Szabad áramlás? Áru, tőke, szolgáltatás, személyek, Kinek az érdeke?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
K ÜLPOLITIKAI STRATÉGIÁNK 2010 UTÁN - Ádám Szesztay Head of Department Strategic Planning Department.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Üdvözlöm Önöket a Mezőgazdasági Megoldások és Együttműködés Konferencián! Harkány, Magyarország Június 2009 John Heisdorffer Az Iowai Szójaszövetség elnöke.
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
EU alapismeretek E-Learning.
14. A madárvonulás természetvédelemi és humán jelentősége, a védelem eszközei és a vonuló fajok jövőbeni kilátásai Humán jelentőség -Mítoszok és vallások.
Az Európai Unió és Magyarország
Az uniós csatlakozás után, Schengen előtt
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Nemzetközi migráció az Európai Unióban
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
Összehasonlító gazdaságtan
Az EU kül- és biztonságpolitikája
EFTA-tagállamok csatlakozása
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
Új tendenciák és kihívások a vasúti szállítmányozó és logisztikai szolgáltató vállalatok piacán.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Szalayné Sándor Erzsébet Egyetemi docens, intézetigazgató PTE ÁJK Európa Központ június 24.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
Turizmus gazdaságtan 3..
Állampolgárság.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
Menekültügyi trendek 2005 és 2010 között Kihívások és a joggyakorlat válaszai Európai Migrációs Hálózat november 8. dr. Tüske Rita.
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Az Európai Unió.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
Világjárványok az emberiség életében
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Szabadkereskedelmi társulások
22/04/2017 Történeti áttekintés Az Európai Unió bevándorlási politikája a Maastrichti Szerződés előtt december: Rómában, az igazságügyi és belügyminiszterek.
Iszlám és migráció I. Kivándorlás és kisebbségi lét az iszlám szemszögéből Külügyi és Külgazdasági Intézet ELTE Bölcsészettudományi Kar – Arab Tanszék.
Biztonságpolitika és válságkezelés
Gazdasági indíttatású migráció Latin - Amerikában Karlik Andrea A Világgazdaság fejlődésének kérdései Gyak.
Migráció és nemzetközi jog
Diplomáciai kihívások a V4 észak-déli közlekedési magas szintű munkacsoport felállításában Budapest, május 6. Szabó István L. V4 közlekedési koordinátor.
Menekültválság Délkelet- Ázsiában Szakáli Máté február 26. Iszlám és migráció IV: Migráció az iszlám világon belül.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
Dr. Vadasi Vivien BM, Európai Együttműködési Főosztály A migráció és mobilitás átfogó megközelítése az Európai Unióban (GAMM) Az Európai Unió Menekültügyi,
A nemzetközi migráció globalizálódása
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
A szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség
Európai Uniós ismeretek
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
Előadás másolata:

Szabad áramlás? Áru, tőke, szolgáltatás, személyek, Kinek az érdeke? Ha az ember, pénz lenne

Pillérek és hatókörük 1. Kereskedelem, mezőgazdasági támogatás, környezeti politika, 2. külpolitika-vízumpolitika, nemzetközi migráció alkalmazott fogalmai 3. jog és belügy Kikerült a belügyből és 1993 kísérlet arra, hogy a határok feletti nemzeti ellenőrzés kikerüljön és egységessé váljon/unified or uniform ? 1993-97 se külügy, se belügy nem történt harmonizáció a tőke, áru áramlással. És vissza az 1. pillér eszközei közé

Nagy-Britannia ellenállása nem fogja engedni, hogy az ő számlájára korrupt határőrök … 1993. világossá vált, hogy nem kell váratlan beáramlástól tartani a bipolar világ felbomlásával Economist, 700 ezer menekült csökkent. Taboo, biztonság, tömeges beáramlás kovácsoló ereje -Maastricht végrehajtása kezdődik

Mit tanultak? A migráció ellenőrizhető, biztonság A potenciális régiókban nagyarányú népesség mérséklődés indult el, A globális átrendeződés nem népesség arányos, A kormányzat képes ellenőrizni, Vissza kell térni a gazdasági szabályozók hatására és nem a belügyi és jogi eszközökkel korlátozni.

Megfontolni, hogy azok a török, algériaiak, akik már huzamosan ott éltek, dolgoztak, kapjanak befogadást. A következő 50 évben 13 millió főre van szüksége a kontinensnek, ami évi 1,5 millió bevándorlását jelenti. Anti és pro-migrációs politika-come home és go home Jogszerűvel érkezik illegális is és ennek a hatásnak az alkotmányba be kell épülni.

Nincs aktív migrációs politika Miért nem kellett eddig? Vasfüggöny, vendégmunkások és idegenek, gyarmati mobilitás Kell és honnan a migráns nemzeti kérdés-több jogszerű és kevesebb jogszerűtlen Liberális kereskedelem és kevesebb agrár támogatás annak érdekében, hogy a migrációs nyomás mérséklődjön Déli tengeri határok a legfontosabbak 1,5 millió Szahara és attól délre fekvő régióból érkező várakozik.

A munkaerő térbeli költségeinek a különbsége Magreb és Szahara 1:10, Magreb és Eu 1:5 Dánia és Moldávia 1:100! Mi lenne, ha a közel 400 millió USD/év mezőgazdasági támogatás otthon teremtene munkahelyet. Szolidaritás, nyilvános vitákat, kevesebb választási játékot, jobboldal Berni kezdeményezés

Új globális migrációs rend felé Az egész világra kiterjedő mobilitás növekvő emberi vonásra épül, Nem az európai gondolkodást kell kiterjeszteni, hanem fordítva/Hungtinton A szabad kereskedelem, szabad migrációt is kell jelentsen Mexikó pl. Állam szintű együttműködések fokozása, nyilvánosságot a migrációnak

Motivációk Érdekérvényesítés, képességek, nemzetek feletti és nemzeti érdek Fájdalmas tanulságok Kifelé vagy befelé a fontosabb? A kivándorlás emberi jog , a bevándorlás nem! Emberi jogok cikkelye

Nemcsak a munkaerő térbeli költségei, de a jóléti szolgáltatások magasabb szintje. Több kereset nagyobb és magasabb szintű fogyasztást jelent. karrier, kutatási feltételek, nemzetközi jártasság Szociális vonzatok-életkor Alanyi jogon járó járadékok-állampolgárság

Kik irányítják a migrációs folyamatokat? 2 szereplős, érdek ellentét 3 szereplős nemzeti és nemzetközi érdekek. Hazai érdek az, ha valaki éppen ott termel? Migráns tudatosabb és több info, az állam hazai igényeket nem monitorozza, a multinacionálisok erőfölényben Biztonság és haszonelvűség

A szállítók felelősége Közúti átkelők, Vasúti forgalom Légi forgalom, UNHCR szerepe Boat people, nemcsak a személyek, de az áru is. SIS rendszer Az ellenőrizhetőség szerepe, termékek minőségbiztosítása Az okmányok megbízhatósága

Határellenőrzés Belső és külső határ -ratifikálni kell Mo és Lengyel várható A határátlépése és fogalmai Jogszerűtlen, érkezés-tartózkodás Vízum és tartózkodási engedélyek A beutazás feltételei nemzeti hatáskör Megtagadás/expell és kiutasítás/refoulment Ki a külföldi? Ki a tanulási célú migráns?

Kül és biztonságpolitika Közös, védelmi és közösségi együttműködés Schengeni egyezmény NATO tagság Francia, német, brit álláspontok Migrációs Charta Biometrikai elemek

A 90-es években alakultak nemzeti migrációs politikák Amszterdami Szerződés, ami a nemzetek feletti munkának tekinti a személyek szabad áramlását. Külső-belső határ lehet-e preferencia van-e közös gyakorlat Dublini egyezmény

Keleti bővítés Athéni csúcstalálkozó 10 új ország, hamarosan 35 ország? Töröko. 1968as reformok és magyar szerepek Világgazdasági bekapcsolódás Geopolitikai szerepek Első asylum ország, 3. országo befogadás,

Rendszerváltás, értékváltás HR szerepe, FDI, re-orientáció feldolgozóipari váltás, szolgáltatás, tercier és kvaterner ágazatok, Válság, foglalkoztatás, fekete gazdaság, Nemzetközi segítség, PHARE, TACIS, szabad kereskedelemi övezet, humanitárius segítség, PIT, Visegrádi országok,

Tagságunk 1994 Mo benyújtja kérelmét a tagságra. Dialógus, 1996 kétezer kérdés, Agenda 2000 ország vélemények és jövőbeni tenni valók. Első csoport és második csoport Nizzai szerződés menetrendet ad Csatlakozási tárgyalások, harmonizáció, átmeneti engedmények, derogációk mentesség, népszavazás

Begyürüzés, magas nyersanyag felhasználás, munkaerő igényes munkák, nem jó tulajdonos az állam, adósságspirál, érdektelenség, hiány, és alacsony szolgáltatási színvonal. 2004 tagok lettünk, de nem szabadok

Mi várható? 2-7 év wait and see A szükséges munkaerő felmentést kap. Akkor teljesül a hasznosság, ha ismerjük mire van szükség. Befogadó országnak megfelelő hazai gyakorlat fejlődik ki, regionális, szakmai, hazai munkaerő-piaci monitoring, EMMA, menekültek, haszonelvű migráció

Általánossá válik a rövid tartózkodás, Brain migration 3D gyakorlata Migration PR, management Románia a küldő ország, Ukrajna, Szerbia-Montenegro. Ázsiai nyomás Oroszországon át.