Felvidék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alsónémedi bemutatása
Advertisements

Királyhelmec városunk története
Mindenszentek temploma Pécs
H ő sök tere Milleniumi Emlékm ű Épült :
Készítette: Albert Krisztina
FELVIDÉKEN Határtalanul.
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
Az es szabadságharc.
MAGYAR PÉNZEK.
NYON 1.
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
ERDÉLY.
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
II. Rákóczi Ferenc I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona
1848–49-es forradalom és szabadságharc.
Mátyás király, az igazságos
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Márok A falu bemutatása.
Baranya megye Kishajmás Község. A község adatai RégióDél-Dunántúl Rangközség Terület1176 hektár Népesség fő Népsűrűség89,76 fő/km2 Lakósság216.
Készítette: Buda Ármin Nebehaj Tamás Vigh Dániel.
Dobó István Vármúzeum Eger
Pécs turizmusa.
Világ legrégebbi még lakott városa
Sopron, a hűség városa.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Jászapáti népességének változásai
Honfoglalás Tk, oldal.
JÓ REGGELT!.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény.
A magyar nyelv történetének főbb korszakai
Visegrád. Amit a településről tudni kell: A rómaiak a Sibrik- dombon erődítményt építettek Árpád fejedelem testvérének szállásbirtoka lett 1009-ben említi.
A népesség számának változása Európában
Közép-Magyarország településszerkezete
Magas „ BHA-12-HA Barangolás a 140 éves Magyarországi Kárpát Egyesület Emlékére
A Történelem Forrásai Minden olyan dolgot, eszközt, mely a múlt megismeréséhez, megértéshez hozzásegít forrásnak nevezzük.
Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel
A Holt-tengeri tekercsek
A Felvidék Mikszáth korában
Világörökségek Szlovákiában 2011.augusztus
A Kárpát-medence a honfoglalás előtt
Határtalanul pályázat
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
Honfoglalás.
A Villányi borvidék régen és ma I.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Magyar történelmi zászlók (Válogatás). A honfoglalás zászlója (rekonstrukció)
A bronzkor Bár a Csallóköznek e területe,
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Gyömrő Írta: Farkas Gréta A mi iskolánk Városunkról Kis városunk lakói
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Hotel Kapitány **** Wellness és konferencia Sümeg.
Készítette: Dóbiás Kinga
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Sárrétudvari.
Törökök Magyarországon
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
Nagyszombat. Története Már a kelták és a rómaiak előtt is lakott hely volt, majd Trnava néven szláv település, melyet III. Béla lánya, Konstancia, aki.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Magyar történelmi zászlók
Vándorlás a kelet-európai pusztán
Budapest Programajánló
románul Odorheiu Secuiesc,
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Szalay Petra, Almási Lilla
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Felvidék

Magyarok Szlovákiában Felvidék - Szlovákia Felvidék Magyarok Szlovákiában

Felvidék története Amikor a szlovákiai magyar kisebbség történelmével foglalkozunk, óhatatlanul felmerül az általa lakott térség megnevezésének problémája. A magyarországi szakirodalom egyaránt használja a Szlovákia és a Felvidék kifejezést, a szlovák történetírás viszont sértődötten veszi tudomásul ez utóbbi használatát.

1918-ig, a történelmi Magyarország felbomlásáig, a Felvidék fogalmán Észak-Magyarország azon területeit értették, amelyen a szlovákság lakott. A szlovákok (régiesen: tótok), szlovák nyelvet beszélő nyugati szláv népcsoport.

Őskor - Már a kőkorszakban lakott hely volt pattintott obszidián-kövek

Őskor - Ókor Bronzkor – barlangokba, dombokra települtek A Római Birodalom idején kelták, germán kvádok és szlávok laktak a területén

Népvándorlás kora Avar törzsek Morva fejedelemség Nagymorva Nyitrai fejedelemség Birodalom IX.-X. sz. I. Mojmir

Középkor – Újkor - Jelenkor 896-1918-ig a történelmi, vagy „Nagy” Magyarország része

Krasznahorka vára

Krasznahorka vára Mikszáth – „gyönyörű erdőcske” Lovagvár 1341-ben említik először A Rákóczi-szabadságharc idején a vár urai, az Andrássy testvérek közül öten csatlakoztak a kurucokhoz Krasznahorka büszke vára, ráborult az éj homálya. Tornyok ormán az őszi szél, rég múlt dicsőségről mesél. Rákóczinak dicső kora, nem jön vissza többé soha. Harcosai mind pihennek bujdosó fejedelemnek. A toronyból késő este tárogató nem szól messze. /:Olyan kihalt, olyan árva, Krasznahorka büszke vára.:/

Losonc

Losonc Már a honfoglalás előtt település állt a helyén. 1451-ben Hunyadi János itt szenvedett vereséget . 1622-ben itt őriztette Bethlen Gábor a Szent Koronát egy ideig. 1785-től mezőváros. 1849. március 24-én itt verte szét Beniczky Lajos őrnagy serege a császáriakat, augusztus 9-én a cári csapatok bosszúból felgyújtották.

Poprád Poprád sétálóutcája

Poprád Már az őskorban lakott hely volt, a város a tatárjárás után indult lassú fejlődésnek, amikor IV. Béla németeket telepített ide. Főként mezőgazdasági jellegű település volt, mely híres volt lentermesztéséről, lenvásznairól és kitűnő káposztájáról. Papírgyárát 1692-ben alapították 1856-ban sörfőzde, 1876-ban gabonaraktár épült. A 19. század végére fejlett iparváros lett. 1904-ben alapították azt a lakatosműhelyt, melyből később kifejlődött a Tátrai Vagongyár.

Szepesszombat Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére állították Bár a Szepesség nem tartozott a fő hadszínterek közé, a terület magyar, német és szlovák lakossága mégis részt vett az eseményekben.

Jó utat kívánok!