AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Róma története a kezdetektől a köztársaság koráig
Advertisements

Az antikvitás kora és a római birodalom története dr
 nov. 4-én fogadták el  szeptemberében lépett hatályba  Cél: alapvető emberi jogok fenntartása+realizálása  Kötelezettségek kikényszeríthetőségéért.
Ismétlő feladatok összefoglaláshoz
AZ ATHÉNI TÁRSADALOM ÉS ÁLLAM
Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
A RÓMAI KÖZTÁRSASÁG VÁLSÁGA
A RÓMAI BIRODALOM BUKÁSA
A PATRÍCIUSOK ÉS A PLEBEJUSOK KÜZDELME
A spártai és az athéni állam
A hódító Róma.
SPÁRTA, A KATONAÁLLAM.
SPÁRTA Egy másik görög út.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
Problémák az idegen kultuszokkal A 2. században a római és nem-római közötti határ élesebbé, fontosabbá vált Több esetben korlátozó intézkedéseket hozott.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Róma története a kezdetektől a köztársaság bukásáig
Kerettantervi követelmények
A köztársasági Róma.
a principatus rendszere
Az egyeduralom létrejötte
Az athéni demokrácia fénykora
A római köztársaság válsága
Az ókori Róma.
A polgárháborúk kora.
A Római Köztársaság.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Az athéni demokrácia kialakulása
AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE
AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE
Készítette:Makra Betti Dátum:
A római jog forrásai Gaius 1,2: Szokásjog Törvény Sentausi határozat Magistratusi hirdetmény Jogtudomány Császári rendelet.
AUGUSTUS.
A KORAI RÓMA.
/Falfelirat Pompejiből/
A királyság és a köztársaság kora
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Az egyeduralom kialakulása. A principátus és a császárság
Egy másik görög út - Spárta
Római császárkor válsága. Gazdasági válság Hódítások elmaradása Kevesebb rabszolga Kevesebb adóbevétel Elszegényedés Áremelkedés Csökkenő termelés Megszűnő.
A hódító háborúk következménye: a köztársaság válsága A köztársaság válsága.
Önkormányzat és állam.
A köztársasági Róma.
A polisz születése és a görög gyarmatosítás
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Az ügyészi szervezet és feladatok
A római köztársaság válsága
Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
A RÓMAI KÖZTÁRSASÁG VÁLSÁGA
A római köztársaság válsága
Polgárháború Rómában Út az egyeduralom felé.
A RÓMAI KÖZTÁRSASÁG VÁLSÁGA
Julius Caesar.
Tacitus: Annales I. 1. (Borzsák István fordítása)
A római társadalom felépítése a köztársaság korában
Út az egyeduralom felé Marius és Sulla.
Róma I.
Az egyeduralom létrejötte
AZ ATHÉNI TÁRSADALOM ÉS ÁLLAM
Szent István örökében.
Egyetemes államtörténet I.
SPÁRTA, A KATONAÁLLAM Egy másik út Hellaszban.
A római államtörténet korszakai
A római államtörténet korszakai
Mit adtak nekünk a rómaiak?
Előadás másolata:

AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE

MAGISTRATUSOK

CONSULok (2 fő) A király minden funkcióját átvették (kivéve a főpapit) Polgári közigazgatás fejei, hadsereg főparancsnokai Kollegalitás (ellenőrzik egymást, egymás döntéseit megvétózhatták, csak együttesen hozhattak határozatot) Minden magistratus az alárendeltjük (kikéve a néptribunust) Senatus, népgyűlés összehívása Senatus határozatainak végrehajtása Nagy jelentőségű ügyekben bíráskodhattak is felelősségre vonhatták hivatali működése miatt 1 évre a Comitia centuriata választja őket Kre 366-áig csak patríciusok lehettek (innentől kezdve az egyik mindig plebejus származású) 12 lictora (törvényszolgája) volt mindegyiknek, a fasces szimbolizálta a consulok hatalmát

PRAETORok Kre 366-tól választották a Comitia Centuriában 1 évre választották őket, számuk eleinte ( 2, később 6, 8, 16) Plebejusok Kre 337-től tölthették be a tisztséget Feladataik: A városi rend fenntartása bíráskodás: polgári és büntető ügyekben is Consulok helyettesítése, ha nem voltak a városban Rájuk bízott provincia igazgatása Ünnepi játékok felügyelete (Apolló)

CENSORok (2 fő) Szent tisztségviselőnek számított, a dictatort kivéve mindenkinél nagyobb tisztelet járt neki, határozataik megfellebbezhetetlenek Kre 443-tól választották, 351-ig csak patrícius lehetett, később kötelezően az egyikük plebejus volt A Comitia centuriata 5 évente választotta őket 18 hónapra Feladatai: Census tartása(római polgárok jegyzékének összeállítása, vagyonbecslés és seregszemle céljából) A polgárok centuriákba és tribusokba való osztása vagyoni alapon (politikai jogok gyakorlása és a katonáskodás miatt fontos) Senatus névjegyzékének összeállítása, a méltatlanok törlése Pénzügyek: adók , vámok kirovása, beszedésük ellenőrzése, később minden állami bevételek felügyelete, közmunkák és középületek felügyelői, utak, hidak, csatornák karbantartásának anyagi oldaláért ők feleltek Erkölcsi ügyekben bíráskodhatott (magánéleti, hivatali, közerkölcsbeli ügyekben) súlyos esetben a polgárjogtól is megfoszthatta az érdemtelent

NÉPTRIBUNUSok Főbb magistratusok közé tartozott Kre 367-től választották a plebeiusok soraiból eleinte 2 majd 4, később 10 főt Személye szent és sérthetetlen (sacrosanctus) volt (házuk menedékhely) Feladataik: Plebejusok érdekeinek védelme Vétójoguk volt a magistratusok intézkedéseire, törvényjavaslatokra, senatusi határoaztokra, ítéletekre (kivéve a censor utasításait) Plebejusok gyűlésének összehívása, később a senatust is összehívhatták Segítői az aedilis plebis-ek

QUESTORok Alacsonyabb rangú magistratusok Közvádlói, ügyészi feladatok (Kre 292-ig) Közpénzek beszedésének és elosztásának felügyelete: államkincstár kezelése(senatusi irányítás alatt), Hivatalos okmányok őrzése (senatus határozatai) Hadjáratok esetén egyikük kísérte a consult:: kezelte a hadipénztárat, ügyelt a zsákmány szétosztására, fizette a katonák zsoldját A consul jelölte, a comitia centuriata (később a tributa) választotta őket Számuk: eredetileg 2 fő, később 4, majd a késői köztársaság korában 40 fő!

AEDILISek Alacsonyabb rangú magistratus eredetileg 2 fő, 1 évre választotta őket a plebs, később számuk 4-re nő Személyük szent és sérthetetlen volt Feladataik: A tribunusok segítői, a plebs levéltárát és pénztárát kezelték (aedilis plebis) Kre 366-tól létszámbővülés + 2 fő (aedilis curilis) Köz- és magánépületek felügyelete, karbantartása, lebontatása Censorok távollétében utak, járdák, csatornák karbantartása, tisztítása élelmiszer-ellátás biztosítása :olcsó gabona osztása állami földek határainak védelme, művelésük felügyelete Vallási események szervezése és nyilvános játékok rendezése városi rend fenntartása: Fürdők, bordélyházak, szórakozóhelyek biztonságáért feleltek Kereskedelemmel kapcsolatos rendeleteket hozhattak, bírságolhattak (piaci árak, mértékek ellenőrzése)

DICTATOR (Magister populi) Rendkívüli tisztségviselő Veszélyhelyzetben választják meg 6 hónapra: a senatus javaslatára az egyik consul nevezi ki Helyettese a magister equitum Az összes magistratus köteles neki engedelmeskedni Nem lehet felelősségre vonni hivatali működéséért Nem hagyhatta el Itáliát Nem foglalkozhatott a pénzügyekkel, csak a senatus által kiutalt pénzt költhette Nem ülhetett lóra Rómában 24 lictor kísérte fascessel