II. Rákóczi Ferenc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
RÁKÓCZI-SZABADSÁGHARC
Advertisements

Ami a Tiéd.
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
Névadónk II. Rákóczi Ferenc
A Rákóczi-szabadságharc
MAGYAR PÉNZEK.
A Bánk bán történelmi háttere
Rákóczi vitézei Damjanich János Általános Iskola Intézményi Társulás Cibakháza, Nagyrév.
PÉNZ és TÖRTÉNELEM I. II. ANDRÁS KORA,FRIESACHI DÉNÁR
Automatikus Esztergom Halló magyar! Hol vagy? Felelj! Zsámbék.
A MAGYAROK VILÁGHIMNUSZA
Október 6. „Amennyi könny van a szemekben, Hulljon ki lassan, permetegben, S elsírva mind, kezdd újra még; Siratni őket nincs elég! „
Bocskai István élete.
Zrínyi Ilona Általános Iskola
Radnóti miklós Totó.
A RÁKÓCZI SZABADSÁGHARC
A HABSBURG-MAGYAR ELLENTÉTEK KIÚJULÁSA
Zrínyi Miklós Életrajz-életmű.
Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a
„Hazáért és szabadságért”
II. Rákóczi Ferenc I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona
A Német-római Birodalom és a Habsburgok dunai monarchiája
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
Lengyel-magyar barátság
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Történelem szorgalmi.
Jókai és Komárom 27/B. 1. Író és városa sokrétű kapcsolata Jókai itt született, itt járta első iskoláit Apja ügyvéd volt, a dunai gabonakereskedelem sok.
A hazaszeretet az Odüsszeiában és másutt
Zrínyi Miklós életműve
Puskin 8/B.
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Korom Tamara: A szatmári béke
Készítette: Staberecz Dóra
Készítette: Szabó Renáta
Politikai alternatívák a 18. század eleji Magyarországon Magyar politikai gondolkodás története 2. félév.
Mikes Kelemen.
Szent Ágoston hatása a kálvinizmusra
A Rákóczi szabadságharctól a reformkorig
Kultúránk bölcsője: Zemplén 25/A. 1. Gönc a via regia útvonalon fekszik, amely Itáliát Lengyelországgal és Oroszországgal kötötte össze a 136 literes.
Mikes Kelemen 22/C.
Bodócs István történelem verseny december 16.
A Rákóczi szabadságharctól a reformkorig
Assisi Szent Ferenc.
Árpád-házi Szent Erzsébet
A ROMANTIKA életérzése, világszemlélete stílusirányzata A XIX. század
Thököly Imre.
, Csanádi egyházmegye első püspöke.. Élete Atyja, Gerardo velencei patrícius volt és rokonságban állt a Centranigo családdal, amelyből Péter ( )
István király.
II. Rákóczi Ferenc.
Zrínyi Ilona Élete.
Ferenc József (1830–1916) Készítette: Till Adél.
Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.
Törökök Magyarországon
Ismertesse Hunyadi János törökellenes harcait, főbb hadjáratait! Mutassa be Mátyás külpolitikáját, hadjáratait! Válaszában térjen ki az alábbiakra:  A.
A királyi Magyarország a XVII. században.  Protestáns erdélyi nemesi család  12 évesen katolizál, később jezsuita lesz  Római teológia  A magyar főnemesség.
Vallások és vallásháborúk A XVI. és XVII. század folyamán.
Székesi Bercsényi Miklós családja a székelyföldi – marosszéki – Székes nevű helységről kapta előnevét. Bercsényi Miklós 1665 októberében született Temetvény.
Zrínyi Ilona ( ) 1643-ban,Ozalj várában született. Szülei:Zrínyi Péter horvát bán és Frangepán Katalin Több nyelven beszélt, lovagolt,edzette testét.
Magyar történelmi zászlók
II. Rákóczi Ferenc „Ha helyénvaló az alattvaló alázata a király jelenlétében, hogyne volna az a teremtménynek az ő teremtője színe előtt.” (II. Rákóczi.
Géza fejedelem és István király államalapító tevékenysége
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Osztrák - Magyar kiegyezés 1867
A RÁKÓCZI-SZABADSÁGHARC KÜLFÖLDI VONATKOZÁSAI
A magyar reneszánsz költője Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
RODOSTÓ (Tekirdag) Törökország.
Árpádházi Boldog Jolán
Előadás másolata:

II. Rákóczi Ferenc

1. Származása apai ágon ősei erdélyi fejedelmek (I R. György, II. R. György, R. Zsigmond) anyai ágon Zrínyi Ilona apja, nagybátyja, ükapja) Péter, Miklós, Miklós) gyerekként végigélte a kétéves harcot anyja oldalán az ostromolt Munkács várában utána a császár prágai jezsuitákra bízta a nevelését ifjúkorában anyját kiengedték a bujdosó Thököly után Törökországba (egy ott raboskodó tábornokért cserébe) fiának nem engedték meg, hogy elbúcsúzzon édesanyjától

2. Harca északnémet, hesseni (tehát nem osztrák) felesége révén vette fel a kapcsolatot XIV. Lajossal (aki szintén ellensége volt a Habsburg-háznak) leveleit elfogták, ugyanott várta a kivégzést, ahol nagyapja (Bécsújhelyen), felesége azonban megszöktette (a lefizetett őrt kivégezték) Lengyelországból titkon hazatérve az elégedetlenkedők és a felkelők élére állt cum deo pro patria et libertate 1705-ben fejedelemmé választották, 1707-ben trónfosztották a Habsburgokat a vereség után bujdosásba vonult

3. Száműzetése, halála még 24 évet élt idegen földön, 1735-ben nagypénteken halt meg a konstantinápolyi jezsuita templomban temették el, anyja mellett Szívét Franciaországban temették el, testét ezüstszelencében a grosbois-i kamalduli kolostorba vitték az apát a kertben eltemette, emléktáblát emelt fölé a forradalom éveiben megszűnt a kolostor, az ingatlan magántulajdonba került a szív eltűnt, azóta sem találták meg testét 1906-ban Kassán újratemették anyjával együtt

4. Művei két terjedelmesebb művet írt Emlékiratok: franciául, külső események, politika Franciaországban írta, a szabadságharc időszakáról politikai célzatú Vallomások: latinul, lelki folyamatok, személyes élete, bűnei (janzenista) ezt is Franciaországban, de tovább, mint az Emlékiratokat, és a csak Törökországban fejezte be nagy részét abban a grosbois-i kolostorban írta, ahová a szívét is küldte, vele a kéziratot, ma is a Bibliotheque Nationale őrzi

Mit jelent a Kossuth-téri szobor latin felirata: Recrudescunt gentis Hungariae vulnera ?

Rákóczi életének mely szakaszára, mely helyszínére utalhat a szobor?

A kis török házikó aligha érhetett fel az itthoni várral A kis török házikó aligha érhetett fel az itthoni várral. Kinek a lakhelyeit látjuk? Melyik hol található?

Hova küldette Rákóczi a Vallomások kéziratát és ezüstszelencébe zárt szívét?

Hol nyugszik ma a fejedelem porhüvelye?

Melyik Rákóczi-művet látjuk?

Mivel töltötte az idejét Rodostóban?