Az ember légzése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gégegyulladás - Laryngitis
Advertisements

GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS
Légzés Dr. Lenti Katalin
A légzés és az egészség.
A légzés és az egészség.
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
A légzés funkciója Oxigén ellátás hőleadás pH szabályozása kiválasztás
A LÉGZÉS ÉLETTANA.
Az idegrendszer vegetatív működése
Az emberi test felépítése
A szájnyílástól a belekig
A test mélyebb rétegeiben
A légzőrendszer.
A garat, a gége és a hangképzés
A keringés szervrendszere
Előadók: Jeszenszky Anna Róza Balogh Judit
A légzőrendszer.
A légzőszervek vizsgálata
A légzőrendszer Feladata:
A légzés szervrendszere
A Tüdő Légzés nélkül nincs élet.
KERINGÉSI RENDSZER.
Légzőkészülék- Légzés
H1N1 vírusfertőzésben meghaltak pathologiai elemzése Prof. Dr. Iványi Béla egyetemi tanár Szegedi Tudományegyetem Pathologia Intézet, Szeged.
Krónikus obstruktív tüdőbetegségek
A légzés szervrendszere
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
Légző rendszer betegségei
Légzőszervrendszer betegségei
A légzőrendszer.
A szájnyílástól a belekig
Az idegrendszer vegetatív működése
Légutak felosztása, légzés, hangképzés
A LÉGZÉS ÉS LÉGZÉSSZABÁLYOZÁS ALAPJAI
1. Mi a csont szerves anyaga?
A légzés kórtana.
Az idegrendszer felépítése és működése
SZMOG. Köztudomású, hogy a nagyvárosok levegője meglehetősen rossz minőségű, a szmog megnehezíti a lélegzést. Az ablakok résein a lakásba szivárgott szennyezett.
Dr. Domján Gyula Dr. Gadó Klára. WEGENER GRANULOMATOSIS BELGYÓGYÁSZATI VONATKOZÁSOK Dr. Domján Gyula, Dr. Gadó Klára Szent Rókus Kórház I. Belgyógyászat.
A légzőmozgások.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Légzőrendszer orrüreg orrnyílás nyúltagy orrgarat garat gégefedő gége
A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer működése,
A légzőkészülék Elsőrendű feladata: az O2 felvétele és a CO2 leadása
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK
A LÉGZÉSSZABÁLYOZÁS VIZSGÁLATA PATKÁNYON
Légzésvizsgálat.
A légző rendszerrel kapcsolatos fogalmak, légző rendszer felépítése
„….valami bűzlik Dániában….” /Shakespeare/
Állatok légzése Lélegezz mélyeket….
Légzés.
A LÉGZÉS ÉLETTANA.
LÉGZŐRENDSZER Meixner Katalin.
A gége elhelyezkedése.
Az ember légzőszervrendszere I.
Légzőrendszer.
Állatok légzése Lélegezz mélyeket….
Kémiai receptorok.
Készítette: A No cigi csapata
Légzés szervrendszere
A TEST MÉLYEBB RÉTEGEIBEN
Apparatus respiratorius Légzőrendszer felépítése 3:57 perc
Készítette : Polyák Petra 8.a
LÉGZÉS ÉS AZ EGÉSZSÉG MÉLY LÉLEGZETET VÉGY. Légcsere, mellhártyarendszer, légzőmozgások A légcsere biztosítja az állandó koncentrációkülönbséget a légzőhám.
A gége és a hangszalag betegségei Halasi-Bata Linda Logopédus
22.lecke Az állatok légzése
A LÉGZŐRENDSZER.
A légzés.
Előadás másolata:

Az ember légzése

A légzés definíciója O2-felvétel leadás CO2- A teljes oxigénhiány a központi idegrendszeri szürkeállományban 4-5 perc után már visszafordíthatatlan következményeket okoz, más szövetek oxigénhiánytűrő képessége igen eltérő.

Külső/belső légzés Légzés szakaszai testfolyadék között Légzőszerv/felület, / Külső légzés közötti gázcsere a szervezet sejtjei Testfolyadék és Belső légzés végbemenő gázcsere légzőszerv A levegő és a Légcsere között

Külső és belső légzés

Az O2 a légzőfelület felé, a CO2 az ellenkező irányba áramlik. A légzés mechanizmusa Alapja ; diffúzió A belélegzett levegőben több az O2, kisebb a CO2 koncentrációja mint a légzőfelület ereiben levő vérben. Az O2 a légzőfelület felé, a CO2 az ellenkező irányba áramlik.

Gerincesek légzése (előbél eredetű) Lokalizált légzés Belső csíralemezből fejlődik Tüdő

Elágazó hörgőrendszer Sűrű hajszálér borítás Ember Tüdő felépítése Lebenyekre tagolódik a tüdő Elágazó hörgőrendszer hörgőcskék Legkisebbek: léghólyagocskák Légzőfelület Nagy légzőfelület léghólyagocskákon Vékony hám a Sűrű hajszálér borítás

A légzőrendszer részei Felső és alsó légutak, tüdők, mellhártya ( fali és zsigeri), csontos mellkasfal, rekeszizom, légzési segédizmok, légzőközpont.

Hangszalagok-hangrés Ez az alsó/felső légutak határa A felső légutak az orrnál (nasus) kezdődnek az orrüreggel (cavum nasi). Az orrüreg csontos és porcos fallal körülvett, csillószőrös nyálkahártyával bélelt szerv, melynek fő szerepe a levegő szűrése, párásítása és melegítése. Garat, gége (larynx) Hangszalagok-hangrés Ez az alsó/felső légutak határa

Gége-hangképzés A gége vázát a pajzsporc, a gyűrűporc, a kanna porcok, valamint a gégefedő és a rugalmas járulékos porcok és szalagok alkotják A gégének igen sok feladata van. Ezek a hangképzés, légzés biztosítása, a mély légutak védelme.

Hangképzés- kilégzéskor, a hangrés beszűkül, a kifelé haladó levegő megrezegteti a megfeszült hangszálakat.

Alsó légutak - Légcső ( trachea) 12-15cm porcos cső, - főhörgők (bronchus principalis), - hörgők (bronchus), - hőrgöcskék ( bronchiolus), - léghólyagocskák ( alveolus)

Elágazó hörgőrendszer Sűrű hajszálér borítás Ember Tüdő felépítése Lebenyekre tagolódik a tüdő Elágazó hörgőrendszer hörgőcskék Legkisebbek: léghólyagocskák Légzőfelület Nagy légzőfelület léghólyagocskákon Vékony hám a Sűrű hajszálér borítás

A léghólyagocskák felületén történik a külső légzés. Felülete 70-80 m2= teniszpálya méretű

Ki/belégzés mechanizmusa ( aktív izommunka) Belégzés Mellkas növekszik Rekeszizom ellapul megfeszülnek Bordaizmok Tüdő térfogata megnő (passzív folyamat) Kilégzés Mellkas csökken Rekeszizom Felemelkedik (elernyed) (izmok elernyednek) Visszasüllyednek Bordák Tüdő térfogata csökken

http://sdt. sulinet. hu/Player/default. aspx http://sdt.sulinet.hu/Player/default.aspx?g=14e67754-ca6d-4fb7-9412-026db3b9a755&v=1&b=5&cid=d6a0e22d-f8e9-448d-a81e-71d11bac9acf Légzés animáció

Légzés szabályozása A légzés automatikus szabályozás (akaratunktól független), és akaratlagos szabályozás alatt áll. Az automatikus szabályozás központja az agytörzsben, a nyúltvelőben található, melynek fő kémiai ingere a széndioxid . Minden olyan esetben, amikor a szervezetben felhalmozódik a széndioxid, fokozódik a légzés, míg ha csökken a széndioxid mennyisége, csökken a légzés.

Légzés szabályozása Az akaratlagos szabályozás, mint minden ilyen jellegű folyamat, az agykéreg működéséhez kötött. Mindezek mellett a légzés szabályozásában szerepet játszik a vegetatatív idegrendszer is: a szimpatikus idegrendszer hatása (pl. sportolásnál, munkavégzésnél) fokozza a légzés mélységét, frekvenciáját, tágítja a hörgőcskéket, míg a paraszimpatikus idegrendszer hatása (pl. alvásnál) ezekkel ellentétes: csökkenti a légzés mélységét, frekvenciáját és szűkíti a hörgőcskéket.

Vitálkapacitás Nyugodt légzéskor egy felnőtt ember percenként átlagosan 16-szor lélegzik. Egy légvételkor kb. 0,5 liter levegő cserélődik ki. Azaz a légzési perctérfogat 8 liter. Erőltetett belégzéssel további 2,5 liter levegőhöz juthatunk, erőltetett kilégzéssel további 1-1,5 liter levegőt préselhetünk ki. A legnagyobb térfogat, amit légvétellel kicserélhetünk így tehát átlagosan 4,5 liter, ezt nevezzük vitálkapacitásnak. A tüdőben mindig bent maradó levegő mennyisége kb. 1 liter, ez a maradék levegő.

Bronchitis Hörghurut, a hörgők nyálkahártyájának gyulladása. A tüdő megbetegedései Bronchitis Hörghurut, a hörgők nyálkahártyájának gyulladása. A heveny bronchitis baktérium vagy vírusfertőzés (influenza) következménye, mely erős köhögéssel, túlzott váladékképződéssel, lázzal jár. http://www.hazipatika.com/mediatar/media/Bronchitis/39

http://egeszseg.origo.hu/swf/animacio/allergia/asztmas-roham/

Tüdőgyulladás Leggyakoribb kórokozója a Streptococcus pneumoniae Jellegzetes tünetek: a láz, köhögés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, köpet produkció. Napi négyezer embert öl meg a tüdőgyulladás.

Tüdőgyulladás A tüdőgyulladás a tüdőszövet gyulladása, de emellett érintettek lehetnek a hörgők és a hörgők körüli szövetek is. Súlyos, időnként életveszélyes betegség és egyben az összes fertőző betegség közötti leggyakoribb halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is.

Egészséges ember - dohányzó ember tüdeje