A növénytermesztés és állattenyésztés egymásra épülése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

Dél-dakotai Mezőgazdasági Minisztérium
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Dr. Tomor Tamás Projektvezető augusztus
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Készítette: Doffek Petra
A szakmai program megvalósítását a „Pannon búza fajták és fajtajelöltek nemesítése, termesztési és élelmiszeripari feldolgozási rendszerének fejlesztése.
A Föld mezőgazdasága.
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
DG-AGRI, Közvetlen Kifizetések Igazgatóság
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret Feltétlen takarmányok: Esetleges takarmányok:
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Szarvasmarha hízlalás
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Gödöllő, Nagy Attila GAK Nonprofit Közhasznú Kft.
Mezőgazdaság a 18. Században
Palotabozsoki ZRT Brojler Integrációja 2009.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Takarmányozástan.
A szavanna és a trópusi monszunterületek haszonnövényei
Mezőgazdasági Minisztérium
SERTÉSTENYÉSZTÉS A SZABADBAN
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Magyar Szója Nonprofit Kft.
A gyakorlatokon átvett témakörök:
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár- élelmiszertermelési vertikumban Gyepgazdálkodási alprogram TECH_08-A4/
SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMÉSSTABILITÁSÁNAK KLIMATIKUS TÉNYEZŐI A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Románia mezőgazdasága
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Oroszország mezőgazdasága és iparvidékei
A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,
Növényi rostok Cellulóz
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az agrárágazat aktualitásai
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
A magyar mezőgazdaság szerkezete
MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK
Napraforgó termesztése. Származása - géncentruma A napraforgó géncentruma Észak- Amerikában, a jelenlegi Mississippi- Missouri medencéjében, Arizonában.
A füves puszták élővilága
1 A FENNTARTHATÓ, KÖRNYEZETTUDATOS ÁLLATTENYÉSZTÉS LEHETŐSÉGEI /PÉLDÁK A GAZDASÁGI PATRIOTIZMUSRA – NSZK, AUSZTRIA/ A FENNTARTHATÓ, KÖRNYEZETTUDATOS ÁLLATTENYÉSZTÉS.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Vetésforgók osztályozása. Vetésforgó Vetésforgók osztályozása  I. növénytermesztés célja szerint 1. Szántóföldi vetésforgók 2. Takarmányos vetésforgók.
A repce termesztése. jelentősége A Földközi-tenger medencéjéből, de nem a legszárazabb területekről származik. A repcét alapvetően olajáért termesztik.
Ökológiai állattenyésztés
A lucerna LPC lehet-e gazdaságos versenytársa a szójának ?
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Japán mezőgazdasága.
Előadás másolata:

A növénytermesztés és állattenyésztés egymásra épülése

Nagy területen termesztett növényeink alapadatai kultúra vetésidő 1000 mag tömeg / g csíraszám sortáv Őszi búza X/1-2 40-44 5-6 millió gabona Őszi árpa IX/3-X/1 37-42 4,5 millió zab IIII/1-3 27-32 4,8-5 millió Szemes kukorica IV/2-3 100-400 55-80 ezer kapás napraforgó 55-75 40-55 ezer káposztarepce IX/1-2 3,5-6 600-800 ezer Dupla gabona szója IV/2-4 120-200 550-650 ezer lucerna III/2-IV/1ésVIII/1 2-2,4 12-13 millió cukorrépa III/3-IV/1 kiszerelésfügő 1,2-1,6 százezer Sűrített kapás

Lucerna tényleges alkalmazása Legértékesebb szálas takarmány Kiváló hatás a talajtermékenységre Kedvező hatás a gazdálkodásra Jól beilleszthető a fenntartható rendszerekbe Humán hasznosítás

Jelentősége Vetésterület: Világon: 33.600.000 ha Szerbában: 140.000 ha Termésátlag: 5,18 t/ha

Termesztéstechnológia Magágyelőkészítés Kétféle vetésidő Öntözés Tápanyagellátás Növényvédelem Kaszálás

Hibák - lehetőségek Tápanyag és növényvédőszer ki nem juttatása (kiritkulás, arankafertőzés) Kizsarolás, mély kaszálás, taposás Nem megfelelő helyen való termesztése Kihasználatlan lehetőségek vannak a termésátlagban Humán hasznosítás

A takarmánytermesztés volumene Az állattenyésztés termelési költségeinek jelentős része (60-70 %) takarmányozással kapcsolatos; A szántó 50-60 %-a (2,4-2,8 millió ha) takarmánytermesztéssel foglalt; 1,1 millió ha gyepterület természetes takarmányforrásként szolgál; A mezőgazdaság és az élelmiszeripar melléktermékeinek zöme (4-5 millió t/év) takarmányként hasznosítható

Takarmánygazdálkodás A takarmányok: termesztése vásárlása betakarítása tartósítása tárolása etetésre történő előkészítése föletetése

Mit eszik meg az állat? A növényi eredetű táplálékokat a növénytermesztési ágazat állítja elő A gyepekkel a gyepgazdálkodás, a többivel a szántóföldi növénytermesztés foglalkozik Szinte minden termény megetethető az állatokkal A növénytermesztés minden ága szolgáltat ilyen-olyan takarmányt

Régen hogy ment ez? Kisüzem, nagyobb diverzitás Tartósításnak kisebb jelentősége, kevesebb lehetőség „zöld futószalag” jelentősége nagyobb, mindig friss takarmány áll rendelkezésre a vegetációs időszakban Munkaszervezési problémák kiküszöbölhetőek, mert kisüzem Legeltetés jelentősége nagyobb

Régen hogy ment ez?

Most hogy van? Nagyüzem, monodiéta, tartósítás A nagyüzemek munkaszervezése csak egyszerűbb megoldásokat enged meg Monodietikus táplálás: egész évben kiegyenlített termelés A takarmányok tartósítása előtérbe kerül, hogy zavartalanul rendelkezésre álljanak az év egészében azonos minőségben

Most hogy van?

A takarmánytermesztés jelentősége A takarmányozáson keresztül történő hasznosulás bonyolultan, az állattenyésztés eredményein keresztül mérhető Optimalizálási cél: takarmányozási költségek minimalizálása úgy, hogy az állattenyésztés jövedelemhez való hozzájárulása maximumban legyen

A takarmánynövények csoportosítása Sok és jó minőségű fehérjét adó tömegtakarmányok Évelő pillangósok Egyéves vagy áttelelő pillangósok Sok szénhidrátot tartalmazó tömegtakarmányok Fehérjét és szénhidrátot kedvező arányban tartalmazó tömegtakarmány-keverékek Évelő pillangósok és füves társításaik Őszi zöldtakarmány-keverékek Tavaszi zöldtakarmány-keverékek Nyári zöldtakarmány-keverékek Fehérjét és szénhidrátot alacsony koncentrációban tartalmazó lédús tömegtakarmányok Szántóföldi melléktermékek Árunövények ipari földolgozása során képződő takarmányozásra alkalmas melléktermékei

Tavaszi vetésűek Kis gyepterület esetén van nagy jelenősége Zabos bükköny, zabos borsós tavaszi bükköny, tavaszi takarmányrepce, réparepce, facélia, szudánifű, mohar Minden vidékre található megfelelő keverék, általában jó alkalmazkodóképesség, tűri az extenzív viszonyokat, sokszor másodvetésre is alkalmas, rövid tenyészidők, Zölden, (silózva), szénának szárítva etethető

Nyári másodvetésűek Fogalmak: Kettős és hármas termesztés Köztes termesztés Növénytársítások Célja, hogy jobban kihasználják a rendelkezésre álló földterületet, és növeljék a takarmánybázist Előző fajok, valamint perzsahere, keszthelyi keverék, olajretek, mustár Korán lekerülő elővetemény után, elveszi néha a jó előveteményt, forrást köt le, bonyolulttá teszi a gazdálkodást, csak jó vízgazdálkodás mellett folytatható

Őszi vetésű áttelelő keverék zöldtakarmányok Főként zöldtakarmányozásra vetett, 2-3 növényből álló keverékek, legelők helyettesítésére Rozsos szöszös bükköny, búzás szöszös bükköny, őszi búzás pannon bükköny, őszi búzás pannon bükkönyös őszi borsós keverék, őszi árpás pannon bükköny, őszi zabos pannon bükköny, keszthelyi keverék (rozsos repce), Legány-féle keverék (búza v. rozs, szöszös bükköny, bíborhere), landsbergi keverék (olaszperje, szöszös bükköny, bíborhere), varsányi keverék (szöszös bükköny, bíbor here) Jól illeszthető a növényi sorrendbe, szélsőséges viszonyok kivételével mindenhol termeszthető, Zölden, (szilázsként), szénaként etethető

Állattenyésztés alapfogalmai Gazdasági és háziállat: az az állat amely az ember céltudatos tevékenyésgének (tartás, tenyésztés) hatására hasznot hajt (hús tej…) Háziállat: olyan állatok amelyek az ember környezetében élnek, de gazdasági hasznot nem hoznak. A két fogalom átfedésben lehetnek olyan állatok amelyek mindkét kategóriába beletartoznak.

Állattenyésztés elemei Tenyésztés: ide tartozik az állat szaporítás és felmevelése Tartás: ebben az esetben a kifejlett állat gondozásáról van szó egy bizonyos gazdasági cél elérése érdekében.

A faj és a fajta közötti különbség Faj: a sertés a szarvasmarha és a ló … ezek mind külön fajokat alkotnak. Fajta: a fajok mindegyikének számtalan fajtája alakult ki részben természetes részben mesterséges úton az ember tenyésztő tevékenysége során

Mi a számosállat? Számosállat: 500 kg súlyú állat vagy állatcsoport. Erre a fogalomra a különböző állattenyésztési ágazatok összehasonlíthatósága miatt van szükség. Többnyire nem fizikai mérés alapján állapítják meg hanem a kialakított szorzószámokkal. Ló, szarvasmarha: 0,8 Sertés: 0,1-0,2 Juh : 0,07

Tenyésztési módszerek Fajtatiszta: azonos fajtába tartozó egyedek pároztatása Keresztezés: különböző fajtába (ritkán fajba) tartozó egyedek pároztatása Szaporodás természetesen mindig ivaros kivéve Dollyt!!!!

Ivarzás A nőstény állat olyan állapota menynek idelye alatt fogamzóképes, ezeknek népi elnevezései a követkeők: Tehén: folyatás Koca: búgás Juh: üzekedés/berregés Kanca: sárlás Ez az állapot több napig tart, sikertelen megtermékenyítés következtében ciklikusan megismétlődik.

Pároztatási módok Vad: az összes nőivarú és hímivarú egyed együtt van Csoportos: több nőivarú egyed együtt van néhány hímmel Hárembeli: a nőstények csak egy hímmel vannak együtt Egyedi: a kiválasztott hímhez vezetik az ivarzó nőstényt Mesterséges megtermékenyítés

Selejtezés, törzskönyvezés Tenyészállat selejtezés Hízóállományból való selejtezés Törzskönyvezés: tenyésztési és termelési adatok gyűjtése, rendszerezése és feldolgozása Állatok jelölése: tüzes vassal, fültáblával, fagasztással, lábgyűrűvel,

Takarmányozás- takarmányok Legelő-rét: az állatok számára céltudatosan adott táplálék a takarmány. A szarvasmarhák, juhok… lehelését a szó szoros értelemben nem nevezzük takarmányozásnak. Rét: megtermelt fűféléket ellenben kaszálják hasonló képpen mint a termesztett takarmánynövényeket fűfélék lucerna, beltartalmi értékeit a növénytermesztés feladata biztosítani Fontos figyelembe venni a Mg hiányt.

Takarmányok részei Víz Szárazanyag Szárazanyag tartalom befolyásolja: az etethető mennyiséget, tárolhatóságot, szállítást. Takarmányszükséglet: életfenntartó, termelő

Takarmányok formái Tömegtakarmány: mint a neve is mutatja ezt adják az állatoknak legnagyobb mennyiségben, ez a takarmány biztosítja az életfenntartást, lehet: Zöldtakarmány, Erjesztett takarmány, melléktermék. Abraktakarmány: ez a takarmány sokkal tartalmasabb ilyen a kukorica, búza, árpa de lehet extrahált napraforgó, szója Kiegészítők: ásványi anyagok, vitaminok.

Állatok táplálása Téli takarmányozás 200 napon keresztül monodietikus ez alapvetően tömegtakarmányozás, kevés abrakkal kiegészítve. Nyári takarmányozás 165 nap: ilyenkor zöld takarmányra épül az állatok táplálása kivéve nagy koncentrált állattartó telepeken nyáron is téli takarmányozás folyik. Takarmányadagok kiszámítása: nagyon fontos ha keveset kap alultáplált ha sokat akkor luxusfogyasztásról beszélünk.

Állattenyésztés SWOT analízise

Növénytermesztés SWOT analízise

Saját gazdaság bemutatása A gazdaság gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. A növénytermesztés Törökkanizsa községben található, míg az állattenyésztés Szabadkán. Kezdetekkor a gazdaság területe 10 ha volt, valamint az állatenyésztés is jelen volt. Ma 150 ha a gazdaság tulajdona, emelett szintén továbbra is jelen van a az állattenyésztés.

A gazdaság elhelyezkedése

Összegzés Az elmondottak alapján betekintés nyerhettünk mindkét ágazat pozitív és negatív tulajdonságaiba. Meggyőződhetünk arról, hogy ha maximális odafigyeléssel és legalább egy jó közepes technológiával rendelkezünk mindkét ágazatban, akkor pozitívan tudjuk zárni az évet.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!