„Egészséges étel az egészséges életért” Projekt összefoglaló
Vízió A HEALTHY FOOD, „Egészséges étel az egészséges életért” elnevezésű szlovén- magyar projektet azzal a céllal indítottuk el, hogy javítsunk a határmenti régió lakosságának egészséges étkezéshez, tudatos táplálkozáshoz való hozzáállásán. Alapelvünk az „táplálkozással gyógyítás” - ennek alkalmazásával és továbbfejlesztésével szeretnénk csökkenteni a régió tipikus betegségeinek előfordulási gyakoriságát. A muraszombati és a szombathelyi kórház az egészségügyi kompetenciákat, a szlovén Alkalmazott Biotechnológiai Intézet pedig élelmiszerbiztonság szempontjait képviseli a közös munka során. Rendezvényekkel, cikkekkel, szakmai tanácsokkal támogatjuk mindazokat, akik elkötelezik magukat az egészséges táplálkozás mellett és hajlandóak odafigyelni arra, mi kerül családjuk asztalára.
A projekt alapadatai Vezető partner szervezet: Muravidéki Technológiai Park, Szlovénia Projektpartnerek: Alkalmazott Biotechnológiai Intézet Muraszombati Általános Kórház Régiófókusz Nonprofit Kft. Vas Megyei Markusovszky Kórház Projektterület: Vas és Zala megye, Muravidék régió A projekt költségvetése: 269.094,77 € Támogató program: Szlovénia-Magyarország Operatív Program 2007-2013 A projekt időtartama: 2009. június 1 – 2012. május 31. Projekt honlap: www.ekofoodprojekt.eu
A projekt céljai Jó gyakorlati példák népszerűsítése és az egészséges életvitel támogatása nemzetközi rendezvények szervezésén és lebonyolításán keresztül; Az egészséges életvitel népszerűsítésével megelőzze és tipikus civilizációs betegségeket A higiénia, biztonság és minőségbiztosítás standardjainak egyesítése egy integrált hygienomics modellben. A táplálkozáson alapuló egészségmegőrzés és gyógyítás irányelveinek kidolgozása Mikrobiológiai elemzések lefolytatása a táplálkozás és tápanyagok egészségre gyakorolt hatásáról Egészségügyi szolgáltatók között együttműködések és kooperációk támogatása Egészséges táplálkozással kapcsolatos piaci rések és üzleti lehetőségek feltárása a régióban Az egészséges élelmiszerek irányába mutató vállalati kultúra erősítése A természetért és a környezetért való felelősségvállalás erősítése (környezettudatosság) öko-élelmiszerek népszerűsítése által Online információs platform létrehozása, ahol elérhetőek lesznek az egészséges táplálkozást segítő adatok és elemzések
A projekt tevékenységei I. 1. munkacsomag: menedzsment és koordináció Feladata a tevékenységek közös előkészítése, lebonyolítása és ellenőrzése. 2. munkacsomag: benchlearning és benchmarking Nemzetközi szakértői workshopok megrendezésével és szakcikkekkel segítjük a lakossági tájékoztatást. Külön hangsúlyt kap a téma bevált gyakorlatainak cseréje, hiszen a partnerrégiók azonos gondokkal küzdenek és közösen kívánjuk felkutatni a megoldásokat. 3. munkacsomag: a higiéniai, biztonsági és élelmiszerminőségi sztenderdek integrált modelljének kialakítása Az egészségügyben különböző higiéniai, biztonsági és minőségi standardokat alkalmaznak, melyek szabályait és mércéit azonban nem mindig egyeztették. A munkacsomag célja egy olyan egységes modell kifejlesztése a határ két oldalán működő partnerkórházban, amely az egyes szabványok kohéziós egységét képezi.
A projekt tevékenységei II. munkacsomag: K+F tevékenységi irányelvek Módszertani és mikrobiológiai kutatás a partnerkórházakban folyó megelőző egészségügyi ellátás és az étkezéssel történő gyógyítás támogatására. munkacsomag: gazdasági piaci rések felkutatása Új elképzelések és új lehetőségek feltárása, valamint új gazdasági partnerségek alapítása a régió biogazdálkodásának támogatására. A munkacsomag a határ menti régió piacára koncentrál, figyelembe véve a globális gazdaság támasztotta kihívásokat és az egészséges élelmiszerekre vonatkozó fogyasztói igényeket is. 6. munkacsomag: tájékoztatás és az eredmények ismertetése A projekt promóciós tevékenységeit koordináló munkacsomag a határ két oldalán folyó közös tevékenység támogatására.
Záró megjegyzés Projektpartnerként úgy látjuk, a projekt és az egészséges táplálkozás nagy jelentőséggel bír a lakosság egészségi állapotának javításában. Ha csak egy ember egészségét sikerül is megmenteni, már elértünk valamit. De minden fáradozásunk mellett ehhez leginkább az emberek együttműködésére – az Önök együttműködésére – van szükség! Ezért ne habozzanak változtatni, az egészsége az Ön kezében van.