Java programozási nyelv Tömbök

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
C# nyelvi áttekintő A „Programozás C# nyelven (Illés Zoltán)”
Advertisements

Sorozatszámítás Sorozatszámítás (N,A,s) s := kezdőérték
 Megfigyelhető, hogy amikor több elem közötti összehasonlítás történik, akkor szükség van egyszerre több értékre is, főleg akkor, ha ezek az értékek jóval.
Programozás III STRING-XML.
Tömbök C#-ban.
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Adatbázis (alapfogalmak).
Programozás III KOLLEKCIÓK 2..
Racionális számok számítógépi ábrázolása
Adatszerkezetek Az adatokat két fő csoportra oszthatjuk: egyszerű és összetett adatok.  Az egyszerű adatot egy érték jellemez, tovább nem bontható. (szám,
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
JavaScript.
© Kozsik Tamás Tömbök, kollekciók és egyéb alaposztályok.
© Kozsik Tamás Beágyazott osztályok A blokkstrukturáltság támogatása –Eddig: egymásba ágyazható blokk utasítások Osztálydefiníciók is egymásba.
Bevezetés a Java programozásba
Bevezetés a Java programozásba
Bevezetés a Java programozásba
Parancssori argumentumok Primitív típusok Operátorok Vezérlési szerkezetek Tömbök Ürmös Beáta, 2011.
Tömbök ismétlés Osztályok Java-ban Garbage collection
Mutatók, tömbök, függvények
Gombkötő Attila Lineáris egyenlet.
Programozás I. Horváth Ernő 1. Elérhetőségek Bauer Péter Horváth Ernő Tanszéki honlap
Programozás I. Horváth Ernő.
Web-grafika (VRML) 10. gyakorlat Kereszty Gábor. Script típusok Elemi típusok: szám: egész vagy lebegőpontos – int / float – 1 / 1.1 string: ‘Hello World!’
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
© Kozsik Tamás Csomagok. © Kozsik Tamás A program tagolása Típusdefiníciók (osztályok, interfészek) Metódusok Blokk utasítások Csomagok.
Microsoft Excel Függvények VII..
PHP I. Alapok. Mi a PHP? PHP Hypertext Preprocessor Szkriptnyelv –Egyszerű, gyors fejlesztés –Nincs fordítás (csak értelmező) Alkalmazási lehetőségek:
Programozás C# -ban Tömbök.
Programozás Az adatokról C# -ban.
Összetett adattípusok
Számítógépes Grafika 2. gyakorlat Programtervező informatikus (esti) 2011/2012 őszi félév.
VI. Konténerek 18. Tömbök 19. Rendezés, keresés, karbantartás
Összetett adattípusok a Pascal nyelvben
Összetett adattípusok
DFAN-INF-524 és DFAL-INF-524 kurzus hallgatói számára SZPISÁK TAMÁS / 2012.
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Visual Basic 2008 Express Edition
Java programozási nyelv Vezérlési szerkezetek
Java programozási nyelv Filekezelés
Komoróczy Tamás 1 Java programozási nyelv Stringek.
Java programozási nyelv Metódusok
Komoróczy Tamás 1 Java programozási nyelv A nyelv alapjai.
Programozási tételek.
Webprogramozó tanfolyam
Webprogramozó tanfolyam
Konferencia Gödöllő Miről esik szó? Bevezető gondolatok Egy projekt az informatikában – Mit? – Kinek? – Milyen előnyökkel jár? Tudás és.
Excel programozás (makró)
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás I. 3. gyakorlat.
C++2. Ciklusok elöltesztelő (for, while) A ciklusmag feldolgozása előtt történik a vizsgálat  lehet, hogy egyszer sem fut le. A soronkövetkező iteráció.
Programtervezés, programozás I. 2.5 tömbök,stringek
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Osztályok, objektumok definiálása és alkalmazása. Saját.
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Utasítás és blokk. Elágazás típusai, alkalmazása Kovács.
Első magyar EUCIP konferencia Plan modul október 20. Budapest.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Programozási nyelvek típusossága.
DirectoryEntry & DirectorySearcher
Programozás C# -ban Elágazások.
Programozási nyelvek alapfogalmai
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Előadás másolata:

Java programozási nyelv Tömbök

Jogi rendelkezések A következőket teheted a művel: szabadon másolhatod, terjesztheted, bemutathatod és előadhatod a művet származékos műveket (feldolgozásokat) hozhatsz létre Az alábbi feltételekkel: Jelöld meg!. A szerző vagy a jogosult által meghatározott módon kell megjelölni a művet: Szerző és eredeti elérhetőség Ne add el!. Ezt a művet nem használhatod fel kereskedelmi célokra. Nevezd meg! - Ne add el! 2.5 Magyarország További információ a képre kattinva

Tömb létrehozása I Tömb létrehozásánál meg kell adni a típusát és a nevét: int[] ideEgészeket_rakunk vagy int ideEgészeket_rakunk[] Mindkét megoldás jó, de mi az elsőt fogjuk inkább használni.

Tömb létrehozása II Ezzel a tömb még nem használható, a new utasítással kell lefoglalni a tömböt: int[] egészek = new int [90] Ez egy egészek nevű tömböt hoz létre, amely 90 elemből áll. Az első elem a 0 indexű, az utolsó elem a 89 indexű. A létrehozott tömb elemei már értékkel rendelkeznek!!! Szám alapú tömböknél a tömb elemek értéke 0, karakter tömböknél ‘\0’, logikai tömböknél false más tömböknél null érték!

Tömb létrehozása III Lehetőség van kezdőértékkel létrehozni tömböt. A tömb méretét az elemek száma határozza meg. String[] Törpék = { ˝Kuka˝, ˝Hapci˝, ˝Morgó˝, ˝Vidor˝, ˝Szende˝, ˝Szundi˝, ˝Ödön˝ }; Ez egy 7 elemű tömb lesz, a fenti kezdőértékekkel.

Tömb használata Egyszerűen hivatkozni kell a tömb egy adott indexű elemére: Törpék[6]=˝Tudor˝; //Vissza állt a rend  for (int j=0;j<7;j++) { System.out.println(˝A névsor ˝+ j + ˝. törpéje: ˝ + Törpék[j]); }

Tömb hossz tulajdonsága Minden tömb rendelkezik a hossz tulajdonsággal. Ez a tömbben tárolható elemek számát adja meg. (Azaz eggyel nagyobbat mint a legnagyobb használható index) System.out.println(˝A Törpék tömb elemeinek száma: ˝+ Törpék.length); Látható, hogy a tömb neve után írt . és a length adja meg a hosszt. (Tömbnév.length)

Feladat Készítsünk Java programot amely a klasszikus lottójáték kihúzott számait generálja! A megoldáshoz logikai típusú tömböt használjunk! Készítsünk Java programot amelyben egy 100 elemű tömböt töltünk fel véletlen egész számokkal. Majd rendezzük a tömböt egy tetszőleges algoritmus szerint! Megoldás  Megoldás 

Feladat Készítsünk Java programot amelyben egy 5x15-ös (5 sor, 15 oszlop) tömböt véletlen értékekkel tölt fel a [-50;250] intervallumból! Írassuk ki azoknak az oszlopoknak az azonosítóját és a sorban tárolt értékek, amelyek negatív számot is tartalmaznak! Készítsünk programot, amely egy 15x15-ös tömböt véletlen értékekkel tölt fel a [-50;250] intervellumból! Ebből a tömbből készítsünk egy dimenziós tömböt, amelyben az eredeti tömb páros számai szerepelnek csak! Az előző feladatot bővítsük, úgy, hogy a program írja ki a negatív számok számát, azt, hogy hányszor fordul elő az intervallum legkisebb és legnagyobb száma, valamint a 0! Írassuk ki a prímeket 1000-ig az Erathosztenészi-szita algoritmus segítségével!

Vége