A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Advertisements

Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
Az iskolai szociálismunka
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Buczkó Erika r. alezredes
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
Látens fiatalkori devianciák – az ISRD empirikus kutatás
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
általános főig. helyettes
Szőke István Szakmai igazgató Dombóvár - Roma Fórum.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
A közrend és közbiztonság helyzete, a Komárom - Esztergom Megyei Rendőr - főkapitányság évi tevékenysége.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Peremen billegő fiatalok
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
ZÁRTINTÉZETI NEVELÉSI PROGRAMOK
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
HETESY ZSOLT A TERROR ELLENI HARC ÉS AZ ALAPJOGOK MAGYARORSZÁGON
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
A Társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája
A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája és végrehajtása Pályázói Szakmai Nap november 28. Budapest
MindenGyerek Budapest
Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
2009., a működés negyedik éve Áldozatsegítő Szolgálat.
a Gyermekvédelmi Szakszolgáltatók értekezlete
A BŰNÖZÉS KIHÍVÁSAI Dr. Bencze József országos rendőrfőkapitány
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Fiatal elkövetők és sértettek az ERÜBS tükrében
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
ERKÖLCS ÉS JOG …………………………………………………………….…..…4 A jog …………………………………………………..…………………5 A jogrendszer és a jogágak, jogszabályok kapcsolata …………………..6 A MAGYAR.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
„Mindenről lehet beszélni” bűnmegelőzési modellprojekt 2010.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
II. Országos Iskolarendőr Szakmai Nap „ Egy iskola – egy polgárőr” program A gyermekek közlekedésbiztonságra nevelése.
A három pillér elve (vertikális) az elkövetővé válás esélyének csökkentése + az áldozattá válás esélyének csökkentése + a bűnalkalmak kontrollja „Bűnmegelőzés.
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
A Magyar Köztársaság kormánya. REND ÉS BIZTONSÁG a rendteremés programja (elszámolás) Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Bundesministerium für Inneres Bundeskriminalamt Abteilung 1 Kriminalstrategie und zentrale Administration Büro 1.6 Kriminalprävention und Opferhilfe Leiter:
A TÁMOP kiemelt projekt nyitókonferenciája
TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG SZÓBELI KIEGÉSZÍTÉS
Előadás másolata:

A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai. Gyermek- és fiatalkorú elkövetők és áldozatok.

A társadalmi bűnmegelőzés a társadalom-politika részeként kapcsolódik a bűn-üldözéshez és a büntető igazságszolgál-tatáshoz. A korszerű társadalmi bűnmegelőzési stratégia a társadalom önvédelmi képességét fokozó, államilag vezérelt, illetve támogatott szakmai és civil mozgalom. Akkor hatékony, ha a helyi társadalompolitika részeként valósul meg.

társadalmi bűnmegelőzés nemzeti 115/2003. (X. 28.) OGY határozat a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájáról

Cselekvési program A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája rövid, közép- és hosszú távú céljainak végrehajtásával kapcsolatos kormányzati feladatokról szóló 1009/2004. (II. 26.) Korm. határozat I. Általános rendelkezések II. Intézkedések a stratégia prioritása szerint III. Jogalkotási feladatok

A stratégia prioritásai gyermek- és fiatalkori bűnözés csökkentése városok biztonságának fokozása családon belüli erőszak megelőzése áldozattá válás megelőzése bűnismétlés megelőzése

Jelentés az Országgyűlés részére Az OGY határozat értelmében a minden évben be kell számolni a stratégia és a cselekvési program végrehajtásáról A jelentés számba veszi: A kormányzati szervek és a civil-, valamint a szakmai szervezetek intézkedéseit A bűnözés helyzetét, a bekövetkezett változásokat

A jelentés teljes terjedelemben az OBmB honlapján megtalálható: www.bunmegelozes.hu

A fiatalkori bűnözés csökkentése érdekében megvalósítandó célok: A hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok szociális integrációjának elősegítése A szegregáció elkerülése

Ennek érdekében kiemelten fontos feladatok: Képzés Átképzés Foglalkoztatás Szabadidős programok

Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok számára: Speciális segítő és nevelő programok Már deviáns, de még nem bűnelkövető gyermekek kezelésével foglalkozó intézményrendszer fejlesztése Roma fiatalok felzárkóztatása

A fiatalkorú bűnözés megelőzésére vonatkozó célkitűzések csak akkor valósulhatnak meg, ha fejlődik a preventív jellegű felvilágosító és tájékoztató tevékenység.

További feladat a deviáns vagy veszélyeztetett gyermekekkel kapcsolatba kerülő szervek együttműködése és együttműködésének fejlesztése

Vagyon elleni bűncselekmények Erőszakos és garázda jellegű Gyermekkorúak részvétele az egyes kiemelt ismertté vált bűncselekményekben (Összes bűncselekmény, amelyben gyermekkorúak vettek részt = 100 %) Bűncselekmények Gyermekkorúak részvétele 2001-ben (%) részvétele 2002-ben részvétele 2003-ban Vagyon elleni bűncselekmények 73,3 79,6 71,7 - lopás 45,0 51,4 42,0 - betöréses lopás 12,7 10,7 - jármű önkényes elvétele 0,3 0,6 0,4 Egyéb bűncselekményekből 26,7 20,4 28,3 - garázdaság 1,5 2,9 2,0 - könnyű és súlyos testi sértés 1,8 1,7 Erőszakos és garázda jellegű bűncselekmények 5,7 8,2 8,5

Fiatalkorúak részvétele az egyes kiemelt ismertté vált bűncselekmények körében (Összes bűncselekmény, amelyben fiatalkorúak vettek részt = 100 %) Bűncselekmények Fiatalkorúak részvétele 2001-ben (%) 2002-ben (%) 2003-ban (%) Személy elleni bűncselekmények 5,8 5,5 5,6 Közlekedési bűncselekmények 1,8 1,5 1,2 Házasság, család, ifjúság és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények 0,6 0,5 0,7 Közrend elleni bűncselekmények 20,9 19,6 Vagyon elleni bűncselekmények 68,5 71,1 68,9 Erőszakos és garázda jellegű bűncselekmények 12,6 14,1 13,7

A Jelentés tapasztalatai alapján készítjük a stratégia 2005-ben és 2006-ban megvalósítandó cselekvési programját.

Köszönöm a figyelmet!