Weblap-szerkesztés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BPS Web 2.0 Felhasználói kézikönyv. A szerkesztő főoldala A bejelentkezett felhasználóA szerkesztő főmenürendszere Stílusformázások Nyelv- és nézetváltás.
Advertisements

Gyakorlati vizsga és szervezésének kérdései mindkét szinten
HTML nyelv Hiper-Text Markup Language 1. óra.
HTML nyelv.
Az előadás célja: ALAPISMERETEK elsajátítása n Az informatika az információ elérésével, tárolásával, feldolgozásával és továbbításával foglalkozó tudomány.
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Amit a HTML-ről érdemes tudni
Honlap készítés Érdekességek.
HTML nyelv.
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
Leírónyelvek: HTML és XHTML
Készítette: Rummel Szabolcs
Konzultáció a kétszintű érettségivel kapcsolatban
HTML (HiperText Mark-Up Language)
Készítette: Nagy-Szakál Zoltán 2007.
HTML (Hypertext Mark-Up Language). Jellemzői Szöveges alapú internetes oldalak nyelve A formázási műveleteket is szövegesen írja le Szöveget, képeket,
HTML dokumentum felépítése
HTML oldal felépítése Készítette: Pataki Arnold
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Az egérmutató formái: Sor vagy oszlop kijelölése Cellák kijelölése
Buris Katalin V. földrajz - informatika
Ergonómiai elvek prezentáció készítésekor
Az Excel táblázatkezelő
XHTML – a tanultak összefoglalása
Táblázatok készítése. Az 1. sor 1. cellája Az 1. sor 1. cellája Az 1. sor 2. cellája Az 1. sor 2. cellája Az 1. sor 3. cellája Az 1. sor 3.
Prezentáció a prezentációról
HTML nyelv.
Honlapszerkesztés, weblapszerkesztés
Hyper Text Markup Language
Hyper Text Markup Language
6. óra. Összefoglalás (egy feladaton keresztül) Betűtípus, betűszín, betűméret Háttérszín, alapértelmezett betűszín Címsorok Igazítás Kép, link, táblázat.
Honlap készítés 4. óra.
4. óra. Emlékeztető Igazítások Háttérszín, szövegszín Háttérkép Meta adatok.
Honlap készítés 3. óra.
Az Internet alkalmazásának lehetőségei Áttekintés.
Dokumentumkészítés Emelt szint: 60 perc 30 pont.
Általában a kétszintű informatika érettségiről. Források, ahol utána nézhetünk részletesebben:
Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra
Az NVU webszerkesztő program
Html nyelv (HyperText Markup Language)
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Táblázatok.
Weblap-szerkesztés. Információs hálózati szolgáltatások Internet fontosabb szolgáltatásai (szóbeli) Elektronikus levelezési rendszer használata (szóbeli)
Szövegszerkesztés Középszint: 60 perc, 40 pont Emelt szint: komplex feladat részeként (60 perc 30 pont)
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
Weblapkészítés alapjai
Dokumentum formázása.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
Szövegszerkesztés.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
ZH feladat Hozzon létre a Dokumentumok-on belül egy saját mappát, oda helyezze majd el a feladat megoldását!
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
A Google Drive használata. Mire jó? A Google Drive segítségével a fotókat, videókat, fájlokat és sok más tartalmat egy biztonságos felhőtárhelyen keresztül.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
Érettségi élő idegen nyelv
Információ és kommunikáció
A HTML alapjai Az internet és a web.
3. Táblázatok és diagramok
Rajzprogramok Bevezetés a Paint program használatába.
Házi feladat megoldása
Html parancsok.
Táblázatok A táblázat megadása a tag használatával lehetséges. A és tageken belül: a és tagek között adhatjuk meg a.
Adatfeldolgozási ismeretek 15. ML osztály részére 2017.
Gazdaságinformatika MSc labor
Előadás másolata:

Weblap-szerkesztés

Információs hálózati szolgáltatások Internet fontosabb szolgáltatásai (szóbeli) Elektronikus levelezési rendszer használata (szóbeli) Állományok átvitele (szóbeli) WWW (gyakorlati) Keresőrendszerek (szóbeli) Távoli adatbázisok használata (szóbeli)

Kommunikáció az Interneten böngészőt használat Hálózati dokumentumok szerkezete Weblap készítése Web-szerkesztővel (A szerkesztő program választását a feladatok határozzák meg.) HTML leíró nyelv, alapelemei (emelt szint) (Hogyan lehet számonkérni?) Hivatkozások készítése

Formázási lehetőségek címsor, háttérszín, háttérkép, különböző színű, méretű, igazítású szöveg lista táblázatok képek animációk

Olimpiai arany négyes Feladat elemzés Középszintű feladat – pontszám alapján A téma motiváló, érdekli a tanulókat Reproduktív jellegű Ha nincs minta  nehezebb, érdemes adni

Számonkért ismeretek Állomány műveletek 5 html fájl készítése 5 txt és 5 jpg forrásállomány 7.2. Weblap készítése Web-szerkesztővel Formázási lehetőségek oldalcím, háttér táblázat és beállításai kép  nincs formázás kereszthivatkozás készítés

Meggondolandó A bevezető szöveg  forrás megadása jól elkülönítve  nincs internet kapcsolat A 2. pont táblázat megadása (4 oszlop és 4 sor)  cellák összevonása  vagy a módszert megadjuk, vagy a megjelenést írjuk le 7. pontban a táblázat első sorában cella-összevonás szükséges

Pontozási útmutató A feladat megoldása 15 elemi műveletnél több lépést igényel Figyelem! 1-3 művelet felel meg 1-1 pontnak Mi a pontszám, ha 1 művelet kimarad? ha 4 link helyett 3 van?

Javítsunk! 4 diák munkáját értékeljük a pontozási útmutató alapján! A pontozás tovább nem bontható! A kijavított feladatok pontszámainak szórását értékeljük.

Próba dolgozatok javítása! részpontszámok meghatározása eredmények összehasonlítása

Gundel-palacsinta középszintű 1 lap készítése a feladat képek átméretezése minta alapján kell a szerkezetet meghatározni  táblázatot a vonalak sugalják a feladat elején a képállományok nevének felsorolása hiányzik? link készítés képekre  külső link jó-e?

Pontozási útmutató - Javítás A pontozási útmutató egyértelmű-e? 4 diák munkáját értékeljük a pontozási útmutató alapján! A pontozás tovább nem bontható! A kijavított feladatok pontszámainak szórását értékeljük.

Próba dolgozatok javítása! részpontszámok meghatározása eredmények összehasonlítása

Tengerimalac emeltszintű feladat

Tengerimalac pontozási útmutató Az oldal háttérszíne „indianred” 1 pont A oldalcím „Lilla tengerimalac oldala” Táblázat 4 cellával A cellák szegélye látható Háttérszínük „darksalmon” és távolságuk 0 pixel A cellák és a szöveg széle közötti távolság 15 pixel A jobb oldali hosszú cella szélessége 200 pixel Az oldal címe IMPACT betűtípussal 7-es mérettel INDIANRED színnel

középre igazítva 1 pont Kétféle cím 3-as és 4-es méretben A fekete hátterű cellában az írás színe „lightcoral” A feketével írt szövegben lévő kép mérete 500*312 Az egeret fölémozgatva kiírja, hogy „Miki és háreme az új helyen” Link www.cavycages.com-ra „Vissza az oldal tetejére” link A jobb oldali cella tartalma felül és középen 2 pont A linkek új sorban

A kép (malaclogo.bmp) JPG vagy GIF állománnyá alakítva 2 pont A kép mérete 173*175 képpont A linkek fölötti feliratok 3-as címtípusúak 1 pont Két link, amely az etetes.html és a kepek.html állományokra mutatnak Két link: a www.cavycages.com oldalra, a www.piglet.hu oldalra Új ablakban nyitja meg az oldalt Megjegyzés tag-ben vizsgakódja Összesen: 30 pont

(feladat problémáinak elemzése) Velence (feladat problémáinak elemzése)

A feladat elemzése Az ötlet, téma nagyon jó  átdolgozás után a feladat alkalmazható. Az emelt szintű érettségin a dokumentum készítés 30 pontos. Ékezetes könyvtár és állomány neveket nem lehet alkalmazni. A kép fájlok neve nem segít a vizsgázónak (fényképezőgép adja)

Kép méretezés nincs a feladatban Kép méretezés nincs a feladatban. Valódi weblapnál ilyen nagy képek alkalmazása hibás. Több részfeladatnál keresni kell a megfelelő képet. Minta nélkül nehéz a megoldás. Ennek ellenére a feladat reproduktív jellegű. A feladat szövege hosszú. Nehéz megérteni, hogy a lapok hogyan kapcsolódnak. A feladat megoldójának nevét nem lehet feltüntetni.

A pontozási útmutató elemzése A nagyobb pontszámokat érdemes felbontani. A javító a pontszámot nem bonthatja  egységes értékelés a cél. Ha egy lapon jó egy formázás, de a többi lapon nem, akkor mennyi a pontszám? Helytelen témájú, forrású képet szúr be, akkor ezt hogyan értékeljük?