A valószínűségi magyarázat induktív jellege

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Radnóti Katalin Eötvös Loránd Tudományegyetem
Advertisements

A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Elektromos mező jellemzése
Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
Matematika a filozófiában
A fizika világ- és Isten-képe
Tartalom. A geodetikus precesszió és a „drag”. A GP-B kísérlet.
A bolygók atmoszférája és ionoszférája
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Az empirikus ellenőrizhetőség mint kritérium
Albert Einstein munkássága
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
A VEZETÉS FOGALMA ÉS MEGHATÁROZÁSA
Kertész András Rákosi Csilla Debrecen, november 28.
Newton mechanikája gravitációs elmélete
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
A bolygómozgás törvényei
A Föld helye a világegyetemben
Statisztikus fizika Optika
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
Besenyei Éva Csillagászat földrajz tantárgy
A fény részecsketermészete
A Föld, mint űrhajó felfedezése
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Einstein és a relativitáselmélet
Hőtan.
Isaac Newton.
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
A csillagászat keletkezése
 Eleinte a csillagászat csak a szemmel látható égitestek megfigyelésére, és mozgásuk el ő rejelzésére korlátozódott. Az ókori görögök számos újítást.
A Galilei-transzformáció és a Galileiféle relativitási elv
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Atommodellek Mi az atom? Mit jelent az atom szó? Mekkorák az atomok?
Alapfogalmak.
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
Tudományos magyarázat
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
5. előadás A merev testek mechanikája – III.
Fogyatkozások.
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
A fizika története az ókortól Newtonig (folytatása lesz: Newton, A fizika története Newtontól napjainkig, Az atombomba története)
Csillagászati és térképészeti ismeretek
A 11. évfolyam fizika faktosainak előadása. Mit jelent az „őselem” és az „elemi részecske” kifejezés? A történelem folyamán milyen elképzelések születtek.
Föld körüli keringés fizikája
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
Készítette: Juhász Lajos 9.c
Newton és gravitációs törvénye
Albert Einstein és a Gravitáció
Nikolausz Kopernikusz
Galileo Galilei élete és munkássága
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
Az ősrobbanás Szebenyi Benő.
Newton : Principia Katona Bence 9.c..
Albert Einstein és a gravitáció.
Készítette: Kotyinszki Bernadett 9.b
A bolygómozgás Kepler- Törvényei
HŐTAN 7. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
FIZIKA Égi mechanika: Kepler törvényei Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Szegedi Tudományegyetem
A felvilágosodás előfutárai
egymáson elgördülve (diffúzió!)
Naprendszerünk adatainak megismerése
Hőtan.
Előadás másolata:

A valószínűségi magyarázat induktív jellege Ismét Jancsi, általánosabban megfogalmazva: A { } nem statisztikus valószínűséget jelez (hanem logikait), de egyszerű esetekben feltételezhetjük, hogy felírható a következő forma: P(E, V) közel van 1-hez. e egy eseménye V-nek. ––––––––––––––––––– {nagyon valószínűvé teszi, hogy} e egy eseménye E-nek.

P(E, V) = r. e egy eseménye V-nek. –––––––––––––––––– {r} e egy eseménye E-nek Így a deduktív-nomológikus magyarázattal szemben (amely deduktív), itt inkább induktív eljárással van dolgunk [Kutrovátz jegyzet, 35. o.]. Ennek ellenére használjuk egyedi események magyarázatára is (gyakorlati bizonyossággal).

Az elmélet Az elmélet Az elmélet rendszerint az empirikus törvények magyarázatára, megértésére – és újak előrejelzésére – szolgál, olyan létezők konstruálása révén, amelyek az empirikus „mögött” vannak. (Pl. a ptolemaioszi vagy a kopernikuszi rendszer az égitestek megfigyelt (látszólagos) mozgását a csillagászati világegyetem egy-egy alkalmas modelljével írja le; vagy a kinetikus gázelmélet a termodinamika számos törvényét az alatta levő molekuláris és atomi jelenségek megnyilvánulásaként magyarázza).

Az elmélettől megkövetelik, hogy világos és pontos legyen, rendelkezzen ellenőrizhető következményekkel, előrejelzésekkel (a negatív és pozitív példa az életerő-elmélet illetve a gravitációs erő elmélete). Az elméleti elvek egy része a (megfigyelhetet-len) teoretikus terminusok (elméleti fogalmak) között teremt összefüggést, más részük pedig kapcsolatot hoz létre a teoretikus terminusok és a (már korábban is megfigyelt) empirikus jelen-ségek között. Utóbbiak nélkül nincs ellenőrizhe-tőség, magyarázat, előrejelzés. (Pl. a kinetikus gázelméletben a részecskék véletlen sebesség-eloszlásának elve, mint belső-, az impulzusáta-dás nyomásként való értelmezése mint híd-elv.)

Az elméleti magyarázat Egészen eltérő empirikus jelenségekről ad szisztematikus, egységes leírást (pl. a newtoni gravitációs törvény a bolygók, a Hold, az üstökösök stb. mozgásáról, az ár-apály jelenségről, a szabadesésről, az ingáról stb.). Megadja a fennhatósága alá tartozó (korábbi) empirikus törvények érvényességének és pontosságának határait (pl. a Kepler-törvények csak kéttest-probléma esetén, a Galilei-törvény csak homogén gravitációs mezőben érvényesek).

Olyan jelenségekre is vonatkozik (valamint előrejelzéseket tesz lehetővé), amelyek felépítésének pillanatában nem is voltak ismertek (pl. a légnyomáscsökkenés a magassággal; Maxwell elektrodinamikája a rádióhullámokkal; Einstein általános relativitáselmélete a fény elhajlásával a gravitációs térben). Mindezen tulajdonságok megléte nagyban erősíti az elmélet iránti bizalmunkat, és elmélyíti a megértést.

A teoretikus entitások (elméleti létezők) státusza A klasszikus filozófiai megközelítések Platón (és a modern matematikai platonizmus) Arisztotelész A XX. századi tudományfilozófia empirikus felfogása Mach és követői A szociálkonstruktivista felfogás