Deformációlokalizáció, nyírási sávok Pekker Áron 2006.11.09.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váltakozó feszültség.
Advertisements

11. évfolyam Rezgések és hullámok
MUNKA, ENERGIA.
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
Áramlástani szivattyúk 1.
IV. fejezet Összefoglalás
TALAJMECHANIKA-ALAPOZÁS
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Klasszikus mechanikai kéttestprobléma és merev test szabad mozgása állandó pozitív görbületű sokaságon Kómár Péter témavezető: Dr. Vattay Gábor
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Bolygónk, a Föld.
TARTÓK ALAKVÁLTOZÁSA ALAPFOGALMAK.
TARTÓK ALAKVÁLTOZÁSA ALAPFOGALMAK.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
Mérnöki Fizika II előadás
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
1. Feladat Két gyerek ül egy 4,5m hosszú súlytalan mérleghinta két végén. Határozzuk meg azt az alátámasztási pontot, mely a hinta egyensúlyát biztosítja,
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
(tömegpontok mozgása)
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
HATÁSFOK-SÚRLÓDÁS-EGYENLETES SEBESSÉGŰ ÜZEM
Ütközések biomechanikája
ERŐHATÁS Machács Máté Az erőhatás a testeknek a forgását is megváltoztathatja, vagyis az erőnek forgató hatása is lehet. Az erő jele: F forgástengely A.
Szimmetriaelemek és szimmetriaműveletek (ismétlés)
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
1 6. A MOLEKULÁK FORGÁSI ÁLLAPOTAI A forgó molekula Schrödinger-egyenlete.
Összefoglalás Dinamika.
E NERGETIKAI NAGYBERENDEZÉSEK MIKROSZERKEZET VIZSGÁLATA D R. G ÉMES G YÖRGY A NDRÁS AIB-V INCOTTE H UNGARY K FT. 6. AGY 2012.június Hotel Aquarell,
Vektorok © Vidra Gábor,
Hogyan mozognak a testek? X_vekt Y_vekt Z_vekt Origó: vonatkoztatási test Helyvektor: r_vekt: r_x, r_y, r_z Nagysága: A test távolsága az origótól, 1m,
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Paradoxon perdületre TÉTEL: Zárt rendszer perdülete állandó. A Fizikai Szemle júliusi számában jelent meg Radnai Gyula és Tichy Géza hasonló című.
A MOZGÁST BEFOLYÁSOLÓ HATÁSOK
A dinamika alapjai III. fejezet
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Biológiai anyagok súrlódása
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék február.
Lavinák 2. Instabilitások lejtőn való áramlásban; mágneses lavinák Lajkó Miklós negyedéves mérnök-fizikus hallgató.
Variációs modell nyírási zónákra Szekeres Balázs mérnök-fizikus hallgató Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2006.
Makk Péter Nyomásviszonyok szemcsés anyagokban. Vázlat Janssen-effektus Nyomásmegoszlás homokkupac alatt A nyomásminimum lehetséges okai Makroszkópikus.
Torlódás (Jamming) Kritikus pont-e a J pont? Szilva Attila 5. éves mérnök-fizikus hallgató.
Radiális különválás forgó hengerben, rétegződés Szerkesztette: Salamon Péter.
Készítette: Tóth Sándor 4. éves Mérnök-fizikus
Romhányi Judit PhD. I. evf. Elméleti Fizika Tanszék
Szemcsés anyag, ha folyik...
Szemcsés rendszerek statikája Tibély Gergely X. 26.
Diszkrét elem módszerek BME TTK, By Krisztián Rónaszegi.
TARTÓK ALAKVÁLTOZÁSA ALAPFOGALMAK.
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A súrlódás és közegellenállás
Egyenes vonalú mozgások
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
Merev test egyensúlyának vizsgálata
2. előadás.
Több erőhatás együttes eredménye
Fraktálok. Motiváció Three-Dimensional Mapping of Dislocation Avalanches: Clustering and Space/Time Coupling Jérôme Weiss and David Marsan Science 3 January.
Erőmérés, erő-ellenerő
Munka, energia teljesítmény.
AZ ERŐ SEBESSÉGVÁLTOZTATÓ HATÁSA
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
SKALÁROK ÉS VEKTOROK.
Nagyfeloldású Mikroszkópia
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Dinamika alapegyenlete
Előadás másolata:

Deformációlokalizáció, nyírási sávok Pekker Áron

Véges szélességű nyírási sávok Nyírás hatása a szemcsés anyagokra: A szemcsék egymáshoz viszonyított pozíciója csak egy kis tartományon belül változik, a deformáció ide lokalizálódik. Klasszikus elmélet (Mohr-Coulomb): ezek matematikai értelemben síkok (zérus szélesség) Kísérlet és szimuláció: a deformáció véges szélességű (~10 szemcseátmérő nagyságrendű) nyírási sávok segítségével történik. Ez szoros kapcsolatban áll a súrlódás eredetével. K. A. Alshibli, S. N. Batiste, S. Sture, J. Geotech. and Geoenvir. Engrg. 129 pp. 483 (2003)

Véges szélességű nyírási sávok A nyírási sávban az ellentétes irányban mozgó szemcsék egymásba akadhatnak, Ez lokálisan nagy erőhatást okoz. A szemcséknek kollektíven odébb kell mozdulniuk, hogy a két egymásnak szorult szemcse kiszabaduljon. Ez okozza a súrlódást, és ez okozza a véges szélességű nyírási sávot. A véges szélességű nyírási sávok kialakulása: Egyszerű modell: feltételezzük, hogy a szemcsék mozgását az anyag tömörödése/ritkulása irányítja, ami a a szemcsés anyagban felépülő erőhálózattól függ. Az erőhatás a szemcsék közötti kapcsolatok irányába terjedhet tovább, és egy része az eredeti erő irányával szembe is fordulhat. Ez az ellentétes irányú erő fellazítja az anyagot, és elősegíti a szemcsék elmozdulását.

Véges szélességű nyírási sávok A véges szélességű nyírási sávok kialakulása: A fellazulásért az eredeti erőhatással ellentétes irányba visszaforduló erővonalak felelősek. Kísérlet (2D): véletlenszerűen egymásra helyezett korongokból álló rendszer tetején lévő korongra erőt fejtünk ki. Vizsgáljuk, hogy a korong kis elmozdulásához milyen mélységig kell a többi korongnak elmozdulni.

Véges szélességű nyírási sávok Kísérlet (2D): különböző méretű (10-30mm) korongok négyzetes dobozban. ~ 200 mérés. Különböző irányú erőhatások (0°,45°) „Laza” és „sűrített” elrendezés A mért mennyiség a megmozdított korong tetejétől a statikus zóna tetejéig mért távolság.

Véges szélességű nyírási sávok Modell (2D): A szemcse szomszédos kontaktusai által bezárt szög 2β. Átlagosan n számú kontaktus esetén β=180°/n. Egyszerű eset: a szemcsék egyenlő méretűek, és n=4 (β=45°) Az erővonalak minden kontaktusnál felhasadnak. Ki lehet számolni, hogy n. lépés után az erővonal hányad része fordult vissza. A felfele mutató erő fellazítja az anyagot, és ez elősegíti a szemcsék átrendeződését. 2β2β

Véges szélességű nyírási sávok Szimuláció: figyelembe vesszük a rendezetlenséget. Illesztési paraméterek: β – β 0 körüli l tartományban egyenletes eloszlású λ – határszög, ha ennél jobban visszafordul egy erővonal, azzal többet nem foglalkozunk (a modellben ez 180° volt)

Véges szélességű nyírási sávok

Nyírási sávok Couette cellában Tömbi nyírási sáv vizsgálata: Módosított Couette-cella. A tömbi nyírási sávot vizsgáljuk, a rendszert alulról hajtjuk meg. Az R S sugarú alsó körlap áll, körülötte forog a körgyűrű. Változtatható paraméterek: szemcseméret, minőség, rétegvastagság, szögsebesség A mért mennyiség: a felület szögsebessége ω(r)

Nyírási sávok Couette cellában

Tömbi nyírási sáv vizsgálata 3D:

Nyírási sávok Couette cellában

Köszönöm a figyelmet!