3. Előadás: Döntés bizonytalanság mellett

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

A bizonytalanság és a kockázat
I. előadás.
Valószínűségszámítás
A kockázat kezelése döntési feladatokban
A kockázat kezelése döntési feladatokban
Kvantitatív módszerek
A megbízó-ügynök modell (1)
Eseményalgebra Eseményalgebra.
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Valószínűségszámítás
Mérési pontosság (hőmérő)
STATISZTIKA II. 5. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
Játékelmélet Nash, dominancia.
Bizonytalanság A teljesen megbízható következtetést lehetővé tevő tudás hiánya Egy esemény bizonytalansága  objektív  szubjektív Módszerek  numerikus.
Statisztika II. IX. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Statisztika II. II. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
2. Kockázat (és idő) Joggazdaságtan Szalai Ákos 2013.
III. előadás.
Valószínűségszámítás
Differenciál számítás
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
Játékelméleti alapfogalmak előadás
Miért hozzuk a döntést, mi a cél?
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
Nem-paraméteres eljárások, több csoport összehasonlítása
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Valószínűségszámítás
1 TARTALOM: 0. Kombinatorika elemei (segédeszközök) 1. Eseményalgebra 2. A valószínűség: a) axiómák és következményeik b) klasszikus (=kombinatorikus)
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Az Alakfelismerés és gépi tanulás ELEMEI
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Kvantitatív módszerek
Valószínűségszámítás
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
Gazdaságstatisztika 10. előadás.
Hipotézis vizsgálat (2)
A Boltzmann-egyenlet megoldása nem-egyensúlyi állapotban
Alapsokaság (populáció)
Alapfogalmak.
Folytonos eloszlások.
Binomiális eloszlás.
Szűrés A rosszul informált fél lehetőségei a jobban informált fél ösztönzésére.
Az információ-tartalom mérése Állapothalmaz, esemény
Valószínűségszámítás
I. előadás.
Dr. Takács Attila – BME Geotechnikai Tanszék
Valószínűségszámítás III.
Valószínűségszámítás
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) Intervallumbecslések 2014/
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
előadások, konzultációk
MI 2003/8 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Bevezetés, tippek Ea-gyak kapcsolata Statisztika II -más tárgyak kapcsolata Hogyan tanulj? Interaktív órák, kérdezz, ha valami nem világos! tananyag =előadások.
A TŐKEKÖLTSÉG. Tőkeköltség a tőkepiacról  Tőkepiac: pénzt cserélünk pénzre  Pl. pénzt adok egy vállalatnak valamilyen jövőbeli (várható) kifizetésekért.
Valószínűségszámítás és statisztika előadások
Valószínűségszámítás és statisztika előadások
Kockázat és megbízhatóság
II. előadás.
Kvantitatív módszerek MBA és Számvitel mesterszak
I. Előadás bgk. uni-obuda
JELENÉRTÉKSZÁMÍTÁS-TECHNIKA
Valószínűségi változó, eloszlásfüggvény
Előadás másolata:

3. Előadás: Döntés bizonytalanság mellett Valószínűség - Esély Feltételes valószínűség - Bayes-tétel Valószínűség eloszlások Várható hasznossági függvény Kockázatviselő típusok

Bizonytalanság (1) A bizonytalanság és a kockázat megkülönböztetése (Knight) Valószínűség: a priori és a posteriori A nagy számok törvénye és annak következményei érvényesül-e az „átlag törvénye”? Valószínűségi mérték definíciói szubjektív valószínűség A Kolmogorov-féle valószínűség-elmélet hazárd-játékok: relatív gyakoriság valószínűség és esély:

Valószínűségi szabályok Ha egy eseményre Prob(X=x)=0 akkor az soha nem következik be, míg ha egy eseményre Prob(X=z)=1 , az minden esetben bekövetkezik Az összes lehetséges esemény együttes valószínűségére Prob(X=Σx) = 1 Ha Prob(X = x) = π, akkor Prob(X = nem x)= (1–π) Két esemény független, ha Prob(A or B) = Prob(A+B) = = Prob(A)+Prob(B) Két esemény nem független egymástól, ha Prob(A+B) = Prob(A)+Prob(B) –Prob(A and B) Ha két esemény független, akkor Prob(A and B)= Prob(A)*Prob(B)

Bizonytalanság (2) Egy teljes információs döntési modell bizonytalanság mellett: profitmaximalizáló versenyző vállalat bizonytalan árinformációval Az ár helyett annak várható értéke a termelő számára fontos jelzés A megoldás:

Feltételes valószínűség (1) Példa: tegyük fel, hogy egy kosárban 10 alma van: 6 piros és 4 sárga. Ha úgy választunk egy almát, hogy azt visszatesszük, a piros alma választásának valószínűsége = 0.6, a sárgáé 0.4. Ha nem tesszük vissza:

Feltételes valószínűség (2) Általános szabály: , amiből Venn diagram A: 1.– (1. and 2.) B: 1. and 2. – C C: 1. and 2. and 3. D: 2.– (1.+3.) + C E: 2.– (1. and 3.)–C F: 3. – (2. and 3.) A B C D E F 1. 2. 3.

Feltételes valószínűség (3) Még egy példa: 3 selejtes villanykörte összekeveredett 6 jóval. Mi a valószínűsége, hogy 2, egymás után véletlenszerűen kiválasztott villanykörte egyaránt jó? Ha a jó villanykörtét G-vel jelöljük:

Függetlenség (1) A statisztikai függetlenség egy szigorú, a valószínűségi modellben definiált fogalom. Két esemény, A és B függetlenek, ha A bekövetkezésének valószínűsége – illetve a valószínűség ismerete – nem befolyásolja B bekövetkezésének valószínűségét és Példa: két kockát dobunk és a következő kimeneteleket figyeljük meg: (A) az első kocka 5-t mutat; (B) a kettő összege 7; (C) a kettő összege 10. Mi a valószínűsége, hogy a kettő összege 7 lesz, feltéve, hogy az első 5?

Függetlenség (2) A független eseményekre tehát Független esemény-e (c) (a)-tól?

Bayes tétele: előzetes és utólagos valószínűségek (1) Bayes analízis: a valószínűségek meghatározásához felhasználjuk a szakértői becsléseket is Példa: használt autó vásárlása az autószerelő előzetes véleménye nélkül, vagy a szerelő véleményének figyelembe vételével. Feltevések: nagyon sok használt autó megfigyeléséből a jó autók (G) előzetes valószínűsége 70%, a rosszaké (F) 30%. Egy autószerelő az általa átnézett rossz kocsik 90%-a esetében helyesen minősítette azokat rossznak és a jó kocsiknál 80%-os volt a helyes minősítések aránya. Mi a valószínűsége annak, hogy rossz autót vásárolunk, ha (a) a szerelő rossznak („F”) minősítette azt; (b) ha a szerelő jónak („G”)minősítette azt?

Bayes tétele: előzetes és utólagos valószínűségek (2) A feltételes valószínűségek matrixa

Bayes tétele: előzetes és utólagos valószínűségek (3) Folytatás: A Bayes analízis logikája Előzetes valószínűség Statisztikai adat Utólagos valószínűség

Bayes tétele: előzetes és utólagos valószínűségek (4) A Bayes-szabály általános alakja: legyen p(ω) a döntéshozó kezdeti vélekedése az ω állapot bekövetkezésének valószínűségéről; legyen E(ω’) olyan esemény, amely további információt közöl ω bekövetkezésének esélyéről és amelyet a döntéshozó megismer; így ismeri a p(E(ω’)) valószínűséget is; mekkora a feltételes valószínűség? Tudjuk, hogy Átrendezve:

Teljes és tökéletes információjú dinamikus játékok (1) Teljes információ: a játékosok tisztában vannak az adott szituáció minden körülményével Tökéletes információ: a játékosok ismerik az adott helyzethez vezető játék-történetet Köztudott tudás A stratégia hitelessége (hihetősége) A fordított indukció elve

Teljes és tökéletes információjú dinamikus játékok (2) Az 1. játékos választása: A 2. játékos megfigyeli a1-t és úgy választ: A kifizetések: A második játékos optimum-feladata a második lépcsőben: Az első játékos optimum-feladata az első lépcsőben: A részjáték-tökéletes Nash egyensúly A Stackelberg duopólium modellje

Teljes de nem tökéletes információjú játékok Részjáték-tökéletes egyensúly Ismételt játékok Véges alkalommal ismételt játékok Végtelen időhorizontú játékok – az időbeni diszkontálás jelentősége

Hiányos információjú dinamikus játékok A játék extenzív formája A tökéletes bayesi egyensúly A játékosoknak rendelkezniük kell valamiféle vélekedéssel a másik játékos lehetséges választásaira vonatkozóan

A normális és a standard normális eloszlás (1) Sűrűségfüggvény: X px xi pxi

A normális és a standard normális eloszlás (2) Eloszlásfüggvény: a X px b

A normális és a standard normális eloszlás (3) A normális eloszlás sűrűségfüggvénye: px x átlag szórás

A normális és a standard normális eloszlás (4) A standard normális eloszlás sűrűségfüggvénye

Másfajta eloszlások A binomiális eloszlás: amennyiben n számú eseményeknek két kimenetele lehet – siker (s) vagy kudarc – és ezek valószínűsége π illetve 1–π, akkor A Student (t-) eloszlás: két mintaátlag összegének vagy különbségének eloszlása N1 + N2 – 2 szabadságfokkal F-eloszlás: két átlag hányadosa N1, N2 szabadságfokokkal Exponenciális eloszlás sűrűség- és eloszlásfüggvénye:

A χ2 eloszlás Amennyiben X1, X2, …, Xn standard normális eloszlású valószínűségi változók, akkor a valószínűségi változó χ2 eloszlású n szabadságfokkal

Várható hasznossági függvény (1) A neoklasszikus elmélet: a racionális viselkedés következményeinek szisztematikus vizsgálata – bizonytalanság esetén csak közelítés A várható hasznossági hipotézis: legyen az a valószínűségi mező, amely a „természeti állapotok” terét reprezentálja, ahol a lehetséges elemi események (természeti állapotok, tehát a modell exogén változóinak) teljes listája; Θ a véges Ω összes lehetséges részhalmazainak halmaza és így olyan esemény, amely az Ω részhalmaza, μ pedig az E esemény bekövetkezésének objektív valószínűségi mértéke Az a(.) akció-függvény az teret képezi le a következmények C terébe és egyúttal a következmény valószínűségét is meghatározza a összefüggésnek megfelelően Példa: a lottószelvény, mint akció-függvény. Tekintsünk egy olyan lottójátékot, amely 100 Ft-ot fizet, ha az 1,…,10 számok közül páratlan számot húznak ki. Ekkor

Várható hasznossági függvény (2) és . A lottójátékot a lehetséges kimenetelek (események) és az azokhoz tartozó valószínűségek együttesen definiálják. Tehát egy lottójátékot általánosságban az a = [x,π] szabály határoz meg, ahol [x1,…,xS] az S számú elemi eseményhez rendelt pénzkifizetés nagysága, [π1,…, πS] pedig az események bekövetkezésének valószínűsége, amely valószínűségekre . A kérdés: egy racionális gazdasági szereplő hogyan határozza meg a lottószelvény értékét? A 100 Ft-os nyeremény valószínűsége 50%, és 50% az esélye a 0 Ft-nyi nyereménynek. Ezek alapján a szelvény egy lehetséges értéke: . Csakhogy ezzel a következő paradoxonba ütközünk: tekintsünk egy olyan ismétlődő pénzfeldobási játékot, amely 2n Ft-ot fizet abban az esetben, ha a „fej” először az n. dobásnál jelenik meg. Ekkor: , ám aligha akadna olyan ember, aki 1000 Ft-ot fizetne a játékért. Ezt a „Szt. Pétervár paradoxonnak” nevezik

Várható hasznossági függvény (3) A paradoxon lehetséges feloldása: a gazdasági szereplők határhaszna csökkenő tehát (pl. Bernoulli szerint) A csökkenő határhaszon feltevése azonban nem zárja ki az ún. Szt. Pétervár-paradoxon létét. Ehhez olyan u(.) függvényre van szükségünk, amely felülről korlátos A várható hasznossági hipotézis: a bizonytalanság mellett döntéseket hozó racionális szereplőt a következő feladat megoldása írja le Ez a Neumann-Morgenstern várható hasznossági függvény maximuma

A Neumann-Morgenstern várható hasznossági függvény A N-M várható hasznossági függvény esetében a gazdasági szereplő racionális döntését bizonytalanság mellett 3 axióma jellemzi: (1) A szereplő teljes rendezést képes végrehajtani a várható következmények M terében: (2) Folytonosság: bármely esetén létezik olyan , hogy (3) Függetlenség: ha , illetve , akkor A fenti 3 axiómából következik a várható hasznossági hipotézis

A kockázatkerülő gazdasági szereplő (1) A várható (vNM) hasznossági függvény segítségével vizsgálhatjuk a gazdasági szereplők attitűdjét a kockázattal szemben Definiáljuk a bizonytalan kimenetelű „játékok” (esemény-halmazok) biztos ekvivalensét a következő módon: legyen x valószínűségi változó ([x1,…,xs,π1,…, πs]), amelyre . Az x biztos ekvivalense (ECx): az a kifizetés, amelyre u(ECx) = Eu(x) A gazdasági szereplő kockázat-kerülő, ha u(ECx) = E(u(xs)) < u(E(xs)) Példa: egy lottójáték két lehetséges kifizetése, illetve a kimenetelek valószínűségei [100, 9, 0,8 0,2]. A játékos vNM-hasznossági függvénye u(x) = x1/2. A játék várható hasznossága, Eu(x) = 8 + 0,6 = 8,6. Biztos ekvivalense, EC = 8,62 = 73.96, mert , a kifizetések várható értékének hasznossága:

A kockázatkerülő gazdasági szereplő (2) Az előbbiekből következik, hogy a vNM hasznossági függvény növekvő és szigorúan konkáv, tehát x U(x) Eu(x) u(Ex) x1 x2 Ex

A kockázat-semleges viselkedés Ha a gazdasági szereplő számára u(Ex) = Eu(x) U(x) u(Ex)= Eu(x) x x1 Ex x2

A kockázatkedvelő viselkedés Ha a gazdasági szereplő a játékot úgy értékeli, hogy Eu((xs)) > (uE(xs)) = u(ECx), akkor kockázat-kedvelő („risk-loving”). Ebből következik, hogy x1 x2 Ex Eu(x) U(Ex) x u(x)

A kockázatkerülés mértékei (1) A kockázat-kerülő szereplő kockázati prémiuma (ρx): az a maximális összeg, amellyel hajlandó csökkenteni a játék várható kifizetésének összegét, hogy a kifizetés megegyezzen a biztos kifizetés összegével Az „abszolút kockázat-kerülés” koefficiense Legyen valószínűségi változó átlaggal, illetve szórással, az u(.) függvény pedig szigorúan növekvő és kétszer differenciálható. Az átlagos vagyon (kifizetés) kockázati prémiuma az a biztos ekvivalens, amelyet a szereplő közömbösnek talál az ε-hoz viszonyítva: . Az ε minden értékére (a Taylor-sorba fejtés szerint és a magasabb rendű momentumok eltűnése miatt):

A kockázatkerülés mértékei (2) E(ε) = 0 miatt Az abszolút kockázat-kerülés (lokális) mértéke az adott átlagos helyen: Amennyiben additív kockázati tényező (ε) helyett arányos kockázattal számolunk (tehát ), akkor

A kockázat mérése Azonos átlaggal rendelkező valószínűségi változók esetén az F(x,r2) eloszlás akkor és csak akkor kockázatosabb, mint az F(x,r1) eloszlás, ha az előbbi eloszlás jobban „szétterül”, mint az utóbbi (Stiglitz-Rothschild kritérium): Elsőrendű sztochasztikus dominancia: F(x,r2) akkor és csak akkor dominálja F(x,r1)-t, ha Másodrendű sztochasztikus dominancia: F(x,r2) akkor és csak akkor dominálja F(x,r1)-t, ha