Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Információs technológiák terjedése és hálózatosodás a gazdálkodók körében: lehetőségek és korlátok Csótó Mihály BME - Információs Társadalom- és Trendkutató.
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Posztmodern vállalat Dr. PhD Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
UDOVECZ GÁBOR Közelmúlt és jövőkép az agrárgazdaságról Pallas Páholy december 11.
Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Tanyapedagógia Gazdálkodási gyakorlat a magyar iskolai oktatásban.
Életvitel és gyakorlati ismeretek. Célok  Tanításának fő célja hogy olyan ismereteket adjon, mely megalapozza a tanulókban a technikának.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Hogyan és miért vállalkozzunk?
Család.
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Készítette: Grolyóné Szabó Éva május10.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Javaslat az erőforrások és a szabályozó eszközök összehangolására vidéken között Katonáné Kovács Judit, PhD egyetemi adjunktus DE AGTC GVK.
CROATIA—HUNGARY U E F A EURO 2012 Pályázat. Pályázati folyamat mérföldkövei I. szakasz – Pályázati Szabályzat kiadása – Pályázati.
EDUVITAL- Tudományos Újságírók Klubja 2012.november 26. Összetartó közösség, egészségesebb ember Dávid Beáta, PhD.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
Könyvtári és Informatikai Szövetség
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Zöld növényvédelem – m-learning a mezőgazdaságban M. Tóthová 2, Radics L. 1, S. Basile 3, Vörös I. 1, P. Tóth 2 1 Magyar Ökológiai Gazdálkodásért Egyesület.
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Észak Dél ellen.
A fordista termelési rendszer
Informatika matematika speciális tagozat - tematika évfolyam -
DISSZEMINÁCIÓ Eredmények, ismeretek megosztása.
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,
Új törekvések a logisztikaiközreműködésben
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Online közösségi hálózatok: új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek feltérképezésére új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek.
A regionális gazdaságtan tárgya
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
TIOP / „A tudás kulcsa” – tanulói laptopok az élethosszig tartó tanulás kulcskompetenciák fejlesztéséhez. Kedvezményezett: Jászárokszállás.
1 A T- NAPOS UTALÁS GAZDASÁGI HATÁSAI Kovács Levente KDB Bank Zrt., vez.ig.h. Budapest február 8. „InterGIRO2- Napon belüli elszámolás” Magyar Közgazdasági.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Sólyom Andrea PhD Hallgató
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A vidéki tér sikertényezői
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Az együttgondolkodás ereje A horizontális tanulás szerepe az intézményfejlesztésben Arató Ferenc, PTE BTK Nevelés- és Oktatáselméleti Tanszék Barcs,
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
KNOLL-FÉLE „Innovációs ellátási lánc” --modell 10-- Ellátási láncok,bővítésük és gazdasági elemzésük
Az idegennyelv-tanulással egszerzett plurikulturális kompetencia elősegíti az etnocentrizmus leküzdését. (Közös Európai Nyelvi Referencia keret – KER)
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS eLEMÉR Projektkonferencia –2010. okt. 21. Leövey Gimnázium, Budapest.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Előadás másolata:

Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi Egyesület II. konferenciája

Előadás vázlata Bevezető gondolatok Szabályozók Neo-endogén vidékfejlesztés Strukturális változások Társadalmi tőke Következtetés

Szabályozási eszközök Gazdasági eszközök – ár, támogatás, adó, hitel Jogi eszközök Kormányzási eszközök Kommunikációs eszközök Támogatás orientált fejlesztés?

A vidékfejlesztésre ható belső és külső tényezők Forrás: SABAU–PAQUIET (2009:21)

A fenntarthatóság rendszerszemléletű modellje Természet Társadalom Gazdaság Város Forrás: Katonáné (2013)

A társadalmi-gazdasági változások korszakait Pink (2009) négy szakaszra bontja: 1)A mezőgazdasági kor, főszereplői a földművelők. 2)Az ipari kor, ebben a szakaszban a főszereplő a tömegtermelésben részt vevő munkás. 3) Az információs kor, az információ és a tudás kerül előtérbe, és főszereplővé válik a tudásmunkás. 4) A konceptuális kor, az alkotók és együtt érzők, sémafelismerők és értelemadók kora következik. Strukturális változások

Mezőgazdasági termelés„F”s Feldolgozás Kereskedelem Ellátás TermészetTársadalom T Ö B B F U N K C I Ó S M E Z Ő G A Z D A S Á G AGRIBUSIESSAGRIBUSIESS K R E A T Í V M E Z Ő G A Z D A S Á G F O G Y A S Z T Ó Art IT Média… Kultúra

Mind egyénileg, mind csapatban nyitottak legyünk a tanulásra, az információ, a tudás megosztására. Nem csak az ismeretek iskolai szintű elsajátítására, amelynek során elsősorban a hibák elkerülésére törekszünk, hanem a mindennapi munka kapcsán megfogalmazott visszajelzésekre a tanulásra, az információ, a tudás megosztására. Strukturális változások – Alkotók kora

2008-as European Social Survey vizsgálat CselekvőLázadóSzenvedő EU-2538%25%37% Svédország74,9%18,2%6,9% Magyarország10,6%23,5%65,9% Forrás: ESS, 2008 In: Csepeli, 2010

Bizalom Társulási készség A normák tisztelete A társadalmi tőke szerkezete Forrás: Štulhofer, 2000:2 „Truth” - Őszinteség

A bizalom két tekintetben mindig kihat az eredményességre: a gyorsaságban és a költségekben. Ha csökken a bizalom, a sebesség is csökken, a költségek pedig megemelkednek.  BIZALOM =  SEBESSÉG  KÖLTSÉG Ha a bizalom növekszik, a sebesség is nő, és a költségek csökkennek.  BIZALOM =  SEBESSÉG  KÖLTSÉG A dolog ennyire egyszerű és kiszámítható. A bizalom gazdaságtana (Covey, 2011)

1) Szabályozók – kommunikáció orientált fejlesztés 2) Neo-endogén vidékfejlesztés – fogyasztó informálása 3) Szerkezeti változás - információ, tudás megosztás 4) Társadalmi tőke – őszinte kommunikáció Következtetés

Brian David Johnson az Intel Corporation Johnson jövőkutatója szerint: „a jövőnk azon alapszik, hogy a mában hogyan élünk, miről beszélgetünk”. Történészek kimutatták, hogy a nagy kultúrák akkor kezdenek felvirágozni, amikor pozitív képet festenek magukról és jövőjükről. Meier (2005) Záró gondolat

Köszönöm a figyelmet!