Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ellentétek közöttünk. Földünk népessége 100 évvel ezelőtt 1.6 milliárd fő volt. Ez mára több, mint 6,7 milliárd. Ebből 1,2 milliárdan élnek szegénységben,
Advertisements

Egy innováció nyomában
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Kapcsolattartás a szülői házzal
Tömeges elbocsátások, segélyezési plafon KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
GfK HungáriaMárkacsemeték konferencia – Dörnyei Otília május 5 Gyermek a családban, avagy a szülők megváltozott fogyasztási szokásai Dörnyei Otília,
Lakhatási projekt tervezése és hosszútávú értékelése egy hátrányos helyzetű városi közösségben Kósa Karolina, Barbara Coons +, Molnár Ágnes Debreceni Egyetem.
Utcai és lakótelepi szociális munka
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
Család.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
UNITED WAY = Emberek az emberekért. Segítsd Te is a UNITED WAY szervezetet, hogy segíteni tudjon! A UNITED WAY olyan országok lakosait segíti, akik alapvető.
Családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A média mint nevelési intézmény
A Nép Oldali Párt Akik változást, szebbet, jobbat, akarnak!
Család, családi munkamegosztás
Család, családi munkamegosztás
A cigányság integrációja Magyarországon
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
A középkor és reneszánsz gyermekfelfogása
A család szerepe, jellemzői
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Tiltják? Tűrik? Támogatják? Hogyan viszonyulnak a szülők gyermekük internethasználatához?
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Változások a család és a munka szerepében és megítélésében Pongrácz Tiborné „Nők a családban, a munkahelyen és azon túl – Közép-európai együttműködés a.
Az esetismertetés szerkezete Ágoston-Héderné 1. A kliens bemutatása 1.1. A realitások a kliens életkora, egészségi állapota, mentális képességei jövedelmi,
Fogyasztói magatartás 2006
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Nemzetközi szolidaritás. Gazdagok kontra szegények Életszínvonal.
LIMÁNY F Bevezetés: A tavalyi előadásomban nagyon leegyszerűsítve oda jutottam, hogy a hajléktalan emberek között nagyon magas azoknak az aránya.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Mire jutottunk? HEFOP Albert Fruzsina, vezető monitor.
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Esélyegyenlőségi és munkaadói, munkavállalói attitűdök közötti eltérés – kisgyermekes szülők (MUKI) szempontjából Stefkó Judit Budapest HSZOSZ.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Közfoglalkoztatás Magyarországon
Speciális gyermekvédelem
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
DIAKONIA KERESZTYÉN ALAPÍTVÁNY Koordinációs iroda KOLOZSVÁRI FIÓK MAROS- VÁSÁRHELYI FIÓK SZENT- GYÖRGYI FIÓK SZÁSZ- RÉGENI FIÓK 100 alkalmazott BRASSÓI.
Tanodánkban Tanodánkban Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Kulturális programok Kulturális.
Szükségletfelmérés TÁMOP /1.
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Internet a családban Székely Levente –
SZOCIÁLIS HELYZET ÉRMIHÁLYFALVA TELEPÜLÉSEN. MUNKANÉLÜLISÉGI RÁTA -10% SZOCIÁLIS TÉMOGATÁSBAN RÉSZESÜL: -99 CSALÁD, 214- SZEMÉLY FOGYATÉKKAL ÉLŐ SZEMÉLYEK.
Szociális juttatások Írországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Németországban - családi ellátások Gellérné Lukács Éva.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Megbecsülés az idős embereknek
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
A család ahonnan jövök.
Család – és Gyermekjóléti Központ
Esély a szülőknek, lehetőség
Előadás másolata:

Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.

Maslow emberi szükségletek piramisa

Szociális hátrányokkal küzdők lakókörnyezete Az épületek többségében a települések nehezebben megközelíthető helyein vannak, Az épületek állaga leromlott, Fürdőszoba kevés helyen van, Angol WC csak a jobb módúaknál található Sokszor víz sincs a házakban, csak a közeli kutakon, Bútorzat szegényes, többségében „lomiból” származó, Zsúfolt lakásokban élnek, játszóterület a gyermekeknek az utca!

Iskolai végzettsége, munkahelye Kevés a szakmával rendelkező, Többségében 8 általános, vagy az alatti a végzettség, Előfordul funkcionális analfabéta ma is! Munkahely a többségnél közmunka program, Kereső tevékenység: lomtalanításkor vasgyűjtés, gyógynövények szedése, csete szedése.

Gyermekek száma a családokban Általában 3 vagy több gyermeket nevelnek, Ritka az 1, vagy 2 gyermekes család. Tradicionálisan korán szülnek a nők, Többségük 18 éves kora előtt, vagy kicsivel utána gyermeket szül, Fogamzó képessége idején nem vagy alig védekeznek.

Generációk együtt élése Csökken a több generáció együtt élése, így a több gyermekes családoknál általában az anya nevel, A szülők azt a mintát közvetítik, amit a saját családjukból hoztak, Gyermeknevelésben a nagyobb gyermekeket vonják be, Nevelő hatása van még az „utcának” is.

Megélhetési források Családi pótlék GYES, GYET, Bérpótló juttatás, Közmunka programok, Eseti segélyek: pénzbeli és természetbeli Alkalmi munkák: lomtalanítás, csete, vasazás. Munkabér

Gyermekek helyzete Minőségileg nem megfelelő ételeket kapnak pár hónapos kortól a gyerekek (abból főznek az anyák, ami van!) Kisgyermekkorban a felnőtteknek főzött ételt kapják a gyerekek is, Sokszor mennyiségi kifogás is felmerül egyes családoknál, esetenként éheznek a gyerekek.

Gyermekek helyzete Ruházatuk sok esetben nem az évszaknak és az időjárásnak megfelelő, Otthoni játékok alig találhatóak, szórakozási lehetőség elsősorban tévé nézés, Mese olvasás, szülővel közös játékok alig figyelhetők meg, Személyi higiénia több családnál eszköz, és igény hiányában okoz gondot.

A problémák kezelésének kiaknázatlan lehetőségei Az anyagi javak pótlásának eddigi módja a segélyezés. Helyette: „Hálót adj, ne halat!” Nehéz és lassú feladat ez: csak a gyors és sok pénzt eredményező pénzkereseti forrásokat szeretik. Pénzbeosztás nincs, vagy alig tapasztalható, azonnal vásárolnak, tartozást egyenlítenek ki.

A problémák kezelésének kiaknázatlan lehetőségei Lakáskörülmények változására alig van lehetőség, esetleg pályázat a telepek felszámolására, szocpol megszűnt. A szülők „szülővé nevelése”, a kamasz lányok korai oktatásával, Ez egyúttal változást hozhat a higiénés körülmények alakulásában is, igények változhatnak. Munkahelyteremtés, a munkavállalás ösztönzése.

Köszönöm a figyelmet!