NP Fotolitográfia Történetileg a litográfia olyan nyomtatási eljárás, amely a víz és olaj kémiailag eltérő tulajdonságain alapul. Photo-litho-graphy: latin:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szén nanocsövek STM leképezésének elméleti vizsgálata
Advertisements

A SZIVÁRVÁNY.
Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Oktatási Centrum
Az optikai sugárzás Fogalom meghatározások
Az emberi szem optikai tulajdonságai Optické vlastnosti ľudského oka
Modern fényképezés Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A tükörreflexes fényképezők.
Elektron hullámtermészete
Volumetrikus szivattyúk
LED fotobiológia Schanda János és Csuti Péter Pannon Egyetem
A bolygók atmoszférája és ionoszférája
Árnyalás – a felületi pontok színe A tárgyak felületi pontjainak színezése A fényviszonyok szerint.
Az optikák tulajdonságai
1. Termodinamikai alapfogalmak Mire kell? A mindennapi gyakorlatban előforduló jelenségek (például fázisátalakulások, olvadás, dermedés, párolgás) értelmezéséhez,
MIKROÁRAMKÖRI TECHNOLÓGIÁK
Tartalomjegyzék State of the art A probléma
2. Technikai alapok – Expozíciós beállítások
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
egyetemi tanár, SZTE Optikai Tanszék
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 5. előadás
Speciális tranzisztorok, FET, Hőmodell
A faanyagban végbemenő változások és azok hatása Nedvességvesztés  u RTH.
KOLLOID OLDATOK.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Dr. Csurgai József Gyorsítók Dr. Csurgai József
A fény részecsketermészete
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
A szingulett gerjesztett állapot dezaktiválódási csatornái E SS1S1 S2S2 T1T1 T2T2 ?
Fényszórás (sztatikus és dinamikus) Ülepítés gravitációs erőtérben
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Cellulóz-acetát lágyítása ε-kaprolaktonnal Katalizátortartalom hatása a lágyításra Készítette: Kiss Elek Zoltán Témavezető: Dr. Pukánszky Béla Konzulens:
Lézerspektroszkópia Előadók: Kubinyi Miklós Grofcsik András
Szerszámanyagok A szerszámanyagokkal szemben támasztott követelmények
Szonolumineszcencia vizsgálata
Kómár Péter, Szécsényi István
Kubinyi Miklós ) Lézerspektroszkópia Kubinyi Miklós )
Veszprémi Viktor Wigner Fizikai Kutatóközpont OTKA NK81447
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
MFA Nyári Iskola június Ádám Andrea 1 FOTÓLITOGRÁFIA Ádám Andrea Tamási Áron Elméleti Líceum, Székelyudvarhely Témavezetők: Vázsonyi Éva,
Móra Ferenc Gimnázium (Kiskunfélegyháza)
Készítette: Földváry Árpád
Maszkkészítés Planár technológia Kvázi-sík felületen
Lokális deformációs folyamatok PA6/rétegszilikát nanokompozitokban Móczó János BME FKAT Műanyag- és Gumiipari Laboratórium december 13.
A diák(ok)hoz Ez a diasorozat a 2010-es ET diákból készült. A honlapon lévő 18 diasorból az első 14 diát tartalmazza. Minden lényeges dolgot tartalmaz*,
DIAZÓ TÍPUSÚ FÉNYÉRZÉKENY RENDSZEREK
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
Viszkok Bence 12.c A leképezési hibák világa
Az anyagszerkezet alapjai
Flyback konverter Under the Hood.
Nanotechnika az iparban és az autóiparban
Optikai koncentráció félvezető napelemekhez Fogalma A hatásfok javulásának eredete A koncentrátorok gyakorlati megvalósítási lehetőségei Példák.
Einstein és Planck A fotoeffektus.
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Fotokémia és Fényképezés
Somogyvári Péter tollából…
Máté: Orvosi képfeldolgozás5. előadás1 yy xx Linearitás kalibráció: Ismert geometriájú rács leképezése. Az egyes rácspontok képe nem az elméletileg.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
7. Litográfiai mintázatkialakítási eljárások. Nedves kémiai maratás.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 12. Raman spektroszkópia TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Szerkezet Vázlat Bevezetés Aggregáció kölcsönhatások, erők
Közönséges (a) és lineárisan poláros (b) fény (Niggli P. után)
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
RASZTERES ADATFORRÁSOK A távérzékelés alapjai
A folyadékállapot.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Reakciókinetika.
OLDATOK.
Előadás másolata:

NP Fotolitográfia Történetileg a litográfia olyan nyomtatási eljárás, amely a víz és olaj kémiailag eltérő tulajdonságain alapul. Photo-litho-graphy: latin: fény-kő-írás 1935 : Louis Minsk / Eastman Kodak: első negatív fotolakk 1940: Otto Suess: első pozitív fotolakk.

NP Fotolakk (photoresist) Olyan lakk, ami megváltoztatja kémiai szerkezetét a megvilágítás (főleg UV) hatására. Fényérzékeny összetevőjének köszönhetően a kép felvihető a NYÁK lapra (v. egyéb felületre). Két típus: pozitív és negatív

NP Litográfia Az UV megvilágítás oldhatóbbá teszi A megvilágított lakk az előhívóban leoldódik, a szubsztrát szabaddá válik Az eredmény az eredeti pontos mása Az UV megvilágítás oldhattlanabbá teszi Az előhívó a megvilágítatlan lakkot oldja le Olyan, mint a foto- negatív

NP Megvilágítási lehetőségek

NP A diffrakció hatása Kis méreteknél a diffrakció dominál Ha a rés (apertúra) nagyságrendjébe esik, a fény szóródni fog az áthaladás után. (Minél kisebb a rés, annál inkább.) Az rés leképezéséhez ( a fotolakkra) a fényt egy lencsével fókuszálhatjuk a tárgysíkra. A lencse véges mérete miatt információveszteség lép fel (főleg a magasabb térfrekvenciájú komponensekre).

NP Intenzitás eloszlás diffrakció során Pl.: Kis kör alakú apertúra (ún. Airy disk) leképezése Pontforrás esetén a leképezés egy 1.22 f/d átmérőjű kör, amelyet diffrakciós gyűrűk vesznek körbe (Airy pattern) A diffrakciót két határesettel szokták leírni –Fresnel diffrakció – közel-tér –Fraunhofer diffrakció – távoli tér.

NP A diffrakció mértéke függ a maszk- fotoreziszt közötti távolságtól

NP Információ veszteség a szórás miatt Az ábrán  az a max. szög, ami alatt a lencse a maszkról jövő szórt fényt összegyűjti. A sin  = N /d miatt csak azok az N értékek engedélyezettek, amikre a jobb oldali kifejezés sin  –nál kisebb. Ahogy a d periódus csökken ( /d nő), N is csökken (vagyis alacsonyabb lesz diffrakciós rend). A jobb oldali képen a diffrakciós rend eloszlása látható a csökkenő résnyílás (b) hatására. A szórás miatt kevesebb diffrakcióból fog a kép állni. Ez információvesztést okoz.

NP A hullámhossz és a legkisebb feloldható részlet G-vonal, I-vonal: a megvilágító fényforrás (Hg-gőzlámpa) vonalas spektrumának jellemző (intenzív) vonalai. DUV: mély (deep) UV

NP Korrekciók - OPC Optical Proximity Correction (OPC) alkalmazható a diffrakciós hatások bizonyos mértékű kompenzálására. Az éles részletek elvesz- nek a nagyobb térfrek- venciák diffrakció miatti csökkenése következ- tében. A hatás számítható és csökkenthető. A felbontás itt is a k 1 csök- kentés következménye.

NP Korrekciók - fázistoló maszkok (PSM) Növeli a litográfia felbontóképességét A fény hullámtermészetének kihasználásán alapul A PSM-ek a fény fázisát 180°-al eltolják az egymás melletti részleteknél, ami a fénysugarak kioltását okozza (interferencia) Növeli az MTF-et és csökkenti a k 1 értékét.

NP Felbontás növelése kettős levilágítással

NP IC-tokozás vázlata

NP A tokozat funkciói

NP Tokozószerszám (Transfer molding) FRONT VIEW SIDE VIEW MOLDSET UPPER & LOWER (96 CAVITY)

NP Tokozás fázisai Step 1: Open mold Step 2: Closed moldStep 3: Placement of pellet Step 4: Transfer-engaging plungerStep 5: Transfer-filling the runnersStep 6: Transfer-Filling the mold cavities Step 7: Open mold after mold compound cureStep 8: Separating packages from runners & cull

NP Szerszám- kitöltés

NP A tokozóanyag összetétele

NP A töltőanyag hatása Hővezetőképesség növelése (hővezetőképesség > mátrix). Hőtágulás csökkentése (hőtágulás < mátrix). Modulusz és mechanikai szilárdság növelése (mindkettő > mátrix). A víz abszorpcióját és diffúzióját csökkenti, ideális esetben a víz nem tud behatolni a tokozatba. Növeli az ömledék viszkozitását (a viszkozitás növekedés a legfőbb gátja a töltőanyag cc. növelésének). Növeli a szerszám kopását. Növeli az  -részecske emissziót (a természetes kvarc mellett mindig van radioaktív Th és U, amelyek bomlásakor  -részecske is keletkezik) Általában csökkenti a költséget.

NP A térhálósodás folyamata A legtöbb térhálósítható polimernél a térhálósodási reakció széles hőmérséklet tartományban mehet végbe. Ahhoz, hogy a tokozóanyag bejusson a szerszám üregbe, alacsony viszkozitású állapotban kell lennie. Magasabb hőmérsékleten a térhálósodás gyorsabb, ezért kevesebb idő marad a gélesedés eléréséig, illetve a szerszám kitöltésre. A viszkozitás – hőmérséklet összefüggés(bath tub curve)

NP Spirál szerszám

NP Flip-chip tokozás Forrszem-gömbökÁramkör a Si szeleten „Flip” Rés kitöltése gyantával Gömbök megolvasztása Pozicionálás (reflow) (underfilling) Pl.: PC alaplapokon a vezérlők

NP Egyéb tokozási technológiák (kiöntés, beágyazás)