A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
2013. év végéig kitermelt: •~ 500 felfedezett mezőből •Földgáz:229,8 milliárd m 3 •Kőolaj: 98,6 millió tonna Jelenlegi termelés a hazai földgázigények.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Energia – történelem - társadalom
Gabonapiaci kilátások Potori Norbert AgroMash Expo,
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Energetikai folyamatok és berendezések
© GfK 2013 | Kozák Ákos | Mérők Klubja | február 27.1 A MIKROSZINTŰ FOGYASZTÁS MAKRO HATÁSAI © GfK 2013 | Kozák Ákos | Mérők Klubja | február.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Üdvözlöm Önöket a Mezőgazdasági Megoldások és Együttműködés Konferencián! Harkány, Magyarország Június 2009 John Heisdorffer Az Iowai Szójaszövetség elnöke.
A gazdasági fejlettség mutatói
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányok összetétele
Villamosenergia-termelés (és elosztás) Dr
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
A sertés és baromfi-ágazat versenypozíciója az EU-csatlakozás után
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
2004. november 4Dr. Surján Lászó november 4Dr. Surján Lászó Homokvárat építünk, ha az EU a reményünk Mindent (?) megtesz értünk, de semmit sem.
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
Poszt-szocialista országok eredményei PISA 2003 Cs L M Szl x olvasás matematika.
Akkor és most – Az EU-hoz kapcsolódó üzleti várakozások hazánkban Petz Raymund GKI Gazdaságkutató Zrt.
A magyar gazdaság várható helyzete
A növénytermesztés lehetőségei az alternatív energia-előállításban
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Palotabozsoki ZRT Brojler Integrációja 2009.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Mi vár a magyar mezőgazdaságra a következő 10 évben
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
A cukorbetegség, mint népbetegség Magyarországon
Energia és (levegő)környezet
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
KÖRNYEZET- ÉS KÖLTSÉGKÍMÉLŐ TRÁGYÁZÁSI SZAKTANÁCSADÁSI RENDSZER
Az értékkategóriák.
Napraforgó Napraforgó.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
I. Baromfitenyésztés előadás
Erőforrás- és költséghatékonyabb termelés szelekciós tenyésztéssel Bjarne Gjerde Nofima, Norvégia.
Az új Vidékfejlesztési Program
MNU konferencia, Földművelésügyi Minisztérium, május 14.
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
BROILER ágazati HELYZETKÉP
Előadás másolata:

A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége BAROMFI VILÁGNAP MTA, Budapest, 2014. május 10. A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége Horn Péter

Az egy főre eső évi GDP és az állati eredetű élelmiszerek aránya az összes energia-bevitelhez képest OECD, FAO adatok alapján számítva (2012)

Az egy főre eső éves GDP ($) és az évi egy főre eső húsfogyasztás összefüggése (kg/fő/év) (Roppa, 2007)

A világ népességének és húsfogyasztásának változása Milliárd fő Millió tonna Népesség Húsfogyasztás (ENSZ, 2009)

A fejlett és a fejlődő világ várható állati termék fogyasztása x 1,9 USDA és más források nyomán Tarawali et al (2011)

Az emberiség többlet-igénye 2030-ig a legfőbb növényi termékekből (búza, rizs, kukorica, szója) Jelenlegi össztermelés 2800 millió tonna, (Nonhebel és Kastner, 2011)

Különböző háziállatfajok és hasznosítási irányok állati fehérjetermelő képessége és hatékonysága a termelés színvonalától függően *tej ** tömeggyarapodás ***tojástermelési intenzitás (Flachowsky, 2002)

Erőforrás felhasználás és környezetterhelő hatások különböző állattenyésztési ágazatokban adott termékmennyiségre (1 tonna hús, 20000 tojás - kb. 1 tonna - és 10 m3 tej - kb. 1 tonna hasznosítható beltartalom) (Williams és mtsai, 2006, valamint MacLeod, 2008)

Különböző alternatív brojler hizlalási rendszerek környezetterhelése 1 tonna hús előállítása esetén (Williams et al., 2006)

Egységnyi állati termékre eső globális felmelegedést okozó hatás (CO2 egyenérték/termék kg) sertés brojler sz.marha tej tojás (Nonhebel és Castner, 2011)

Az EU állatjóléti szabályozásának hatásai brojlerek előállítási költségeire (Casanoves, P., 2012)

(Herendy V. – Sütő Z. – Horn P., 2005) Nagytestű (2004-es típus) pulykák és őshonos hazai bronzpulykák teljesítményében mutatkozó különbségek a mellhús-előállítás esetében (hímivar) Típus Élőtömeg 20 hetes korban (kg) Mellfilé tömege Modern pulykahibrid 18,2 5,09 Bronzpulyka 6,4 0,83 (Herendy V. – Sütő Z. – Horn P., 2005) Bronze White turkey

(bronzpulyka teljesítménye=100%) A BUT Big 6-os testtömegének relatív növekedése a bronzpulykához képest a takarmányozástól és az életkortól függően, ivarok szerint (bronzpulyka teljesítménye=100%) BUT Big 6 Bronze (Horn, P. – Herendy, V. – Kustos, O. – Sütő, Z., 2001)

(Horn, P. – Herendy, V. – Kustos, O. – Sütő, Z., 2001) Az 1999-es takarmánnyal etetett pulykák testtömegének fölénye az 1967-es takarmánnyal etetett azonos genotípusú és ivarú csoportokhoz képest, az életkortól függően (Horn, P. – Herendy, V. – Kustos, O. – Sütő, Z., 2001)

(Herendy, V. – Sütő, Z. – Horn, P., 2004) A filézett mell tömegének változása a genetikai tényezők hatására az ivartól és a takarmányozástól függően, 20 hetes életkorban (Herendy, V. – Sütő, Z. – Horn, P., 2004)

A brojlerek tényleges és prognosztizált teljesítményváltozása 1978-2008 között (Nutreco cit. Sluis, 1999)

Egy kilógramm mellfilé előállításának hatékonysága különböző típusú brojlercsirkénél (Horn, 2008)

Különböző állattenyésztési ágazatokban egységnyi termékre eső környezeti terhelés csökkenése 20 év alatt Casanovas, P. (2012) Int. Poultry Prod. Vol. 20.8. 11-13.p. In: World Nutrition Forum.

A Cobb 500 brojler változása 2000-2020 között (Casanovas, P. 2012, Poultry Prod. 8. 13.p.)

Az USA néhány nagy brojler integrációjára jellemző paraméter A Top 10 adja az USA 73%-át (Shane, S. M. 2012 W.P. 10. 10-12.p.) Új-Zéland üzemi átlaga a modernizációt követően 2 kg 33 napra, 1,40 kg/kg takarmányértékesítés mellett. Kísérleti teszt átlagok 2 kg 30 nap, 1,27 kg tak.ért. (Revindran, V. 2012 Poultry Prod. 20. 8. 11.p.)

Az állati termékek egy főre eső éves fogyasztásának változása 1934 és 2012 között * Ébner (1961) nyomán, KSH adatok alapján

Az egy főre eső évi baromfihús fogyasztás az EU-ban (Papp J. nyomán 2014)

A világ hústermelésének változása 1999-2021 között (vágott súly) millió tonna OECD-FAO (2012) USDA (2013) adatok alapján

Az egy főre eső állati fehérje ellátás (g/fő/nap) (1985-2020) *Magdalain, P. 2011 nyomán **OECD-FAO (2012), USDA (2013) termelési előrejelzések alapján számított adatok, 1% évi népesség növekedés figyelembevételével a 2005 évi adatsort alapul véve. Horn P. (2014)

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!