A HIV-fertőzés ezer arca: a vírus, a betegség, a járvány

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást.
Advertisements

HEPATITIS, MINT KOCKÁZATI TÉNYEZŐ A DROGHASZNÁLÓK KÖRÉBEN
A tbc halandósági helyzete Magyarországon
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Energia – történelem - társadalom
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
AIDS.
Az evolúció régen és most
A hepatitisz C ellátásának változásai:
Krónikus C-vírus hepatitis: Új remények, régi és új nehézségek
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Megküzdés és hatékonyság Rohánszky Magda Konkolÿ Thege Barna Tűzmadár Alapítvány október 12.
AFRIKA Készítette: Csik Annamária Molnár Vivien Ring Evelin.
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Dr. Berzéky József április 15.
MADÁRVONULÁS. A vonulás eredete, evolúciója, genetikai háttere és elterjedtsége a madárvilágban.  Föld - geofizikai ciklus- változó tényezők  Minden.
Müller Viktor A HIV múltja és jövője – honnan jött és hová tart? december 4. szerda ELTE TTK Déli Tömb fszt., Kitaibel Pál terem (0-823) Budapest,
+ = ? Müller Viktor ELTE Biológiai Intézet Megszelídül-e a HIV? Modellekkel a vírus nyomában.
Világjárványok az emberiség történelmében
Vírusok a számítógépben A HIV-járvány eredetének szimulációja
AIDS Világnap: december 01..
Az emberiség életében Készítette: Árvay Brigitta
Világjárványok az emberiség életében
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Verseny és Szabályozás konferencia
Az ember mint evolúciós rejtvény
HIV-fertőzés kialakulása, működése és az AIDS kezelési lehetőségei
Forrás: Dr. Sveiczer Ákos Egészségügyi mikrobiológia jegyzete
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Human Immundeficiencia Virus
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Az OEP regionalizációja
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
szexuális úton történő átvitel
A PCOSZ evolúciós nézőpontból
A methadon kezelés Dr. Csorba József
Korunk „pestise”: HIV/AIDS
AIG központ, New York. ALICO központ, Wilmington.
Az AIDS modellezése Müller Viktor ELTE Növényrendszertani és Ökológiai Tanszék.
A HIV jövője. Általános háttér: a kórokozók evolúciója A hagyományos nézet Elegendő idő alatt minden gazda-parazita kapcsolat békés együttéléssé szelídül.
A HIV jövője. Általános háttér: a kórokozók evolúciója A hagyományos nézet Elegendő idő alatt minden gazda-parazita kapcsolat békés együttéléssé szelídül.
„Breaking news”. Matematikai modellezés az AIDS-kutatásban Müller Viktor MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport
Az AIDS modellezése Müller Viktor ELTE Növényrendszertani és Ökológiai Tanszék.
Alapmodell + HIV-ellenes effektorsejtek Alapmodell: Folyamatfüggvények.
Az alacsony egyensúlyi szint problémája Callaway és Perelson Bull Math Biol 64: (2002) nyomán Hogyan magyarázható az alacsony egyensúlyi (?) vírusszint.
Legyőzhető-e a HIV-járvány a jelenlegi eszközeinkkel? Müller Viktor MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport
Darwini medicina Mit mond az evolúciós gondolkodás a betegségekről?
Megállíthatnánk-e a HIV-járványt, ha igazán akarnánk? Müller Viktor MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport
Honnan jönnek az új járványok?
A HIV elleni harc globális kilátásai: új eredmények és remények Müller Viktor MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.
Vírusok.
Bakteriális megbetegedések
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Világjárványok az emberiség életében
Ebola vírus betegség Ebola-láz, Ebola hemorrhagiás láz – súlyos, gyakran fatális betegség Kórokozó: Ebola vírus 1976 óta ismert – ekkor két szimultán kitörő.
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ National Center for Epidemiology, Budapest, Hungary Új veszélyek - régi félelmek járványügyi „biztonság” Dr.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
A HIV-fertőzés ezer arca: a vírus, a betegség, a járvány
A nemi betegségek napjainkban
HIV betegség Bánhegyi Dénes BD/ID03.
KÓRHÁZI ACINETOBACTER BAUMANNII TÖRZSEK JELLEMZÉSE
A Fabry terápia fejlődése
Előadás másolata:

A HIV-fertőzés ezer arca: a vírus, a betegség, a járvány Müller Viktor MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport http://ramet.elte.hu/~viktor

Az AIDS felfedezése 1981: az AIDS felismerése Acquired Immune Deficiency Syndrome 1983: a kórokozó izolálása Human Immunodeficiency Virus 2008: Orvosi Nobel-díj Françoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier Film: És a zenekar tovább játszik (And the band played on, 1993)

A vírus

Forrás: http://visualscience.ru/en/illustrations/modelling/hiv/ A szürke izék humán sejtfelszíni fehérjék, pl MHCII.

A vírus életciklusa és felépítése Hogyan hatnak a gyógyszerek?

A betegség lefolyása Kaposi-szarkóma, Candida pneumocystosis, toxoplasmosis, CMV A C. albicans egy egysejtű élesztőgomba, ami normális esetben békésen éldegél a bélben. A Pneumocystis carinii egy másik egysejtű gomba, ami immunszuppresszió esetén tüdőgyulladást okozhat. A Toxoplasma gondii egy protista egysejtű (a malária kórokozójához hasonlóan az Apicomplexa törzsbe tartozik), ami immunszuppresszió esetén halálos kimenetelű agyhártyagyulladást okozhat. A citomegalovírus (CMV) egy herpeszvírus, ami immunszuppresszió esetén májgyulladást, vakságot, tüdőgyulladást okozhat.

A betegség lefolyása Aki megfertőződik, fertőzött marad. Lassú, visszafordíthatatlan károsodás. Máig sem értjük, mi történik... Kezelhető, de nem gyógyítható. élethossziglan tartó kezelés

James Huctwith, kanadai HIV+ festőművész festménye.

A betegség lefolyása Aki megfertőződik, fertőzött marad. Lassú, visszafordíthatatlan károsodás. Máig sem értjük, mi történik... Kezelhető, de nem gyógyítható. élethossziglan tartó kezelés miért baj, ha a beteg rendszertelenül szedi a gyógyszereket?

Globális becslések, 2011 vége A járvány Globális becslések, 2011 vége HIV-fertőzöttek száma 34,0 millió [31,4 – 35,9 millió] Új fertőzések 2011-ben 2,5 millió [2,2 – 2,8 millió] AIDS-halálozás 2011-ben 1,7 millió [1,5 – 1,9 millió] Ezzel a HIV vezeti a fertőző halálokok listáját. Második a tuberkulózis (~1.5 millió), harmadik a malária (~0.9 millió). A HIV felelős minden 30. halálozásért világszerte. 2011-ben kb. félmillió HIV-fertőzött halt meg TB-koinfekció következtében: nem tudom, őket a TB számába is beleszámítják-e.

A HIV-fertőzés gyakorisága 2010-es becslések alapján.

Globális trendek 1990-2008

Globális trendek 1990-2008

A gyógyszerek hatása

Ez az ábra nem tartalmazza a gazdag országokban kezelt páciensek számát.

Mecénások Ki ismeri meg őket?

A terjedés módjai Fejlett országok: homoszexuális férfiak, intravénás kábítószerezés, heteroszexuális kapcsolatok Kelet-Európa: intravénás kábítószerezés DK-Ázsia: prostitúció Afrika: heteroszexuális kapcsolatok (40%-kal több nő fertőzött, mint férfi) Afrikán és a Karib-térségen kívül a nem rizikócsoport népességben nemigen tud terjedni a járvány. USA-ban heteroszexuálisan terjed a feketék és a spanyol ajkúak között.

A hazai helyzet Az adatokat gyűjti: Országos Epidemiológiai Központ www.oek.hu aktuális felmérés: 2013, 1. negyedév

A hazai helyzet Összes fertőzések becsült száma: ~4-5 ezer „Hasraütéses” becslés A fertőzöttek száma az utóbbi években emelkedik. Elsősorban Budapesten, elsősorban homoszexuális férfiak.

A HIV eredete

A HIV eredete: kronológia 1959: a legrégebbi izolátum (Kinshasa) ~1970: a járvány kezdete Afrikában 1981: az AIDS felismerése 1983: a kórokozó izolálása 1986: HIV-1 és HIV-2 elkülönítése

Honnan jött? Hogyan találhatjuk ki?

Honnan jött? } első izolátum elterjedtség variáció Afrika

Honnan jött? A genetikai bizonyíték SIV (majom immundeficiencia vírus) változatok törzsfája A törzsfa Pol fehérjeszekvenciák alapján készült max likelihood módszerrel. A vírusokat a gazdafajok neveivel azonosítom. Színkód: fekete=természetes SIV fertőzések vírusai, piros=HIV vírusok, kék=fogságban v. kísérletesen fertőzött majomfajok vírusai. majomvírusok ugrottak át emberre (zoonózis) a világméretű járványért egy átugrás felelős, de több is lejátszódott viszonylag rövid idő alatt

A HIV-csoportok legfrissebb törzsfája Forrás: Vallari et al., Journal of Virology, February 2011, p. 1403-1407, Vol. 85, No. 3

HIV-1: a csimpánz kapcsolat Legközelebbi rokonunk. Leggyengébb faji határ (species barrier) a kórokozók számára. (A csimpánzok is más majmoktól szedték össze).

. Kinshasa A körök csimpánzpopulációkat jelölnek, amelyekből SIV-et próbáltak izolálni. Keele et al Science 2006. A HIV-1 M típusa, amely a világméretű járványért felelős, Kamerun délkeleti részén előforduló csimpánz SIV-ből eredeztethető. A járvány epicentruma viszont Kinshasa, amely a Kongói Demokratikus Köztársaság területén van – a vírusnak valahogyan el kellett ide jutnia.

A HIV-2 őse pedig a kormos mangábé vírusa.

Hogyan jött? HIV-1: legalább 4 átugrás HIV-2: legalább 6 átugrás „Bushmeat” hipotézis Forrás: Betsem et al, PLoS Pathog 2011 Scars from wounds by a small monkey in picture 1 (participant Bad50), chimpanzee in picture 2 (participant Bad327), gorilla in picture 3 (participant Bak56), picture 4 (participant Sabak36), picture 5 (Bad348), picture 6 (participant Bak132).

Hogyan jött? HIV-1: legalább 4 átugrás HIV-2: legalább 6 átugrás „Bushmeat” hipotézis Miért nem történt meg hamarabb?

Robbanásszerű urbanizáció (Kinshasa) a, Map of west-central Africa showing major rivers, and cities with explosive population growth in the twentieth century. Chimpanzees carrying the SIV strains most closely related to the viruses of HIV-1 group M have been found in southeast Cameroon (red ring). b, Léopoldville in 1896 (view from Mount Léopold) and c, around 1955 (the commercial centre). Nature 455, 605-606(2 October 2008)

A járvány lehetséges okai Urbanizáció, prostitúció, nemi betegségek Motorizáció: hosszú távú kapcsolatok A korábbi átugrásokból nem lett járvány.

A HIV jövője

Evolúció A vírus Folytatódó alkalmazkodás az emberi fajhoz: Hatékonyabb fertőzés? Az immunválasz elkerülése (MHC-adaptáció) Gyógyszerrezisztencia Stabil vagy változó virulencia?

SIV: nempatogén fertőzések SIV: majom (simian) immundeficiencia vírus A természetes SIV-fertőzések (koadaptált afrikai majmokban) nem okoznak betegséget. Magas vírusszint! Nincs krónikus (szisztémás) immunaktiváció.

Evolúció A vírus Folytatódó alkalmazkodás az emberi fajhoz: Az ember Hatékonyabb fertőzés? Az immunválasz elkerülése (MHC-adaptáció) Gyógyszerrezisztencia Stabil vagy változó virulencia? Az ember Alkalmazkodás a vírushoz: Afrikában komoly szelekciós erő. Ismert örökletes faktorok (MHC, koreceptor, restrikciós faktor, kemokinek stb). Az alkalmazkodás ára...

A gyógyítás jövője Hagyományos gyógyszerek: Védőoltás: Kevesebb mellékhatás. Kevesebb tabletta. De: kevés remény a gyógyulásra. Védőoltás: „Sterilizáló vakcina”: rövid távon kevés remény; talán hosszú távon. Terapeutikus vakcina: mérsékelt hatás.

A gyógyítás jövője a „berlini páciens” a „mississippi páciens” génterápia? a „mississippi páciens” korai kezelés? kezelés mint megelőzés a hatékony kezelés megakadályozza az átadódást Afrikában is működik HPTN 071: Zambia és Dél-Afrika; 1,2 millió páciens; 6 év; 3 csoport (univerzális szűrés, azonnali ART; univerzális szűrés, ART a jelenlegi ajánlás szerint;„standard of care” (kontroll csoport))

A gyógyítás jövője Többfrontos harc MEGELŐZÉS!!! széles körű kezelés (treatment as prevention) egyéb nemi betegségek visszaszorítása körülmetélés mikrobicidek génterápia? MEGELŐZÉS!!!

Müller Viktor http://ramet.elte.hu/~viktor Müller Viktor–Számadó Szabolcs: Az AIDS-rejtély (1999). Természet Világa, 130. évfolyam, 5. szám, 194-199. Müller Viktor: Az AIDS múltja és jövője (2001). Természet Világa, 132. évfolyam, 2. szám, 50-55. Müller Viktor: Megszelídül-e az AIDS? (2006). Természet Világa, 137. évfolyam, 6. szám, 246-249. Müller Viktor: Vírusok és emberek (2009). Természet Világa, 140. évfolyam, 1. szám, 2-6. Müller Viktor: Óvatos optimizmus. AIDS-világkongresszus Bécsben (2010). Természet Világa, 141. évfolyam, 11. szám, 482-485. http://www.termeszetvilaga.hu/