A Nyugat-Dunántúl településhálózata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TELEPÜLÉS ÉS LAKOSSÁG RENDSZEREZÉSE
Advertisements

Nagykanizsa a régiók kapuja Nagykanizsa Délnyugat - Magyarországon, vadakban és hévizekben gazdag, gyönyörű erdős vidéken fekszik, az M7-es és a tervezett.
Zarándoklás a Felvidéken
A városok fejlődése és szerkezete
február 24. Gyutai Csaba. 2 3 Forrás: Nemzetközi Statisztikai Évkönyv, 2004, KSH, Bp., Ipari és Építőipari Statisztikai Évkönyv, 2005, KSH, Bp.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Nyelv és nyelvjárás. A magyar nyelvjárások osztályozása
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Települések A városok.
Területfejlesztés és turizmus II.
A görög történelem kezdetei
Településhálózatunk, a falvak és a tanyák
TELEPÜLÉSHÁLOZATUNK. FALVAK ÉS A TANYÁK
A falvak és a tanyák TK.:85-88.old. Atl.:20-21.old.
A Falvak és a Tanyák Tk.:85-88.o. Atlasz:20-21.o.
Településhálózatunk a falvak és a tanyák.
MTA Regionális Kutatások Központja Az államhatárok hatása a városok fejlődésére a Kárpát-medencében Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Térszerkezeti sajátosságok Közép-Kelet-Európában
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Kelet-Közép-Európa eltérő fejlődése az érett középkorban
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
Az Észak-Alföldi régió bemutatása
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Jászapáti népességének változásai
A Kárpát-medence a római korban
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Gyulafehérvár és Déva.
Mányik Henrietta N5W1BY. Regionális politika fogalma A területrendszer működésébe történő tudatos beavatkozásokat jelenti. Magyarországon inkább a területfejlesztés.
A népesség számának változása Európában
A Dél-Dunántúli Régió településszerkezete
A Dél-alföldi Régió településszerkezete Pfening Viola Geográfus III. évfolyam március 27.
A Közép-Dunántúli Régió településszerkezete és településhálózata
Közép-Magyarország településszerkezete
A Nyugat-Dunántúli Régió népesedési folyamatai Győr-Moson-Sopron Vas Zala Dallos Katalin Geográfus V március 6. Térkép forrása:
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben május 24. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviselete.
Az osztrák-magyar határtérség demográfiája és tudástőkéje
Tájékoztató rendezvény Szombathely.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Citynet térségi központok hálózati együttműködése az osztrák – magyar határrégióban Vissi Anrás – NYDRFÜ KHT / Sopron MRTT Szeged október 26.
Luxemburgi Zsigmond uralkodása
Regionális gazdaságtan 7.
Bér bemutatása.
Medgyesegyháza. Fekvése Békés-megye dél-keleti részén fekszik. Békéscsabától kb. 30 km-re. Itt található Medgyesegyháza!
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
Sárrétudvari.
Parlamenti választások 2014-ben a 10 ezer főnél népesebb települések eredményeinek néhány sajátossága, érdekessége A Politikatörténeti Intézet konferenciája,
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon.
Hollandia, a vizek ura Készítették: Kovács Péter, Ferke Dominik, Gál Zsombor, Tőrös András (6.A)
Nyugat- és Közép-Dunántúl járműipari központjainak pozicionálása a KKE-i városhálózatban Dr. Filep Bálint – Tömböly Teodóra Győr, május 4.
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon
Magyarország újjáépítése
A legősibb települések
Globális problémák Globális problémák.
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Demográfiai változások a XVIII. századi Magyarországon
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Kolozsvár ÜZLETEK KIINDULÓPONTJA ERDÉLY SZÍVE 
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
Készítette: Koleszár Gábor
A városfogalom földrajzi, időbeni és tudományterületenkénti eltérései
Magyarország regionális politikájának története
Magyarország – falvak (községek) városok
Segesvár június 8..
Előadás másolata:

A Nyugat-Dunántúl településhálózata

A településhálózat fejlődése Római városok: több mai város alapját jelentették pl. Szombathely, Sopron, Győr. XI.- XIII. század : A városok fejlődése elmarad a nyugat-európaitól. XIV. sz.-tól megindul egyes városok fejlődése. Ezek leginkább a bányavárosok, szepességi és erdélyi szász városok, Dunántúl egyes területei. Szabad királyi városok pl. Sopron, Ruszt. Kialakult egy mainál sűrűbb településhálózat. Török hódoltság: A hódoltság területén a települések nagy része elpusztult. A királyi Magyarország és Erdély területén a településhálózat megőrizte sajátosságait.

A török kiűzése után jelentős német letelepítés kezdődött A török kiűzése után jelentős német letelepítés kezdődött. A nemzetiségek aránya megnőtt. Főleg az Alföldön alakultak át a települések. A nyugat-európai fejlődés, a kereskedelem hatásai először a nyugati országrészben éreztette városfejlesztő hatását. A XIX. Század derekán élte Győr virágkorát a gabonakereskedelem révén. A városodottság az Alföldön sem volt alacsonyabb, csak más jelegű városok alakultak ki. Viszont alacsony volt a városok száma a Dél-Dunántúlon. Az átlagos községnagyság Vasban már ekkor csak 338 fő, míg az Alföldön egyes megyékben több mint 1000 fő. Az Alföldön kialakultak a tanyák. Az uradalmak cselédségének lakóhelye a majorokon volt, Ezekből később önálló települések alakulhattak ki. A kommunizmus alatt nem támogatták az elaprózott településhálózatot. A Nyugat-Dunántúl nem tartozott a legfejlettebb területek közé.

A településállomány mai állapota Alapvetően a XIX. sz. óta változatlan a szerkezete Az egész országban a települések száma 1990-ig csökkent, majd azóta növekszik. Ennek oka a településegyesítések, majd szétválások. Népsűrűségben nincsenek olyan nagy különbségek az országban, mint a településsűrűségben.

Az apró- és kis falvak gondjai Főleg Vas és Zala megyében találhatók. Lakosságszámuk 500 fő alatti 1950-es évektől óriási elvándorlás. Ebben nagy szerepe volt a foglalkozási átrétegződésnek. Az intézményellátottság alacsony, kevés a munkahely. Kedvezőtlen demográfia szerkezet kialakulása. Évtizedenként egyes településeken 20% fölé emelkedett a természetes fogyás. Kiúttalanság

Nyugat-dunántúli régió megyei jogú városai A régióban öt megyei jogú város van: Győr, Sopron, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa. A régió kijelölése és a központ is problémás volt. A régióközpont szerepre Győr és Szombathely pályázott jó eséllyel. A győztes Győr legnagyobb problémája a periférikus fekvése, ezáltal a régió déli területeiről nehéz elérhetősége.