Csizmár Péter Szombathely, 2014 június 2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EURÓPAI VESZÉLYESÁRU BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA BONN / GGVD – NÉMETORSZÁG (2) BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE – BTE.
Advertisements

Győr, október 5. Együttműködés a Magyar-Osztrák-Szlovák munkaerőpiacon Magyar Tudományos Akadémia Konferencia.
Zalaszentgróti Foglalkoztatási Paktum szerepe a foglalkoztatásban
Pécsi Regionális Informatikai Szakképzési Fórum Pécs, szeptember 10.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Munkáltatói Fórum Csepreg március 19.
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Tóthné Temesi Kinga Szombathely,
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Paradigmaváltás a határon átnyúló együttműködési programokban
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
2005. június éves a Magyar-Osztrák Területrendezési és Tervezési együttműködés dr. Tompai Géza főosztályvezető Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési.
Határ menti munkavállalás Ausztriában Hardi Tamás tudományos munkatárs Győr, október 5. A határmentiségtől az integrált határrégióig.
A szakképzés tapasztalatai a Büttner Kft-nél Dr. Büttner Tamás Ügyvezető igazgató SzaSzeT Konferencia Marcali
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Folie 1 Ausztria mint gazdasági telephely Európai üzleti tevékenységének kiindulópontja Birgit Reiter-Braunwieser ABA-Invest in Austria Sopron, Februar.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A régió és ezen belül a kistérség munkaerő-piaci helyzete, hiányszakmák a régióban, a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐ MOBILITÁS
Munkaerő mobilitás Magyarországon
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
A képzett szakemberekért Idegen nyelvi fejlesztések a programban Juhászné Víg Éva alprogram-vezető május 20.
Rövidtávú feladatok A tankönyvírás – e-learning anyag összeállítása.
Nemzetközi kapcsolatok RFÜ Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Sopron, február 1.
4. számú főút Debrecen elkerülő szakasz
számú főút Jászberény elkerülő szakasz II. ütem
86. számú főút burkolat megerősítése és négynyomúsítása a – szelvények között.
86. sz. főút Szombathely - Vát szakasz ( – km szelvények között) kivitelezési munkálatai Lakossági fórum október 09.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Munkavállalás az EU/EGT- tagállamokban, különös tekintettel Szlovéniára Információs Nap Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Lenti, május.
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
KÜLFÖLDI MUNKAERŐ INTEGRÁCIÓJÁNAK ELŐSEGÍTÉSE – MUNKAVÁLLALÓI IGÉNYEK ÉS A SZAKSZERVEZETEK LEHETŐSÉGEI ÉS SZÁNDÉKAI Agócs Andrea Magyar Szakszervezetek.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben május 24. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviselete.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
Az idegenforgalom lehetőségei a határmenti régióban Dobis Ildikó, Győr,
Munkavállalási célú migráció Ausztriába Budapest, november 8. Temesvári Mária Osztrák Nemzeti Kapcsolattartó Pont International Organisation for.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Az osztrák-magyar határtérség demográfiája és tudástőkéje
Tájékoztató rendezvény Szombathely.
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
A CEPO projekt bemutatása a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem, Baromfiklinika kutatási stratégiájának összefüggésében Michael Hess.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Osztrák-Magyar gyakornoki egyezmény és a határmenti ingázói egyezmény végrehajtásának tapasztalatai Ausztria március
Munkavállalás az Európai Unióban
A munkaerő-felmérés módszertana
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
A vasúti közlekedés felmérési eredményei (Május–július, 2013) EMAH Öko-mobilitás elősegítése az osztrák-magyar határtérségben VIRÁG Álmos, projektvezető.
LEO GmbH bemutatkozása KÖSZÖNTÖM ÖNÖKET Peter Prettenhofer ügyvezető.
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban Kleizerné Tamás Györgyi szakreferens Nyugat- dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
EURES-T Pannonia Csizmár Péter koordinátor Budapest, október 16.
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
Előadás másolata:

Csizmár Péter Szombathely, 2014 június 2. Az ingázói egyezmény tapasztalatai; a határtérség közlekedési tapasztalatai EXPAK – Munkaügyi Együttműködési Fórum Csizmár Péter Szombathely, 2014 június 2.

A külföldi munkavállalás háttere Tartósan külföldön élők száma 400-450 ezer fő között lehet, munkaképesek 4,4%-a A legképzettebbek és a legaktívabb korosztály, 15-39 év, ill. az 50-59 évesek Ausztriában 60-65 ezer fő (szezonalitás), 15-17 ezer ingázó Kivándorlásnak lendületet a csatlakozás és a recesszió adtak Okai: főleg anyagi okok, DE tanulás, tapasztalatszerzés, kalandvágy is szerepet játszik, állásvesztési félelem, 60% a gazdasági helyzet romlását várja 2014-ben

Külföldi és magyar munkavállalók Ausztriában 2011-2014 2011 átlag 2014 január Külföldi munkavállalók (2009: 431ezer) 488.947 fő 559.676 fő Magyar munkavállalók 29.088 fő 63.251 fő Ebből ingázók Kb. 10.500 Kb. 15-17.000 fő

Az munkavállalói egyezmények tapasztalatai két államközi megállapodás, mindkettőt 1998-ban kötötte Magyarország és Ausztria "munkavállalók cseréjéről a szakmai és nyelvi ismeretek bővítése érdekében„ - 18-35 éves, szakképesítéssel rendelkezők egy évig; "határmenti térségekben történő foglalkoztatásról" - Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron naponta Ausztria Burgenland tartományába, illetve Bruck/Leitha körzetbe ingázó munkavállalóira vonatkozott egy évig; A kontingens 900 főről 2010-ben 2880 főre emelkedett, mindig teljes kihasználtság mellett; Ezen túlmenően még: határozott idejű foglalkoztatási engedély, szezonális vagy kontingens-engedély az idegenforgalomban vagy a mező- és erdőgazdaságban dolgozóknak, valamint a szüretkor segédkezőknek – „Erntehelferbewilligung” 52 hiányszakmában egyáltalán nem volt szükség a szokásos engedélyeztetési eljárás lefolytatására; 2004: 10 ezer főből 19% így talált munkát

Az ingázói egyezmény tapasztalatai Az egyezmények sikerének okai: a két keretegyezmény aktívan hozzájárult ahhoz, hogy a migrációs nyomás csökkenjen a térségben – teljes munkaerő-piaci nyitás még távoli cél volt! a kontingens átlátható, jól kezelhető, irányítható és időben korlátozott eszközt jelentett a döntéshozók kezében hiányszakmák: az osztrák húzóágazatok igényeinek megfelelően, a munkaerő-igényes szektorokat kiszolgálva határozták meg a létszámot (turizmus, agrárium, feldolgozóipar). Ingázóknak lehetőség volt a határozatlan idejű engedély megszerzésére;

A munkaerőpiaci nyitás előtti tapasztalatok Azok a magyar munkavállalók, akik képesek és hajlandóak is voltak Ausztriában munkát vállalni már régen megtették; A szakképzett munkaerő piaca már előzőleg is csaknem teljesen nyitott volt; A hazai keresett szakmákhoz hasonlóan külföldön is csak a jól képzett szakemberekre tartottak igényt a munkáltatók - vendéglátás, idegenforgalom területéről; - a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetén a mérnöki képesítésűek - építő-, a fém- és a húsiparban - szociális ágazatban (elsősorban házi betegápolóként), - gépgyártásban - informatikában

Határon átnyúló ingázás a magyar határokon

Osztrák térségek elérhetősége a környező országok városi centrumainak környezetéből (Forrás: Statistik Austria, ÖIR Informationsdienste GMBH)

Az ingázók által „lefedett” célterület Ausztriában (30-90 perces ingázás)

A közlekedési infrastruktúra jellemzői Az osztrák-magyar határvidék közlekedési infrastruktúrája európai összehasonlításban viszonylag jól kiépítettnek nevezhető, de nagyok a hiányosságok! Észak-dél eltérések: nagy kapacitású és magas színvonalú vs. rossz minőség, elérési nehézségek; Ingázók 2/3-a GYMS megyéből ingázik, oka a közlekedés; Vasúti hálózat sűrű, de terhelt és nem jó színvonalú; átkelők száma 6; sok a nemzetközi törzshálózati fővonal; Közúti határátkelők: 6 ajánlott, 3 alkalmas; a kisebbek terheltek;

Ingázó munkavállalók forgalma Nyugat-Magyarországról burgenlandi települések felé (Forrás: AMS 2009 és GreMoPannonia)

Személygépkocsival igénybe vehető határátkelők

A mobilitást gátló tényezők „szelektáló” hatása Határátkelők forgalma 2008-2013 A mobilitást gátló tényezők „szelektáló” hatása

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Csizmár Péter csizmar.peter@empirica.hu