Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Gépészet szakmacsoport
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
Alternatív energiaforrások
ÖTVÖZETEK ÁLLAPOTÁBRÁI
Készítette: Gungl Ádám, Schmuck Viktor
Az azsúrzománc készítés folyamata
Scharffen Berger Csokoládégyár
Hegyes paprika Piaci árviszonyainak vizsgálata Készítette:
A szappanok és mosószerek tisztító hatása
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Valószínűségszámítás
A víz felhasználása.
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Prototípus készítés Verilog nyelven VGA – PROM számláló Készítette: Fazekas Gergő,
Készítette: Zsók Győző 10.C
A fölgáz és a kőolaj.
A KÉMIAI REAKCIÓ.
Az acél öntése Öntészeti eljárások
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.
A diasor csak segédanyag, kiegészítés az előadáshoz!
Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár,
Kutya- macskatápok minőségük és ellenőrzésük
Előnyök és alkalmazási területek
Anyagtechnológia alapjai I.
ACÉLTERMÉKEK ÁTTEKINTÉSE
Valószínűségszámítás
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
NYOMTATÓK.
11.ÓRA KEVERÉKEK ÉS OLDATOK SZÉTVÁLASZTÁSA
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
A talaj 3 fázisú heterogén rendszer
Húspótlók, főzelékfeltétek
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
A kőolaj és a földgáz.
Hőkezelés órai munkát segítő HŐKEZELÉSEK.
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 1. előadás Bevezető a számítógépen.
Másodfokú egyenletek megoldása
ÖNTÉSZET.
Műanyagok feldolgozása
Lineáris programozás.
Nyomtatók.
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Édességek szőlőből.. Decemberben már megismerkedtünk különböző karácsonyi szőlős süteményekkel, melyekből anyukánkkal és nagymamánkkal otthon el is készíttettünk.
Energiaforrások.
ÚJ & TOVÁBB-FEJLESZTETT AZ ORIFLAME BEMUTATJA AZ ÚJ & TOVÁBB-FEJLESZTETT HairX hajápoló hajformázó termékcsaládot.
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
25. Utómunka, FILMSZERKESZTÉS, VÁGÁS
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta.
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Fizikai alapmennyiségek mérése
ÉDESÍTŐK-2. FINOMÍTOTT ÉS NYERS CUKOR11.1 FEHÉR CUKOR, (FINOMÍTOTT CUKOR, KRISTÁLYCUKOR) DEXTRÓZ (ANHYDROUS, MONOHYDRÁT), FRUKTÓZ PORCUKOR, PORÍTOTT.
A reklám centruma.
7. Litográfiai mintázatkialakítási eljárások. Nedves kémiai maratás.
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó.
A pékipar feladatai a só bevitel csökkentése érdekében. Werli József főtitkár Magyar Pékszövetség.
Levegőellátás - a levegő tulajdonságai, a sűrített levegő előállítása,
A FASZÉN ELŐÁLLÍTÁSA ÉS TULAJDONSÁGAI Dr. Böddiné dr. Schróth Ágnes.
Sörgyártás kiselőadás
A gazdasági termelés általános jellemzői
Készítette: Kothencz Edit
Előadás másolata:

Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta Kapcsolódó tantárgy: Kémia

Összetevői Hazánkban a gumicukorka összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv  szabályozza. Eszerint a gumicukorka cukor, glükóz szirup esetleg invertcukorszirup és zselésítő anyagok (gumiarábikum, zselatin stb.) felhasználásával készült, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas puhacukorka. A jellegzetes gumis, rágós állag úgy érhető el, hogy a 6-8 tömegszázaléknyi zselatint tartalmazó szirupot befőzik, majd száraz levegővel szárítják, míg a víztartalom 18 tömegszázaléknyira nem csökken. A cukorka felületét ezután paraffinolajjal kezelik, amitől fényes lesz, és nem ragad.

Előállítása

1.Számítógép-és marógép A számítógép beolvassa a kézi rajzot és egy pontos háromdimenziós tervvé alakítja át. A tervet átteszik egy high-tech marógépbe, amivel a új gumicukorformákat kimarják egy gipszformába. Ebből a prototípusból végül egy újra felhasználható formát állítanak elő, amiből tetszőleges számú gipszforma készíthető.

2. Púdertálcák és gipszformák Lapos, szállítható tálcákat használnak a gyártásnál, melyek színültig finom, sima keményítő porral vannak töltve. A keményítőporral töltött tálcákba gipszfigurákat nyomnak. A nyomatok a keményítőporban maradnak és a futószalagon a termelés következő fázisára érkeznek, ahol pillanatok alatt a negatív formákba öntik a fúvókákon keresztül a forró, folyékony masszát.

3. Utolsó fázis Egy viszonylag hosszú szárítási folyamat után a termékek még egy méh-és karnaubaviasz bevonatot kapnak, ami fényt ad a gumicukroknak és megakadályozza az egymáshoz tapadásukat. Most, hogy a gumicukrok elkészültek, egy automata csomagológép kiméri és lecsomagolja a termékeket, hogy végül a világ minden táján eljuthassanak a fogyasztókhoz.

A medvecukor

Minden medvecukor termék nyersanyaga az édesgyökér növény (Glycyrrhiza glabra) gyökere. A gyökeret először megtisztítják, hámozzák, szárítják, majd lereszelik és végül vízben megfőzik. Az eredmény egy fekete, nyúlós massza, amit tömbökbe öntenek hűtés előtt, majd ezeket a kereskedelemben kapható, kőkemény 5 kg-os nyerslakritz tömböket szállítják a gyárakba.

Alapvető különbség van az öntött-és préselt (puha) lakritz között Alapvető különbség van az öntött-és préselt (puha) lakritz között. Az öntött lakritz végterméke egy sűrű főzött massza, amit végül- mint a gumicukor esetében is- az öntőberendezéssel a keményítőbe nyomott negatív formákba öntenek. Miután a massza megszáradt, a termékdarabokat méh és karnaubavisszal fényesítik. A préselt lakritzot pedig először felfőzik és ezután magas hőfokon és nyomás alatt extrudálják, majd a fúvókákkal formára préselik. Ilyen termék például Lakritz Schnecken.

A lakritz tömböket először is feldarabolják, és ezeket a darabokat forró vízben feloldják. A különböző lakritzfajták jellegzetes ízéhez legalább három százalék édesgyökér kivonat szükséges. Terméktől függően még cukor, glukóz szirup, búzaliszt, módosított keményítő vagy zselatin, só és különböző aromák kerülnek hozzáadásra. A keményítő illetve zselésítő anyag hozzáadásával alakítható ki a termék állaga és formája.

Gumicukrok világa

Köszönöm a figyelmet!