Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, 2012. június 07.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Nemzeti Környezetügyi Intézet Nyugat-dunántúli Kirendeltség
Advertisements

Szélsőséges területi vízkészlet-kockázatok hatékony, fenntartható kezelési alternatívái közép- és hosszútávra Fonyó György.
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Vízgazdálkodási fejlesztések a Felső-Tisza- vidéken ( )
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
MHT Országos Vándorgyűlés
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
A Nemzeti Vidékstratégia és a Tisza-völgy fejlesztési program
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Vízgazdálkodás- Duna stratégia
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
BÉKÉS ÉS KÖRNYÉKE BIOKULTÚRA EGYESÜLET TEVÉKENYSÉGE Csarnai Erzsébet Biotermelők együttműködési lehetőségeinek szélesítése a magyar román határ mentén.
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Az árvízvédelem korszerűsítésére
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Veszettség elleni védekezés tapasztalatai Magyarországon
Beszámoló a Dél-dunántúli Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervezési Bizottság létrehozásáról, a VGT 2 társadalmasításáról (DDTVT, Dráva RVT) Pécs december.
Hidrológiai monitoringrendszerek
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
EURÓPAI DUNA STRATÉGIA Parkoló pálya vagy gyorsítósáv – Napi Gazdaság Logisztikai konferencia 2010 április 27 Budapest Dr.Doór Zoltán Elnök Magyar Logisztikai.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Vízkárelhárítási főosztályvezető
Természetes vízi élőhely és parti föveny kialakítása a tatai Öreg- tavon Michl József Tata Város Polgármestere november 08. Budapest, Károlyi-Csekonics.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Az Ung-Tisza-Túr Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Magyarország és a magyar EU elnökség a víz védelmében
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
A mi jövőnk a mi kistérségünk Civilek Együtt A Kistérségért Szövetség.
LOT 2 – LOT 3 Csepeli hálózatfejlesztés I. és II.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
Paradigmaváltás a területi vízgazdálkodásban Prof. Dr. Ligetvári Ferenc ICID tiszteletbeli alelnöke Budapest2012.
Paradigmaváltás a területi vízgazdálkodásban Prof. Dr. Ligetvári Ferenc ICID tiszteletbeli alelnöke Budapest2012.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Sík- és dombvidéki vízrendezés
Nemzetközi feladatok Kovács Péter
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Előadás másolata:

Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.

Tartalom A Tisza helye a Duna vízgyűjtőjén A Tisza helye a Duna vízgyűjtőjén A vízgazdálkodási stratégiai kérdései A vízgazdálkodási stratégiai kérdései Fenntartható vízgazdálkodás (vízhasználatok) megvalósítása, megoldási lehetőségek Fenntartható vízgazdálkodás (vízhasználatok) megvalósítása, megoldási lehetőségek Európai uniós és hazai kezdeményezések Európai uniós és hazai kezdeményezések A Tisza-völgy él, hagyjuk erősödni A Tisza-völgy él, hagyjuk erősödni

Budapest -Tokaj

A Tisza helye a Duna vízgyűjtőjén

A Tisza főbb adatai Vízgyűjtő területe: km 2 Vízgyűjtő területe: km 2Ebből –külföldön: km 2 (~70%) –belföldön: km 2 (~30%) Hossza: 945,8 km (600 Km magyar) Hossza: 945,8 km (600 Km magyar) alulfekvő ország felülfekvő ország problematikája

Árvízjárta területek az ármentesítő munkák megkezdése előtt

SZOLNOK KÖRNYÉKE... ÉS MOST - RÉGEN

A Tisza főbb adatai Magyarország Tisza-völgy km2 védett terület km2 74 % 670 település % 4220 km fővédvonal 2600 km 62 %

A VÍZGAZDÁLKODÁS STRATÉGIAI KÉRDÉSEI Vízkészletek hasznosításának környezeti korlátai Az árvízvédelem új lehetőségei A mezőgazdaság vízhasználatának problémái Települések komplex vízgazdálkodási kérdései Az ökológiai és a mérnöki szemlélet harmóniája Az éghajlatváltozás hatása Vízminőség és szabályozása

A TISZA-VÖLGY VÍZKÉSZLETE: IDŐ ÉS TÉRBELI PROBLÉMÁK A ZAGYVA TORKOLATA SZOLNOKNÁL LNVLKV Különbség: több, mint 13 méter

VÍZKÉSZLET

Fenntartható vízgazdálkodás (vízhasználatok) megvalósítása Műszaki Műszaki Gazdasági Gazdasági Komplex Komplex

A problémákat kezelni kell! Elengedhetetlen a nemzetközi együttműködésen alapuló közös fellépés, a központi és a helyi irányítás, a gazdasági, az üzleti szféra, a helyi társadalmak, a civil szféra összhangjának megteremtése Elengedhetetlen a nemzetközi együttműködésen alapuló közös fellépés, a központi és a helyi irányítás, a gazdasági, az üzleti szféra, a helyi társadalmak, a civil szféra összhangjának megteremtése Alvízi kiszolgáltatottság megszüntetése Alvízi kiszolgáltatottság megszüntetése Károkozás nélküli árvízlevezetés Károkozás nélküli árvízlevezetés Korszerűbb, ésszerűbb folyó-, terület- és vízgazdálkodás Korszerűbb, ésszerűbb folyó-, terület- és vízgazdálkodás Ökológiai szempontok érvényesülése – vizes élőhelyek védelme, biodiverzitás biztosítása Ökológiai szempontok érvényesülése – vizes élőhelyek védelme, biodiverzitás biztosítása Tározás, belvízgazdálkodás Tározás, belvízgazdálkodás Mindezek biztosíthatják a Tisza mentén élők felzárkózását, a vagyon és létbiztonság megteremtését.

Európai uniós és hazai kezdeményezések Nemzetközi Duna Védelmi Egyezmény Szófia, 1998 Nemzetközi Duna Védelmi Egyezmény Szófia, 1998 Víz Keretirányelv 60/2000/EC (10.23) Víz Keretirányelv 60/2000/EC (10.23) Budapesti Nyilatkozat Budapesti Nyilatkozat Ötoldalú együttműködés a Tisza vízgyűjtő vízgazdálkodási problémáinak komplex kezelésére ICPRD Tisza csoport 2004 ICPRD Tisza csoport 2004 Árvízi Irányelv 60/2007/EC (10.23) Árvízi Irányelv 60/2007/EC (10.23) Öt érintett tiszai ország együttműködésének folytatása (Ungvár 2011) Öt érintett tiszai ország együttműködésének folytatása (Ungvár 2011) Tisza Program Régió Önkormányzati Társulás Tisza Program Régió Önkormányzati Társulás Szövetség az Élő Tiszáért Szövetség az Élő Tiszáért Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési egyesület Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési egyesület

Tisza-völgy – egy élő vízgyüjtő ICPDR Tisza Group 2004 Tisza Vízgyüjtő Programtanács 24.05/2007. Tisza Részvízgyüjtő Tanács 29.06/2009. Tisza-völgyi műhely 30.03/2011. Nemzetközi Tisza Bizottság ???

Tisza virágzás

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!