Közösségi Termelők Országos Értekezlete II. Budapest, 2012. június 23. Csoma József Csoma József polgármester polgármester.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
Advertisements

Királyhelmec városunk története
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Mezei Cecília tudományos munkatárs MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
Felsőregmec.
MÁTÉSZALKA, KOSSUTH UTCA
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
Fenyő utcai és Béketelepi játszóterek építése
Értény.
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
Az összevont intézmények helyzetéről, működéséről Egy év végi vizsgálat alapján Fehér Miklós Gödöllő,
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Integrált közösségi és szolgáltató terek Koncepció, megvalósulás, kilátások Beke Márton FVM-VKSZI, HROD Közösségi Társadalomfejlesztési Központ.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Közigazgatási alapismeretek
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Budavári Palota funkciójának, struktúrájának fejlesztése
Óbarok Forrás: Saját képek.
Kölcse.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság munkája, tapasztalatai Budapest, május 21.
Az én városom. A város: Pécsvárad, város a Zengő lábánál, Baranyában, Pécstől 18km-re van a 6-os út mellett Budapest felé.
AZ IKSZT program bemutatása Eperjesi Tamás vidékfejlesztési igazgató Kecskemét-Imrehegy, július 16.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
ELŐZETES FELADAT KOCKA POLGÁR AZ EURÓPAI DEMOKRÁCIÁBAN OTV.
MÁS-KÉPp 60 Esély a tanulásra – csatlakozás a jövőhöz Hatvanban Hatvan Város Önkormányzata Hatvan Városi Művelődési Központ és Könyvtár Grassalkovich Oktatási.
Ászár Község Önkormányzata Dr. Mikolasek Sándor ÚMVP pályázatok Ászáron Szakmai rendezvény a Bakonyalja- Kisalföld kapuja összetartásáért Kisbér.
Integrált közösségi szolgáltató terek
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Együtt a Jövőnkért Alapítvány Tapolca. Tapolca – a barlangok és vizek városa, ahol az alapítvány működik.
Napkor A mi településünk.
Pályázati beszámoló június Matolcsiné dr. Szimon Ildikó.
Szélessávú tervek és akciók
Cím. Komlóska Község Önkormányzat nevében tisztelettel köszönti Önöket Köteles László Polgármester! Sajtótájékoztatónk témája: Közel 70 millió forint.
ÖRÖKSÉGGAZDÁLKODÁS ÉS ÉRTÉKTEREMTÉS VESZPRÉMBEN. AZ 1000 ÉVES VESZPRÉM „A KIRÁLYNÉK VÁROSA” –A történelmi múlt fontossága Két pólusú városi struktúra.
BerekfürdőSzórványkonferencia  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
Eger Város Önkormányzata gazdálkodásáról. A városi intézményrendszer Oktatási intézmények Óvodák (13) Nevelési Tanácsadó és Logopédia Általános iskolák.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Érsekhalma.
Interkulturális mediáció bemutatása - ROMED2-ROMACT Interkulturális mediáció megvalósulása elméletben és gyakorlatban Jászfényszarun ROMED2-ROMACT programon.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Az Evangélikus Egyház szerepe szociális kérdésekben, jó gyakorlatok és egyházi programok.
Új rendszerben működnek a jövőben a támogató szolgáltatások és a közösségi ellátások augusztus 7. Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
 Nógrádmarcal Nógrád megyében, Balassagyarmattól 10 km-re található zsák település  A Cserhát hegység északi nyúlványának szélén, az Ipoly völgyének.
Bodrogolaszi község turizmusfejlesztése Kérdőív a fejlesztés koncepciójának összeállításához értékelés.
Kardosné Gyurkó Katalin A család jövője – a nagycsaládosok
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
Projektzáró rendezvény
TOP vas megyei aktualitásai
ELÉRHETŐ TOP FELHÍVÁSOK
Turizmusfejlesztési és együttműködési tapasztalatok a Debrecen és Hortobágy helyi TDM szervezet elmúlt 4 és fél éve kapcsán Halasi Csaba egyesületi elnök.
Háziorvosi rendelő fejlesztése Ásotthalmon
Készítette: Kis Cintia Csenge 7.a
Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos
Urbánné Malomsoki Mónika
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Zárórendezvény.
Előadás másolata:

Közösségi Termelők Országos Értekezlete II. Budapest, június 23. Csoma József Csoma József polgármester polgármester

Györe község bemutatkozik

Györe, ahol élünk… A Kelet-Mecsek lábánál, Tolna és Baranya Megye határán fekvő, mintegy 700 lelket számláló kis település. Múltja az 1100-as évekre nyúlik vissza

A „kéttemplomos falu” „Hegyek mögött, Dombok közti völgyben Két templom tornya integet. Aki látta, szívébe zárta, Feledni azt többé nem lehet..”

Régmúlt A település lakossága ősmagyar volt. A település lakossága ősmagyar volt. A török uralom megszűnését követően a település megfogyatkozott lakosságát német ajkú evangélikusokkal telepítették be. A török uralom megszűnését követően a település megfogyatkozott lakosságát német ajkú evangélikusokkal telepítették be. Két vallási közösség működik ekkortól a római katolikus és az evangélikus, külön templom is épül mindkét vallási közösségnek. Két vallási közösség működik ekkortól a római katolikus és az evangélikus, külön templom is épül mindkét vallási közösségnek.

A vidéki falvaknak élnie kell Vidéki polgármesterként vallom: „A vidéki kis falvaknak Van múltja, Jelene, És hiszem, hogy van jövője is”

A Múlt - nehézségekkel volt tele Györe községet szerepkör nélküli településsé nyilvánították, ezáltal Györe községet szerepkör nélküli településsé nyilvánították, ezáltal korlátozták fejlesztési lehetőségeit korlátozták fejlesztési lehetőségeit Iskola és Tanács körzetesítésére került sor Iskola és Tanács körzetesítésére került sor Melynek eredményeként a településen megszűnt az alapfokú oktatás Melynek eredményeként a településen megszűnt az alapfokú oktatás

Mindezek ellenére… Az emberek faluszeretetének köszönhetően, Az emberek faluszeretetének köszönhetően, A jó célkitűzés megvalósításába vetett hit segítségével, valamint A jó célkitűzés megvalósításába vetett hit segítségével, valamint a lakosság és a környező települések vállalatainak összefogásával a lakosság és a környező települések vállalatainak összefogásával Elindult a fejlesztés

Új fejlesztések valósultak meg  A belterületi burkolt utak kiépítésével – vasúti töltésből –  Vezetékes ivóvízhálózat kiépítésével  Kábeltévé hálózat kiépítésével

Fejlesztések Újjáépített Művelődési Ház Újjáépített Művelődési Ház  Felújított Polgármesteri Hivatal

Megújult a településkép  A település szorgalmas, igyekvő lakossága a helyi Termelőszövetkezetben, a környező város gyáraiban, és nagyrészük a Mecseki Szénbányáknál talált munkát és megélhetést.  A településen korszerű, modern házak épületek

A rendszerváltás nyomán korszakváltás kezdődött A szénbányák bezárása, a Termelőszövetkezet átalakulása nagymértékű munkanélküliséget eredményezett A szénbányák bezárása, a Termelőszövetkezet átalakulása nagymértékű munkanélküliséget eredményezett A megoldást keresve összefogással helyben több üzem létesült mintegy 100 főt alkalmazva. A megoldást keresve összefogással helyben több üzem létesült mintegy 100 főt alkalmazva. Rehabilitációs munkahelyet biztosító szövőüzem Rehabilitációs munkahelyet biztosító szövőüzem Cipőüzem Cipőüzem konfekcióüzem konfekcióüzem

Új korszak-kitáruló lehetőséggel Önálló iskola kezdte meg működését még 1989-ben Önálló iskola kezdte meg működését még 1989-ben Sor került az önkormányzati feladatellátást szolgáló középületek fejlesztésére, korszerűsítésére Sor került az önkormányzati feladatellátást szolgáló középületek fejlesztésére, korszerűsítésére (óvoda, orvosi rendelő, Polgármesteri Hivatal)  Folytatódott a közművesítés Gázhálózat Szennyvízhálózat kiépítésével

Egyházi épület megmentése közösségi célokra a Templom-Iskola életre hívása  Megmentésre szoruló, hívő nélkül maradt evangélikus templom  A gyermeklétszám igényeinek megfelelő méretű oktatási intézmény hiánya eredményeképpen a községi önkormányzat elhatározása és lakossági összefogás révén Augusztus 28-án egy álom valóra vált

A jelen – a Templom-Iskola Megnyitotta kapuit a Templom-Iskola, mely rövidesen a településkép tekintetében is meghatározó szerepet töltött be.

Templom-Iskola – a közösség szolgálatában A múltban a vallási közösség céljait, a jelenben az oktatási és kulturális közösségi célokat szolgálja A múltban a vallási közösség céljait, a jelenben az oktatási és kulturális közösségi célokat szolgálja 8 osztályos általános iskola 8 osztályos általános iskola Könyvtár Könyvtár Ifjúsági szállás működik Ifjúsági szállás működik A közösségi élet színterévé vált a helyi közösségek programjainak és a település rendezvényeinek helyt adva A közösségi élet színterévé vált a helyi közösségek programjainak és a település rendezvényeinek helyt adva

A jelen lehetőségei A községpolitikai célkitűzéseknek megfelelően a lakosság részére színvonalas és helyben elérhető közszolgáltatás biztosítása A községpolitikai célkitűzéseknek megfelelően a lakosság részére színvonalas és helyben elérhető közszolgáltatás biztosítása Óvodai nevelés, alapfokú oktatás Óvodai nevelés, alapfokú oktatás Közétkeztetés, szociális étkeztetés Közétkeztetés, szociális étkeztetés Háziorvosi és védőnői szolgálat Háziorvosi és védőnői szolgálat Lakossági ügyintézés Lakossági ügyintézés Valamint a további szolgáltatások helyben történő elérésének elősegítése (posta, Takarék) Valamint a további szolgáltatások helyben történő elérésének elősegítése (posta, Takarék)

A jövő tervezése Továbbra is cél a településen már kiépítésre került közszolgáltatások színvonalas üzemeltetése Továbbra is cél a településen már kiépítésre került közszolgáltatások színvonalas üzemeltetése A megvalósított fejlesztések további folytatása (bel- és csapadékvízelvezetés) A megvalósított fejlesztések további folytatása (bel- és csapadékvízelvezetés) Önkormányzat által jelenleg nyújtott alapellátások megtartása, bővítése Önkormányzat által jelenleg nyújtott alapellátások megtartása, bővítése Az önszerveződő közösségek működésének segítése Az önszerveződő közösségek működésének segítése

Kinek nincs múltja, nincs jövője sem szeretnénk visszatérni a gyökerekhez  A múlt értékeit megőrizve kívánjuk a község jövőjét tovább építeni  A helyi közösségek összefogásával, tevékenységük támogatásával, a hagyományok ápolásával és továbbadásával  Első lépése ennek a Hajdina Fesztivál, mely immár második alkalommal kerül megrendezésre

Hajdina Fesztivál a múlt felélesztése és továbbadása

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!