Hegyesi Franciska Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
A gyakornokok beilleszkedése
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
A november 18-i workshop napirendje
Felvételi jelentkezések I.
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Gábor Dénes Tehetségpont
DPR és egyetemi stratégia Diplomás Páyakövetés
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Dr. Sztachó-Pekáry István A főiskolák jövője a kétszintű képzési rendszerben FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA NOVEMBER 4-7.
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
A fejlesztés hatása a szervezetre
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A feladatok szerepe Kaposi József.
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
Tanulási célú migráció a világban és itthon
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
Éves Konferencia- Annual Report Irányító Bizottság: Elnök: D. Terdik György DE IK dékán Tagok: Dr. Kardon Béla EMMI Dr. Sallai Gyula BME, FIRCC Nagy Miklós.
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
Tehetséggondozás a Miskolci Egyetemen. „csak tanult emberek tarthatják fent a nemzetet, illeszthetik be Európába.” „csak tanult emberek tarthatják fent.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
A CSALÁDI NAPKÖZI GONDOZÁS SZAKMÁVÁ FEJLESZTÉSE A felnőttképzés támogatásának új formái Zarka Dénes TÁMOP /1-C
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Korai tehetségnevelés
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
____________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________ Debreceni.
Perjésiné Hámori Ildikó
2005. május 5. OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁSI FELNŐTTKÉPZÉSI BIZOTTSÁG.
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Szakfordító és tolmácsképzések Csillebérc augusztus 29. Dr. Sárvári Judit OKM Felsőoktatási Főosztály
Szent István Egyetem. Az egyetem létrejötte Az évi LII. Törvény alapján, január 1-i hatállyal, a jogelőd intézményeiket is figyelembe véve,
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
A felsőoktatási intézmények és karok OTDK eredményessége
A tanárképzés szerkezete
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.
Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2007 Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Oktatási és Kulturális Minisztérium július 26.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények gazdálkodása az erőforrásokkal Budapest, november 18. Földesi Gabriella főosztályvezető Intézményfinanszírozási.
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Előadás másolata:

Hegyesi Franciska Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar A műszaki felsőoktatásban oktató tanárokkal szembeni elvárások és pedagógiai-szakmai kultúrájuk fejlesztésének lehetséges módszerei. Hegyesi Franciska Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar

Felsőoktatás, tömegoktatás Ha egy korosztály 30%-a lép a felsőoktatásba, akkor kezdünk tömeges felsőoktatásról beszélni, ezáltal lassan elveszíti elit és szelektív jellegét. A tömegessé válás kihat a felsőoktatás szerkezetére, hálózatára, irányítására illetve pedagógiájára.

Oktatói és hallgatói létszámok alakulása Tanév Összes hallgató Oktatók száma 2005/06 380 632 23 188 2006/07 375 819 22 076 2007/08 359 391 22 376 2008/09 340 851 22 475 1996/97 199032 19 511

Oktatói és hallgatói létszámok alakulása

A teljes munkaidőben foglalkoztatott oktatók száma intézményenként Intézmény, kar neve Összesen   nyugdíjas % Budapesti Corvinus Egyetem Összesen 661 49 7% Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Összesen 1075 140 12% Budapesti Műszaki Főiskola Összesen 350 94 21% Debreceni Egyetem Műszaki Kar 93 13 Eötvös Loránd Tudományegyetem Összesen 1537 121 Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar 178 26 13% Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar 147 31 17% Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar 197 40 Szegedi Tudományegyetem Összesen 1484 123 8% Szent István Egyetem Összesen 657 75 10%

Az oktatók száma életkor alakulása szerint Összes intézmény Összesen 30 évesnél fiatalabb nyugdíjas Oktatók létszáma 2009 21934 768 1671 Oktatók létszáma 2008 22 475 843 1882 Oktatók létszáma 2007 22 376 1 000 1682 Oktatók létszáma 2006 22 076 1 060 1364

Új kihívások A megváltozott elvárások tehát új igényeket támasztanak, és komoly kihívást jelentenek a felsőoktatás számára. A képzésnek is alkalmazkodnia kell a világban bekövetkező folyamatos változásokhoz, amelynek következményeként: meg kell tanítani a fiatalokat a szükséges ismeretek megszerzésére, az önálló tanulásra, ki kell alakítani bennük a tanulási szokást, ki kell használni az IKT-ben rejlő lehetőségeket, a multimédia eszközöket, és növelni kell a távtanulás és a nyitott tanulás lehetőségeit

Változások iránya A harmadik évezred szakemberével szemben alapkövetelmény a konvertálható tudás és a továbbfejlődésre, az önmegújulásra való képesség megszerzése. A rögzült tudás kialakítása helyet a változó tudásra való előkészítés válik a tanári tevékenység egyik meghatározó feladatává.

Tanári szerepek I. Kutató Menedzser Tananyagfejlesztő A közvetítő, mediátor és tutor

Tanári szerepek II. A mai világ olyan gyorsan változik és fejlődik, hogy a tanároknak naprakésszé kell tenni a szaktárgyukban szerzet ismereteket és pedagógiai szakértelmüket is. Új képességekre van igény, a tanár munkája nemcsak abból áll, hogy ismereteket, információkat közöl, hanem abból is, hogy ezek összefüggéseit megvilágítja, felveti a problémákat, mindezt úgy kellene tennie, hogy a hallgatók érdeklődését, motivációját megnyeri, szinten tartja.

Helyzetkép A szaktudományok bizonyos területein kizárólag a kutatókból lett tanárok oktatják a hallgatókat, ez a „tudományosság” szempontjából előnyös helyzetet jelenthet, de pedagógiai értelemben paradoxon. A műszaki felsőoktatásban tradicionálisan magasan kvalifikált, ám a pedagógiai kommunikáció szempontjából „képesítés nélküli” tanárok készítik fel a leendő szakembereket. A felsőoktatási törvény is elsősorban a tudományosságra” nézve fogalmaz meg előírásokat az oktatókkal szemben, és szinte teljesen figyelmen kívül hagyja a pedagógiai szakértelmet.

Paradoxon Csak az lehet vezető oktató, aki minden idejét kutatással tölti és a legkevesebb időt fordítja az oktatásra. Az oktatót a magasabb beosztáshoz az eredményes tudományos tevékenység segítheti hozzá. Az eredménnyel kecsegtető kutatások megtervezése, megszervezése, végrehajtása, és az eredmények közlése azonban igen sok időt igényel. Az idő pedig véges, és egy oktatónak az oktatással is foglalkoznia kell, ami - a ma jellemző oktatási terhelés, óraszámok mellett - úgyszintén nem kevés időt vesz igénybe.

Tendenciák Az egyetemek kiterjesztik hagyományos szolgáltatásaikat, bevezetik a távoktatási karokat illetve a távoktatási központokat A távoktatásban való részvételt sok felnőtt önképzési eljárásnak tekinti, de mindenképpen felelősségteljes vállalkozásnak, amit önállóan old meg a saját szabad idejében. A távoktató „új” munkakörei: A tananyagfejlesztő „Közvetítő” a távoktatásban További feladatok: egyéni és csoportos konzultáció

Felnőttképzés

Hozzáértés?

Távoktatás=e-learning? A távoktatás egyik formája lehet a blended- learning típusú oktatás

Vélemények az e-learning-ről

A tanárok véleménye „Milyennek gondolja szakmai jövőjét, karrierjét?” Válaszok: „Továbblépésre nincs lehetőség.” „Szakmai fejlődés csak önképzéssel lehetséges.” „Vannak félelmeim.” „Biztató.”

Végső következtetés A tanári munka értékelése, mérése a felsőoktatásban nem megoldott, nincsenek elfogadott alapelvek. Az egyetemi tanárok kettős szerepkört töltenek be. Oktatói és kutatói voltukat is értékelni kellene.

Köszönöm a figyelmet! Elérhetőség: hegyesi.franciska@kvk.uni-obuda.hu