Vállalkozói döntések elmélete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyiri Lajos, ZINNIA Group
Advertisements

A kultúra támogatása, a támogatás kultúrája Kultúraközvetítés
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Megnyitó Új közgazdasági perspektívák szakpolitikai relevanciái Fazekas Károly főigazgató MTA KRTK AZ MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és az MTA Emberi.
Nyílt napok látogatottsága
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon.
Ésszerűség - sportszerűség
Drajkó László Microsoft Magyarország
Oktatás, kutatás és fejlesztés a PPKE BTK-n Cser András PhD habil. tudományos és kutatási dékánhelyettes.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
Másfél évtized a tudás szolgálatában – a MOK 15 éve Dr. Dinya László Kaposvár, aug. 25.
Népszerű kultúra és magaskultúra
Magyar és magyarszármazású Nobel-díjasok
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Elmélettörténet Posztkeynesizmus. A kezdetek Elnevezés: Eichner és Kregel 1975 Cambridge Journal of Economics 1977 R. Goodwin, L. Pasinetti, J. Robinson.
Elmélettörténet Új intézményi iskola. Irányzatok Az 1970-es években bontakozik ki Előfutár: Ronald Coase, 1937-es és as cikkeire támaszkodnak Irányzatok:
Formalizálás, matematizálás és ökonometria
TUDÁS és TANULÁS a szervezetben
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
TUDÁSALAPÚ RENDSZEREK Tudnivalók ILCV441 Előadó: Kovács Zita 2013/2014. I. félév.
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Bevezetés az összehasonlító gazdaságtanba
A regionális innovációpolitika jóléti aspektusai A differenciált innovációpolitika sablonos voltáról Bajmócy Zoltán egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem.
A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzéssel támogatott értékbecslés ingatlanfejlesztők számára E-VALUATION - SUPPORTED WITH SIMILARITY ANALYSIS - FOR REAL.
Játékelméleti alapfogalmak előadás
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék
Az informális hálózatok szerepe a szervezeti tudásáramlásban és kommunikációban Suhajda Virág, Tanuló Szervezetek a Fenntarthatóságért Alapítvány.
Játékelmélet Kovács Dániel László Intelligens Rendszerek kutatócsoport
Bevezetés a pszichológiába
A PEDAGÓGIA ALPJAI.
NEVELÉSELMÉLET.
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
„OLYANNAK LÁTOM MAGAM, MINT EGY
MI A TUDOMÁNY?. 1.A világegyetem és saját magunk megismerésének egyik legfontosabb útját, a tudományos kutatást mint folyamatot, cselekvést, és társadalmi.
Az Orvosi Antropológia oktatása a Pécsi Tudományegyetemen
$ Információ Következmény Döntés Statisztikai X.  Gyakorlati problémák megoldásának alapja  Elemzéseink célja és eredménye  Központi szerep az egyén.
Kötelező irodalom Általános lélektan – IV. GONDOLKODÁS.
Pataki Éva főiskolai docens Szent István Egyetem
Korai tehetségnevelés
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
2. Döntéselméleti irányzatok
7. A társadalmi döntések elmélete
5. A racionalitás paradoxonai Bara Zoltán
2. Korlátozott racionalitás elmélete
8. A kultúra és döntéselmélet
Szakértés és döntéshozatal az oktatáspolitikában *** Az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal Neumann Eszter ELTE TÁTK.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
INNOCSEKK 156/2006 Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Egyetemi Tudományos Diákköri Konferencia november 24. Készítette: Vrabély.
AZ ELSÕ MATEMATIKA NOBEL-DÍJAS NÕ Rene. MARJAM MIRZAKHANI.
GÉNEK ÉS VISELKEDÉS.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
Gyurkó György. Az OO programozás és tervezés története 1960-as évek: SIMULA (véletlen folyamatokat szimuláló programok írása) az OO nyelvek őse 1970-es.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
I. MI A SZOCIOLÓGIA?. Mai órán Félévi követelmények A szociológia, mint tudomány.
P ROBLÉMAMEGOLDÁS ÉS DÖNTÉSHOZATAL „A Z ÉLET MINDEN VÁLASZTÁSUNK ÖSSZESSÉGE.” A LBERT C AMUS Selye János Egyetem, 2015.
Közösségszervezés BA.
Bevezetés a játékelméletbe
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
I. MI A SZOCIOLÓGIA?.
Véradás Véradási szándékot és viselkedés befolyásoló tényezők feltárása, különös tekintettel a kommunikáció hatékonyságának vizsgálatára esettanulmány.
Környezettudomány MSc – Meteorológus MSc
Előadás másolata:

Vállalkozói döntések elmélete Bara Zoltán www.barazoltan.sk

Content 1. Racionális döntések elmélete 2. Játékelmélet 3. Közösségi döntések elmélete 4. Döntéselmélet módszertana

Témakörök I. Problémamegoldás elmélete Döntéselméleti felfogásmódok, irányzatok A korlátozott racionalitás elmélete A döntéshozatal pszichológiája Csoportos döntések Társadalmi döntések

Témakörök II. 7. Közösségi döntések elmélete 8. Kultúra és döntéselmélet Kockázat Játékelmélet Konfliktus Kooperáció Kollektív cselekvés logikája 13. Döntéselméletek módszertana

Problémamegoldás keretei Bartee-féle Rendszerelméleti problématér

Döntéselmélet interdiszciplináris kerete Filozófia: értékek és etika Pszichológia: az egyén viselkedése Szociológia: a csoport viselkedése Matematika: modellek és szimuláció Jog Antropológia Politológia Közgazdaságtan, statisztika: hasznosság, valószínűség, racionalitás

Vírus a Selye Egyetemen Képzelje el, hogy a Selye János Egyetemen egy ritka ázsiai járvány fog kitörni! A betegség várhatóan 600 halálos áldozatot követel. Két lehetséges megoldást dolgoztak ki a a betegség leküzdésére. Tegyük fel, hogy sikerült tudományos módszerekkel pontosan megbecsülni az egyes megoldások várható következményeit, amik az alábbiak:

Megoldások I. A megoldás: 200 ember megmenekül B megoldás: 1/3 a valószínűsége annak, hogy mind a 600 ember megmenekül, és 2/3 a valószínűsége, hogy senki sem menekül

Megoldások II. C megoldás: 400 ember fog meghalni D megoldás: 1/3 a valószínűsége annak, hogy senki sem fog meghalni, és 2/3 a valószínűsége, hogy mind a 600 ember meg fog halni. Ön melyiket választaná?

Daniel Kahneman, Tversky Kahneman az emberi viselkedést tanulmányozva jutott arra a következtetésre, hogy az egyén döntései nem feltétlenül a gazdasági racionalitás alapján születnek. Kísérletei erre irányultak. Kiderült például, hogy az emberek egy tizenöt dolláros zsebszámológépért képesek húsz percet is autózni, ha az egyébként is olcsó terméket öt dollárral olcsóbban megkapják. De nem teszik meg ugyanezt az utat, ha egy zakót vásárolhatnak meg125 dollár helyett 120-ért. Az emberi lelkület inkább a veszteség elkerülésére törekszik, nem pedig a nyereség feltétlen elérésére. Ez magyarázza, hogy a részvényesek miért ragaszkodnak a csökkenő árfolyamú papírjaikhoz, miért fizetnek sokat azért, hogy kisebb kellemetlenségek ellen biztosítsák magukat. Nem ő az első tudós, aki az egyén ésszerűtlen döntéseit vizsgálja, de ő foglalta először össze, hogy miképpen jelezhető előre az irracionális viselkedés , és ez hogyan használható fel az üzleti életben.

James M. Buchanan Nobel-díj 1986 a gazdasági és politikai döntéshozatal szerződéselméleti és alkotmányos alapjainak kifejlesztéséért

Maurice Allais Nobel-díj 1988 a piacok elméletéhez és az erőforrások hatékony felhasználásának elméletéhez való úttörő hozzájárulásáért

Garry Becker Nobel-díj 1992 a mikroökonómiai elemzésnek az emberi viselkedés és együttműködés, többek között a nempiaci magatartás széles területeire való kiterjesztéséért

Harsányi János, Richard Selten, John Nash Nobel-díj 1994 nemkooperatív játékelmélet egyensúlyainak úttörő elemzéséért

Amartya Sen Nobel-díj 1998 A döntéselméleti és a jóléti közgazdaságtanhoz való hozzájárulásáért

Daniel Kahneman Nobel-díj 2002 pszichológiai kutatási szempontoknak a gazdaságtudományba való bevezetéséért, különös tekintettel a bizonytalanság melletti emberi ítéletekre és döntéshozatalra

Robert Aumann és Thomas Schelling Nobel-díj 2005 a konfliktus és kooperáció jobb megértéséért a játékelméleti elemzésben

Szakirodalom Zoltayné Paprika Zita: Döntéselmélet, Alinea Kiadó, 2005

Ajánlott irodalom Mérő László: Mindenki másképp egyforma, Tercium Kiadó, 1997 Mérő László: Észjárások, Tercium Kiadó, 2000 Tim Harford: Az élet rejtett logikája, HVG könyvek, 2008 Szántó Zoltán: A társadalmi cselekvés mechanizmusai. Aula. Budapest. 1999. Elster John: A társadalom fogaskerekei. Magyarázó mechanizmusok a társadalomtudományokban. Osiris-Századvég. Budapest 1995. March J.: Bevezetés a döntéshozatalba, Panem Kiadó, 2000

Angol nyelvű szakirodalom Allison G.T.: Essence of decision, Little Brown, 1971 March J.: Decisions and Organizations, Basil Blackwell, Oxford, 1988 Kahneman, D – Tversky, A. – Slovic, P.: Judgement Under Uncertainty: Heuristics and Biases, cambridge Press, 1982 Axelrod, R.: The evolution of cooperation, Basic Books, 1984 Schelling, T.: The stzrategy of conflict, Harvard University Press, 1960