A Hallgatói Mentorprogram célkitűzései Fejes József Balázs tanársegéd, SZTE BTK Neveléstudományi Intézet fejlesztési vezető, EDUCOOP-projekt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben
Advertisements

Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Közoktatási koncepció „Budapest– modell”. Fővárosi Közoktatási koncepció Széll Kálmán Terv Magyar Munka Terv Új Széchenyi Terv Köznevelési törvény Fehér.
A Hallgatói Mentorprogram működése
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
„CSOPORT VEZET CSOPORTOT”
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pedagógusok az együttnevelésről Keller Magdolna Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudomány Tanszék Eger.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
Ábrám Tibor Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Bilics Edit Projekt koordinátor május 12. Óvodai Szenzomotoros Integráció
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
A nagyvárosi intézményhálózat működtetése
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
A "Tanulás-fejlődés-életesély a Sajó-völgyében" (TÁMOP /2) projekt helye Sajószentpéter kulturális városfejlesztésének rendszerében Sajó.
ÚJ TUDÁS- MŰVELTSÉG MINDENKINEK Gyula, június 23.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
ESÉLYTEREMTÉS AZ OKTATÁSI INFORMATIKA ESZKÖZEIVEL Kárpáti Andrea, ELTE TTK, Multimédiapedagógiai Központ hu hu.
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
A lelki egészség védelme az iskolában
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Az EDUCOOP-projekt szakmai programja
KÖNYVBEMUTATÓ A SZEGEDI ÉS HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI DESZEGREGÁCIÓT TÁMOGATÓ HALLGATÓI MENTORPROGRAM ÖT ÉV TAPASZTALATAI (SZERK.: FEJES JÓZSEF BALÁZS ÉS SZŰCS.
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
A tanodákat érő kihívások Fejes József Balázs SZTE Neveléstudományi Intézet Motiváció Oktatási Egyesület.
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt SCHMERCZ.
Példa egy ppt prezentációhoz
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Tanodavezető, Motiváció Tanoda-Tiszasziget
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
TÁMOP F-14/1/KONV b. Pályaorientációs szolgáltatások alprogram Projektzáró rendezvény, Görög Márta.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
TÁMOP B TELEP-PROGRAMOK ELNÉPTELENEDŐ FALVAK LANGERNÉ VICTOR KATALIN.
A szakiskola jelene és jövője
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
Győri Kossuth Lajos Általános Iskola
Tájékoztató Az EFOP VAN HELYED
Előadás másolata:

A Hallgatói Mentorprogram célkitűzései Fejes József Balázs tanársegéd, SZTE BTK Neveléstudományi Intézet fejlesztési vezető, EDUCOOP-projekt

Az előadás vázlata Iskolai szelekció Magyarországon A szegedi és hódmezővásárhelyi deszegregáció A Hallgatói Mentorprogram indulása, céljai

Iskolai szelekció A hazai oktatási rendszer extrém mértékben szelektív A hátrányos helyzetű tanulók hátrányai felerősödnek A tanulási nehézséggel küzdő tanulók egy közösségbe „sűrítésének” következményei: –Tanulással szembehelyezkedő szubkultúra –Pygmalion-effektus –Tanári kontraszelekció –Tanári kiégés –Az átlagosnál kedvezőtlenebb eszközellátottság mellett

Deszegregáció A 2002 és 2010 között meghatározó oktatáspolitikai paradigmává erősödött az integrált oktatás A jogszabályi környezet elsősorban a szegregáció megakadályozását célozta A szegregált iskolák kezelését főként anyagi ösztönzők támogatták A szegregált iskolák megszüntetésére nem voltak stratégiák

Deszegregáció 2007-ben több nagyváros elindította deszegregációs intézkedését az oktatási szegregáció települési szintű megszüntetése érdekében Szeged: egy gettóiskola megszüntetése Hódmezővásárhely: az oktatási rendszer komplex átszervezése esélyegyenlőségi fókusszal (Nyíregyháza: egy gettóiskola megszüntetése)

A HM indulása, céljai A „rideg intergáció” megelőzése Szegeden –Támogatás a tanulóknak az új iskolában –Pedagógusok többlet terheinek enyhítése –(A deszegregáció támogatása – Nyíregyháza) Hátránykompenzálás –Deszegregációban nem érintett tanulók támogatása –Középiskolások követése

A HM indulása, céljai A pedagógusképzés megújításának lehetősége –Az „elitista”szemlélet enyhítése –Több gyakorlati lehetőség –Innovatív pedagógia elsajátítása Egyéb lehetőségek –Intézményi kapcsolatok –Önkéntesség propagálása

Köszönöm a figyelmet!