Érzékszervek receptorsejt: ingert ingerületté alakító sejt inger típusai: fény kémiai hő mechanikai (nyomás, rezgés stb.) ingerküszöb: az ingernek az a legkisebb értéke, amely a receptorban ingerületet vált ki adekvát inger: az az inger, amelyre nézve legalacsonyabb a receptor ingerküszöbe receptorok csoportosítása adekvát inger szerint fotoreceptor mechanoreceptor kemoreceptor termoreceptor lagalacsonyabb elhelyezkedés szerint külső (exteroceptor) belső (interoceptor) illetve elszórtan elhelyezkedő vagy érzékszervbe csoportosuló
LÁTÓSZERV rétegek: ínhártya szemmozgató izmok tapadása elöl szaruhártya érhártya táplálás módosulásai: írisz sugártest ideghártya (retina) receptorsejtek idegsejtek
szemmozgató izmok a pupilla szerepe
Fotoreceptorok Tulajdonságok Csapok Pálcikák Számuk(millió db) 4-7 110-120 Érzékelési küszöb magas (fotopikus) alacsony (szkotopikus) Színek és hullámhossz (nm) 440 ibolya 530 zöld 560 sárga 500 kékeszöld Felbontó képesség nagy kicsi Elhelyezkedés foveánál sok periférián sok Kódolás szín és alak kontrasztok
az éleslátás helye: sárgafolt vakfolt sárgafolt
akkomodáció
távollátás (hiperopia) : a kép a retina mögött keletkezik oka lehet: a lencse nem domborodik kellő mértékben a szaruhártya kevésbé domború a szemtengely rövid közellátás (miopia) : a kép a retina előtt keletkezik oka lehet: a lencse nem elég lapos a szaruhártya domborúbb a kelleténél a szemtengely hosszú
HALLÁS ÉS EGYENSÚLYOZÁS
KÉMIAI ÉRZÉKELÉS szaglás: „távolsági” ízérzékelés: „kontakt”
HŐÉRZÉKELÉS bőr irharétegében elhelyezkedő receptorokkal relatív hőérzet: nem abszolút hőmérsékletet érzékelnek! hidegreceptorok (hidegpontok): a környező szövetek T-csökkenésekor keletkezik bennük ingerület melegreceptorok (melegpontok): a környező szövetek T-emelkedésekor