŐ AZ EGYBEN: MÚZEUMPEDAGÓGIAI KÉPZÉS ÉS GYAKORLATI HELY KIALAKÍTÁSA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGIAI KARÁN Dr. Viskolcz Noémi Szegedi.
A világ szép múzeumai Múzeum pedagógia.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Közeltéri mikroszkópiák
Az Agóra program Szolnok- Terminál. ALAPVETŐ ÉS ÁTFOGÓ CÉL  Ésszerű működéssel lehetőség  Jobb minőségű kulturális szolgáltatás  Szolnok város és a.
Jövőkutatás - Tóth Attiláné dr. Jövőkutatás Tóth Attiláné dr.
Miért nem valóságos az idő?
Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület. A Stúdió.
Szent Teréz a « kis utak és kis dolgok » szentje, aki az életben a jól és nagy szeretettel végzett kis dolgokban hitt. Ő egyben a virágtermesztők és virágárusok.
MERCEDES Benz Museum Stuttgart, Németország UNStudio (holland) Kettős spirál A 2006-ban nyílt, bemutatja az autómárka 1886 óta íródó történetét nm.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Architecture Dialogues Positions – Concepts – Visions Marcel MEILI, Markus PETER Marcel Meili, Markus Peters Architekten pp “Our driving force.
Tematikus kutatás, 2. félév Témák és feladatok. Kutatás – írás Témák (szűkítés, konkretizálás) Módszerek (külön is: PhD-sok rövid bemutatója: történeti.
Designhét Magyar formatervezési Díjátadó Made in Hungary Halisten – Színes és Fekete-Fehér Magyar formatervezési Díjátadó Made in Hungary Halisten – Színes.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Maximális teljesítmény
Switzerland - Charmey Charmey * Charmey is a municipality in the district of Gruyère in the canton of Fribourg in Switzerland. Flower decorated herds.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
What is Happening to Modern Architecture? - szimpózium
REDUKTÍV FORRADALOM Török Tamás a Laposa pincészet badacsonyi épületéről.
NOX_ Lars Spruybroek [ 1959-ben Rotterdamban született [ építész, képzőművész, író [ 1989-ben Delfti Műszaki egyetem diplomázott [ 1991-ben Maurice Nio.
Picasso exhibition in Esztergom, Hungary Picasso exhibition in Esztergom2.
Kárpát-medencei Magyar Könyvtárosok Konferenciája Csongrád, május 30. A magyar kultúra szerepe a Kárpát-medencében 1 Dr. Nagy Mihály Emberi Erőforrások.
Komplex tehetségazonosító és tehetséggondozó program az újszászi vasúti szakképzésben Complex programme for the gifted in the railway vocational education.
Fiktusz Lilla | elemzés
Simon Péter főtitkár Bolyai János Matematikai Társulat
AGILE COCKTAIL – Shaken or stirred HWSW free!
Épület mint tárgy és tér
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Flémalle-i mester (Robert Campin) (b. ca. 1375, Valenciennes,
Felesleges termék és a natúrhatnám fogyasztó Dr. Szigeti Cecília
Kezem felemelem, úgy várok Rád, Neved vigasz nekem, úgy várok Rád.
Minimalizmus - „ A kevés is sok”
SZECESSZIÓ VICTOR HORTA
Disszemináció matematika tanároknak
Előadás másolata:

Peter Zumthor Bruder Klaus kápolna Kunsthaus Bregenz Épületek és formák Peter Zumthor Bruder Klaus kápolna Kunsthaus Bregenz

http://www. hochparterre http://www.hochparterre.ch/nachrichten/architektur//post/detail/koenigliche-ehre-fuer-zumthor/

Peter Zumthor (1943) Asztalosmester fiaként bútorszatalosként apjánál tanult. Ezt követően belsőépítészetet és design-t tanult Bazelban az ottani iparművészeti iskolában. A New York-i Pratt Institutban tanult építészetet és ipari formatervezést. 10 évig a graubündeni kanton műemlékvédelmi felügyelőségén dolgozott. 1979-ben alapította meg saját irodáját, amely mintegy 20 munkatársat foglalkoztat.

Dologiság, anyagszerűség Megcsinálás, elkészítés. Anyagok, technikák, a feladat sajátszerűsége Érzékiség, emlékezet – alkotás: múlt és jövő között. Kép és képek: belső kép, képzelet (imagination, vorstellen, Vorbild) Működésmód, hatás Dologszerűség, testiség Fény, atmoszféra

Módszer és reflexió Az építészet elsősorban a dologiságban, s ennek megtapasztalásában van jelen. Személyes beszámolók, töprengések az építészet működéséről, hatásáról, létrehozásáról. Az irodalom és a zene mint inspirációs források. Architecture denken / Thinking Architecture Atmosphären / Atmospheres

Hely és cél Az épület megvalósításához alkalmazandó építőanyagok – a kő, a szövet, az acél, a bőr...– és a szerkezetek valósága, ezek tulajdonságaiba próbálok képzelőerőmmel behatolni, értelemre és érzékelhetőségre törekedve, hogy kipattanhasson az embereknek hajlékot nyújtó, talán sikerült épület szikrája.

Ne akarjunk épületekkel érzelmeket kelteni, de engedjünk hozzájuk érzelmeket. Maradjunk sziklaszilárdan a tárgynál, a megalkotandó dolgok lényegénél, és bízzunk benne, hogy majd kibontakozik épületünk saját ereje, hogy nincs szüksége művészies körítésre, elég, ha szabatosan, jól kigondoljuk helyének és rendeltetésének megfelelően.

Korunk De hogyan lehetséges az építészetben elérni ezt az egész mivoltot, egy olyan korban, amikor az értelmet adó isteni hiányzik, és a múlandó képek és jelek áradatában a valóság megszüntetése fenyeget? Gyökeres átalakulásban lévő korunk nem engedi meg a nagy gesztusokat. Csak kevés olyan közös értékkel rendelkezünk, amelyekre építhetnénk. Ezért olyan építészet mellett foglalok állást, amely abból indul ki, amit még valamennyien ismerünk, amit képesek vagyunk megérteni, közösen átérezni.

A hely létrehozása Tér és hely: a hely felfedezése Terület, terep, szöveg: helyszín Talaj, klíma, helyi kultúra: kritikai regionalizmus Anyagok, létrehozás/megcsinálás. Ipari technológia helyett kézművesség vagy legalábbis Az egyedi körülményekhez, igényekhez igazodó, azokra válaszoló, megformáló eljárás.

Létrejötte Helyi szent (Klaus testvér mint a békesség szentje), helyi megbízó, a saját földjén építtette. A megbízók és az építész szoros együttműködése a koncepció kialakításában. Helyteremtés. Külső és belső tér. Anyagok és eljárások. Honlap, csoportok számára bejelentkezés.

Kunsthaus Bregenz, 1990-1997 Két épület: kiállítóterek, kiszolgáló funkciók, előadóterem, múzeum shop A múzeum gyűjteményében és kiállítási stratégiájában egyaránt az építészet és a kortárs képzőművészet állnak az előtérben. A múzeum maga is műtágy? Tér, fény Anyagok (üveg, fém, beton), szerkezet Fémszerkezet által hordozott külső üveghártya, amely a környezetnek, fényviszonyoknak megfelelően változik, illetve a kiállító terekbe fényt bocsájt, védi az épület belső magját az időjárás viszontagságaitól. Kiállítóterek és közlekedő rendszer.

The visitor moves through the building in a circular way, either taking the elevator to the top floor and then descending using the stairs or the opposite way around. This circular pattern is a result of the structural configuration of the space. The floor slabs are supported by three interior bearing walls located at the perimeters of the gallery. It is common for the curators of this museum to divide each exhibition in three parts following the organization of the building, and at the same time the formal neutrality of the spaces allows the institution to change the quality of the space with each exhibition.