Variációs modell nyírási zónákra Szekeres Balázs mérnök-fizikus hallgató Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2006.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Szén nanocsövek STM leképezésének elméleti vizsgálata
Váltakozó feszültség.
Közlekedéskinetika és -kinematika
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Digitális Domborzat Modellek (DTM)
CSAPADÉKTÍPUSOK.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
Klasszikus mechanikai kéttestprobléma és merev test szabad mozgása állandó pozitív görbületű sokaságon Kómár Péter témavezető: Dr. Vattay Gábor
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Számítás intervallumokkal
Kolloidok, felületek Kolloid rendszerek:
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
KÖZMŰ INFORMATIKA NUMERIKUS MÓDSZEREK I.
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Mérnöki Fizika II előadás
Rideg anyagok tönkremenetele Ván Péter BME, Kémiai Fizika Tanszék
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Ütközések biomechanikája
Adsorption monomolecul ar adsorben t adsorption desorption p polymolecular condensation : adsorbed amount per unit weight of adsorbent (specific adsorption)
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Cellulóz-acetát lágyítása ε-kaprolaktonnal Katalizátortartalom hatása a lágyításra Készítette: Kiss Elek Zoltán Témavezető: Dr. Pukánszky Béla Konzulens:
Szonolumineszcencia vizsgálata
R&R vizsgálatok fejlesztése trendes jellemző mérési rendszerére
Készítette: Gergó Márton Konzulens: Engedy István 2009/2010 tavasz.
ÉGHAJLATVÁLTOZÁS – VÍZ – VÍZGAZDÁLKODÁS (második rész)
Felszín alatti vizek védelme Vízmozgás analitikus megoldásai.
Oldószermodellek a kvantumkémiában A kémiai reakciók legnagyobb része oldószerben játszódik le (jelentőség) 1. Az oldószermodellek elve 2.
ZnO réteg adalékolása napelemkontaktus céljára
Biológiai anyagok súrlódása
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
Bipoláris technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke 2. zárthelyi megoldásai december 2.
Makai M.: Transzport51 A koordinátázás kérdése Ha a világban meg kell adni egy helyet: fizikai koordináták (x,y,z) (origó és egység) postai címzés pl.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Következtető statisztika 9.
Lineáris regresszió.
Pozsgay Balázs IV. évfolyamos fizikus hallgató
Az áramlástan szerepe az autóbusz karosszéria tervezésében Dr
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék február.
Makk Péter Nyomásviszonyok szemcsés anyagokban. Vázlat Janssen-effektus Nyomásmegoszlás homokkupac alatt A nyomásminimum lehetséges okai Makroszkópikus.
Torlódás (Jamming) Kritikus pont-e a J pont? Szilva Attila 5. éves mérnök-fizikus hallgató.
Készítette: Tóth Sándor 4. éves Mérnök-fizikus
Szemcsés anyag, ha folyik...
Szemcsés rendszerek statikája Tibély Gergely X. 26.
Torlódás fogalma (jamming)
Térkitöltés Véletlen pakolások
Deformációlokalizáció, nyírási sávok Pekker Áron
III. Kontaktusok tulajdonságai és számítógépes modellezés 4. előadás: Hertz-kontaktus; ütközés Budapest, szeptember 28.
Diszkrét elem módszerek BME TTK, By Krisztián Rónaszegi.
Geotechnikai feladatok véges elemes
Dr. Takács Attila – BME Geotechnikai Tanszék
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Zárthelyi előkészítés október 10.
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Korlátkielégítési problémák Autonóm és hibatűrő információs.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Rekord statisztikák Készítette: Komjáti Bálint IV. évf. fizikus hallgató (ELTE-2006) Györgyi Géza: Extrém érték statisztikák előadásán tartott szemináriumára.
Mini-flap projekt Borda-Carnot átmenet 2  BC-átmenet: áramlás irányába bekövetkező hirtelen keresztmetszet- ugrás, cél a közeg lassítása,
Kontinuum modellek 1.  Bevezetés a kontinuum modellekbe  Numerikus számolás alapjai.
Nagyfeloldású Mikroszkópia
Nulla és két méter között…
Áramlás szilárd szemcsés rétegen
Rideg anyagok tönkremenetele Ván Péter BME, Kémiai Fizika Tanszék
Előadás másolata:

Variációs modell nyírási zónákra Szekeres Balázs mérnök-fizikus hallgató Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2006

Bevezetés Szemcsés anyag: számos érdekes probléma (klaszterképződés, erőhálózat, instabilitás különböző fajtái). Nyírási sávok képződése: a nyíró deformáció nem oszlik el a mintában, hanem egy keskeny rétegben lokalizálódik. Kísérletek: módosított Couette cellában.

Az elkövetkezendőkben: -Keskeny nyírási sávokra geometriai érveléssel kapcsolatteremtés a felületi pozíció és a térfogati alak közt; - Egyszerű súrlódást feltéve annak belátása, hogy a minimális disszipáció elve jó leírást ad az alakra; variációs elv; -Felszín alatti nyírási sávok; - Modellalkotás széles nyírási zónákra (általánosítva a korábbit).

Kísérletek: A szögsebesség a felületen a sugár függvényében volt mérve: a sáv W vastagsága, és felületi R C pozíciója adódik. H növelésével W nő, R C csökken. R C csak H-tól és R S –től függ, a szemcsejellemzőktől nem. W függ a szemcsék méretétől, alakjától, de R S -től nem. Külön tanulmányozhatók. Tehát: Alkalmas választással W-t elegendően kicsivé tesszük. A nyírási sávot ekkor infinitezimálisan keskenynek képzeljük. Az alakot variációs elvből fogjuk megkapni.

Felület-térfogat Kísérletek: R C (R S,H)=R S (1-(H/R S ) α ), ahol α ≈ 2,5. r(h)-t mérni nehezebb, de az adatok tisztán mutatják, hogy ez más alakú függvény kell legyen. Geometria miatt: R C (R S,H)= R C (r,H-h). Láthatóan: kell legyen.

Jó egyezés az adatokkal:

Variációs elv Nyírási sávok képződésének leírásához: minimális disszipáció elve. Hengerszimmetria + keskeny sávú közelítés: az alak kérdése visszavezethető r(h) variációs problémájára. H és R S fix; r(0)= R S ; r(H) szabad. Vegyük észre, hogy ez egyben a forgatónyomatékot is adja.

Sliding modell Nyíróerő: a csúszással szemben hat; arányos a normálirányú nyomással; független a csúszási sebességtől. (A nyomás legyen arányos a mélységgel.) Ekkor a következő adódik: (Ennek megoldásai automatikusan teljesítik az r-re kirótt feltételt.)

Numerikus eredmények r(h) genetikus optimalizációja: véletlenszerűen változhat azon belül, hogy az integrálnak csökkenést írunk elő. A szimuláció eredménye szépen ismétli a minőségi viselkedést.

A mennyiségi megegyezés meglepően jó, tekintve a durva feltételezéseket és azt, hogy a modellben nincs szabad paraméter. R C –re az eltérés kisebb, mint (R S – R C ) 20%-a. A H/ R S → 0 határeset könnyebben analizálható szimulációval, mint kísérletekkel; α=2 adódik kicsiny H/ R S értékekre. Az effektív kitevő nő. Fázisátalakulás

Kupola Elég nagy H/ R S -re a zóna kupola formával bezáródik a szabad felszín alatt. Ekkor R C =0.

A kupola releváns paramétere: h top. H függvényében monoton nő. Euler-Lagrange egyenletből:

Hiszterézis H 1 H 2 A 2 fázis: a 2 fajta alak, amikre lokális minimuma van az integrálnak. Ok: a statikus és dinamikus súrlódási együtthatók különbözősége. Sejtések: h top arányos R S /H-val; W szerepe az átmenetben.

Modell széles nyírási sávokra A létrejövő zóna: pillanatnyi nyírási sávok együttese. A pillanatnyi sáv: véletlen potenciálbeli globális minimum (adott pillanatban a helyi inhomogenitást figyelembe vesszük). Fluktuációk: a véletlen potenciál által határozódnak meg. (Az általánosított modell szimulációja pompásan egybevág a kísérletekkel.)

Az általánosított modell Szabályos négyzetrács radiálisan a tengelytől a falig. Legközelebbi és második legközelebbi kapcsok vannak engedve (1 és ). Véletlenszerű erőparaméter: Nyírási ellenállás: Az aktuális sáv minimalizálja S-et.

Szimuláció 3 szabad paraméter: R S =150; a., H=115 b., H=100 c., H=150 Mérésekkel és MD szimulációkkal egyező eredmény; a határoktól messze megadja a pozíciót és W-t.

A régi modell túlbecsüli R C -t, ha. Az új jobb, a növekvő véletlenség csökkenti a sugarat.

Adott α esetén különböző R S -ekhez tartozó görbék egybeskálázhatók. Véges méret effektus: Ha W eléri R C -t, nem nőhet tovább H-val. α csökkentésével W nő, a rendszertelenebb szemcsék szélesebb nyírási zónát alakítanak ki. De: α –val a zónapozíció is változik, ezt kísérletekben még nem látták.

Kupolákra: Bizonyos töltési magasság felett a zóna megérinti a konténer alját.

Ellentétes eredmények A fázisátalakulás: szimulációk: hiszterézis kísérletek: folytonos átmenet

Rendparaméter Ha nő a rendszer, élesebb az átmenet.

Termodinamikai limesz A rendparaméter végeset ugrik a nél (véges méret skálázás) …ez jól egyezik a korábban kapott hiszterézis felső korlátjával. Kísérletek: az élesség nem elég jó, R S korlátozva van. A felszínen mérhető m; egyezés adódik, de ben shiftelve.

Konklúzió Úgy tűnik, hogy a variációs elvet összekapcsolva az önszerveződő véletlen potenciállal, más geometriákra is hatékony lesz a módszer. Előny: egyetlen paraméter jellemzi a fluktuációt.

Köszönöm a figyelmet.