A tomográfia matematikája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váltakozó feszültség.
Advertisements

HÁROMSZÖGEK NEVEZETES VONALAI ÉS KÖREI
Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
Stacionárius és instacionárius áramlás
A háromszög elemi geometriája és a terület

Metszeti ábrázolás.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Metszetek.
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
ALAKZATOK TRANSZFORMÁCIÓJA ÚJ KÉPSÍKOK BEVEZETÉSÉVEL
Geometriai Transzformációk
Geometriai transzformációk
Egy pontból széttartó sugarakat újra összegyűjteni egy pontba
Intervallum.
A vetítések geometriája
Máté: Orvosi képfeldolgozás3. előadás1 Torzítás. Máté: Orvosi képfeldolgozás3. előadás2 A tárgy nagyítása A forrás nagyítása forrás tárgy kép A tárgy.
3. előadás GÉPRAJZ, GÉPELEMEK I..
3-4. előadás MŰSZAKI KOMMUNIKÁCIÓ.
A lineáris függvény NULLAHELYE
Nevezetes tételek GeoGebrában
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk 2.1. Koordináta-rendszerek 2.2. Az egyenes és a sík egyenlete 2.3. Affin transzformációk 2.4. Projektív transzformációk.
FRAKTÁLOK.
Készülj az érettségire
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Mérnöki Fizika II előadás
Fraktálok.
Hullámok visszaverődése
RÖNTGENKRISZTALLOGRÁFIA (röntgendiffrakció)
A mágneses indukcióvonalak és a fluxus
Függvények.
Összefoglalás Dinamika.
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
EJF VICSA szakmérnöki Vízellátás
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk
METSZÉSI FELADATOK.
Szögek és háromszögek.
Másodfokú függvények.
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
16. Modul Egybevágóságok.
A háromszög elemi geometriája és a terület
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Analitikus geometria gyorstalpaló
Kör és forgó mozgás.
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk
Differenciálegyenletek
HÁROMSZÖGEK EGYBEVÁGÓSÁGI TÉTELEI.
AZ INTEGRÁLSZÁMÍTÁS ALKALMAZÁSA
előadások, konzultációk
HIPERKOCKA.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
Különféle mozgások dinamikai feltétele
előadások, konzultációk
HASÁBOK FELOSZTÁSA.
AZ INTEGRÁLSZÁMÍTÁS ALKALMAZÁSA
Készítette: Mátyás István agrár mérnöktanár szakos hallgató,
Máté: Orvosi képfeldolgozás12. előadás1 Három dimenziós adatok megjelenítése Metszeti képek transzverzális, frontális, szagittális, ferde. Felület síkba.
ALAKZATOK TRANSZFORMÁCIÓJA ÚJ KÉPSÍKOK BEVEZETÉSÉVEL
Témazáró előkészítése
Ábrázoló geometria feladatai
Fizika 2i Optika I. 12. előadás.
Stacionárius és instacionárius áramlás
Árnyékszerkesztés alapjai
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
Előadás másolata:

A tomográfia matematikája Egyetemi Tavasz a Bolyai Intézetben A tomográfia matematikája Alakfelismerés röntgenképekből Kurusa Árpád, Szeged, 2005. Április 16.

A röntgen készülék elve A röntgen sugárzás áthalad az anyagokon és a filmen nyomot hagy A film annál sötétebb, minél intenzívebb sugárzás éri A röntgen sugarak egy parabola tükörrel párhuzamossá tehetők

A röntgenkép A kép az átvilágított testrészlet egy vetülete. A röntgennel nem átvilágítható részek, letakarják a többi részt és csak a „külalakjuk” egy vetülete lesz látható. A Relaux háromszög és az ellipszis főköre mutatja, hogy a külalak még végtelen sok röntgenképből sem határozható meg.

Alakfelismerés több képből A divergens röntgenképből „több” készülhet, mint a párhuzamosakból. Ha két egymást metsző görbe minden pontjából elkészítjük a röntgenképet, akkor már csak a látószög nagyságából is meg lehet állapítani az alakot.

A tomográfia gyakorlata A filmet érzékelőkkel helyettesítjük, és mérjük a beérkező röntgen sugár intenzitását. Az érzékelőt és a forrást együtt mozgatva, a lehető legtöbb mérést elvégezzük. A mérések eredményeit a számítógépbe tápláljuk.

A tomográfia elve Ha a besugárzó elég vékony sugár intenzitása I0, ami a testrészen való áthaladás után I intenzitásúra csökken, akkor ahol az az egyenes, ami mentén a sugár halad, f(x) pedig az anyagi közeg sűrűsége az x pontban. A számítógépnek tehát nincs más dolga, mint az f függvényt meghatározni annak egyenesek mentén vett integráljaiból.

A tomográfia matematikája A tomográf tehát egy síkon értelmezett függvényhez egy a sík egyeneseinek halmazán értelmezett függvényt rendel. Ezt hívjuk 1912-es kutatója után Radon transzformációnak. A Radon transzformáció invertálása - vagyis az eredeti függvénynek az integrálokból való meghatározása - jelenti a tomográf működésében a számítógép feladatát. Íme a sík esetében egy(!) invertáló képlet a Polygonban (3/1992) megjelent cikkem alapján, ahol F az f Radon-transzformáltja.

A tomográfia geometriája Amikor az átvilágítandó test anyaga homogén, akkor persze a sűrűségének integrálja nem más, mint a testnek az adott egyenessel vett metszetének hossza. Ilyenkor nem szükséges az invertáláshoz az előbb mutatott invertáló formula, aminek fontos alkalmazási problémája, hogy csak akkor működik „rendesen”, ha minden egyenesen adott a függvény integrálja. Az ilyen problémák gyakran tartoznak a konvex geometriához.

A geometriának elég 2, de legfeljebb 4 kép! A párhuzamos sugarakkal képzett képek esetén Gardner és McMullen igazolták, hogy létezik négy olyan irány, hogy ha bármely két alakzatnak ezen négy irányból vett röntgenképe megegyezik, akkor egymás eltoltjai. A divergens sugarakkal képzett képek esetében Falconer bizonyította, hogy ha két, az alakzatot metsző egyenesen lévő pontból megegyeznek a röntgenképek, akkor a két alakzat egybeesik.

Irodalom R. J. Gardner és P.McMullen, On Hammer's X-ray problem, J. London Math. Soc., 21(1980), 171-175. K. J. Falconer, X-ray problems for point sources, Proc. London Math. Soc., 46(1983), 241-262. Kincses. J. és Kurusa Á., Felismerhető-e egy alakzat az árnyékképeiből?, Polygon, 2(1991), 69-80. Kurusa Á., A tomográfia matematikája, Polygon, 3(1992), 83-96