2. Döntéselméleti irányzatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A bizonytalanság és a kockázat
Advertisements

Joggazdaságtan levelező Szalai Ákos
Makroökonómia gyakorlat
A rossz hír hozóját lefejezik ugye …
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
REP – 3. kurzus.
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 2. nap.
A VEZETÉSTUDOMÁNY FEJLŐDÉSE, TÖRTÉNETE
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
A VEZETÉS FOGALMA ÉS MEGHATÁROZÁSA
Játékelmélet Nash, dominancia.
Információ, mint erőforrás
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
2. Kockázat (és idő) Joggazdaságtan Szalai Ákos 2013.
Mesterséges intelligencia
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzéssel támogatott értékbecslés ingatlanfejlesztők számára E-VALUATION - SUPPORTED WITH SIMILARITY ANALYSIS - FOR REAL.
A szervezeti problémák kezelése
Egyéni döntések a szervezetben
A döntés Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel
Miért hozzuk a döntést, mi a cél?
Kvantitatív módszerek
A konstruktivista pedagógia alapjai
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS
Elméleti közgazdaságtan
Operációkutatás eredete
Bizonytalanság melletti döntések
Az Új Széchenyi Terv kiindulópontjai Szepesi Balázs, NGM parlamenti és gazdaság-stratégiai államtitkár kabinetfőnöke.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 3. óra.
3. óra.
Intertemporális döntések magatartásgazdaságtani modellje
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Irracionális Racionalitáselméletek versus Racionális Irracionalitáselméletek MAKOG 2006 Kőhegyi Gergely BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék BCE Mikroökonómia.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
Vállalkozói döntések elmélete
7. A társadalmi döntések elmélete
5. A racionalitás paradoxonai Bara Zoltán
2. Korlátozott racionalitás elmélete
8. A kultúra és döntéselmélet
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
A döntés, a döntés folyamata
A komplex tehetségfejlesztő program
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kutatásmódszertani dilemmák
Az információ, mint erőforrás
MIKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
Operációkutatás eredete második világháború alatt alakult ki különböző szakmájú emberekből álló team: matematikus, fizikus, közgazdász, mérnök, vegyész,
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A TŐKEKÖLTSÉG. Tőkeköltség a tőkepiacról  Tőkepiac: pénzt cserélünk pénzre  Pl. pénzt adok egy vállalatnak valamilyen jövőbeli (várható) kifizetésekért.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Jegyzetolvasási-teszt II. ›Október 29. (kedd) ›Jegyzet 6-7. fejezet 2013ANDOR GYÖRGY: ÜZLETI GAZDASÁGTAN2.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›5 Profit és a nettó jelenérték –5.1 Közgazdasági értelemben mi nem profit? –5.2 A számviteli és a gazdasági.
Gazdasági informatika - bevezető …avagy miért emlegetünk szakdolgozat írást informatika címén???
P ROBLÉMAMEGOLDÁS ÉS DÖNTÉSHOZATAL „A Z ÉLET MINDEN VÁLASZTÁSUNK ÖSSZESSÉGE.” A LBERT C AMUS Selye János Egyetem, 2015.
Operációkutatás I. 1. előadás
Bevezetés a játékelméletbe
Megbízhatóság alapú menedzsment Jónás Tamás szeptember 3.
Válogatott fejezetek a közlekedésgazdaságtanból
VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
9. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége I.
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége I.
Előadás másolata:

2. Döntéselméleti irányzatok Bara Zoltán www.barazoltan.sk

Miről is lesz szó? 1. Döntéselmélet viszonya más tudományokhoz 2. Normatív és leíró irányzatok szétválasztása 3. Egyéni és szervezeti döntéshozatal modelljei A racionális viselkedés jellemzői

Cselekvések idáltípusai Viselkedés Nem intencionális intencionális (pl. szokások, indulatok, reflexek) (cselekvés, döntés) Instrumentálisan racionális instrumentálisan nem racionális Optimalizáló megelégedésre törekvő (normatív döntéselmélet) (deskriptív döntéselmélet) korlátozott racionalitás Parametrikus stratégiai (döntéselmélet) (játékelmélet) Tökéletes hiányos nem kooperatív játékok kooperatív játékok Informáltság informáltság (bizonyosság) (bizonytalanság, kockázat)

Kártyajáték Melyik érvényes? E K 4 7

Csekk Melyik érvényes? Elölről: 10 EURO Hátulról: Aláírás nélkül Aláírva Elölről: 50 EURO

A filozófiai közelítésmód Milyen a jó élet? Természetfilozófia Igazság fogalma Episztemológia - ismeretelmélet Ontológia - lételmélet

A közgazdasági közelítésmód Hasznosság – utilitás: emberi igények kielégítésének a képessége Az egyén célja a teljes hasznosság maximalizálása korlátozott erőforrásainak (idő, pénz, munkaerő, …) figyelembevételével Homo oeconomicus

Gát haszna és költsége (millió EURO) Magasság Határhaszon Határköltség Teljes haszon Teljes költség 10 60 20 50 30 110 40 150 80 180 130 200 190

Korai klasszikus döntéselmélet 1. Egy adott változat választása esetében valamennyi eredmény bizonyosan bekövetkezik. 2. A változatokra és az eredményekre vonatkozó információk teljesek, azaz a döntéshozó rendelkezik valamennyi szükséges információval. 3. Az eredmények egy érték (hasznosság) skálán rendezhetők. A döntéshozó azt a változatot választja, amelyik az értéket (hasznosságot) maximalizálja.

Adminisztratív modell Nem az a lényeges, hogy a döntés szempontjából az eredmények objektíve mekkora a bekövetkezési valószínűsége vagy értéke, hanem az, hogy a döntéshozó mekkorának észleli ezeket az értékeket. 1. a cselekvési változatok (alternatívák) gyakran nem állnak rendelkezésre, hanem azokat meg kell alkotni 2. az eredményekre vonatkozó információk erősen hiányosak, és az információkat keresni kell Az információszerzés költséges Az információk pontatlanok, nem egyértelműek, bizonytalan értékek

Skinner modell szigorú megerősítés modellje A döntések magyarázatához fel kell tárnunk azokat a pozitív eredményeket (pszichológiai értelemben vett jutalmakat), amelyek a múltban bizonyos döntések megerősítéséhez vezettek A döntések megerősítést nyernek, ha olyan eredményekkel járnak, amelyeket a döntéshozó nagyra értékel.

Fokozatos hozadék modellje Szabályozott anarchia modellje Gyakorlatban túl nagy számú és komplex eredmény fordul elő Cselekvési változatok egyenkénti összehasonlítása azokkal a tényleges eredményekkel, amelyek a múltban az adott változathoz nagyon hasonló cselekvési változatok megvalósításából származtak. „józan paraszti ész”

Szemeteskosár döntési modell Racionális választás tagadása Tévedés: nem kapcsolódik választási lehetőség a problémához Problémamegoldás: egy időben merül fel a probléma Menekülés: hosszabb ideig lebegtetik a problémákat. A választás meghaladja a döntéshozatal energiáját.

Optimális és kielégítő döntések A döntéshozó: - ismeri az összes lehetséges cselekvési változatot - biztosan tudja, hogy az egyes cselekvési változatoknak mi lesz az eredményük - biztosan meg tudja állapítani az eredmények preferencia – sorrendjét.

Normatív és leíró döntéselméleti irányzatok Cél Eszközök Normatív döntéselmélet Szabályok felállítása Matematikai modellek Leíró Tényleges döntések leírása Általánosan előforduló kognitív és viselkedési jegyek leírása

Racionalitás axiómái Összehasonlíthatóság – komparabilitás Tranzitivitás Dominancia axiómája Függetlenség axiómája