A sportfinanszírozás közvetett állami támogatásának új modellje

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Advertisements

A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
A időszak végrehajtási intézményrendszere
főigazgató-helyettes
A látvány-csapatsportágak támogatásához kapcsolódó társasági adó kedvezmény szeptember 16. Hadas Ildikó mob:
Szervezeti struktúra és hatékonyság
üzleti ajándék, támogatás áfa-ja,
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
A magyar civil jogi szabályozás várható változásai, Kormányzat – Civil Szektor – Információs Társadalom Dr. Latorcai Csaba Nemzetiségi és Civil Társadalmi.
Sporttámogatás a társasági nyereségadóból:
EREDMÉNY JELZŐ: MAGYAR SPORT 2012 NYERGES MIHÁLY EMLÉK KONFERENCIA 2013 JANUÁR 24.
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
DILEMMÁK, PROBLÉMÁK, SIKEREK… …az elmúlt évek tapasztalatai alapján.
TÁMOGATÓ SZOLGÁLATOK VII. ORSZÁGOS SZAKMAI KONFERENCIÁJA
A Nemzeti Sport Intézet szerepe a támogatási rendszerben
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Az Egri Vízilabda Klub útmutató támogató szervezetek részére.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
ELSŐ SZINTŰ ELLENŐRZÉS ALAPJAI South East Europe Programban
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott kérelmekhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség oktatása február 2.-5.
Webshopok nemzetközi ügyleteinek adótervezése Mihály Péter
HOGYAN KÉSZÜLJÜNK FEL ÉS MIRE FIGYELJÜNK AZ ADÓHATÓSÁGI VIZSGÁLAT ALATT Mazars – Piac és profit Titre de la présentation 1.
Felsőfokú szakképzés Csorba László
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Zárjuk a 2011-es évet Előadó: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna a kisvállalati adózás szakértője
TÁMOP /2/KMR Vezetői információs rendszer, Alumni, diplomás pályakövető rendszer és tehetséggondozás bevezetése a Budapesti Corvinus.
1 Szaktanácsadói fórum AZ INTÉZMÉNYI DOKUMENTUMOK ÁTDOLGOZÁSA Előadó: Bíróné Bondor Katalin szaktanácsadó november 21. Zala Megyei Pedagógiai Intézet.
Tájékoztató a nyertes bűnmegelőzési pályázatok sikeres szakmai lebonyolításához Ivány Borbála IRM Miniszteri Tárgyaló, Budapest március 17.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
A végrehajtás operatív kérdései Előadó: Ferenczi Beáta, projektmenedzser Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
A sportutánpótlás lehetőségei a látvány-csapatsportok támogatása révén
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Az államháztartásról szóló törvény
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
A sportfinanszírozás közvetett állami támogatásának új modellje
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
2012. évi adótörvény változások. Az adótörvényeket módosító törvények évi CLVI. törvény az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények.
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
Az NFFF megvalósításának szervezési és szervezeti kérdései
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Termelői csoportok tájékoztatója Eredmények és lehetőségek B udapest, február 10. dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár.
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Iroda ÁROP „Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése”
Társasági adó 2011, évi változások  Adókulcsváltozás 10% 500 M Ft-ig 19% 500 M Ft felett  Megszűnik a külföldi szervezet társasági adó-kötelezettsége.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Akadálymentes Égbolt megállapodás Schmidt András Főosztályvezető-helyettes FM Természetmegőrzési Főosztály Madárvédelmi Konferencia november 18.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
Kórházi konszolidációra fordítható pályázati források lehetséges keretrendszere Budapest, november.
Turisztikai fejlesztési lehetőségek a programozási időszakban
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
A Közbeszerzési Hatóság szerződésellenőrzési tevékenysége
Készítette: Esenczki Fruzsina és Borbély Balázs RYBD2T, S7LJW9
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
Előadás másolata:

A sportfinanszírozás közvetett állami támogatásának új modellje „Egyéves a TAO” Magyar Sport Háza Előadó: dr. Fazekas Attila EMMI Sportért Felelős Államtitkárság 2012. szeptember 20.

A téma jelentősége Miért szükséges? Mert 1 évvel megint idősebbek (bölcsebbek?) lettünk, vagyis az új finanszírozási rendszer egy teljes támogatási időszakával a hátunk mögött a folyamat egészére vonatkozóan vannak komplex tapasztalataink Mert a sport finanszírozási rendszerének egésze újjáalakul (vagy változatlanul az átalakulás előtt áll) Az új sporttámogatási rendszer eddig ismeretlen, még hasonló mechanizmusok sem működtek a [sport]szférában (pedig kellett volna…)

Honnan hová Mérföldkövek a finanszírozási rendszer bevezetésében: 2010. július új törvény, ami bevezeti a magyar sportba a nem közvetlen központi költségvetési forrásból származó támogatást, a rendszer alapjaként pedig mérhető és számonkérhető elemeket jelöl meg; Nemzetközi porondon történő megmérettetés: 2010 októberétől 2011 nyaráig (1. kör) zöld utat kap a támogatási rendszer 99%-a; a maradék 1% a Bizottság 2011. november 9-ei jóváhagyó döntésének eredményeként indulhatott el; Hazai finomhangolás 2012.április közepe Várható módosítás az ellenőrzés lezárását követően 2017. június 30.?

A bizonyíték!

A Tao. tv. módosításának alapja, háttere, mi és miért? A Tao. alany adózó a sport Tao. törvényben meghatározott területeinek támogatásáért „cserébe” KETTŐS adókedvezményt vehet igénybe! A rendszer működése sportfejlesztési programokon alapul, a támogató ezeket finanszírozza. A SPORTFEJLESZTÉSI PROGRAMOK SPECIFIKUSAK AZ EGYES TERÜLETEKEN: Up-NEVELÉS LÉTESÍTMÉNY-FEJLESZTÉS Biztonságtechnikai fejlesztés HR-FEJLESZTÉS (EDZŐ ÉS MÁS [SPORT]SZAKEMBEREK) VERSENYEZTETÉS KÉPZÉS

Mi ez pontosan, és mitől az, ami? Miért a látvány-csapatsportok? ( - jókor jó helyen? - 75% itt sportol, DE mi lesz a többi 25%-kal?!); Mitől közvetett állami ez a támogatás, ennek milyen hatásai vannak? Mert nem közvetlen, azaz nem a központi költségvetésből vagy másik alrendszerből nyújtja az állam, nem érvényesül a formális újraelosztás Ez tulajdonképpen egy címzett és cél[jellegű] támogatás egyidejűleg

Mitől egyedi más közvetett támogatásokhoz képest? Mert mellette párhuzamosan létezik közvetlen állami sporttámogatás is; Mert kettős kedvezményrendszer lehetőségét biztosítja, ami vonzóvá teheti ezt a fajta támogatási lehetőséget, mint adó optimalizációs lehetőséget is egyben Mert a sportágat irányító / igazgató civil szervezet egyúttal a döntést hozó / bíráló szervezet is egyben

EMLÉKEZTETŐÜL: „A komplex javaslat háttere/célja számokban: Sportgazdaság/sportpiac élénkítése (a sportszektor jelenleg 2 Mrd Ft Tao-t fizet, a végső sportfelhasználás révén 60 Mrd Ft ÁFA realizálódik, az SZJA-befizetés több mint 10 Mrd Ft); - Forrás: Sportstratégia – 2007. Magántőke bevonás, ezzel struktúraváltás megalapozása: Vállalatok sportcélú kiadásai: 7,5-11 Mrd Ft, ezzel a vállalati szektor jelenleg a sport 1/10 részét finanszírozza – Forrás: Fehér könyv 2009. ÖSZTÖNZŐRENDSZER KELL a szponzoráció mellett! A D Ó K E D V E Z MÉ N Y A sport társadalmi bázisának kiszélesítése (most 9%, 38% tervezi, ami 900e fő!)”

CSR vs. SZPONZORÁCIÓ SPORTOT TÁMOGATÓ ADÓALANY SPORTOT NEM TÁMOGATÓ ADÓALANY Üzemi eredmény 1000 Sporttámogatás 100 Társasági adóalap 900 19 % társasági adó 171 190 Adókedvezmény Adófizetési kötelezettség 71 Adózás utáni eredmény 829 810 Megtakarítás 19 Effektív adókulcs (adófizetési kötelezettség/üzemi eredmény) 7,89% 19% Profitráta (adózott eredmény/üzemi eredmény) 82,90% 81,00%

A támogatási időszak egyes fázisainak állása Jóváhagyás, támogatás folyósítás Program megvalósítás Elszámolás, ellenőrzés Folyamatban van ? OK? OK De ebben a fázisban figyelni: Előrehaladásokra; NSI ajánlásokra Szövetségi tájékoztatókra; Számlarendre; Részelszámolás teljesítésére Módosítási kérelmekre Az elszámolás, támogatás-felhasználás ellenőrzéséről módszertani anyag készült (az NSI – Szövetségek – EMMI együttműködésével). Program hosszabbítás problémaköre! Ez a fázis a 2011/12-es támogatási időszakra nézve lezajlott.

Gyakorlati kérdések, megoldandó problémák I. (TEB) Tulajdonjogi kérdések: Lehet-e fejleszteni a kiszemelt létesítményt/létesítményben?, Kell-e tulajdonosi hozzájárulás?, Vagyonhasznosítás kérdésköre? Építési engedélyhez kötött fejlesztések vs. Tárgyi eszköz beszerzés kérdésköre – elő/utófinanszírozás problémája, Jog és számvitel nincs mindig egy hullámhosszon; Továbbadásban rejlő lehetőségek (quasi pályázati csomag) Elpuskázott lehetőségek (pl. iskolai sport)

Gyakorlati kérdések, megoldandó problémák II. Stv. szankció: forrásmegvonás is lehetséges Szövetségi szabályzatokkal, benchmark-kal (?!), komplex követelményekkel való összehangolt fejlesztés: Hol szükséges egyáltalán – szövetségi kompetencia! Fenntarthatóság / Üzemeltetés EGYSÉGES JELLEGŰ FEJLESZTÉS IGÉNYE; Miből fejlesszünk? (állami, vagy „Tao-s” forrásból?) Mit fejlesszünk? Kivel egyeztessünk, konzultáljunk? Hazai sztenderdek és nemzetközi szövetségi követelmények összhangja?!

Gyakorlati kérdések, megoldandó problémák III. (UP) Fenntarthatóság, mértékletesség Mi a hosszú távú siker kulcsa, hogyan lehet „rentábilis” a klub UP-személyi kifizetések támogathatósága kapcsán egységes szövetségi szintek kötelező meghatározása? V.ö.: fizetési sapka a sportszakembereknél is – sporttörvény alapján Túlzott aktivitással kapcsolatos problémák

Gyakorlati kérdések, megoldandó problémák IV. (Versenyeztetés, képzés) Eddig kötelezően a szövetségen keresztül lehetett igényelni szűkítette a mozgásteret Képzés Érdektelenség a támogatási jogcímmel szemben, pedig…

„a hazai elismerés / fogadtatás…”

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! dr. Fazekas Attila Erik   Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárság Sportigazgatási Főosztály 1054 Budapest, Hold u. 1. I. em. 5. tel.: +36-1-7954870 mobil: +36-30-257-3134 e-mail: erik.attila.fazekas@emmi.gov.hu