sugarzaserzekelo eszkozok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A természetes radioaktív sugárzások
Advertisements

Galvánelemek és akkumulátorok
Radioaktivitás Természetes radioaktív sugárzások
Radioaktivitás mérése
Elektron hullámtermészete
Sugárzás kölcsönhatása az anyaggal Készítette: Fehértói Judit (Z0S8CG)
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
EM sugárzások kölcsönhatásai
Töltött részecske sugárzások spektroszkópiai alkalmazásai
A termeszétes radioaktivitás
Orvosi képfeldolgozás
Becquerel I. Curie és Joliot Hevesy György
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 5. előadás
Radioaktív anyagok szállítása
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Készítette: Borsodi Eszter Témakör: Kémia I.
Neutron felfedezéséhez vezető Bothe- Becker kísérlete 1930
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Mindent a radioaktivitásról
Sugárzás-anyag kölcsönhatások
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
Dr. Csurgai József Gyorsítók Dr. Csurgai József
A bomlást leíró fizikai mennyiségek A radioaktivitás észlelése
A bomlást leíró fizikai mennyiségek
HŐTERJEDÉS.
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
3. Gyorsítók.
Röntgensugárzás keltése, ill. keletkezése
IV. Nukleáris sugárzások detektálása
Töltött részecskesugárzások kölcsönhatása az anyaggal.
Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel Magyar Tudomány Ünnepe, Baja, november 16. Computeres látás építőmérnöki és középiskolás.
Villamos kisülések alkalmazása a környezetvédelemben VII. Környezetvédelmi Konferencia-Dunaújváros Kiss Endre, Horváth Miklós, Jenei István, Hajós Gábor,
Atomenergia.
Nukleáris képalkotás - detektorok, módszerek és rendszerek
Gáztöltésű detektorok Szcintillátorok Félvezetők
Tanárnő : Szilágyi Emese
Radioaktivitás az analitikában
Az atom szerkezete Készítette: Balázs Zoltán BMF. KVK. MTI.
Röntgensugárzás.
ALAPVETŐ KÖLCSÖNHATÁSOK
A termeszétes radioaktivitás
A termeszétes radioaktivitás
Jean Baptiste Perrin ( )
Radon transzformáció (J. Radon: 1917)
HERTZ HALLWASCHS Ibolyántúli sugárzás hatasára egy Zn lemez negativ elektrokomos töltéssel rendelkező, késöbb elektronok nak elnevezett.
6. Az atommag is ... a. szcitigráfia.
Üledékes sorozatok tagolás - agyagindikátorok
Röntgen cső Anód feszültség – + katód anód röntgen sugárzás
1.Határozza meg a kapacitást két párhuzamos A felületű, d távolságú fémlemez között. Hanyagolja el a szélhatásokat, feltételezve, hogy a e lemez pár egy.
ELEKTROSZTATIKA összefoglalás KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Üreges mérőhely üreg kristály PMT Nincs kollimátor!
Készítette: Móring Zsófia Samu Gyula
Az atom sugárzásának kiváltó oka
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
A negyedik halmazállapot: A Plazma halmazállapot
Természetes radioaktív sugárzás
A nyugalmi elektromágneses indukció
A villámok hirtelen igen erős kisülések, melyek létre jöhetnek: felhő és talaj között felhő és felhő között A felhő és a környező levegő között, De létrejöhet.
Máté: Orvosi képfeldolgozás1. előadás1 A leképezés tárgya Leképezés Képfeldolgozás Felismerés Leletezés Diagnosztizálás Terápia Orvosi képfeldolgozás Minden.
Rombos kénszerkezet S 8 -as gyűrűinek illeszkedése Arzenolit; As 4 O 6 -molekula fent: atomok illeszkedése Arzenolit-molekulák az elemi rácsban A gyémánt-
Monitorok.
RÖNTGENSUGÁRZÁS.
Bővített sugárvédelmi ismeretek 1. Bevezetés, sugárfizikai ismeretek Dr. Csige István Dr. Dajkó Gábor MTA Atommagkutató Intézet Debrecen TÁMOP C-12/1/KONV
Orvosi képalkotó eljárások fizikai alapjai: PET. PET: pozitron emissziós tomográfia A pozitron emissziós tomográfia (PET) olyan, a nukleáris medicina.
Nukleáris medicina Lényege: A radioaktív izotópok diagnosztikai és therápiás célból való felhasználása.
Bővített sugárvédelmi ismeretek 6. Sugárvédelem a szuperlézernél Dr. Csige István Dr. Dajkó Gábor MTA Atommagkutató Intézet Debrecen TÁMOP C-12/1/KONV
Molekula-spektroszkópiai módszerek
Atomenergia.
A) hidrogénizotóp (proton)_____1H1 B) hidrogénizotóp (deutérium)__1H2
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Előadás másolata:

sugarzaserzekelo eszkozok DETEKTOROK sugarzaserzekelo eszkozok

Ionizációs kamra A kisülés sebessége nagy pontossággal mérhető. A radioaktivitás hatására termelődő ionok a kondenzátort kisütik. A kisülés sebessége nagy pontossággal mérhető.

A Wilson-féle ködkamra  A brit Charles Thomson Wilson 1911-ben találta fel Ionizáló részecske pályáját teszi láthatóvá A részecske, pályája mentén keletkező gázionokra csapódik ki apró cseppek formájában A cseppek által alkotott ködfonal megfigyelhető illetve lefényképezhető

Az alfasugárzás ködkamra felvétele Az alfa sugárzás a pályája mentén centiméterenként több tízezer ionpárt létesít, így ködkamrában jól látható. A levegőben a hatótávolsága nem több 4-9 cm-nél. Ionizáló képességét hirtelen veszti el, ezért a sugárzás végpontjai egy körív mentén vannak.

Béta sugárzás ködkamra felvétele Egy gyors és több lassú béta részecske pályája látható a ködkamra felvételen. A kilépő elektronok sebessége eléri a fénysebesség 99%-át. A könnyű elektronok a ködkamra részecskéivel való ütközés révén hamar lefékeződnek, ezeknek a lassú elektronoknak lesz jellegzetesen cikcakkos a pályája.

Gamma sugárzás ködkamra felvétele A gammasugárzás nagyon nagy frekvenciájú elektromágneses sugárzás, amit a mag bocsát ki, anélkül hogy új elem keletkezne. Gyakran az alfa vagy bétabomlás kísérőjelensége. A gamma sugarak több száz méteres levegőrétegen is áthatolnak, alumínium több deciméteres rétegén is átjutnak. A másodlagos elektronoknak a cikcakkos az utjuk.

Szcintillációs számláló fenyfelvillanason alapulo erzekelo A szpintariszkóp továbbfejlesztett változataként született meg az 1940-es években a szcintillációs számláló A polisztirenben a toltott reszecskek hatasara fotonoka bocsatotodonak ki es felvillanasok jonnek letre A kristályokon keletkező felvillanásokat elektromos jelekké alakítják át

A Geiger-Müller számálócső Vekonyfalu femhenger, ez az egyik elektroda, melyben gaz talalhato. Kozepebe egy vekony szigetelt fem elektrodat helyeznek. Koztuk 1000V nagysagu feszultseg

A csobe behatolo reszecske ion-elektron parokat hoz letre, ezeket megsokszorozva feszultseg keletkezik, egy kisulesi aramot eredmenyez, aramimpulzusokat hoznak letre.Ezek szamambol kovetkezteteni lehet a cso kornyezeteben levo radioaktiv sugarzas intenzitasara.

Tipusok

Meres menete Vegezzunk hattersurazas-merest G-M csak a β es γ becsapodasat jelzi Ismeteljuk a merest 4-5 alkalommal! Vegyuk a radioaktiv sugarprobat, helyezzuk a merofejet a kozelebe/1perc/4-5 alkalom/atlagolas A kapott atlagbol vonjuk ki a hatteratlagot A sugarzas intenzitasa a hatterhez kepest