Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta Kapcsolódó tantárgy: Kémia
Összetevői Hazánkban a gumicukorka összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. Eszerint a gumicukorka cukor, glükóz szirup esetleg invertcukorszirup és zselésítő anyagok (gumiarábikum, zselatin stb.) felhasználásával készült, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas puhacukorka. A jellegzetes gumis, rágós állag úgy érhető el, hogy a 6-8 tömegszázaléknyi zselatint tartalmazó szirupot befőzik, majd száraz levegővel szárítják, míg a víztartalom 18 tömegszázaléknyira nem csökken. A cukorka felületét ezután paraffinolajjal kezelik, amitől fényes lesz, és nem ragad.
Előállítása
1.Számítógép-és marógép A számítógép beolvassa a kézi rajzot és egy pontos háromdimenziós tervvé alakítja át. A tervet átteszik egy high-tech marógépbe, amivel a új gumicukorformákat kimarják egy gipszformába. Ebből a prototípusból végül egy újra felhasználható formát állítanak elő, amiből tetszőleges számú gipszforma készíthető.
2. Púdertálcák és gipszformák Lapos, szállítható tálcákat használnak a gyártásnál, melyek színültig finom, sima keményítő porral vannak töltve. A keményítőporral töltött tálcákba gipszfigurákat nyomnak. A nyomatok a keményítőporban maradnak és a futószalagon a termelés következő fázisára érkeznek, ahol pillanatok alatt a negatív formákba öntik a fúvókákon keresztül a forró, folyékony masszát.
3. Utolsó fázis Egy viszonylag hosszú szárítási folyamat után a termékek még egy méh-és karnaubaviasz bevonatot kapnak, ami fényt ad a gumicukroknak és megakadályozza az egymáshoz tapadásukat. Most, hogy a gumicukrok elkészültek, egy automata csomagológép kiméri és lecsomagolja a termékeket, hogy végül a világ minden táján eljuthassanak a fogyasztókhoz.
A medvecukor
Minden medvecukor termék nyersanyaga az édesgyökér növény (Glycyrrhiza glabra) gyökere. A gyökeret először megtisztítják, hámozzák, szárítják, majd lereszelik és végül vízben megfőzik. Az eredmény egy fekete, nyúlós massza, amit tömbökbe öntenek hűtés előtt, majd ezeket a kereskedelemben kapható, kőkemény 5 kg-os nyerslakritz tömböket szállítják a gyárakba.
Alapvető különbség van az öntött-és préselt (puha) lakritz között Alapvető különbség van az öntött-és préselt (puha) lakritz között. Az öntött lakritz végterméke egy sűrű főzött massza, amit végül- mint a gumicukor esetében is- az öntőberendezéssel a keményítőbe nyomott negatív formákba öntenek. Miután a massza megszáradt, a termékdarabokat méh és karnaubavisszal fényesítik. A préselt lakritzot pedig először felfőzik és ezután magas hőfokon és nyomás alatt extrudálják, majd a fúvókákkal formára préselik. Ilyen termék például Lakritz Schnecken.
A lakritz tömböket először is feldarabolják, és ezeket a darabokat forró vízben feloldják. A különböző lakritzfajták jellegzetes ízéhez legalább három százalék édesgyökér kivonat szükséges. Terméktől függően még cukor, glukóz szirup, búzaliszt, módosított keményítő vagy zselatin, só és különböző aromák kerülnek hozzáadásra. A keményítő illetve zselésítő anyag hozzáadásával alakítható ki a termék állaga és formája.
Gumicukrok világa
Köszönöm a figyelmet!