Szegedi Péter Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék DT 1.111-es szoba 372-2990 vagy 6670-es m. és hps.elte.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Advertisements

Részecske vagy hullám? – A fény és az anyag kettős természetéről Vámos Lénárd TeTudSz 2010.okt.1.
A fizika világ- és Isten-képe
I S A A C N E W T O N.
Tartalom. A geodetikus precesszió és a „drag”. A GP-B kísérlet.
Fizika Bevezető 6. osztály.
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Az elektrosztatika története
A korlátozott síkbeli háromtestprobléma
Albert Einstein munkássága
A FÖLD-HOLD RENDSZER STABILITÁSA
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
Szabályos, féligszabályos testek
Newton mechanikája gravitációs elmélete
Speciális relativitáselmélet keletkezése és alapja
Ideális kontinuumok kinematikája
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Statisztikus fizika Optika
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
Művelődés és életmód a kora újkorban
II. főtétel általánosan és egységesen? Stabilitás és folyamatok
Egy komponensű folyadékok Klasszikus elmélet
Gyengén nemlokális kontinuumelméletek: szilárd vagy folyadék, kontinuum vagy részecske? Ván Péter MTA, RMKI, Elméleti Főosztály és BME, Kémiai Fizika.
Gyengén nemlokális nemegyensúlyi termodinamika, … Ván Péter BME, Kémiai Fizika Tanszék –Bevezetés –Elvek: II. főtétel és mozgásegyenletek –Példák: Hővezetés.
Einstein és a relativitáselmélet
Hőtan.
Isaac Newton.
A csillagászat keletkezése
A Galilei-transzformáció és a Galileiféle relativitási elv
Jan Vermeer: A tejesszolga, 1654.
Mária Terézia gyermekei
Pozsgay Balázs IV. évfolyamos fizikus hallgató
Kölcsey Ferenc Gimnázium1714 (1684;1744) Országosan 1635 (1634;1636) 8 évfolyamos gimnáziumokban 1826 (1821;1830) 6 évfolyamos gimnáziumokban 1805 (1803;1808)
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
Newton hatása: 1. a fizikára (a) Végül mégis polgárjogot nyer az analízis használata a fizikában Végül mégis polgárjogot nyer az analízis használata a.
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
Szegedi Péter Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék 6.59-es szoba vagy 6670-es m. és hps.elte.hu.
XX. századi forradalom a fizikában
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
A hőmérséklet mérése Gabriel Daniel Fahrenheit ( )
Termodinamika és statisztikus fizika
Az anyag atomos szerkezete
Heinrich Friedrich Emil Lenz [Emilij Hrisztianovics Lenc] ( )
Arnold Johannes Wilhelm Sommerfeld ( ) –tudatosítja és felhasználja, hogy a h mechanikai hatás dimenziójú (1911) Millikan –a fényelektromos hatás.
A fizika története az ókortól Newtonig (folytatása lesz: Newton, A fizika története Newtontól napjainkig, Az atombomba története)
Isaac Newton ( ) Newton elődei:Newton elődei: –René Descartes ( ) – mozgó anyag, mechanikai kölcsönhatás, a matematika alkalmazása –Pierre.
Energia megmaradás Kalacsi Péter.
A kvantumgravitáció küszöbén
Galileo Galilei élete és munkássága
Merev test egyensúlyának vizsgálata
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Newton gravitációs törvényének és Coulomb törvényének az összehasonlítása. Sípos Dániel 11.C 2009.
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
Newton : Principia Katona Bence 9.c..
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
Címlap Betekintés a valószínűségszámításba Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék
Variációs elvek (extremális = min-max elvek) a fizikában
Galileitől Newtonig vezető út
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Arnold Sommerfeld Verebes Erika 11.a. Életrajza december 5 (Königsberg) – április 26 (München) Matematika és fizika, königsbergi egyetem PhD.
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
A fizika mint természettudomány
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Sajátos Centrális Konfigurációk
Bevezető Mivel foglalkozik a fizika? Az anyag megjelenési formái a természetben 6. osztály Fizika.
Az atomelmélet fejlődése
SZÉN NANOSZERKEZETEK (FULLERÉNEK, SZÉN NANOCSÖVEK, GRAFÉN)
Hőtan.
Előadás másolata:

Szegedi Péter Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék DT es szoba vagy 6670-es m. és hps.elte.hu

Tematika : 1. A klasszikus mechanika: A mechanika paradigmává válása. A mechanika fejlődése és elvei A klasszikus mechanikai világkép felbomlása: Az elektromos és mágneses jelenségek tudományának fejlődése a Maxwell-egyenletekig. A hőtan fejlődése az energiamegmaradás törvényének felfedezéséig. Az újkori atomelmélet.

6-11. A kvantumelmélet kifejlődése: Előzmények (hőmérsékleti sugárzás, entrópia, klasszikus statisztikus fizika, fajhő, fotoelektromos és Compton-effektus stb.). A mátrix- és hullámmechanika kifejlesztése és értelmezése (Bohr, Heisenberg, de Broglie, Schrödinger). Következmények (a magfizika, részecskefizika, szilárdtestfizika stb. e századi elméleti és gyakorlati fejlődése) A relativitáselmélet és a kozmológia a XX. században (a tér-idő és univerzum fogalmak átalakulása).

A mechanika fejlődése a XVIII. századtól a XIX. század közepéig 1. A mechanisztikus világkép 2. A matematikai módszerek átalakulása 3. Résztudományok kialakulása 4. A mechanika „elvei”

1. A mechanisztikus világkép Óramű világ –a világ: egymással kölcsönhatásban lévő (ütköző, taszító, vonzó) mechanikusan mozgó (hely- és helyzetváltoztató) alkotórészek (testek) – végső soron csupán néhány mechanikai tulajdonsággal rendelkező korpuszkulák – összeadódó rendszere –a mozgás matematikailag leírható erők hatására, törvényszerűen megy végbe, minden determinált (ennek következtében  ) –a világ megérthető

2. A matematikai módszerek átalakulása Geometria  algebra, analízis –Descartes –Newton fluxióelméletének kiadása Leonhard Euler ( ) munkássága –diplomamunkája: Descartes és Newton nézeteinek összehasonlítása Johann Bernoulli témavezetésével (1723)

–Mechanica (1736) – a newtoni dinamika a matematikai analízis formájában –a Szaturnusz pályaháborgásainak kiszámítása (1748) –Introductio in analysin infinitorum (1748) –Institutiones calculi differentialis (1755) –Theoria motus corporum solidorum (1765) haladó mozgások forgó mozgások –Euler-szögek –precesszió –Institutiones calculi integralis ( )

–lineáris differenciálegyenletek elmélete Lettres à une princesse d'Allemagne ( ) –mechanika (hidrodinamika, akusztika), optika, fizikai csillagászat Jean Le Rond d'Alembert ( ) –Traité de dynamique (1743) –Traité de l'équilibre et du mouvement des fluides (1744) –Réflexions sur la cause générale des vents (1747) –Recherches sur les cordes vibrantes (1747)

–Recherches sur la précession des équinoxes et sur la nutation de l'axe de la terre (1749) –Encyclopédie (1751) –Essai d'une nouvelle théorie de la résistance des fluides (1752) –Recherches sur différents points importants du système du monde ( ) „analitikus” = „mechanikus” –az ész hatékonysága –a fizikai probléma redukálása matematikai feladattá

3. Résztudományok kialakulása Hidrodinamika –Daniel Bernoulli ( ) Exercitationes quaedam Mathematicae ( ) Hydrodynamica (1738)

Égi mechanika –Pierre-Simon, marquis de Laplace (1749– 1827) Exposition du systéme du monde (1796) –a Naprendszer stabilitása, kialakulása Traité de mécanique céleste ( ) Théorie analytique des probabilités (1812) –a Laplace-démon

4. A mechanika „elvei” D’Alembert-elv: F = ma  F – ma = 0 Pierre de Fermat (1601–1665) –a legkisebb idő elve (1660)

A legkisebb hatás elve –Gottfried Wilhelm Leibniz ( ) –Pierre-Louis Moreau de Maupertuis (1698–1759) Essai de cosmologie (1750) “a világegyetemben lévő összes változásban ha felösszegezzük a testek tömegének, a megtett útnak és a sebességnek a szorzatát, akkor az a lehető legkevesebb lesz”

Joseph-Louis Lagrange (1736–1813) –Mécanique analytique (1788) L = T – V William Rowan Hamilton (1805–1865) H = T + V